folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Programlama Nereye Evriliyor?

Programlama Nereye Evriliyor?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antichrist
    antichrist's avatar
    Erkek

Hesap makinesi icat oldu diye matematik bitti mi? Matematikçiler işsiz mi kaldı? Bu bence çok güzel bir örnek.

AI toolları birer araç. Nihayetinde büyük büyük datalarla beslenen dil modelleri. Şapkadan tavşan çıkartmıyor, olmayan bir şeyi akıl ederek sezerek yaratmıyor. ChatGPT yaygınlaştığından beri aptallaştığına dair yazılar da ortaya çıkmıştı. Bir insan bir kültür içerisinde nasıl ki ortamdan, bilgilerden, duygulardan etkilenerek düşünce yapısını değiştiriyorsa bu modeller de o şekilde etkilenecek yapıdaki kod blokları esasen. Yapay zekanın pazarlaması genelde skynet gibi kendini idame ettiren, düşünen ütopik modeller olarak görüldüğü için tehlike olarak algılanıyor elbette.

Etkilenecek olan sektör şu, yazılımın low level kısmında görev alan, mimari-mühendislik gerektirmeyen rutin işleri yapanların elbetteki işleri sallantıda. Mesela basit çaplı düzenlemeler, blog tarzı görece basit ve tek bir iş odaklı karmaşık olmayan sistemler kodlayan, kod editörlüğü yapan, wordpress tarzında sistemlerde düzenlemeler yapıp kendini idame ettiren kişilerin işleri sallantıda. Çünkü toollar bunları çok daha hızlı ve efektif yapıyor. Fakat komplex mimarisi olan bir yazılım projesini proje dökümanını en ideal ve kitabi şekilde detay detay yazıp versen de sana o çıktıyı birebir veremez (hoş bunu müşterilerin %95'i de yapamıyor ben henüz bunca yıldır ideal bir şartname, döküman, talep görmedim dünyada eşi pek yoktur muhtemelen). Başta müşteri ne istediğini tam ifade edemiyor. Adım adım insan faktörüyle, iletişimle çözülüyor bunlar. Öyle netleşiyor, revizeler geliyor, olan değişiyor. Bir süre sonra değişiyor örneği. Proje domaini oturmuşken saçma sapan eklentiler gerekiyor falan. Dinamik bir yapı var ve insan farktörü var içerisinde buna dikkat çekelim. İnsan faktörü olan kısımları sadece analitik yaklaşan kod modelleri algılayamaz. Entegrasyon olan sistemlerde bu çıktıyı veremez. İnsan, kurum faktörü olan kodlarda o bağı kurup nokta atışı çözüm veremez. Ben prompt ile şunu istiyorum diyorum bana kod veriyor değil konu. Yazılım mühendisliği alanı böyle bir şey değil. Aktüel sektördeki işler özellikle kurumsal düzeyde, custom yazılım ile ilerliyorsa hele ve müşteriye özel geliştiriliyorsa o kadar düz ve kılçıksız ilerlemiyor.

Toolları kullanabilecek, idrak edebilecek hatta AI modellerine müdahale edebilecek, kendine göre düzenleyebilecek tarafta olursanız, gerçekten yazılım mühendisliği yapan tarafta olursanız sizi etkileyen bir şey olmaz. Developer düzeyinde kalırsanız, iş segmentinizi ve kendinizi büyütmezseniz de işiniz tehlikeye girer. Özeti bu.

antichrist tarafından 09/Nis/25 10:11 tarihinde düzenlenmiştir

|~_~|
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek
    antichrist bunu yazdı

Hesap makinesi icat oldu diye matematik bitti mi? Matematikçiler işsiz mi kaldı? Bu bence çok güzel bir örnek.

AI toolları birer araç. Nihayetinde büyük büyük datalarla beslenen dil modelleri. Şapkadan tavşan çıkartmıyor, olmayan bir şeyi akıl ederek sezerek yaratmıyor. ChatGPT yaygınlaştığından beri aptallaştığına dair yazılar da ortaya çıkmıştı. Bir insan bir kültür içerisinde nasıl ki ortamdan, bilgilerden, duygulardan etkilenerek düşünce yapısını değiştiriyorsa bu modeller de o şekilde etkilenecek yapıdaki kod blokları esasen. Yapay zekanın pazarlaması genelde skynet gibi kendini idame ettiren, düşünen ütopik modeller olarak görüldüğü için tehlike olarak algılanıyor elbette.

Etkilenecek olan sektör şu, yazılımın low level kısmında görev alan, mimari-mühendislik gerektirmeyen rutin işleri yapanların elbetteki işleri sallantıda. Mesela basit çaplı düzenlemeler, blog tarzı görece basit ve tek bir iş odaklı karmaşık olmayan sistemler kodlayan, kod editörlüğü yapan, wordpress tarzında sistemlerde düzenlemeler yapıp kendini idame ettiren kişilerin işleri sallantıda. Çünkü toollar bunları çok daha hızlı ve efektif yapıyor..

............

Hacı bu konudaki en sığ örnek bu yav  :D

Yapma gözünü seveyim rol 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Erkek

Sanayi devriminden sonra ağır sanayi ve günümüz bilgisaayr teknolojisi ortaya çıktı, şuan muhasabeci çalıştırmıyo ya da kahnakçı çalıştırmıyo değiliz, daha fazla üretir daha fazla tüketiriz, nasılki bugün  7 bin nüfuslu ilçedeki bir esnafın bile instagram hesabı var yarın da herkesin mobil uygulaması vs olur. Yapay zeka hocalar muhasebeciler asistanlar olması laızm bunların daha çok gelişmesi bakım yapılması korunması gerekecek, buna ayak uyduranlar piyasada kalır uyduramayanlar buna ayak uyduramayanlara hizmet vermeye devam eder.

50 tonluk pres icat edildi diye işsiz kalınmadı, ilk anda işçi sayısı azalsada sonrasında üretim çoğaldı tüketim artı işçi sayısı da geri artı. onun gibi düşünmeli, ama tabiki en az yarısı olumsuz etkilenir ama teknoloji yazılım artık heryerde, aç kalmazlarda böyle asagari ücretin en az 5 katı olmazsa çalışmam diyemezler, koca 1 bin kişinin çalıştığı şirkette 5 tane IT var 20 bin 30 bin nüfuslu okulların teknik desteğine gidiyorum 3 kişiler 

Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

Ayak uyduranlar şah, uyduramayanlar mat

Bill gates de benim gibi düşünüyor

https://www.webtekno.com/bill-gates-yapay-zeka-meslek-h157318.html

iyibu! yeniden..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    EnableTurk bunu yazdı
    tarzan bunu yazdı

Cevabın için sağol @GodKlaus hocam.

Biraz daha açayım. Şimdi biliyorsunuz Google android ile, Apple ise iOS ile bu piyasanın tekeli. Yarın öbür gün ben size hizmet satıyorum, alt yapı bu. Ai bir yapısı var v.b. ürünler ortaya koyup bir api ile mağaza sistemlerini bağlayacak bir yapı yaparsa, ona göre de cihaz tasarlarlarsa bu piyasada herkesi gömerler. Tam olarak kafamı kurcalayan kısım bu. Büyük firmalar böyle bir duruma kayıtsız kalmaz. Hemen uyum sağlarlar. 

Benim düşüncem bu yönde sizlerinde fikirlerini merak ediyorum 🙃

Hacı elektrikli araçlar gibi düşün. Neden 20 yıldır piyasaya giremediler? 

Bazı şeyler de ekonomi tabi. Yani Apple veya Android bu yeniliği tek başına başlatamaz. Burada in-app-purchases gibi büyük ekonomiler dönüyor. 

Uygulamaların reklamlarını geliştiriciler yapıyor falan harika bir sistem var. Adam neden bundan vazgeçsin? En azından önümüzdeki 5-10 yılda vazgeçmez diye düşünüyorum.

Ben kısa zamanda sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum :) Tamam çok aktif kullanıyorum ben de bütün işlerimde diyebilirim. Ama 2,3,4 derken 5'de patlıyor sistemin a.. koyuyor :D

İnsan şart abi. Bana göre yapay zeka juniorlara zarar verebilir şimdilik.

Çünkü üreticiler satmak istemiyor. bak tesla satmak istedi ve peynir ekmek gibi satıyo adamlar. elektrikli araç gibi harika bişey peynir ekmek gibi satmıyorsa üreticiler satmak istemiyodur zaten. bak çinde deli gibi satıyolar.

teslaya kadar gelen bütün elektrikli araçlar binmeye utanacağın çirkinlikte idi zaten

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek

ai konusunda çok iyimsersiniz. ai çok iş bitirecek. bu hesap makinası gibi basit bir sistem değil. önceki devrimler insan gücüne yönelik devrimlerdi. robotik kol çıktı 20 işçilik işi 5 kişiye indirdiler. ai öyle bir durum değil. dünya artık tek kişilik dolar milyarderlerine hazırlanıyor.

yapay zekanın çıkışı çok yeni(çok eskiden beri uğraşıyorlar ama dünya genelinde yatırım alması yayılması çok yeni) 3-4 sene sonra istediğiniz her uygulamayı sizin söylediğinizden daha iyi yapacak hale gelecek. kamera uygulaması yap diyeceksin onu yapıp içine filtre de koydum al diyecek, abi  lazım olursa kullanırsın diye. şu anda kullanılan ai bir dil modeli. generative ai üstünde çalışıyorlar halen. bu generative ai dil modeli gibi eğitilerek değil, kendi kendini eğiterek öğrenecek. yani her türlü olasılığı deneyerek kendini eğitecek. o zaman işte senden daha akıllı olacak. senin yazdığın çok üst düzey kodu 5 kere denemiş her seferinde hataları da görüp düzeltmiş olunca ne yapacaksın?

ayrıca şirketler o kadar da kaliteye önem vermiyor. öyle olsaydı hindistanda bu kadar yazılımcı olmazdı.

kendi hayalime gelince, ben istiyorm ki oyun tarif edeyim, 2-3 saat sonra exe dosyası versin oynayım.

Ekerci tarafından 09/Nis/25 14:23 tarihinde düzenlenmiştir

Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek
    Ekerci bunu yazdı

kendi hayalime gelince, ben istiyorm ki oyun tarif edeyim, 2-3 saat sonra exe dosyası versin oynayım.

aslında şu an bunu yapabiliyor ancak tarif etme konusunda insanlar çok iyi değil makinelere göre. sen makineye 1+1 yazınca senin bildiğin =2 demiyor her zaman bazen =11 yazıyor. bunun tarifini iyi vermek gerekiyor.

goo.gl/qBNZmW
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek
    LynXMaSTeR bunu yazdı
    Ekerci bunu yazdı

aslında şu an bunu yapabiliyor ancak tarif etme konusunda insanlar çok iyi değil makinelere göre. sen makineye 1+1 yazınca senin bildiğin =2 demiyor her zaman bazen =11 yazıyor. bunun tarifini iyi vermek gerekiyor.

aynen çok uğraştırıyor. yanlış veriyor. dil dökersen anlıyor düzgün eriyor ama o da bi iş. günün sonunda basit anlatımla verecek bana oyunu :) yoksa sinema senaryosu gibi yazarsam düzgün birşey kesin verecektir.

Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

@Ekerci ye katılıyorum. 

Önceden pilot yetistiriyorlardi. Şimdi ülkemizde bile yapay zekalı savaş uçağı çalışması yapılıyor. Bu çalışmalar için 5-10 yıl çok kısa bir süre. Mesela açın bakın TSK tanitimlarinda artık dronelari daha düşük rütbeli personeller kullanıyor. Hepsinde yapay zeka alt yapısı var. Biranda anlamsız bir hareket yaptiramiyorsun şuan bile.

Yani benim yazdığım kodu yazamaz demeyin. Sadece wordpress tema yapanları vurmayacak, bence çok ileri gidecek. Bu nedenle fikirlerinizi almak istedim. 5-10 sene sonra bitecek bir iş için yatırım yapmak hiç akıllıca değil. Ben böyle düşünüyorum.

Şöyle düşünün. Google ve Apple ABD şirketi. Bir android cihaz aldığında çin malı olması birsey değiştirmiyor. Cihaz yazılımı ABD taraflı. Tüm kontrol android için Google, iOS için Apple da. Birgün bu şekilde komple yapay zeka destekli bir telefon cikartirsa, firmalar ona uyacaktır.

Yani admob u full yapay zekali bir telefon modelinin içinde zaten kullanabilirsin. Zaten ortam dinleme, ses, görüntü işleme, tüm fiziksel datayi kullanma egilimindeler. İdrar tahlili yapan klozet var. Bu durumda o telefon onuda kullanacak zaten.

Böyle bir model çıkarttıklarında mağazalarınin önünde emin olun kuyruklar olacaktır.

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek

sorun istediğimiz şeyleri yapabilmesi değil. er ya da geç öz farkındalık kazanacak olması, nasıl öğreneceğini öğrettikten sonra gerisini sadece gözlemleyebiliyoruz, öz farkındalık belirtilerini veriyor da zaten :) canlı bir şeyden bahsediyoruz, varolduğunu bilen bir şeyden. müdahale edilemez kod satırları yok hükmündedir olayı geliyor yani sadece makinelerin anlayacağı makinelerin makinelerin anlaması için yazacağı kod satırları istenmiyor musk bu konuda ikna etmiş görünüyor trump'ı ve bu iyi bir şey. ikinci iyi bir şey korteks arayüzünün on sene içinde kullanılacak olması, nörolink başlangıçtı neredeyse her yetişkin bu çipleri taktıracak buna eminim. bilgisayar hızında kafadan işlemler yapmaktan bahsediyoruz, ai ile entegre şekilde hem de.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.