Rüyadan Uyandığını Sanıp Uyanamamak
-
Merhaba arkadaşlar,
An itibariyle tekrar aynı şeyi yaşadım. Son zamanlarda çok fazla başıma gelir oldu. Aslında kendimi bildim bileli belirli aralıklarla bu durumla karşı karşıya kalıyorum.
Korkunç bir rüya görüyorum. Rüyada olduğumu biliyorum o anda. Uyanmak istiyorum deli gibi ama bunu başaramıyorum. Çığlıklar atıyorum. Yaşadığım bu durumun çok büyük çoğunluğunda rüyadan kalkmayı başardığımı sanıyorum ama tekrar rüyanın içinde oluyorum. En az 10 kere uyandığımı sanıyorum ve uyanamamış oluyorum. Gözlerim donuyo genellikle. Gözlerimi hareket ettiremiyorum. Tıpkı bir resim gibi en son gördüğüm şey gözüme takılmış oluyo. Veya bacaklarımı hareket ettiremiyorum. Biraz önce yaşadığım olayda ise, vefat eden dedemi gördüm. Gözleri çukurdu. Çığlıklar attım. Çığlıklarımı kendimde gördüm. Rüyadan uyanabilmek için kendimi aşırı zorladım ancak bir türlü kalkamadım. Rüyada olduğumu biliyorum, delirdiğimi sanıyorum, kendimi uyanabilmek için aşırı zorluyorum ve aşırı korkuyorum ancak uyanamıyorum.
Çığlıkları gerçekten atıyorum, sesimi duyabiliyorum ama uyanamıyorum.
"Uyku Felci" denilen hastalığın / problemin açıklamasını okudum ancak bu benim sorunumla tam örtüşmüyo. Uyku felci uykudan uyandığında bir süreliğine vücudu hareket ettirememek olarak tanımlanmış. Benim ki böyle değil. Ben uykuda olduğumu biliyorum ve uykumda vücudumun bazı fonksiyonlarını yerine getiremiyorum. Rüyamda defalarca uyandığımı sanıyorum ama meğer uyanmamış oluyorum, aynı durumlar devam ediyorum. Sonra tekrar rüyada olduğumu rüya içinde rüya gördüğümü anlıyorum ve bu böyle defalarca devam ediyor. Vücudumu aşırı zorladığımı hissediyorum bu tarz durumlarda. Uyandığımda her şey geçmiş oluyor.
Bu problemin açıklaması nedir?
Bilimsel olarak yaklaşalım.
-
Uyku felci gibi görünüyor sanırım.
-
Uyku felci bu değil hocam. Senin çözümün, eğer uyandığını düşündüğün anda kontrol sende oluyorsa:
-O anda matematik işlemi yapmak. Ama ezberden bildiğin şeyler olmasın, yani 3+5 değil de 658+129 gibi bir şey olsun. Düşündürücü bir şey olsun kısaca.
-Gözlerini birkaç saniye kapatıp birden açmaya çalışmak.
-Rüyada olduğundan kesin net eminsen ölmeye çalışabilirsin. Emin olmak için canını acıtmaya çalış (kendini ısırmaya çalışabilirsin ya da etraftaki bir şeyi kendine batırabilirsin), rüyadaysan canın acımaz. Kaçmak yerine korku figürüne yaklaşmak da uyandırır, git canavarının boğazını sıkmaya çalış mesela.
edit: Bu bir problem değil, hediye (: Biraz alışınca "eeeh noluyor bu benim rüyam" diye rüyadaki sevmediğin şeylere dalabilirsin (:
http://en.wikipedia.org/wiki/False_awakening
izzmarit tarafından 08/Nis/14 08:24 tarihinde düzenlenmiştir -
izzmarit bunu yazdı
Uyku felci bu değil hocam. Senin çözümün, eğer uyandığını düşündüğün anda kontrol sende oluyorsa:
-O anda matematik işlemi yapmak. Ama ezberden bildiğin şeyler olmasın, yani 3+5 değil de 658+129 gibi bir şey olsun. Düşündürücü bir şey olsun kısaca.
-Gözlerini birkaç saniye kapatıp birden açmaya çalışmak.
-Rüyada olduğundan kesin net eminsen ölmeye çalışabilirsin. Emin olmak için canını acıtmaya çalış (kendini ısırmaya çalışabilirsin ya da etraftaki bir şeyi kendine batırabilirsin), rüyadaysan canın acımaz. Kaçmak yerine korku figürüne yaklaşmak da uyandırır, git canavarının boğazını sıkmaya çalış mesela.
edit: Bu bir problem değil, hediye (: Biraz alışınca "eeeh noluyor bu benim rüyam" diye rüyadaki sevmediğin şeylere dalabilirsin (:
http://en.wikipedia.org/wiki/False_awakening
inception'a gider mi :D
-
hacı sadece nefes vermeye çalışırken boğazından çıkan tiiiiii sesi kendini çığlık atıyorsun zannetiriyor.
beyin onu yüksek ses olarak algılıyor. istersen kamera koy gece sabah görürsün sadece bir çok kişi gibi rüyada azıcık ses çıkartıyorsun.
bu durum banada çok oluyor ama ben alıştım artık. öyle durumlarda herşeyi bırakıp uçuruyorum kendimi.
denizin üstüne uçuyorum evlerin arasından geçiyorum toplu alanlara gidiyorum sevdiğim kim varsa yanına konuyorum.
gerçek diyorum çok eğlenceli oluyor. korkunçe şeyleri pek görmüyorum dediğim gibi alıştım artık.
sende çok paniklemesen korkunç şeyler görmezsin. ben pek yanlızlıktan canavar öcü gibi şeylerden korkmadığım için problem olmuyor.
-
harbi nickin gibi hocam bilenyok, diğer rüyalardada oluyormu kamyonu devirdiğinde ?
-
psikiyatrise sor bence.
yaşamındaki birşeylerin izdüşümü gibi geldi.
ne bileyim dedenle onun ölümüyle ilgili bir meselyi biliç altına attığın için görmüş olabilirisn.
burda 2 şey önemli
ne gördüğün
niye uyanamadığın
bende çok nadir böyle birşeyler olur sebebi çözdüm: suçluluk duygusu.
hep aynı şeyde olur. bu rüyaları görme durumunu hayatının içinde arayacaksın çözüm bu
ne yaşadım bugün? ne gördüm gibi
-
zalimadam bunu yazdı
hacı sadece nefes vermeye çalışırken boğazından çıkan tiiiiii sesi kendini çığlık atıyorsun zannetiriyor.
beyin onu yüksek ses olarak algılıyor. istersen kamera koy gece sabah görürsün sadece bir çok kişi gibi rüyada azıcık ses çıkartıyorsun.
bu durum banada çok oluyor ama ben alıştım artık. öyle durumlarda herşeyi bırakıp uçuruyorum kendimi.
denizin üstüne uçuyorum evlerin arasından geçiyorum toplu alanlara gidiyorum sevdiğim kim varsa yanına konuyorum.
gerçek diyorum çok eğlenceli oluyor. korkunçe şeyleri pek görmüyorum dediğim gibi alıştım artık.
sende çok paniklemesen korkunç şeyler görmezsin. ben pek yanlızlıktan canavar öcü gibi şeylerden korkmadığım için problem olmuyor.
adam rüyasında uçuyor çok iyiymiş la :D
-
Rüya içinde rüya sanki inception,
-
Robinson_Crusoe bunu yazdı
Rüya içinde rüya sanki inception,
:D
-
gunde kac saat uyuyorsun?
calisiyor musun.
cok uyumaktan olabilecegini dusunuyorum.