İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
Sondaj , Badem Bahçesi Dikimi Fikir Öneri İsteği
Sondaj , Badem Bahçesi Dikimi Fikir Öneri İsteği
-
fide satan buyuk fırmalaraın profıllerını bul
devlettekılerınhıcbırseyıne bakma devlette muhendıs olan memur sallamaz en yakın unıversıteye telefon ac zıraat muh olan onlardan bolgesel arastırma yapan vardır gıt yuzyunze konu gerekırse gelsınler toprak numunesı alsınlar.
smdı susuz bıtkı olmaz alıstırırsan suya su vermedıgınz aman skntya sokar verımde.
sulu yapman taraftraıyım
-
hipokondriyak bunu yazdı
fide satan buyuk fırmalaraın profıllerını bul
devlettekılerınhıcbırseyıne bakma devlette muhendıs olan memur sallamaz en yakın unıversıteye telefon ac zıraat muh olan onlardan bolgesel arastırma yapan vardır gıt yuzyunze konu gerekırse gelsınler toprak numunesı alsınlar.
smdı susuz bıtkı olmaz alıstırırsan suya su vermedıgınz aman skntya sokar verımde.
sulu yapman taraftraıyım
mantıklı güvendiğim bir arkadaşım var ziraat fakültesinde hoca onunla konuştum yeni badem üzerine uzman bir hoca arkadaşım var bir ara gelip yerleri görelim dedi.Bakalım artık olursa tamamdır sonra hipo badembank geliyor :)
-
cevizle badem ölmez yurt dışından ithal badem ceviz tutulmuyor lezzet yok, ithal cins verimde iyi olsada satışta tırt. şuan yurt dışındayım adanada gül toroslarda ceviz yetiştirecem souğa dayanımını test ettim sıkıntı olmadı , malatyadan getirttiğim 15 kök hasanbey kayısı malesef soguktan dalları donuyor çiçekte yağmur yiyor vs birtanesi veriyor diğerleri sadece yeşillik ,
ama ne ekersen ek tavsiyem 1 metreye 1.5 metre cukur ve içine yumşak toprak bolcana yaş inek gübresi sertte kök ilerlemesi gecikiyor bekleki büyüsün
son olarak gübre leonardıt hümük asit
tavuk gübresi denen illeti bahçene sokma aşırı asitli yumuk yumuk yapıyor bitki kökünü.
-
sana danışman lazım paraya kıy da danış
-
Hocam konuyu çok dağıtmadan neden mühendis diye taktın onu anlamadım? TBT de ziraat mühendisi arkadaşlar var yardımcı olurlar ancak mühendis=bilgi ilim irfan değil her sektörde olduğu gibi. Bulunduğun ilçe veya ilde tarım il müdürlüğüne gidiyorsun (ismi değişti tarım hayvancılık vs bir şey oldu) ilgili bölümde (bitki koruma, karantina vs zibilyon tane departman var) orta yaş üstü bir tane ziraat teknisyeni amca (teyzede vardır ancak arazi deneyimi azdır, orta yaş üstü olması tecrübeden ve eğer yeni tayin olmadıysa çevreyi bilmesinden kaynaklanmaktadır) buluyorsun o sana yardımcı oluyor. Mühendisleri gömüyorum gibi algılanmasın sakın, toprağın uygun değilse kimse bir şey yetiştiremez orada ancak mühendisler analize bakar ona bakar buna bakar sana ona göre bir şey söyler teknisyen zaten çoğunlukla arazide olduğu için ve kuvvetle muhtemel oralı olduğu için sana bir yol gösterebilir.
Bu işlerde çok fazla değişken var, yan tarlada kafam kadar (mübala yapıyorum) ceviz olurken diğerinde yetişmeyebilir.
Bende topraksız tarıma merak sardım araştırıyorum aylardır hobi maksatlı bir şeyler düşünüyorum. Duyan bilen düşünen varsa PM atsın ;)
-
nereodi bunu yazdı
Arkadaşlar merhaba , yaklaşık 40 dönümlük şuan için boşta duran yıllık buğday,nohut ekilen bir yerim var köyde burayı badem bahçesi yapmak istiyorum bugun baya bir yeri dolaştım herkeşler birbirinden farklı bilgi veriyor.
-Fidancı abi sizin orası süper, harika 4 yaşında ağaç başı şu kadar kilo vs
-Fidancı şu cins süper olur
-Tarım il müdürlüğü orada yetişmez (kimisi çok güzel olur)
-Orman mühendisi hemen proje yapalım yüzde 25 hibe alırız
-Sondajcı sizin oralarda çok sondaj yaptık 100 metrede süper su çıkar ( diğer sondajcı abi 60 metre sana fazla bile)
Gibi gibi yorumlarla kafa doldu.Yer malatya'da ancak yer olarak sivas'ın kangal ilçesine çok yakın bir mesafede rakım 1800 metrecik.Çiçeklenme olarak kayısı malatya merkezde açar 30-40 gün sonra bizim köylerde açar.
Kafamdaki sorular bademin çiçeklenme ve kışlama süresi , sulumu yapmayalıyım susuz mu yapmayalıyım.Hobi bahçesinden ziyade işin ticari kısmında olacağı için bunlar f-p yapmak lazım.
Sondaj olarak ortalama 100 metreden çıksa metresi 80tl olsa 8000 sondaj elektirik vs 14000 gitse bunlar hallolur şeyler ancak verime etkisi nasıl olacak?
Sondaj ve DSİ
Sondaj için dsi den izin alınma olayı nasıl olacak internette pek bilgi yok ancak sorduğum herkes biz hallederiz diye söyleyip bilgi vermemesi akıllarda soru işareti çıkartıyor.
Kayısı dik ?
Köyde fazlası ile hatta bakmakda zorladığımız kadar kayısı mevcut tutarsa iyi para bırakıyor , tutumazsa bizden rahat yılda 30-40k cepten gidiyor.
Şimdi mümin kardeşlerim aramızda sondaj işi yapan , ziraat yada orman mühendisi olan veya bu işlerler ilgili bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlardan fikir bekliyorum.
*Eğer badem verimli olursa totalda 250 dönüm badem ekme düşüncem mevcut.
*Yada risk almayıp bu yıl 20-30 tane tarlanın bir köşesine badem ekebilirim ancak bunun sonucuny görmek en az 3-4 yıl alacak ya tutarsa hesabı 3-4 yıl geriden gelicem.
Sondaj işi için konuşayım. ustanın işi kuyuyu delmektir hocam. Ustaya nokta verirsin orayı deler. Su ise başka bir iştir mühendislik gerektirir. Geçmişte ustayla iş yapıp 2 3 bin kar edeyim diyen ama sonucunda susuz yada çok derin kuyu açmak zorunda kalıp 40 50 bin zarar eden çok vatandaş gördük ve görmeye devam ediyoruz malesef.
Bu işi temiz yapmak istiyorsanız bu konuda çalışan uzman mühendislerimiz var. İletişime geçebilirsin benimle.
-
Önce toprak analizi yaptır o analiz sonuçlarına göre ne ekebilirsin anlarsın bilmiyorsan hiç bulaşma zarar edersin. Arazinin meyili konumu drenajı çok önemli toprak yapısı kötüyse tırt. İlçe tarım toprak analizini bedava yapıyor. Fidancılardan bilgi alma seni yanıltır
-
Eyvallah arkadaşlar yoeumlaeınız için geçen yıl toprak analizi yaptırmıştım toprak verimli kara toprak dite yanie edilen verimli bir toprak çeşidi.
Şuan için haftaya ziraat Fak hoca arkadaşlar gelecek yerinde bi inceleme yaoacaklar eğer olur verirler se, sondaj firması bulup, ne kadar su yeter sulama sistemi vs konuları halledicem bakalım artık gelişme oldukça paylaşıcam
-
Hepsini bosver sen git toprak analizi yaptır riske atma işini toprak en doğrusunu söyler
Edit: yaptirmissin ziraat fak hocalarina çok güvenme :) çoğu boş slayt hocası
Ziraatci tarafından 05/Nis/18 22:38 tarihinde düzenlenmiştir -
hocam organik tarım mezunuyum
badem çok fazla su çeken bir ağaç ve büyüdükçe de daha da fazla çekiyor , kuraklığa neden olduğu için dünyanın en büyük üretici şehirlerinden california da bir çok çiftçi badem ağaçlarını söktürmek zorunda kalıyor
garanti olan şeyler
badem fiyatı kolay kolay düşmez üretim açığımız var fazlası ile ithal ediyoruz fakat tüketim konusunda badem ağaçları biraz pis boğazdır yani su olarak sıkıntı çekebilirsin.
devletin uzun dönemli ceviz ağacı çiftliklerime büyük destekleri oluyor fakat maliyet sende kiloda 20 tl ise ithal ceviz pazarda 15tl oluyor ve mal elinde kalabiliyor ve para geri dönüşü çok geç aşılamayla belki 6 yıl sonra para kazandırmaya başlıyor
tarım kumara çok fazla benzer hep risk fiyatlar çok çalkalantılı