folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Şahinbey" İ Rahmet, Minnet Ve Şükranla Anıyoruz....!



Şahinbey" İ Rahmet, Minnet Ve Şükranla Anıyoruz....!

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YaSevYaTerkEt
    YaSevYaTerkEt's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Kasım/2007
    Erkek

    Şahinbey 1877' Gaziantep'in Bostancı Mahallesinde 55 nolu evde doğmuştur. Asıl adı Mehmet Said'dir. Babası Abdullah Efendi, annesi ayyuş hanımdır. Tellah oğullarındandır. 4 yaşında babadan yetim kalmış, annesi Elbeylioğlu Abdülkadir efendi ile evlenmiştir. Mehmet Said dayısı Ispaha (sipahi) Hacı Mehmet Kara Said'in yanında büyümüştür. Rüştüyede okumuş ve daha sonra derici amcasının yanında tabaklık yapmıştır. 1899'da Zeynep hanımla evlenen Şahinbey aynı yıl yemene er olarak gitmiş ve Yemen cephesinde muvaffakiyet ve kahramanlık üzerine Başçavuş olmuştur.

    Kilis- Antep yolu, Antep Harbinin kilit noktasıdır. Ne yapıp etmeli Fransızların bu yoldan Antep'teki işgal birliklerine yardım ulaştırmalarına engel olunmalıdır. Şahinbey, kendisine haber gönderen Antep'lilere şu cevabı vermektedir

    “ Müsterih olunuz, düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez”

    Fransız'lar, bir türlü Anadolu'nun bu güzel beldesini işgale muvaffak olamamakta, şehir halkı, sınırlı imkanlarıyla karşı koymaktadır. Fransız'lar bütün ümitlerini Kilis'ten gelecek takviye kuvvetlerine bağlamışlardır. Fakat, o yolu da Şahinbey bir avuç serdengeçtisi ile tutmuştur. Şahinbey ve fadaileri 3 Şubat ve 18 Şubat 1920'de tam donanımlı Fransız birliklerini perişan etmişlerdir. Şahinbey zaferin ardından düşman kumandanına gönderdiği mektup'ta şöyle demektedir:

    “Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde şüheda kanı karışıktır... Din için, namus için, hürrüyet için ölüme atılmak bize ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir.Birgün evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza.”

    Saldıran düşman kuvvetleri bir avuç yiğit karşısında perişan olmanın şaşkınlığına düşmüşlerde. Bu şaşkınlık yerini öfkeye terketmiş ve Antep'e ulaşmak düşman kuvvetleri için bir prestij meselesi olmuştur.

    Fransız kuvvetleri 25 Mart 1920'de Andrea kumandasında yola çıkar. Bu Fransız kuvvetleri sekizbin piyade ve ikiyüz süvariden oluşmaktaydı. Ayrıca, bu Fransız birliğinde, 1 batarya top, 16 ağır makinalı tüfek, çok miktarda otomotik tüfek ve 4 tank mevcuttu.

    Kahraman Şahinbey ancak 100 kişi kalan fedaileriyle düşmanın karşısına dikilmişti. 25 Mart günü sabahtan akşama kadar çatışma devam etmiş ve şahinbey düşmana ağır kayıplar vermiştir.

    Şahinbey gece gündüz uyumuyor, çatışma esnasında her tarafa yetişerek fedailerin manevi kuvvetlerini yükseltmeye çalışıyordu. Sırtındaki kaputu çıkartıp, nöbet bekleyen yiğitlerin üzerine örten Şahinbey, her hareketiyle örnek olmaktaydı.

    28 Mart sabahına kadar düşmana aman vermeyen Şahinbey, durumun gittikçe kritik hal almasından sonra kendisine geri çekilmeye edenlere şöyle diyordu:

    “Düşman burdan geçerse, ben Ayıntap'a ne yüzle dönerim? Düşman ancak benim vucudum üzerinden geçebilir. “Çatışmanın dördüncü günü öğleye doğru Şahinbey'in yanında 18 kişi kalmıştı. Onlarında şahadet şerbetini içmelerinden sonra tek başına kalan Şahinbey, son kuruşu kalıncaya kadar düşman ateşine karşılık vermiştir.

    Atacak kurşunu kalmayan Şahinbey, tüfeğini yere çarparak kırmış ve sel gibi üzerine hücum eden düşmanlara karşı yumruklarını sıkarak karşı durmuştur. (Olayı Yavuz Bülent Bakiler şiirinde şöyle anlatmıştır).

     

    Ben Antepliyim Şahinim Ağam

    Mavzer omzuma yük,

    Ben yumruklarımla dövüşeceğim

    Yumruklarım memleket kadar büyük

     

    Silahsız Şahinbey'in yanına yaklaşamayan düşman askerleri, uzaktan ateş ederek Şahinbey'i şehit etmişler, ardından süngü darbeleri ile aziz naaşını parça parça etmişlerdir.

    28 Mart 1920 'de 43 yaşında şehadet şerbetini içen Şahinbey'in şehadet haberi şehre gelince, yanık bağırlardan şu mısralar dökülmüştür:

     

    Şahin'i sorarsan otuz yaşında,

    Süngüyle delindi köprü başında.

    Çeteler toplanmış ağlar başında,

    Uyan Şahin uyan,gör neler oldu.

    Sevgili Ayıntap'a Fransız doldu.

     

    Antepliler düşmana tek bir taş vermemek için 11 ay düşmana kan kuşturmuşlar ve din için, millet için, vatan için 6.000'den fazla şehit vermişlerdir.

    Şahinbey, İstiklal meşalesini tutuşturmuş, Onbinlerce Şahinler, tutuşturulan bu meşaleyi söndürmemek için var güçleriyle vuruşmaya koşmuşlardır...

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    By_Gizemli
    By_Gizemli's avatar
    Banlanmış Üye
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 11/Nisan/2007
    Erkek

    tanımıyorum kendisini bide tanısmak nasip olmadı mekanı cennet olsun


    Hayat Boş , Vur Göte Çoşşşş.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nakamura2
    nakamura2's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Ağustos/2005
    Erkek
    Bu konuda gülücüklerin flnların olması aslında hiç hoş değil..Şahinbey'in toprağı bol olsun,onun gibi yiğit zor bulunur.Konuyu açtığın için saol hemşo...

    Memento Mori...Blossom Geri Döndün:C Mitozla çoğalan milletleri sevmiyorum:|
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    ysyt  hocam: öncelikle bu konuya değindiğin, güzel, bir okadar da tarihi, geçmişte M.Kemal Atatürk tarafından Kahramanlık timsali olarak örnek gösterilmiş Gazi Şehrimi tanıtıcı nitelikteki bu konu için teşekkürü borç bilirim ;)

    Gaziantep savunması ile ilgili hazırladığım video:

    http://www.youtube.com/watch?v=IGYUkY1to4Y

     


    ///______________
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DkN
    DkN's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ocak/2006
    Erkek
    Toprağın bol mekanın cennet olsun aziz atam.

    Vatan ne Türkiye"dir Türklere, ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan. ~ Saga qaygı kelgende qorqup qaşsam taa saga, Qayday betpen qararman aytaş yurtum men saga? Ne dermen dep aytarman sütün bergen anamga? Ne dermen dep aytarman maga sengen atamga? ~ Kök Bayraq"a selam olsun !
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    toprağı bol olsun diye gayrimüslimlere denir.(toprak kemiklerini sıksın diyeydi sanırım)

    mekanı cennet olsun şahin bey'in.

    antebin savunmasında büyük paı vardır..

    bu arada gizemli kardeş..hiç duymadın da kara yılan dizisini de mi izlemedin? 


    Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExcaliburTBT
    ExcaliburTBT's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Aralık/2005
    Erkek
    Karayılan ı izlerseniz nasıl bir azim/mücadele ile dü$manları deface ettimizi görürsünüz :|
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek
    By_Gizemli bunu yazdı:
    -----------------------------

    tanımıyorum kendisini bide tanısmak nasip olmadı mekanı cennet olsun


    -----------------------------

    yaş kaç ?


    "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nakamura2
    nakamura2's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Ağustos/2005
    Erkek
    Bende şimdi baktım da Toprağı bol olsun lafı nedense Gayrimüslimlere söylenir fln yazsada bazı yerlerdede Orta Asya'daki adetlerimizden dolayı böyle bi lafın geldiği söyleniyo...Doğrusu nedir nasıldır bilmiyorum ama,önemli olan niyet Ata'ma saygısızlık asla etmem...

    Memento Mori...Blossom Geri Döndün:C Mitozla çoğalan milletleri sevmiyorum:|
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek

    İyide Rahmetle Anmamız neyi değiştirecekki, Baksanıza Memleketin haline biz bu hale getirelim diye bunca Fedakarlığı yaptığını bilse kimbilir ne biçim Ruh halinde olurdu, Kahramanlarının Kıymetini bilenler, Onları Rahmetle Andıkları gibi Onların teslim ettikleri Emanetleride Rahmani bir Kutsallıkla Korur Yüceltirler.

    O Görevini Hakkıyla yaptı bir miras bırakabildi bakalım biz miras olarak ne bırakacağız Bizden sonrakilere. Cennet Mekanı olsun. 


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    carpuss
    carpuss's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2007
    Erkek
    Antepli değilim ama antepte okuyorum, Şahinbey'i çok duydum dinledim öğrendim, aydınlı biri olarak olarak yörük ali efenin konumundadır antepliler gözünde. Fakat aklıma takılan bişey var, bugünlerde antepte herhangi bi kutlama anmaya rastlamadım, antepte bin yıllar geçsede unutulmayacak bi yeri oldugunu biliyorum, huzur içinde yatsın.
Toplam Hit: 2142 Toplam Mesaj: 12