Random Gerçekten Random Mu?
-
BarisYigit bunu yazdı
bütün donanım ve yazılım ve özellikleri tamamen aynı iki eş sistem topladığımızda.
aynı yerden aynı saat güncellemesi aldıklarında ,
aynı anda random buton tıkladığında aynı sayıları vericektir o zaman ?
gettickcount ^^ ?
ovvv no !
hadi ateyizler ?
-
BarisYigit bunu yazdı
bütün donanım ve yazılım ve özellikleri tamamen aynı iki eş sistem topladığımızda.
gettickcount ^^ ?
evet ama aynı hayatı yaşamış iki insana aynı zamanda random sayı üret dediğinde de aynı cevabı alırsın, aynı ortamdaki aynı atmosferi ve radyoaktif etkileri paylaşan iki cihazdan da aynı veriyi alırsın. senin verdiğin örnekle bu ikisi arasında pek fark yok bence.
-
Buremba bunu yazdıBarisYigit bunu yazdı
gettickcount ^^ ?
evet ama aynı hayatı yaşamış iki insana aynı zamanda random sayı üret dediğinde de aynı cevabı alırsın, aynı ortamdaki aynı atmosferi ve radyoaktif etkileri paylaşan iki cihazdan da aynı veriyi alırsın. senin verdiğin örnekle bu ikisi arasında pek fark yok bence.
hocam farklı bir yaklaşım olmuş iki insanın aynı hayatı yaşayıp aynı anda sorulduğunda aynı sayıyı üretecek olmaları.
ama bence aynı hayatı yaşamaları aynı sayıyı üretmelerini gerektirmez. zaten iki insan aynı hayatı yaşamayamaz.
diyelim ki yapışık ikizler başlagıctan beri birlikteler bu iki insan aynı hayatı mı yaşamış oluyor?
yapışık bile olsalar dünyayı gördükleri açılar farklı ikisi kütle olarak tamemen üst üste olmaları gerek ki bu da mümkün değil.
biraz daha ileri gidelim diyelim ki bir insan var iki beyni var. yani bi bakıma yapışık ikiz gibiler ama gözler dahil tüm organları ortak.(bu organizma yaşar mı bilemedim.)
bence yine de bu iki beyin fiziksel yapıları aynı bile olsa aynı düşünmez.
-
KodlayanAdam bunu yazdıBuremba bunu yazdıBarisYigit bunu yazdı
gettickcount ^^ ?
hocam farklı bir yaklaşım olmuş iki insanın aynı hayatı yaşayıp aynı anda sorulduğunda aynı sayıyı üretecek olmaları.
ama bence aynı hayatı yaşamaları aynı sayıyı üretmelerini gerektirmez. zaten iki insan aynı hayatı yaşamayamaz.
diyelim ki yapışık ikizler başlagıctan beri birlikteler bu iki insan aynı hayatı mı yaşamış oluyor?
yapışık bile olsalar dünyayı gördükleri açılar farklı ikisi kütle olarak tamemen üst üste olmaları gerek ki bu da mümkün değil.
biraz daha ileri gidelim diyelim ki bir insan var iki beyni var. yani bi bakıma yapışık ikiz gibiler ama gözler dahil tüm organları ortak.(bu organizma yaşar mı bilemedim.)
bence yine de bu iki beyin fiziksel yapıları aynı bile olsa aynı düşünmez.
2 dünya olduğunu düşün birbirinin bire bir kopyası.
Aynı kişinin kopyasını bu iki dünyaya gönderiyorsun. Başına gelecek tüm olaylar ve katılımsal olarak eş olduğundan aynı şeyleri yapmaları
ve aynı şekilde tepki vermeleri normaldir. Ha sen olayı soruyu sorduğun anda bozarsın , soruyu da aynı şekil ve zamanda sormak gerek 1 mili
saniye geçerse büyü bozulur.
Kafada toparlarsak aynı donanımma sahip iki eş bilgisayar teorik olarak aynı test programlarında aynı sonucu vermesi gerekir çünki hava sıcaklığı soğutma sistemi belleği ram i yani katılımı ve çevresi aynı. Bunu bir insana yapmazsın tabi.
-
soru da cevaplarda 10 numara
aklıma gelmeyen ilginc bir bakıs acısıydı.
teşekkürler herkese :)edit : kafamda oluşan tam olarak şu
biz bir oyunda,programda kişisel config yaratmadıkca ön tanımlı olarak atanmış değerler dizisi içerisinden (hocuların dediği gibi) otomatik değerleri alıyor ve bunun üzerinden çalışıyor.
WebJas tarafından 23/Nis/13 05:29 tarihinde düzenlenmiştir
program olarak düşünüldüğünde kafa karıştırsa da ben böyle yorumladım. -
Buremba bunu yazdıBarisYigit bunu yazdı
gettickcount ^^ ?
abi insanla onu nasıl eş koştun şimdi :D
insan bünyesinin karışıklığı ile bir bilgisayar kasasının ki eş mi ? :)
hücre madde desem yeterlidir.
-
tabiki eş değil ama teşbihte hata olmaz onun dışında gieger counter için de örnek verdim, senin verdiğin örnekle benim verdiğim örnek arasında öyle çok fark yok random'luk açısından diyorum ben.
konuda şöyle daha random olur gibi yorumlar görünce hepsine cevaben yazdım aslında, bi kere random'un randomluk derecesi diye birşey yok, birşey random'sa random'dur. :) yani işlemci seri nosu ile system clock'undan aldığın sayıyı karıştırınca elde ettiğin sayı ile gerçek fiziksel verileri toplayarak elde ettiğimiz verinin pratik açısıdan hiçbir farkı yok çünkü ikisini de denk getirmek neredeyse imkansız.
ha bi de random diye birşey yok evrende herşey sebep sonuç ilişkisine bağlı diye cevaplıyor bilim adamları diye biliyorum ben.
-
Pseudo-random generatorların arasında en random sayı üreten algoritmanın
Mersenne Twister Algoritması olduğu Ekşi Sözlükte yazıyor.
Detaylı bilgi için
http://en.wikipedia.org/wiki/Mersenne_twister
http://eksisozluk.com/entry/3113204