Programcı Olmak..
-
Haci bende tecrubelerimi aktarayim bu iste yeni sayilirim (2-3 yil) ...Simdi zumsuk bak haci bayadir tahribattasin...sana bayadir yasadigim tecrubeleri aktardim...Linux-Windows kararsizligina oncelikle bir son ver.Biliyorsun daha once bu konu hakkinda goruslerimi ustune basa basa belirttim...Turkiye gibi bir ulkede Linux'tan ekmek yemen cok zor.Turkiyeyi birak dunyada zor.En iyilerin arasinda yer alacaksin ki birseyler kazanabilesin.Yoksa oturup kendi linux dagitimini cikarman bir bok degildir.Linux'a dogru yaklasman gerekir.Hack icin linux iyi,daha guvenli,hackerlar linux kullani,bill gates paraci linux a gecelim...abi bunlar genclik heyecanidir...bir insan linuxcu windowscu olamaz.Bu konu hakkindada defalarca tartisildi...hangisi isini goruyorsa ona yogunlasirsin....Ama hayat bilgisayar basinda oturup tahribata girip cikmaktan ibaret kalmiyor.Bir sure sonra is-guc ekmek pesine dusmen gerekecek.Turkiye gibi bir ulkede kariyer.net e girip Linux uzerine eleman yada programci arayan kactane firma var bir baksana...sonra donup birde windows platformu uzerine kactane is kapisi var bir baksana...Ben olaya isin ekonomik boyutunu goz onune alarak giriyorum.Ilerde babamdan kalacak bir miras yok,tarla takim yok,gelecegim garanti degil Turkiyede...Ama bunu kimse inkar edemez ki windows platformundaysan her zaman is bulma olasiligin daha fazladir,is kapisi daha fazladir.Birak microsoft'a aptal desinler,birak windows kullananlar daha az coder linux kullananlar harbi coder olsun(!) ,birak ezik desinler...sen yoluna bak gelecegini sekillendir haci.Net bir sekilde kendini inandir bir yol sec.Bana veya baskasina senin windows'u yada linux'u secmen birsey kazandirmaz,sen kendine birseyler kazandirirsin veya kaybettirirsin...(zumsuk a yonelik konusuyor gibiyim ama yazimi genel olarak algilayin :) ) ...Yani diyecegim o ki ic camasiri degistirir gibi isletim sistemi degistirme,platform degistirme...Bir kere olaya yaklasirkende Hack tabaninda bakma...hack tabaninda bakabilmen icin "Bilmen" gerekecek...bilmeden hack ten bahsedemezsin ve o tabanda bir yaklasim sergileyemezsin...bir insaat dusun,disardan baktiginda cok saglam gorunur ama o insaatin zayif noktalarini sokaktaki hakki amca yada kahvedeki mehmet dayi bilmez...o insaati yapan tuglalarini oren ustasi bilir,yani "bilen" bilir....Onun icin bir kere kendini ogrenme programina hazirla....2.siniftayim suan gecenlerde hoca basit 50satir tutmayacak bir programin kodlarini yazamizi istedi...bende yazdim programi diger birkac kisiyede ag uzerinden dagittim cocuklar yapamiyordu..dedimki "degisken isimlerini degistirin" cocuk bana degisken ne diye sordu...yadirgamadim cocugu tek bir eksigi vardi "bilmiyordu" ama ogrenmiyordu veya ogrenmekte istemiyordu....onun icin kendinle biraz hesaplamalisin...bu isi gercekten istiyormusun...sokakta evde ailede ...ese dosta hava atmak icin kod yazmak daha dogrusu yazmaya calismak bilgisayar basinda saatler gecirmek ayridir...bu isi gercekten isteyerek severek ve bilgisayarin dogasini hissederek yazmak ayridir.....basit birsey degil suan cogumuzun yasi 20 civarlarinda yani hayatimizi sekillendirecegimiz yastayiz...bu asamada verdigimiz kararlar gelecegimiz icin cok onemli etki saglayacaktir...kendinize sorun gercekten bu isi istiyorsaniz oturup kasin...kasarken bir hafta cozemediginiz problemler olacak ama cozemediginiz icin hemen vazgececekseniz bence hic baslamadan simdi vazgecin...bir problem oldugu zaman ve cozume hemen kavusamadiginiz zaman aptal olan bilgisayar degil,yada delphi,yada c# ,yada linux,yada windows...aptal olan biziz bilgisayara kendimizi anlatamiyoruz...aslinda bir yazilim surecindeki problemi cozmek demek kendi zihnimizdeki bir dugumu cozmek demektir...bilgisayarin basina oturup kod yazmaya basladiginizda beyninizi monitorun icinde dusunun ...butun olay bundan ibaret..kendinize hukmedebiliyorsaniz bilgisayara hukmedebilirsiniz...
Programci olmak konusunda seyhimiz aciklamis zaten oyle 1-2 ayda programci olunmaz...Bir kac ayda hatta bir yilda en fazla bir programlama dilinin syntax'ini belirli kurallarini ogrenirsiniz...nerede hangi dongunun hangi karar verme yapisinin kullanimini daha avantajli oldugunu veya 50 degiskenli bir programda tip tanimlamalari yaparken belirlediginiz sinirlardan kazandiginiz bellek miktarinin size kazandiracaklarini 1yilda ogrenemezsiniz...programcilik sonsuz donguye girmis bir gelisme surecidir...10yildir yazilimla ugrasiyor olsaniz bile 11.yilinizda ogreneceginiz cok sey var demektir...programci amator ruhlu olmalidir...surekli yeni birseyler ogrenmeye acik olmalidir....Gorsel PRogramlamaya baslangic icin bence en ideal dil Delphidir,tabi delphi nin kodlama dili (object Pascal) onemli bir noktadir ki bu iste ciddiyseniz Pascal bilmeden olmaz.Zor degilya gidip bir kaynak edineceksiniz guzel kaliteli birkaynak oturup kaynagi 2defa bitireceksiniz ve sonrasi sizin hayal dunyaniza ve karsilastiginiz sorunlari astikca edineceginiz tecrubelere kalmis....Zaten sen kendi sorununu gormussun degiskeni nerede kullanacagim diyorsun....sen Delphiye yada programciliga adim bile atmamissin sen sadece bir yolun ortasina parasutle dusmussun dustugun yerdeki elmalari,armutlari alip yemissin sonra bir ruzgar gelmis tekrar parasutun sismis baska bir yere gitmissin...simdi yolun en basina gitmen gerekir...bak en basit bir delphi surecinde ogrenecegin konular sirasiyla soyle olabilir:
1-Algoritma
2-Programlama Ortaminin Kullanimi
3-Kod Yazim Kurallari
4-Degiskenler , Sabitler ve Operatorler
5-Karar Verme Yapilari
6-Dongu Yapilari
7-Diziler
8-Hata Ayiklama
9-Fonksiyonlar
10-Procedurler
11-Harici Alt ProgramlarEn basitinden O-Pascal 'a yonelik boyle bir konu calismasi yapsan her hafta 2konu bitirsen didikleye didikleye 2ayini alir en fazla,sonra Delphi IDE kullanmayi zamanla ogrenirsen zaten...Yani saglam bir kaynak edinip yolun en basindan baslaman gerekir...Ayrica cogu kisi direkman atliyor ama 1.konu "algoritma" ciddi anlamda programcligin %90'unu olusturur %10'u kullandigin dildir...Bakkala gidip ekmek almak icin...bakkala gidip ekmegi alip gelip evde kahvaltini yapip sonra gidip parasini veriyorsan hatalisin....yani programciliga baslamanin bile bir algoritmasi var ...her seyi dogru planlamak gerekir...Bir noktadan baslayip gozlerinizi kapatin gerisi gelir zaten...
cok yazdim la :)
-
saolasın compu üşenmemiş yamışsın :)
-
aklima geldi ege universitesi bil.muh. yayinlarindan cikan ahmet ka$linin algoritma kitabi var net uzerinden satiliyormu bilemiyecegim ama edinme sansin varsa baslangic asamasinda olan arkadaslara tavsiye ederim guzel bir kaynak ve cokta ucuz bir seydi.
-
Algoritma icin bizim dokuman bolumunde guzel kaynak var renenin...ama kitap istersen Kerem Koseoglu -programcilik mantigi harkulade bir kitap.
-
simdi baktim okan uni. bolum baskani olmus ahmet hoca istanbulda oturuyorsan oradanda alabilirsin eminim satisi yoksa bile kendisi sana hediye eder :) cok iyi bir insandir
-
tamamdır pascal-delphi :) şimdi pascal öğreniyorum.
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------
tamamdır pascal-delphi :) şimdi pascal öğreniyorum.
-----------------------------Pascal programlamaya giriş için bulunabilecek en güzel programlama dilidir...
Zaten pascal programlama dilinin esas amacı programlama öğretmekdir.
Dökümanlarını atiim ebook olarak zaten 1.5 saatte öğrebirsin pascalı...
readln. writeln bitti..
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------sunyy2003 bunu yazdı:
----------------------------- sen yinemi windows a geçtin :D:D:D harbi daldan dala -----------------------------Geçirdim :D
-----------------------------heç iyi yapmamışsın şimdi iki ün sonra tekrar linuxa geçer :D windows u kötüler aynı döngü başlıyor yine desene
-
ya ben vb ya baslamak istemistim bi ara ama cok takildim ypaamadim yardimci olan varsa lutfen yardimci olsun yada baska bi programlama dilinne geciyim zaten bi seyler denedim ama bulamadim vb6.0 direkt bi kac komut yoktu sadece apilerle :S orneyin direk regediteki bi ayari degistiremiyordun sadece apilerle sonra bi komutla taskamanagerde bi seyi kapatma komutunu bulamadim yada visual basicle nasil cmd de ki bi komutu calisiracagimi tam bulamadim biri yardimci olabilrse bunlarin hakinda cok sevinirim . bide biri biraz aciklayabilrimi vb de donguleri degiskenleri veri tipleri nedir falan yardimci olan varsa cok sevnirim .