Sıvının Geçemediği Yerden Hava(Koku Vs.) Geçer Mi ?
-
Bu durumda bişeyi koklayarak bitirebilir miyiz?
-
wert bunu yazdı
Difüzyona bağlı olarak geçebilir, örneğin elimiz uzun süre suda kaldığımızda pütür pütür olur, ama aynı zamanda elimizden hava geçmez.
Düz mantık yaptım hatalıysa affola :D
exchanger tarafından 17/Şub/15 14:14 tarihinde düzenlenmiştir -
Hocam bunun bir çok sebebi olabilir hem yüzey ile hem de geçecek olan maddeye göre farklı yorumlamalar yapılabilir. Ama su geçmeyip hava geçiren malzemeler vardır. En basitinden bir yüzeyin su geçirgen olabilmesi için ıslanabilir olması gerekir yani yüzey su moleküllerini tutabilmeli. Bahsettiğin ambalajlar ıslanmaz yani su tutmaz bu yüzden su geçirmezler koku geçer mi diye sorarsan incelemek lazım yüzey analizleri yapmak lazım. Mesela hiper hidrofobik yüzey üzerine çalışma yapmıştım geçen yıl tekstil sektöründe kullanmak için su geçirmeyen ama hava geçiren malzemeler yapmayı hedefliyorduk başka bir konu ilgimi çekince o araştırma grubundan ayrıldım oradaki mantık su moleküllerini iten (En basitinden mıknatıs gibi düşünebilirsin ama ardındaki bilimsel gerçek biraz farklı) bir yüzey oluşturmak. Uzun lafın kısası poroz (Gözenek) çapı ile en basit ayrım yapılabilir daha teknik olarak ise hidrofobik yüzey oluşturarak ayrım yapılabilir. Membranlara bakmanı öneririm eğer ilgileniyorsan. Seçiçi geçirgen zarlardır ve yalıtımdan tutun hidrojen yakıt hücrelerine kadar bir çok alanda kullanılırlar ve döküman olarak bir çok Türkçe seçenek bulabilirsin.
Ama dersen ki bir kahve ambalajı bu kadar teknolojik midir sanmıyorum :D
-
ayhun bunu yazdı
Kopekler uyusturucunun kokusunu nasil aliyor???
konuyu gorunce aklima ilk gelen buydu