Sitemizde Ustaca Hamleler Yapmak
-
1- Arkadaşlar örneğin bir textbox olsun (textbox dediğim programlama değil :D)
<input type="text" name="bisey">
textbox dediğim bu, html deki.Şimdi javascript yada php ile içinden kısmi birşey çeke bilir miyiz.
Örneğin google da 2+2 yazdığınızda 4 gelcektir.Şimdi burda nasıl bir mantık dönüyor ?
2- Phpde mysqldan veri çekip sonra listeletmek (tabi yine bu satırdan bişey anatamadım)
sql sorgumuz = "select * from uyeler where giris=10 order by id desc"
burda ne dedik ? uyeler tablosunda alanı 10 olanları tersten listelettirdik.Fakat bunun dışında direk
"select * from uyeler"
diyerek daha sonradan bu üyeleri listeletme imkanımız var mı ? Yani önce çekiyoruz hepsini daha sonra while gibi bir döngüdeyken kriterlere uygun sorgu yapabilir miyiz?
--
Sizinde böyle sorunalrınız varsa paylaşalım.Bana bunlar cambaz hamleler gibi geliyor.Etkili olaylar.Örneğin ajax kullanarak aratmada kelimeye uygun 10 kaydı listeletebiliriz.
Yada atıyorum uye ararken z yazdı önce z ile başlaytanları listeler, sonra içinde z olanları.Nasıl yapılabilir bunlar?
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------1- Arkadaşlar örneğin bir textbox olsun (textbox dediğim programlama değil :D)
textbox dediğim bu, html deki.Şimdi javascript yada php ile içinden kısmi birşey çeke bilir miyiz.
Örneğin google da 2+2 yazdığınızda 4 gelcektir.Şimdi burda nasıl bir mantık dönüyor ?
2- Phpde mysqldan veri çekip sonra listeletmek (tabi yine bu satırdan bişey anatamadım)
sql sorgumuz = "select * from uyeler where giris=10 order by id desc"
burda ne dedik ? uyeler tablosunda alanı 10 olanları tersten listelettirdik.Fakat bunun dışında direk
"select * from uyeler"
diyerek daha sonradan bu üyeleri listeletme imkanımız var mı ? Yani önce çekiyoruz hepsini daha sonra while gibi bir döngüdeyken kriterlere uygun sorgu yapabilir miyiz?
--
Sizinde böyle sorunalrınız varsa paylaşalım.Bana bunlar cambaz hamleler gibi geliyor.Etkili olaylar.Örneğin ajax kullanarak aratmada kelimeye uygun 10 kaydı listeletebiliriz.
Yada atıyorum uye ararken z yazdı önce z ile başlaytanları listeler, sonra içinde z olanları.Nasıl yapılabilir bunlar?
-----------------------------1. sorunu anlamadım.
Ama 2. sorunu en basitinden bir for döngüsü bir de enum ile yaptırabilirsin.
Ya da GridView tarzı hazır componentlar bunu yapmana olanak sağlar.
Z olayı da LIKE 'z%' olayı ile yapılıyor.
w3schools a gir SQL kısmına bir göz at.
-
Musket bunu yazdı:
-----------------------------Z olayı da LIKE 'z%' olayı ile yapılıyor.
-----------------------------bu şekilde yaparsa sadece z ile başlayanlar listelenir, ama zümsük diyoki önce z ile başlayanlar, sonra içinde z geçenler listelensin.
-
hotboy bunu yazdı:
-----------------------------
Musket bunu yazdı:
-----------------------------Z olayı da LIKE 'z%' olayı ile yapılıyor.
-----------------------------bu şekilde yaparsa sadece z ile başlayanlar listelenir, ama zümsük diyoki önce z ile başlayanlar, sonra içinde z geçenler listelensin.
-----------------------------Şöyle yap,
Datatable in birinin içine z ile başlayanları ekle, göstereceğin yere ilk o DT yi aktar.
Sonra da Like '%z%' yap, SQL cümlene de DISTINCT ekle.
Altına da onları eklet...
Ama eğer Live olayından bahsediyorsan,
Onun için 'içinde z olanları' bul anlamsız bir sorgu olur.
Yani kasar...
Mesela onu da şöyle yapabilirsin:
SELECT * FROM tbl...
İle çekersin,
Sonra gösterirken(Listview mantıklı olur bu durumda sanırım)
Koşullarına uyanları eklersin Item olarak...
-
eyw denerim..
1. sorumda şöyle şimdi bir textbox a 2+2 yazdık mesela .Nasıl sistmei akıllı yaptırırz da + operatöründen önce gelenle sonra geleni toplasın.
ögnrk olarak google da 2+2 yazdırın mesela.Yani bir çeşit matematiksel işlemleri yaptırcaz hemde direk (2+2)*3 şeklinde girerek.
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------eyw denerim..
1. sorumda şöyle şimdi bir textbox a 2+2 yazdık mesela .Nasıl sistmei akıllı yaptırırz da + operatöründen önce gelenle sonra geleni toplasın.
ögnrk olarak google da 2+2 yazdırın mesela.Yani bir çeşit matematiksel işlemleri yaptırcaz hemde direk (2+2)*3 şeklinde girerek.
-----------------------------switch case ile.
Bu arada yukarda yazdığım componentların bir kısmı .NET'e özgün olabilir.
Yani hatırlamıyorum, unmanaged kod görmeyeli o kadar çok oldu ki :|
Ama Cpp de vardı switch case.
Onu hatırlıyorum :)
MySQL kullanmayalı da yuzyıl oldu.
.NET çıktı, yanına SQL Management Studio Express çıktı,
Kodırlık öldü :P
.Contains gibi bir metod yoktur heralde PHP de,
.NET'in gözünü seveyim yahu : )
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------eyw denerim..
-----------------------------onlar parse_str ile yapılıyor sanırım, + dan öncesini bir deişkene, sonrasını başka bir deişkene atıp işleme tabi tutarsın, ama php syntaxını pek iyi bilmiyorum, araştırısan biraz bu fonksiyonu halledersin eminim
-
Abicim sölediklerin aslında biraz düşününce cok basit şeyler olduğunu kavrayacaksın...
2+2 yazdığında dğeişik bir işlemin gelmesi ile, tahribatta cw yazınca başka bir sonuc gelmesinden farklı değil...
Bu sana gelen stringi değerlendirebilme kabiliyetin ile ilgili sadece...
sorgunu select * from diede çekersin,select id from die cekersin fakat belli mantıkları var...
örneğin sen veri seçerken
select * from üyeler where id<100 de diebilirsin
select * from üyelerde diebilsin...
ama üstteki sonuc 0.2 saniyede dönüyorsa, alttaki sonuc 5 saniyede döner...
yada veri eklerken
select * from üyeler yazmak yerine
select * from üyeler where 2=1 yazarsın,
sırf kayıt ekleme için yaptığın işlemce üstteki gereksiz yere bütün tabloyu okurken alltaki hiç bir sonuc döndürmdiğinden direk kayıt ekler..
üstteki sql ile kayıt eklersen 3 saniye sürer,
alttaki ile kayıt eklersen 0.3 saniye sürer...
ajaxta üyelerden z olanlarımı listeletmek istioyrsun?
(Select username from uyeler where username like 'z%') union (Select username from uyeler where username like '%z%)
al sql olarak bunu yaz bitti gitti
Baist şeyler bunlar anlayacağın :)
daha komplike düşün...
-
ok eyw.Geberiyorum şimdi sıcak çorba içeyim tek tek deniyeceğim.
ya ayrı ayrı yaptırdım z ile başlayan ve içinde olan fakat atıyorum z ile başlayan
zumsuk çıktı eyw.Ondan sonra içinde z olanda tekrar z çıktı.Ondan sordum.
tamam sql ifadesinle aspde denedim oldu da :D aynısını phpye uyduramamıştım hallettim şimdi.
---
edit ren hoca şu arama olayını bir türlü anlamayadım.
iki kutucuk olsa birine 5 yazdık diğerine 3.YAzdırırken
response.write (request.form("1")+request.form("2") )
falan diyerek yazdırırsın.FAkat aynı kutucuktaki sayıların matematiksel işlemini nasıl yaparsın.Yani operatörden öncesi ve sonrasını nasıl kullana bilirsin.Nasıl bir değişkene atarsın.
benim + adım
deidğimizde benim ile adımı değişken atamak istiyorum.
-
<%
searchform= request.form("search")
if isnull(searchform) then response.write "Bişey Girmediniz" : response.end : end if
if instr(searchform, "+") then
call AramaSonucunuTopla
response.end
end if
response.write "Normal Arama"
Sub AramaSonucunuTopla
Dim StringDegiskenimiz,i
StringDegiskenimiz=split(searchform,"+")
'Şimdi gelen herşeyi değişkene aktardık... Bunuda for ile yazdıralım
for i=LBound(StringDegiskenimiz) to UBound(StringDegiskenimiz)
response.write StringDegiskenimiz(i) & "
"
next
end sub
%>al amk al...
for döngüsünüde isnumeric ile kontrol edersinnumericse toplarsın işte böle
-
Olm sen ne lüzumsuz bi herifsin lan :|