Pisagorun Adalet Kupası (Nasıl Oluyor ?)
-

Ünlü Matematikçi Pythagoros (Pisagor)’un 2 bin 500 yıl önce icat ettiği ters çan biçimindeki bu kupa, ilginç bir özelliğe sahiptir. Kupanın altı delik olmasına rağmen içindeki asla dökülmez ne zaman ki kupaya doldurulan içecek, kupanın sınır çizgisini aşar o zaman içindekiler son damlasına kadar akıp gider. Kupaya adalet kupası ismini veren filozof belki de bu kupa ile şunu söylemek ister: İnsan, bazen yaşamın sundukları ile yetinmeyi bilmeli, zira daha fazlasını arzularken elindekiler de kayıp gidebilir.
zeybekustasi tarafından 30/Oca/16 20:52 tarihinde düzenlenmiştir
-

depodan hortumla benzin çekmek gibi bir kere başlattın mı dibine kadar geliyor basınç farkı olayı.
edit : kil alip evde denenebilir.
PanxeR tarafından 30/Oca/16 02:48 tarihinde düzenlenmiştir -
Abi yapma gözünü seveyim.
Bkz. lise 2 fizik dersi
Kabın içindeki sıvı boğazı aştığı anda basınçtan dolayı sonuna kadar boşaltır.
-
PanxeR bunu yazdı

depodan hortumla benzin çekmek gibi bir kere başlattın mı dibine kadar geliyor basınç farkı olayı.
Başlığı değiştirdim,
Burada ne tür bir basınç farkı söz konusu.
Valla bilen varsa bilgilendirse iyi olur.
Benim hatırladğım suyun basıncı h.d.g ile ölçüldüğü burada h azalınca basınç azalıp dengede durması lazım diye düşünüyorum.
-
zeybekustasi bunu yazdıPanxeR bunu yazdı

Başlığı değiştirdim,
Burada ne tür bir basınç farkı söz konusu.
Valla bilen varsa bilgilendirse iyi olur.
Benim hatırladğım suyun basıncı h.d.g ile ölçüldüğü burada h azalınca basınç azalıp dengede durması lazım diye düşünüyorum.
Hocam keşke biraz araştırsaydın, bak vikipedide ne güzel açıklamış:
"When the cup is filled, liquid rises through the second pipe up to the chamber at the top of the central column, following Pascal's principle of communicating vessels. As long as the level of the liquid does not rise beyond the level of the chamber, the cup functions as normal. If the level rises further, however, the liquid spills through the chamber into the first pipe and out the bottom. Gravity then creates a siphon through the central column, causing the entire contents of the cup to be emptied through the hole at the bottom of the stem. Some modern toilets operate on the same principle: when the water level in the bowl rises high enough, a siphon is created, flushing the toilet"
Yani o sözkonusu çizgi aşılana dek normal bir kupa gibi çalışırken, o seviye aşıldığında sıvı boşalmaya başlıyor ve yerçekiminin etkisiyle bir sifon yaratılıyor.
Peki bu sifon nedir?
"Sifon (Grekçe: σίφων) herhangi bir itkiye gerek duymaksızın sıvı iletimi yapabilen ters U biçimindeki tüpe verilen addır. Sıvının tüp içindeki yukarı yönlü devinimi atmosfer basıncıyla sağlanır. Alafranga tuvaletlerin temel bileşenidir."https://en.wikipedia.org/wiki/Siphon
http://www.nkfu.com/sifon-nedir-nasil-calisir/
-
güzel bi şeymiş, öğrenmiş oldum
-
torpedo_XL bunu yazdı
Abi yapma gözünü seveyim.
Bkz. lise 2 fizik dersi
Kabın içindeki sıvı boğazı aştığı anda basınçtan dolayı sonuna kadar boşaltır.
bizde Lİse 1 de göstermişlerdi :P
-

-
asa42 bunu yazdı
güzel bi şeymiş, öğrenmiş oldum
bu veled nerden alınır ? satıldığı biryer var mı?
-
kola falan içilmez bunda, insanı kanser eder
-
güzelmiş satın alınabilen bir ürün var mı ki acaba