folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Radara Yakalanmayan Görünmez Uçak



Radara Yakalanmayan Görünmez Uçak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    beyaZenci
    beyaZenci's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Haziran/2007
    Erkek
    ODTÜ'lü araştırmacılar, yerli kaynaklarla, radarda görünmezlik teknolojisinde kullanılabilecek yeni radar soğurucu kaplamalar geliştirdi.

    Yeni malzemeler, gemi, uçak, helikopter, denizaltı gibi askeri araçların radarda görünürlüğünü binde 1'e kadar düşürüyor.

    Hiçbir koşul altında alev almayan suya, tuza, yosuna, sürtünmeye ve darbeye dayanıklı malzemeler en fazla 2 milimetre kalınlıkta oldukları için uygulandıkları platformlara fazla bir yük getirmiyor.

    Malzemelerin üretimi için gerekli olan tüm girdiler, ülke içinden sağlanabildiğinden yurt dışına bağımlılık gerektirmiyor.

    AA muhabirine bilgi veren ODTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Toppare, son yıllarda yüksek frekanslı elektronik sistemler ile birlikte telekomünikasyon cihazlarında ileri derecede bir büyüme ve gelişme yaşandığını anımsattı. Bu sistem ve cihazların yaydıkları elektromanyetik dalgaların diğer elektronik cihazların normal çalışma koşullarını bozduğunu anlatan Toppare, ''Elektromanyetik dalga soğurucu malzemelerin kullanımı ile elektromanyetik dalgaların soğurulması veya farklı bir yöne yönlendirilmeleri sağlanarak problemler çözümlenebilmektedir'' dedi.

    Dalga soğurucu malzemelerin öneminin, askeri alanlarda hedefin radar tarafından tespit edilmesini zorlaştırması ile arttığını ifade eden Toppare, şöyle devam etti:

    ''Elektronik harp teknolojisinin oldukça ilerlediği günümüzde, mevcut ve yeni üretilen harp silah ve araçlarının radarda görünmezlik özelliğine sahip olmaması düşünülemez. Dünyada radar soğurucu malzemelerin özellikle askeri platformlarda uygulanmasına dair birçok örnek mevcuttur. Bir ülke için büyük önem arz eden gemi, uçak, helikopter, denizaltı gibi araçların radar tarafından tespit edilme ihtimalini binde 1'e kadar düşüren radar soğurucu kaplamalar, bu noktada kullanılması kaçınılmaz bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır.''

    Askeri amaçlı kullanıldığı ve ülkelerin menfaatlerini yakından ilgilendirdiği için literatürde bu tür malzemelerle ilgili ayrıntılı bilgi bulmanın mümkün olmadığına işaret eden Toppare, erişilebilen malzemelerin ise uygulamada çeşitli nedenlerle yeterli olmadığının görüldüğünü dile getirdi. Piyasada ve literatürde var olan çoğu malzemenin kalınlık ve ağırlıkları nedeniyle uygulamayı imkansız kıldığını anlatan Toppare, şöyle konuştu:

    ''Geliştirilen malzeme ilk olarak uygulanacak platformun işlevini etkilemeyecek kadar ince ve hafif olmalıdır. Düşünülmesi gereken diğer bir husus ise geliştirilen malzemenin alev, su, darbe, sürtünme gibi koşullara dayanıklılık göstererek kimyasal özelliğinden ve radar kesit alanı düşürme kapasitesinden kaybetmemesi gerektiğidir. Yine var olan çoğu malzeme sadece radar soğurma özelliği göstermekte olup belirtilen spesifikasyonların hiçbirini taşımamaktadır. Ayrıca bu amaçla üretilen malzemelerin tek bir dalga boyundan ziyade, geniş bir bant aralığında yüksek soğurma sağlaması gerekmektedir. Ancak bilinen malzemelerin çoğu tek bir frekansta yüksek soğurma sağlayıp diğer frekanslarda iş görmemektedir.''

    TÜM PLATFORMLARDA UYGULANABİLEN YENİ GÖRÜNMEZLİK TEKNOLOJİSİ

    Toppare, ODTÜ'de başkanlığını kendisinin yürüttüğü ve araştırma görevlileri Simge Tarkuç ve Funda Özyurt'tan oluşan çalışma grubunun iki yıl süren çalışmaları sonucunda, bu alandaki tüm eksiklikleri ortadan kaldırarak tüm platformlara uygulanması mümkün olan kaplamalar ürettiğini söyledi. Toppare geliştirdikleri kaplama malzemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

    ''Geliştirdiğimiz malzemeler en fazla 2 milimetre kalınlıkta olup uygulandıkları platformlar üzerine minimum ağırlık katmaktadır. Aynı zamanda bu malzemeler değil ısıya, çıplak aleve dayanaklı olup hiçbir koşul altında alev almamaktadır. Deniz platformları için geliştirilen malzemeler suya, tuza ve yosuna; hava platformları için geliştirilenler ise ayrıca sürtünmeye ve darbeye dayanıklıdır. Bu kaplamaların en önemli özelliği ise geniş bant aralığında (2-18 GHz) yüksek soğurma sağlayıp uygulandığı cismin radar kesit alanını binde 1'e kadar düşürmesidir. Bu 100 metrekarelik bir cismin 0.1 metrekare olarak algılanması demek olup radar tarafından fark edilmesini neredeyse imkansız kılmaktadır. Bütün bunlara ek olarak bu malzemelerin üretimi için gerekli olan tüm girdiler ülke içinden sağlanabilmekte olup yurt dışına bağımlılık gerektirmemektedir.''

    YANMAZLIK ÖZELLİĞİ FARKLI UYGULAMA ALANLARI SUNUYOR

    Malzemelerin üretiminin oldukça basit ve düşük maliyetli olduğunu ifade eden Toppare, geliştirilen bu kaplamanın aleve dayanıklılık özelliğinin de farklı uygulama alanları sunduğunu anlattı.

    Bu malzemelerin yanmazlık özelliği gerektiren uçak kabini, otomobiller, bina içi uygulamalar gibi her türlü platformda plastik kaplama olarak kullanılabileceğini vurgulayan Toppare, şöyle devam etti:

    ''Ticari olarak piyasada bulunan malzemeler, alev almamakta ancak erimekte veya kimyasal kompozisyonu alev karşısında değişebilmektedir. Yani alev almayan malzeme ile yanmayan kaplama arasında bir fark bulunmaktadır. Ayrıca malzemenin alevle etkileşiminde toksik gazların çıkmaması, insan sağlığına ve çevreye zarar vermemesi gerekmektedir. Tarafımızca geliştirilen bu malzeme bahsedilen nedenlerden ötürü piyasadaki diğer malzemelere alternatif gösterilecek gerekli tüm özelliklere sahiptir.''
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xfilesss
    xfilesss's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Eylül/2007
    Erkek
    yaw biz hayalet uçağa yakalan radar yapmaya çalışıyoz sen ise yakalanmayan :)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    beyaZenci
    beyaZenci's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Haziran/2007
    Erkek

    öle deme türkiyede kaçtane hayalet uçak var, ayrıca sadece uçaklarda kullanıla bilir diye bişeyide yok abd nin kullandığı cisimden daha hafif yani kara veya dneiz araçlarında da kullanıla bilir.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DkN
    DkN's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ocak/2006
    Erkek
    radara yakalanmayan ucak zaten gorunmezdir, neyse sonuc olarak cok guzel bir calısma ortaya koymuslar. F-22 de kullanılan teknolojiye cok yakın birsey gelistirmisler ancak bunun kullanım alanı daha genis gozukuyor. insallah askeri araclarda hayata gecirebiliriz. aselsan veyahut herhangi birsey bulan muhendislerimizin ve bilim insanlarımızın akıbetini bilmeyen yok...

    Vatan ne Türkiye"dir Türklere, ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan. ~ Saga qaygı kelgende qorqup qaşsam taa saga, Qayday betpen qararman aytaş yurtum men saga? Ne dermen dep aytarman sütün bergen anamga? Ne dermen dep aytarman maga sengen atamga? ~ Kök Bayraq"a selam olsun !
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    inşallah profesör ve araştırmacı ları öldürmezler.

     

    amerika yada israil ajan tutup öldürtebilir.... aselsandaki gencecik odtülü vs mühendislerimiizi öldürmüşlerdi

    ilim ilim ilim. tebrik ediyorum geliştirilmeli.

    dipnpt :) ABD ile anlaşılıp anlık istihbarat yardımı alınacağı söyleniyor. Türkiye'nin elinde anlık istihbarat sağlayacak sistemler zaten var.  Kaynağımız çok işletimimiz yok.. kullandırtmayana bakıcaksın abi


    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ArmadA
    ArmadA's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2005
    Erkek
    beyaZenci bunu yazdı:
    -----------------------------

    öle deme türkiyede kaçtane hayalet uçak var, ayrıca sadece uçaklarda kullanıla bilir diye bişeyide yok abd nin kullandığı cisimden daha hafif yani kara veya dneiz araçlarında da kullanıla bilir.


    -----------------------------
    kaç tane var! bence hiç yok 0 tane var. ABD salak mı hayalet uçaklarını satsın sence ? hea. bu teknolojiyi bulmaları iyi bir adım oldu bence artık yapsınlarda görelim pistlerde....

    Living Death
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    carpuss
    carpuss's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2007
    Erkek
    hayalet uçak dediğiniz nedir? radara yakalanmayan uçak! peki radara neden yakalanmaz, radarın çalışma sistemi ışın gönderip geri alarak teşhis etmektir, uçağın kaplamasını ya da dış kabını ışın emici maddelerle yaparsanız adı hayalet uçak olur, bugun bilgili! otomobil kullanıcıları bile bunu yapıyor, iş nasılyapıldıgı konusu değil aslında, bu ülkede kimsenin mühendislerine güvenmemesidir. gidip 51 tane füze için 200 milyon dolar vereceklerine, tutsunlar muhendislerin kolundan yaptırsınlar, inanın bunları yapacak çok muhendis var, ben de bir muhendis adayıyım ve hiç bir işe yaramayacagımı biliyorum maalesef.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SammyRap
    SammyRap's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Kasım/2007
    Erkek

    bence başımızda amerika ve israiL varken hayaLet uçak değiLde hayaLet uçakLarı buLabiLen sistem yapmaLıyız (:


    Her HayaL, GerçekLeşmemiş ßir MasaLdır..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusja
    yunusja's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2008
    Erkek

    Hayalet Uçağı Bulmanın Bir Çok Yolu Vardır. Bunu israil yaptı. manyetik alan teknolojisi iyi değerlendirilirse. değil hayalet uçak bush ' un ruhu bile geçemez.


    Kabe Arabın Olsun.. Çankaya Yeter dedin... Filistini 1 Avuç Yahudiye Teslim Ettin....!!!!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ThEDARq
    ThEDARq's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2008
    Erkek

    Hacı Bu Konular Nerden Hortluyo :| En Son Mesaj Tarihine Bak :S

    Mesaj SammyRap tarafından 15 Kasim 2007 (Persembe) 13:52 tarihinde yazıldı.


    || Beyaz Atlı Prensini Bekleme,Seyize Razı Ol,Yoksa Beygire Kalırsın..||
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolygaN
    HolygaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Temmuz/2007
    Erkek
    Site girer girmez 10'a yakın pkk konusu gördüm. Birisi coşmuş haber c/p yapıyo sandım. Meğer hortlakçı dadanmış :D
Toplam Hit: 3457 Toplam Mesaj: 13