PHP Ye Başladım İlk Başlangıç Projesi Önerisi...
-
Uzun süredir hevesim olan PHP'ye nihayet başlama imkanı buldum. Kod mantığını az çok anlamaya durdum(Şuradan)... (klasik asp, delphi, js gibi birkaç bişey biliyordum, algoritma konularına, kodlama giriş bilgim vardı. Kod yapısını kavradım)
Ben proje üzerinde öğrenen biriyim. Başlangıç için kafamda üyelik sistemi gibi bişey oluşturmak var ama sizlerinde fikirlerinizi istiyorum. Başlangıç projesi için, öğrendiklerimi kullanabileceğim ve kendimi geliştirebileceğim ne tür bişeyle uğraşmam yararlı olur....
_PesimisT_ tarafından 02/Ara/16 22:26 tarihinde düzenlenmiştir -
Otomasyon yapabilirsin hocam .
Bknz ; kütüphane , Bakkal , Çakkal vs vs ..
-
İlk projen php öğrenmemek olsun. Başka dil seç lütfen. En fazla HHVM takılırsın biraz performans yükseltirsin ama yine berbat ve yavaş bir dil php.
Python öğren.
Dersen ingilizcem var, pratikle birlikte adam akıllı teoriyide öğrenirim, dolayısıyla dökümanlara dalarım kendi işimi kendim görür başkasının tutorial'ına bakmadan birşey üretmeye uğraşırım,
erlang/elixir. -
@kvasir hocama ek olarak şunu da diyebilirim Web Öğreneceksen MVC öğren hocam. ileride çok güzel yerlere geleceği söyleniyor. Tabi benden tecrübeli insanlar da vardır bu konuda :) Yeni başlıyorsan Http taraflı NodeJs falan da kuvvetlidir MVC Falan da ama seçim senin. dotNet falan da öğrenebilirsin :)
-
kvasir bunu yazdı
İlk projen php öğrenmemek olsun. Başka dil seç lütfen. En fazla HHVM takılırsın biraz performans yükseltirsin ama yine berbat ve yavaş bir dil php.
Python öğren.
Dersen ingilizcem var, pratikle birlikte adam akıllı teoriyide öğrenirim, dolayısıyla dökümanlara dalarım kendi işimi kendim görür başkasının tutorial'ına bakmadan birşey üretmeye uğraşırım,
erlang/elixir.Etme hocam... Dur 2-3 yıldır bu heves aşamasındaydım. Başladım nihayet. Yakma beni... 2-3 Yıl uğraşayım hevesimi kırma Allah aşkına :S
-
php öğren derim bende hocam suan çok çok basit android uygulamalar yapmaya çalışıyorum android le yaptıramayacağım işleri php ile yaptırıp post ile alıyorum android e kısacası benim işime fazlasıyla yarıyor php ne yapmabileceğine gelirsek sağlam adam gibi çalışan bir kütüphane uygulaması yapabilirsin yada biraz zorlar ama forum tarzı bir şey yapabilirsin
not: veri tabanı işlemleri için mysql_ kullanma hocam herkes o hataya bir kez düşüyor herhalde direk PDO ile başla veritabanı muhabbetine
-
kvasir bunu yazdı
Python öğren.
erlang/elixir.@kvasir e katılmıyorum çünkü websitelerin büyük bi' çoğunluğu hala php kullanıyor ve bana kalırsa kullanmaya da devam edecekler (şimdi php7 çıktı, performans olarak da iyileşmeler var).
diğer türlü nodejs vs.. lerde biraz daha low-level tabir edebileceğim işlerle uğraşmak gerek. yararlı mı, tabi ki yararlı ama maksat site yapmak ve temelden başlamaksa php hem kaynaklara ulaşmak hem de kısa zamanda bu işten para kazanabilmek adına başlanılması en mantıklı dillerden biri php.
@pesimist, proje olarak da seni heyecanlandıracak birşey seçmeni tavsiye ederim. fikir olarak birşey yoksa başkalarına parayla basit web-siteleri yaparak işe başlayabilirsin (önce tanıdık hesabı felan, biraz düşük ücretle..)
benim fikirler böyle. kolay gelsin.
RockZs tarafından 02/Ara/16 22:54 tarihinde düzenlenmiştir -
kvasir bunu yazdı
Python öğren.
erlang/elixir.Bilişim ile ilgili bir forumda böyle bir yorum görmek beni üzdü. PHP gibi köklü bir dili berbat ve yavaş diye kestirip atmak çok yanlış. Bu yorumun bir diğer versiyonu da "PHP öldü". Hocam iyi hoş diyorsun da niye web dünyasının %90'ı PHP kullanıyor ? PHP 7 ile diğer dillerin kıyaslamalarına baktın mı ? Bu zamana kadar hangi konuda tatmin etmedi ? Elma ile armut karşılaştırması yapmanın anlamı yok açıkçası, yapacağın projeye göre dil öğrenirsin. Bana kalırsa arkadaş PHP ile başlayarak doğru bir hamle yapmış, piyasada PHP developer arayışı devam ediyor ve diğer dillere göre revaçta hala.
Bana kalırsa Bot yapmayı öğren hocam. özellikle www.botexra.com sitesi gibi veya www.uploadextra.com gibi sistemlere kafa yor. En iyi şekilde para kazanabileceğin alan
-
-
Ortalama projeler dışında PHP'nin esamesi okunmaz.
PHP 5.6'da iken HHVM bir çözümdü, PHP 7 aşağı yukarı HHVM ile aynı performansı veriyor. (Bazı yönlerde aşağı, bazı yönlerde yukarı)Büyük bir projede çalışacağın zaman sürdürülebilirlik, ölçeklenebilirlik gibi kavramları göz önüne alırsın. Kullanacağın teknolojinin bununla bağdaşan paradigmaları olması gerekir, projene JAVA uygun görür OOP yazarsın, belki Scala veya Clojure ile FP yazarsın. Bu dillerin yapılları bu paradigmalar çerçevesinde seni düzgün yazmaya teşvik ederler. Örneğini verdiğim Erlang/Elixir'de FP paradigmasına sahip bir dildir, aktör modeli kullanır ve oda seni düzgün yazmaya zorlar.
Bu bilgileri neden verdim ? Bu dillerde adam akıllı birşey yazabilmek için bu terimleri dolayısıyla onları içeren teoriyi bilmek gerekir. PHP'de böyle birşey yok. PHP script dilidir, inline kod yazmana olanak sağlayan bir dildir.
Yeni başlayan adam dur bir adam akıllı kod yazayım demiyor, çatur çutur html inline kod yazıyor.
Framework kullanmayan adamların routing'den haberleri yok. Herbir haltı derme çatma .htaccess'e yazıyor. (_PesimisT_ , bu da başlangıç projesi önerisi olabilir, routing yazabilirsin)PHP kötü bir programlama dilidir. İşini görür mü, görür. Anca CRUD yaparsın şu an piyasadaki her sitede olduğu gibi.
Ama gerçekten programlama ile ilgileniyorsan, adam akıllı ilgileniyor ve öğrenmek istiyorsan PHP öğrenilmez. Belki yapılacak yanlışlar nelerdir diye öğrenilebilinir.
PHP'nin yararları mükemmel dökümantasyonu, çok sayıda kullanıcısı olması, çok sayıda cevaplı sorusu bulunması ve tutorial bulunmasıdır. O yüzden yenilere tavsiye edilir ama ben etmem. Temelden hatalı bir dil ile hatalı bir bakış açısı kazanılması yanlış.
PHP kullanılsa kullanılsa prototip için kullanılır, o konuda da python daha iyi olduğu için python öğren dedim. (Sizin yapılacak projeye göre öğrenilir savınıza karşın)
Javascriptte köklü bir dil ama daha Math kütüphanesinde saçma sapan hatalar bulunuyor.
PHP'nin yaygın kullanılması iyi bir dil olduğunu göstermez. Bunun birincil sebebi senelerdir süren ucuz PHP webhosting satışları, güncel olarak Wordpress birikmiş dökümların, çözümlerin kısacası kolaylığın tatlı gelmesidir.
PHP ile yazılmış WP'nin CEO'su
https://www.youtube.com/watch?v=KrZx4IY1IgU
Daha da önemlisi bu paradigmalar dillerden de köklü, daha eskiler. O yüzden teoriyi öğrenecek bir dil seçmek lazım. -
Arkadaşlar PHP'yi eğer iyi kullanırsanız çoğu projeniz için yeterli ve gayette performanslı olur.
MVC dediğiniz olay zaten bi pattern ki bunu PHP içinde .NET içinde JAVA içinde uygulayabilirsiniz. MVC'yi dil gibi düşünen çok fazla kişi var.Şuan baya büyük bir projede PHP + JAVA + JS + AJAX veritabanı olarakta Postgresql kullanıyorum. Performansta hiçbir problem yok canavar gibi.
Sistemde bütün DB ve algoritma işlemlerini JAVA ile MVC patternine göre yapıyoruz. PHP ve JS, AJAX ilede JAVA'da hazırlanan JSON servislerle dinamik arayüz kısmını hallediyoruz ki burada da PHP yazarken MVC uygulanıyor.Mesela en son Tumblr'de PHP7'ye geçip baya iyi performans almış.Ben daha denemedim ilk fırsatta kurup incelicem.
http://ekip.tumblr.com/post/153215077130/tumblrda-php-7
Php kullanan sitelerden bazıları : facebook, yahoo, tumblr, photobucket, wikipedia, digg, flickr, sourceforce
Sonuç itibariyle kullanmayı bilirseniz PHP kaliteli ve maliyeti diğerlerine göre minimum olan aslan parçasıdır.