PHP"Ye Sıfırdan Giriş

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adalet
    adalet's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2007
    Erkek

    Html ve CSS öğrenmeden dökümana başlamayın. Vakit buldukça yazmaya devam edeceğim. Sıfırdan php'ye giriş programlama bilmeyenler için PHP.

     

    PHP'NİN AÇMA KAPAMA ETİKETLERİ

    ----------------

    <?

    kodları yazıyoruz...

    ?>

    ----------------

    <?php

    kodları yazıyoruz...

    ?>

    ----------------

    <script language="php">

    kodları yazıyoruz...

    </script>

    ----------------

    tercih sizin üç şekilde de kullanabilirsiniz. Kodu yazdıktan sonra dosya uzantısını .php yapıyoruz ve sunucuya gönderiyoruz.

    ----------------

    DEĞİŞKEN (VERIABLE) OLUŞTURMAK

    <?php

    $tarikatim = "tahribat";

    echo $tarikatim;

    ?>

    ---------------

    $ simgesi değişken oluşturmak için kullanılır, değişken oluştururken dikkat edeceğimiz nokta değişken sayıyla başlayamaz bu bir kuraldır örnek: $10 olamaz $_10 olabilir. $tarikatim değişkene tahribat metin değerini atadık, echo komutuyla da ekrana yansıttık.

    ------------------------

    Çift Tırnak "..." Değişkenin aldığı metin değeri Çift tırnak arasına yazılır.

    Noktalı Virgül ; komutu sonlandırır. Biz bu örneğimizde $tarikatim değişkenini yarattık komutu sonlandırdık ve echo ile ekrana yansıttık komutu sonlandırdık.

    --------------

    İFADE TAKILARI

    <?php

    $seyhim = "HollyOne";

    ?>

    <?=$seyhim?>

    ------------------

    İfade takıları değişkenlere yüklediğimiz değerleri ekranda göstermemizi sağlar, çok kısa kodlarda kullanmaya gerek yoktur, ayrıca ifade takılarında noktalı virgül kullanma zorunluluğumuz da yok biz üstteki örnekte kullanmadık.

    ------------------

    SAYI DEĞİŞKENİ OLUŞTURMAK

    <?php

    $sayi1 = 666;

    $sayi2 = 333;

    $sayi3 = 999;

    $sayi4 = 554.434;

    ?>

    ------------------

    Kodun ekran çıktısı yok çıktı için echo komutunu yada ifade takısı kullanabilirsiniz üstte nasıl yapılacağını anlattık. Önemli: sayı değişkenleri oluştururken verdiğimiz değer tırnak içerisine yazılmaz! Not: sayi4 kesirli sayıdır.

    -------------------

    TIRNAKLARIN KULLANIMI

     

    Çift Tırnak "..." değişken tanımlamak için kullanılır, tek tırnak ‘...' kullanarak değişken tanımlanamaz. Örneğimizi inceleyelim.

    ------------------------------------------

     

    <?php

    $degisken ="TIRNAK";

    echo "$degisken";

    ?>

    <br/>

    <? echo ‘$degisken'; ?>

    -----------------------------------------

    <br/> bir satır aşağıya alıyor o kısmı siktir edin tırnaklara yoğunlaşın. Biz bu örnekte bir değişken oluşturduk ve ekrana iki çıktı aldık. Kodu doğru yazdıysanız ekranınızda

    TIRNAK

    $degisken

    yazıyor olmalı, bu örnekte tek tırnakla değişken oluşturulamadığını gördük.

    ----------------------------------------

    ÖZEL KARAKTERLERİ DEĞER İÇİNDE KULLANMAK

    <?php

      $simgekullan = "Amerikan Doları Simgesi \$";

      echo "$simgekullan";

    ?>

    ------------------------

    örneğimiz çok açık php de kullandığımız karakterleri değişken değeri olarak kullanmak istersek \ kullanacağız.

    ------------------------

    OLUŞTURULMUŞ DEĞERE SONRADAN DEĞER EKLEMEK

    <?php

    $deger1 = "Türkiye ile";

    $deger1 = $deger1."Yunanistan";

    echo $deger1;

    ?>

    ----------------------

    kodu doğru yazdıysanız ekran çıktınız

    Türkiye ile Yunanistan

    olmalı. Noktaya dikkat ediyoruz burada birleştirme işini yapan kahramanımız nokta .

    -----------------------

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Şubat/2005
    Erkek
    eyvallah adalet devamını bekleriz php ile ilgilenen yokmu forumda hiç yeni başlamayı düşünen falan kimse bişe yazmamış
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek
    bir ara başladım. bayağı döküman ve video indirdim. okudum izledim ama herşeyden önemlisi vakit...

    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adalet
    adalet's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2007
    Erkek

    ECHO VE PRINT KOMUTLARI ARASINDAKİ FARK

    echo komutu ile birden fazla string i ekrana gösterebiliriz

    ------------------------------------------

    <?

    $birinci_degisken = "Kemal  ";

    $ikinci_degisken = "Atatürk";

    echo $birinci_degisken,$ikinci_degisken;

    ?>

    ---------------------------------------------

    üstteki kodu echo yerine print yazarak denerseniz hata alacaksınız çünkü print komutu birden fazla string'i ekranda gösteremez. Aynı sonucu print komutunu kullanarak almak isterseniz aşağıdaki koddaki gibi kullanacaksınız.

    --------------------------------------------

    <?

    $birinci_degisken = "Kemal ";

    $ikinci_degisken = "Atatürk";

    print $birinci_degisken;

    print $ikinci_degisken;

    ?>

    --------------------------------------------

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adalet
    adalet's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2007
    Erkek

    OPERATÖRLER

    + toplama

    - çıkarma

    * çarpma

    / bölme

    == eşittir

    < büyüktür

    > küçüktür

    >= küçük eşit

    && ve

    || veya

    ----------------------------------------

    hemen bir örnekle pekiştirelim

    ----------------------------------------

     

    $birincisayi = 10;

    $ikincisayi = 20;

    $ucuncusayi = 30;

    $dorduncusayi = 40;

    echo "10 + 20 + 30 + 40 SAYILARININ TOPLAMI = ".($birincisayi+$ikincisayi+$ucuncusayi+$dorduncusayi)."
    ";

    ?>

    ------------------------------------------

    örneğimizde dört tane sayı değişkeni oluşturduk.

    echo "10 + 20 + 30 + 40 SAYILARININ TOPLAMI = " aklınızı karıştırmasın bu kısım sadece metin değeridir. İşlem yaptığımız kısım parantezin içidir.

    ------------------------------------------

    Mantıksal denetlemeye geçmeden önce örnekler yapalım.

    ------------------------------------------

    İşlemlere en basit örnek aşağıdaki kod olacaktır.

    --------------------------------------------

     <? echo (100+200); ?>

     <br/>

     <? echo (50-25); ?>

     <br/>

     <? echo (80/20); ?>

     <br/>

     <? echo (60*200); ?>

    -------------------------------------------

    üstteki kodun ekran çıktısı

    300
    25
    4
    12000

    ----------------------------------------

     

     

    $Anakart = 101;

    $Cpu = 86;

    $Ram = 35;

    $Vga = 60;

    $Hdd = 80;

    $Case = 22;

    $Urunlerin_Toplami = $Anakart + $Cpu + $Ram + $Vga + $Hdd + $Case;

    echo $Urunlerin_Toplami;

    ?>

    -----------------------------------------------------

    örneğimizi basit tuttum ekran çıktımız 384 olmalı, kodunuz çalışmadıysa ya tırnakları eksik yazdınız, ya $'ları atladınız ya da büyük küçük harf yazılımına dikkat etmediniz php büyük küçük harf duyarlıdır. Şimdi bu örneği bir adım geliştirelim ve daha anlamlı hale getirelim.

    -----------------------------------------------------

     

    $Anakart = 101;

    $Cpu = 86;

    $Ram = 35;

    $Vga = 60;

    $Hdd = 80;

    $Case = 22;

    $Urunlerin_Toplami = $Anakart + $Cpu + $Ram + $Vga + $Hdd + $Case;

    echo "Ödeyeceğiniz toplam tutar $Urunlerin_Toplami YTL";

    ?>

    --------------------------------------------------------

    üstteki kodun ekran çıktısı

    Ödeyeceðiniz toplam tutar 384 YTL

    aynı mantıkla çarpma bölme çıkarma işlemlerini de rahatlıkla yapabilirsiniz. Unutmadan söyleyelim matematikteki işlem öncelik sırası php de geçerlidir.

    ----------------------------------------------------------

    Kalan bulmaya bir örnek yapalım 80/30=2 kalan 20

    ----------------------------------------------------------

     

    echo(80%30);

    ?>

    ----------------------------

    sayıları aynı tutalım bu da ikinci örneğimiz olsun işlemi yaptıranın % olduğunu unutmayalım. Tam bölünen sayılarda kalan çıktısı sıfır olacaktır.

    ---------------------------

     

    $birinci_sayi = 30;

    $ikinci_sayi = 80;

    $sayi_kalani = $ikinci_sayi % $birinci_sayi;

    echo $sayi_kalani;

    ?>

    -------------------------

    edited: operatörler kısmında veya eklendi.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EntelKoylu
    EntelKoylu's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2005
    Erkek
    adalet böle yazacagına bi döküman yazsan paylaşsan olmazmı en basitten zora dogru olmazmı

    ANDY // Entelkoylu.Com Burası mezopotamya, küresel oyunun bumerang cehennemi. Tanrı bile dünya düzeni için peygamberlerini hep buraya göndermiş.Çünkü burası aslında yeryüzü cennetiymiş. Daha Fazla Bilgi İçin Profilimi İnceleyiniz...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adalet
    adalet's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2007
    Erkek

    azrail_baba bunu yazdı:
    -----------------------------
    adalet böle yazacagına bi döküman yazsan paylaşsan olmazmı en basitten zora dogru olmazmı
    -----------------------------

    yavaş yavaş ekliyoruz işte bittiğinde toparlar tek döküman yaparız.

     

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EntelKoylu
    EntelKoylu's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Eylül/2005
    Erkek

    bence toparla tek döküman yap millet karıştırmasın


    ANDY // Entelkoylu.Com Burası mezopotamya, küresel oyunun bumerang cehennemi. Tanrı bile dünya düzeni için peygamberlerini hep buraya göndermiş.Çünkü burası aslında yeryüzü cennetiymiş. Daha Fazla Bilgi İçin Profilimi İnceleyiniz...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adalet
    adalet's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2007
    Erkek
    -------------------------

     

    $veliden_alacagim = 120;

    $hasanda_nalacagim = 80;

    $salihten_alacagim = 60;

    $aylik_kredi_borcum = 100;

    $kira_giderim = 30;

    $toplam_borcum = $aylik_kredi_borcum + $kira_giderim;

    $toplam_alacagim = $veliden_alacagim + $hasandan_alacagim + $salihten_alacagim;

    $bu_ay_cebimde_kalacak_para = $toplam_alacagim - $toplam_borcum;

    echo ("Bu ayki toplam alacağım : $toplam_alacagim
    Bu ayki toplam borcum : $toplam_borcum
    Bu ay cebimde kalacak para : $bu_ay_cebimde_kalacak_para");

    ?>

    ----------------------------------

    kodu inceleyelim gelir ve giderlerimizi değişken haline getirip sayı değerleri atadık, toplam borç ve toplam alacak için değişkenler oluşturduk, echo kısmında
    bir satır aşağı almak için kullanıldı kullanmasaydık hepsini yan yana gösterecekti, Buradaki metin değerleri başında $işareti olmayan kısımlardır.

    ---------------------------------

    YORUM SATIRLARI

    ekran çıktısında görünmez kodu yazarken daha anlaşılır hale getirmek için koda açıklama eklememizi sağlar.

    // satırlık koruma sağlar

    # satırlık koruma sağlar

    /* bir çok satırda koruma sağlar

    ----------------------------------

     

    //Alacaklarım

    $veliden_alacagim = 120;

    $hasandan_alacagim = 80;

    $salihten_alacagim = 60;

    //Borçlarım

    $aylik_kredi_borcum = 100;

    $kira_giderim = 30;

    //Toplam borç ve alacak kısmı

    $toplam_borcum = $aylik_kredi_borcum + $kira_giderim;

    $toplam_alacagim = $aliden_alacagim + $hasandan_alacagim + $salihten_alacagim;

    $bu_ay_cebimde_kalacak_para = $toplam_alacagim - $toplam_borcum;

    //Ekran çıktısı

    echo ("Bu ayki toplam alacağım : $toplam_alacagim
    Bu ayki toplam borcum : $toplam_borcum
    Bu ay cebimde kalacak para : $bu_ay_cebimde_kalacak_para");

    ?>

    -----------------------------------

    bir sayının karekökünü almak sqrt

    -----------------------------------

     

    //sqrt ile karekök alıyoruz

    $sayimiz = 256;

    $karekok = sqrt($sayimiz);

    echo $karekok;

    ?>

    -----------------------------------

    sayının üstelini almak örneğin 3 ün 5 inci kuvvetini alalım

    ----------------------------------

     

    //3 ün 5 inci kuvveti

    echo pow (3,5);

    ?>

    ----------------------------------

    bir örnek daha yapalım

    ---------------------------------

     

    //8 sayısının 7. kuvveti

     

    $sayi = 8;

    $kuvvet =7;

    echo pow ($sayi,$kuvvet);

    ?>

    --------------------------------
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    graywolf
    tulu
    tulu's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Dişi

    eheh bende tam simdi basliyom phpye xhtml css bitirdim hatta deneme sitesi yaptim suraya attirdim :P

    http://satiscalibur.somee.com/tulo/

    e tabi banner benim deil photoshop bilmiom :$

    içerik hepsi c/p :D

    bi kodlar benim oda yeterr :P

     

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adalet
    adalet's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2007
    Erkek

     

    bu örneğimizde logaritma  alalım

    --------------------------------

    <?php

     $log=log10(100);

     print $log;

    ?>

    -----------------------------

    logaritma alırken log kısmından sonra gelen sayı tabandır, logaritması alınacak sayı parantez içine yazılır. değişkene $log ismini verdik siz istediğiniz ismi verebilirsiniz. print ve echo yu yukarıda anlattık istediğinizi kullanabilirsiniz.

    -----------------------------

    maksimum veya minimum değerleri bulalım aslında bu örneği es geçecektim çünkü dizi değişkenlerini ileride anlatacağım ama yine de göz atmış olalım. min en küçük değeri max en büyük değeri verir.

    --------------------------------

    <?php

     //dizi değişkeni yaratmak için değişkene değer olarak array atanır.

     $dizi_degiskeni=array(

    1=>500,

    2=>400,

    3=>200,

    4=>1000,

    5=>100

    );

    echo min ($dizi_degiskeni);

    echo"<br/>";

    echo max ($dizi_degiskeni);

    ?>

    -----------------------------------

    üstteki koda bi not ekleyelim son dizeden sonra virgül konmaz!

    -----------------------------------

    sayıyı yuvarlamak küsürata ihtiyacımız yoksa yada elimizde aşırı derecede fazla sayı var ve bu işlem yapmamızı zorlaştırıyorsa kullanılır. örneğin 99*10.1 işleminin sonucu 999.9 küsüratı istemediğimizi varsayalım floor yukarıya doğru ceil aşağıya doğru yuvarlar, round yuvarlanacak kısmı 0,5'ten büyükse yukarı 0,5'ten küçükse aşağı yuvarlar, buna tam yuvarlama denir excel'deki otomatik yuvarlamaya benzetebilirsiniz.

    --------------------------------------

    <?php

    //floor yukarı yuvarlıyor

    echo floor(99*10.1);

    echo "<br>";

    //ceil aşağı yuvarlıyor

    echo ceil(99*10.1);

    echo "<br>";

    echo round(99*10.1);

    ?>

    ---------------------------------------

    aynı örneği değişkenli ve yorum satırlarıyla açıklayarak yapalım.

    ---------------------------------------

    <?php

    //bunu da değişkenli yapalım

    //sayilarımız

    $sayi_1 = 10.1;

    $sayi_2 = 99;

    //çarpma işlemimiz

    $carp = ($sayi_1 * $sayi_2);

    //aşağı yuvarlama

    echo ceil($carp);

    //bir alt satıra geç

    echo "<br>";

    //yukarı yuvarlama

    echo floor($carp);

    //bir alt satıra geç

    echo "<br>";

    //tam yuvarlama

    echo round($carp);

    ?>

    --------------------------------------

    Mutlak değer alalım. abs komutuyla mutlak değer alıyoruz parantezin içerisindeki sayı, değişken yada işlem ne varsa dışarıya pozitif olarak çıkıyor.

    ---------------------------------------------------------------------------

    <?php

    print abs(-275)

    ?>

    --------------------------------------------------------------------------

    mutlak değerle ilgili bir başka örnek

    ---------------------------------------------------------------------------

    <?php

    // sayı değişkeni oluşturuyoruz

    $sayi_1 = -50;

    $sayi_2 = 25;

    // işlem

    $islem = ($sayi_1 * $sayi_2);

    //mutlak değersiz sonuç için olan kısım

    echo "Mutlak değersiz sonuç: $islem ";

    //alt satıra in

    echo "<br>";

    //mutlak değer sayının solundaki metin kısmı

    echo "Mutlak değer kullandığımızda ortaya çıkan sonuç:";

    //Mutlak değer alınması ve ekrana yansıtılması

    echo abs($islem);

    ?>

    ---------------------------------------------------------------------------

Toplam Hit: 7918 Toplam Mesaj: 71