Süleymanlılar? Çok Çok Merak Ettiğim Birşey Var...
-
Ev ve okul arkadaşlarımdan 3-4 tane süleymanlı olan arkadaşım var.. kendi camii lerinden başka camii ye gitmezler, ve akşam yatsı namazında en az 1 saat vakit geçirirler.. Hepsine saygı duyarım ama benim asıl merak ettiğim bu aksam yatsı namazında ve seçime göre sabah namazından sonrada olabilirmiş yaptıkları şey nedir? sordum hiçbiri söylemiyor.. söyleyemeyiz diyorlar, bizim söyleme yetkimiz yok.. e hal böyle olunca bende inanılmaz bi şekilde merak ediyorum :) arıyorum arıyorum harbiden internette yok. bilen varmı?
-
süleymancılar olmasın :)))
-
o ne ya ? ilk defa duydum envayi çeşit insan var be kardeşim.
-
bende süleymancılar diyorum kızıyorlar bana :) cılar diye bişey yok.. uydurma diyo, gerçeği süleymanlıdır.. manavcı, pazarcı gibi ne o cılar? diyolar banada ondn dolayı artık düzelttim :)
-
Hacı tespih çekiyorlar. Bulundukları cemaatın belli dualarla yaptıkları tesbih çekimi vardır. Her tarikatın farklı tesbihi var. Tesbih dediğimi normal tesbih olarak algılama belli duaların ard arda okunması ve sonunda tefekkür etmesi.
Bunu sana söylemezler çünkü dedikleri gibi ilk başta yetkileri yok, bölge temsilcisinden alman gerek yok dersi ikinci sebebi ise sana söyledikleri zaman, dersin içeriğini öğrendiğin zaman seninde artık o dersi çekmen gerek o yüzden söylemezler.
-
fetonun yan sanayisi
-
CasTeaL bunu yazdı:
-----------------------------
fetonun yan sanayisi
-----------------------------Fetullah Gülenle hiç alakaları yoktur. Fetullah Gülen cemaat, bunlar tarikat.
-
:D süleymanlılar :D süper
tahminim
her keze bir ödev verilmiştir. (zikir de denilebilir) o dur.
1000 sübhanallah
1000 ihlas vs gibi
da söylemeleri kendi hatalarından kaynaklanır. yoksa aman bunu saklayın kimse bilmesin gibi bir durum yok
http://www.tunahan.org/main.php
fetonun yan zanayi diyen arkadasım
ben müslümanım ve bahsettigin olusum bana göre sakıncalı . şüpheli her zaman uzak durulmasını tavsıye ederım.
ama bu öyle degil kendi halinde dini ilim irfan ile ilgilenen insanlar.
-
seadog bunu yazdı:
-----------------------------
Hacı tespih çekiyorlar. Bulundukları cemaatın belli dualarla yaptıkları tesbih çekimi vardır. Her tarikatın farklı tesbihi var. Tesbih dediğimi normal tesbih olarak algılama belli duaların ard arda okunması ve sonunda tefekkür etmesi.
Bunu sana söylemezler çünkü dedikleri gibi ilk başta yetkileri yok, bölge temsilcisinden alman gerek yok dersi ikinci sebebi ise sana söyledikleri zaman, dersin içeriğini öğrendiğin zaman seninde artık o dersi çekmen gerek o yüzden söylemezler.
-----------------------------Hatta kafalarına örtü gibi bişe örtüyokar sanırsam bi kere denk gelmiştim bende duraksadım bi noluyo lan dedim içimden biz arklarla gülüştük falan hop cvp ver dedik ama hiç istifini bozmadı sonra bitince döndü bize ve ne oldugunuda sölememişti.
Aynen Fethullacılarla hiç bir bagı yok
-
internette buldum şöyle bi yazı
------------------------------
ergenliğe girişimdeki iki buçuk yılımı kendilerinin yurtlarında geçirdiğim, islam'la ilgili bilgimin dedemden sonraki kaynağı olan cemaattir. yatılı olarak iki buçuk yıl... iki buçuk yıl... devam edecekti bu süre ama son sene beni "disiplinsiz"likten ötürü almadılar.
iyi adamlar demeyeceğim. kötü adamlar da demeyeceğim. böyle saçma sapan genelleme yapılmaz. her grupta, cemaatte, cemiyette olduğu gibi aslında temel birleşme fikirleri ne olursa olsun ona ters düşen insanlar da vardır birebir uyanlar da... genel hakim ahlaklarında birçok yanlışlık, terslik var. islam'a uymayan, esnettikleri, bozdukları yönler var. ama siyasetle çok fazla içli dışlı değiller, bu yönlerini seviyordum. yani süleymancı olup da siyasete bulaşanlar elbet var ama cemaatin ana fikri bu değil en azından ki nurcularla aralarının iyi olmamasının nedenlerinden biri budur.
temel noktaları eğitimdir. kuran eğitimi ve öğrencilerin lise, üniversite eğitimleri için kalacak yer temini. nurcuların aksine ev olayına pek girmezler, yurt olarak işlerler. mesela bulunduğum il elazığ'da ilçeler de dahil 6-7 adet yurtları var. ayakta kalmalarını sağlayan şey cemaat üyeleridir. yurdun etrafındaki çiftçiler, zenginler, köylüler her kimse artık hayırsever... öyle bilinçli olarak devletin, medyanın, ordunun içine sızmaları için yetiştirilmiş ajan gibi insanların cemaate para ve güç aktarmasıyla değil. hatta devlet kurumlarında çalışmaya başlayan çoğu öğrencileriyle irtibatı keserler. devletle ilgili genel hakim görüşün laiklik olduğu bile söylenebilir. bu ta süleyman hilmi tunahan'dan gelen bir fikirdir. laiklik istenmesinin nedeni siyasete din karıştırılmasından çok dine siyaset karıştırılmasının istenmemesidir. dini bozan en büyük etken siyasettir. islam'daki ilk ayrılıklar siyasetle başlamıştır, ayrılıklar siyaset yüzünden devam etmektedir...a bir zamanlar üstat bellediğim süleyman hocanın bu fikrine hala katılmaktayım. gerçek bir müslüman'ın da sahip olması gerekn fikir budur. (iran'ın da arabistan da ta a... bu giride sövmek istemiyorum)
her yurt ekonomik olarak diğerlerinden kısmen bağımsızdır. çalışanların parası -ki zaten cüzi miktarlardır- bölge müdürlüklerinden aktarılır onun dışında yurtlara yiyecek, su ya da diğer hiç bir şey için para gitmez. her yurt kendi zevatını oluşturup yardımlarını sağlayarak ayakta durmalıdır onlara göre. eğer yurdun kurulduğu yerde ona yardım eden kimse yoksa (ondan kasıt beslediği öğrencilerdir) yurdun orda olması hatadır zaten, zorla ayakta tutmazlar...
ilden ile değişir ama bir üniversite öğrencisinden yıllık istedikleri para en en fazla 600 liradır... yazları da sadece dini eğitim verirler, ücretsidir, yatılı...
ibadetlerinde şöyle bir durum vardır o da rabıta dedikleri olaydır. anlayacağınız şekilde: zikirin insani olanı. böyle hayvan gibi böğürerek zıplayarak tepinerek değil. insan gibi... oturulur, halka oluşturulur. ibadet mode: on edilir. silsilenin başı okunacak duayı ve defasını söyler, okunur, öyle öyle gider...
liseye başlamadan önceki sene, evim aynı ilçede olmasına rağmen babam tarafından süleymancıların yurduna yazdırıldım yatılı olarak. garip tabii, göt kadar ilçede insan oğlunu neden yatılı yurda yazar?.. özel nedenler, uzun nedenler... sonraki sene ev il merkezine taşındı ben yurtta kaldım, liseye geçtim. hiç bir zaman kapılamadım onların sevdasına ama hep öğrendim. hep isyanlar çıkarırdım yurtta. hele ikinci yatakhane muharebesi vardır ki o yurdun tarhininde! halen daha da ziyarete gitsem müdür bana ters ters bakar. kilerden malzeme çalmalar, namaz saati öncesinde su şebekesini sabote etmeler... bardağı taşıran şey herkesin orucuna engel olmam olmuştu. hep bulaşık cezası alırdım ve yemekhaneden çıkmazdım dolayısıyla. bir ramazan akşamı, cezalı diğer iki arkadaşla birlikte tüpleri çaldık. evet, ocakların altındaki üç tane tüpü yatma saatinden evvel söküp bodrum kata, kazan dairesinin kömürlüğüne taşıdık. sahur için yemek yapılamadı, 80 kişi orucundan oldu. hocalar tuttular tabii, toz kondurmazlar kendilerine de öğrenciler zaten bahane arıyorlardı tutmamak için... sonraki sene almadılar işte beni disiplinsizmişim...
e arkadşım garip garip huyları vardı. kot pantolon yok, tişört yok. kumaş pantolon, gömlek! bir de kahverengi tercihleriydi. illa kendi kuralları olacak işe! hem olur mu lan, casanova asla kahverengi giymez! hem getirdiğim aforizmalar da ağır geliyordu hocalara.
her cemaatte olduğu gibi ibadete yönlendirirler. ay iyi niyetliler... akşam yemeğini yemişiz, merdiven basamağında oturmuş muhabbetteyim arkadaşlar. ezan okundu filan. herkes aşağı mescite iniyor. hoca lavaboya girerken "melo abdestin var mı?" diye sordu "var hocam," dedim. kastettiği "mescite in" idi. çıktı lavabodan. ben hala oturuyorum.
hoca: kalk hadi namaza kalk.
melo: hocam çok yedim yav daha yeni okundu siz kılın ben tek kılarım.
hoca: hadi hadi kalk tembel iblis. kılmazsın sen.
melo: yav hocam ben bu dakkadan sonra kalkıp kılsam allah için değil senin için kılmış olacam, kusura bakma ben böyle namazı öperim!..
hoca: ?&!%... peki, sen tek kılarsın sonra.
melo: hadi allah kabul etsin...
velhasıl, ateist arkadaşların elbette ki topyekün siktir edecekleri, müslüman arkadaşların da kısmen iyi bilmelerini tavsiye edeceğim cemaattir. fikirleri iyi. fakat insan denen yaratığa kefil değilim!----------------------------
-
baya bi yazmışsınız bi okuyam bakalım neymiş.. sağolun mürid kardeşlerim