Ticaretten Anlayanlar Bana Bir Yol Göstersin
-
Merhaba arkadaşlar bir konuda görüşlerinize ihtiyacım var. Bireysel olarak al-sat işi çok yaptım önceden ama bu sefer durum farklı, şöyle izah edeyim.
X firmasının patentli bir ürünü var ancak çok fazla reklamını tanıtımını yapamamışlar diğer iş kollarına yönelmişler arada birde bu ürüne gelen siparişler ile ilgileniyorlar, iş yapacağına inandığım bir üründü nitekimde öyle oldu ve çalıştığım firmaya bu ürünü sunduğumda 30 adet sipariş geçildi 9.000 TL'de ücret ödendi yani potansiyeli ve kazancı yüksek bir ürün. Ben üründeki ışığı görünce firma sahibi ile iletişime geçtim yaklaşık yarım saat kadar telefonda görüştük, ürünle ilgilendiğimi gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bu ürünü bireysel olarak pazarlayabileceğimi anlattım adamda çok uzun zamandır bu ürüne vakit ayırmak istediğini çok memnun olacağını her türlü desteği ve şartıda sağlayacağını belirtti 20 Mayıs'ta ofisime bekliyorum hem elimdeki materyalleri size sunarım hemde şartları görüşürüz dedi.
Şimdi ben bu ticarette kendimi nasıl garantiye alabilirim, nasıl bir sözleşme olmalı sonuçta benim bir şirketim vs. yok bireysel bir girişim? Adamın internet sitesinde kendi iş irtibatları yazıyor, ürünün ben tanıtımını pazarlamasını yaparken ürünün adını Google'ladığınız zaman zaten doğrudan firmaya ulaşma şansınız var. Satılan ürün adetine göre bir komisyon mu olmalı yoksa atıyorum bu ürünün piyasa satış fiyatı 300 TL biz sana 200 TL'den veriyoruz üstüne aldığın sattığın senindir gibi? Ama böyle bir durumda fatura matura işi nasıl olur daha önceden bir şahıs firmam vardı ancak kapatalı çok oldu. Varsa bilgisi olan bana bir akıl versin lütfen :)
-
En önemli kural #1 : Şahıs veya diğer şirket türlerin mutlaka olacak... Kendini korumanın başka resmi bir yolu yok.
Şirketin olmadığı zaman haklı olacağın yerde daha çok haksız olursun, maliye gelir seni bir sağ yanağından bir sol yanağından sulu sulu öper :)
2- O ürünün satış, dağıtım, tanıtım ve pazarlamasına yönelik geniş kapsamlı bir sözleşme hazırlarsın. Bu ürün ile ilgili olarak bu konularda tek yetkili senin olduğuna dair... Tabi adamlar kabul ederse... Ayrıca bu sözleşme uzun süreli bir tarih koy. 5-10 yıl gibi... Ayrıca senin dışında yapılan satışlara da tazminat bedeli koy.
Diyelim ki adam senin dışında ürün çıkışı yaptı. Sende bunu piyasada gördün, alıcı firmadan faturasını temin et bir şekilde... Fatura tutarı x 10 olarak bir tazminat belirle.
3- Görüşmende ürün öyle patlar böyle patlar, çok satar ben o kadar satarım bu kadar satarım diyip adamı işkillendirme... Ben uzun süreli belli bir seviyede ticaret yapmak istediğim için ürününüze de güvendiğim için gibi daha orta yollu cümleler kur.
Hadi rastgele :)
-
hocam adamla oturup sözleşme yapacaksın ben bu ürünün pazarlamasını yapıcam sende bu ürünün herhangi bir satışından internetten olur veya senin aracılığınla farketmez belli bir yüzde alıcaksın
çünkü öyle veya böyle sen bu ürünü bir çalışma yapıcaksın ürünün ortağı olmayı teklif et ona görede sözleşme yapın artık yüzdesi size kalmış
-
Adam seni şirketinde işe alsın sigortan filan başlasın maaşlı çalışan ol. Altına arabanı versin
ayrıca bu üründen her sattığın adette %25 - %30 komisyon iste buna göre sözleşme imzalayın.
Gerisi kolay
-
tosun bunu yazdı
Adam seni şirketinde işe alsın sigortan filan başlasın maaşlı çalışan ol. Altına arabanı versin
ayrıca bu üründen her sattığın adette %25 - %30 komisyon iste buna göre sözleşme imzalayın.
Gerisi kolay
Hocam halihazırda bir firmada çalışıyorum işimden de memnunum ben bu iş ek olarak düşünüyorum vakit gerektirmeyen bir iş.
-
aracılık komisyon sözleşmesi yapmanız gerekmekte ,
ama daha sonra senin alıcılar direk tedarikciye ulaşır ve senin komisyonu kendi aralarında devre dışı bırakırlarsa o sıkıntıyı nasıl çözersin onu bilmiyorum
o yuzden iş sakat ya diyeceksin atıyorum benim saatığım fiyattan aşağı ürün satmayacağını garanti edeceksin uymadığın takdir de xx tl ödersin gibi ağır maddeler eklemen lazım tabi karşı taraf kabul ederse
bunlar detaya girdikce uzar .
-
hocam işi yaparken tamamen resmi yollardan yapki yarın birgün hakkını savunup arayabilesin.
kendi üzerine bir işletme aç. ürün satışını kendi dükkanın adına yaparsın. müşteriler seni bilir.
üretici firma ile anlaşmanın süresi uzun olsun. anlaşmaya her iki tarafta razı olmak koşulu ile madde ekleyip çıkarabilsin.
üreticinin liste fiyatı üzerinden %50 gibi bir indirim alacağını anlaşmada belirt. (%35 den aşağı olmasın indirimin)
satış yapacağın yerlerin (bölge veya şehirlerin) ana bayisi olup bölgendeki diğer firmalara senin firman üzerinden ürün verilmesi gerekir.
-
Kendi şirketin olsun, en önemlisi bu.
Üretici firmayla bayilik sözleşmesi yapabilirsin, sana indirimli satacağına dair yazılı birşey olur elinde.
Fatura olayı problem değil. Firma sana 300TL fatura keser, sen müşterine 9000TL fatura kesersin. Kimse sana niye böyle yaptın diyemez. Bayilik anlaşması yapıyorsan zaten üretici firma bayisini korur mantıken. Yani senin müşterin üretici firmaya gitse "o bölgede şu bayimiz var, bu yüzden direkt satış yapamıyoruz ordan alın" diyebilirler. Yada adama 10K fiyat verir, sen yine altta kalıp satabilirsin.
Bunları da konuş işte arada.
-
ürünün ne oldugundan az birazcık bahsedersen daha garanti yollar bulunabilir
-
Bosluk bunu yazdı
ürünün ne oldugundan az birazcık bahsedersen daha garanti yollar bulunabilir
+1 acaba neye benziyor
-
merak ettim pmcileri siktir ederek,
bahsettiğin mesele yüzünden avukatlık diye bir meslek var. Avukata gideceksin.
Şirket olacaksını önemli birşey gibi söyleyen kişiye tebrikler, şirket olup özel tüzel kişi ayrımını yapmanın yasal birçok gerekliliği dışında ana amaç senin ticari yollardan kazandığın paranın bireysel paran ile karışmaması, ayrımını yapabilmektir.
Avukata git uzun uzun anlatsın, sözleşmenizi hazırlasın.