Türkiye'de İstihbarat Fakültesi Açılıyor
-
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Erdal Çelik, istihbarat, güvenlik, terör ve strateji gibi bölümlerin yer alacağı Güvenlik Bilimleri Fakültesi'ni 2018-2019 akademik yılında hizmete almayı hedeflediklerini söyledi.
Prof. Erdal Çelik, 4 yıllık eğitim verecek fakültede istihbarat, güvenlik, terör ve strateji bölümlerinin yer alacağını, ilk yıl her bölüme 20 öğrenci alacaklarını açıkladı.
Prof. Çelik, ihtiyaçlar doğrultusunda çalışma yaptıklarını vurgulayarak, "Ülkemizin ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz diye düşünüyoruz, bir ekip oluşturup üzerinde çalışıyoruz. Şimdi güvenlik bilimleri fakültesi projemizi senatodan geçirip YÖK'e göndereceğiz ve gelecek sene eğitime başlayacağız" dedi.
ÜLKENİN GELECEĞİNDE ETKİLİ OLABİLİR
Çelik; siyasi tarih, sosyoloji gibi derslerin verileceğini belirterek, şöyle konuştu: Yurt dışında örnekleri var, bu konularla ilgili üniversiteler var. Mesela strateji bölümünü niye istiyoruz, 100 yıllık stratejik planları yapıp ona göre önlem olmak istiyoruz. Her şeyin analitik düşünce açısından değerlendirilmesi ve buna uygun tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz.
İstihbarat bölümünde siyasi tarih, iç, dış, siber istihbarat, istihbarat toplama teknikleri, oyun teorisi, güncel coğrafi bilgi teknolojileri gibi dersler olacak. Mezun olanlar polis, jandarma birimlerinde görev alabilir ya da fabrikalarda, hastanelerde çalışabilir, ülkenin geleceğinde etkili olabilir.
ÜNİVERSİTELİ GÜVENLİK GÖREVLİLERİ
Çelik, istihbarat bölümü mezununun ajanlık yapıp yapamayacağına ilişkin ise "İstihbarat mezunu ajan da olabilir." dedi.
Fakültenin güvenlik ve terör bölümünün de ayrı bir öneme sahip olacağını dile getiren Çelik, bölümde "üniversiteli güvenlik görevlileri" yetiştireceklerini ve sektörü sistemli bir yapıya dönüştürmeyi hedeflediklerini anlattı.
-
Mit'e girmek isteyen varsa pm atsın
-
He attım pm
-
Şimdiye kadar istikbarat elemanları nasıl yetişiyordu ?
-
1234567B bunu yazdı
:D :D yaz 5 kişi.
-
1234567B bunu yazdı
Daha özel birşeyler yokmu. Mit kesmez
-
Kimse yazmadı.
Şaka bir yana size mitle ilgili bir anımı anlatayım.
Birgün akparti cenahından arkadaşlarla oturuyoruz. O aralarda Hakan FİDAN bir yerlere füze müze sallıyordu. Muhabbette mit mevzusu açıldı. Akpartili bir arkadaşım "yok ki ingilizcemiz aq bu memlekete layığıyla hizmet edelim" dedi. Bende biraz sıkıştırdım. Meğersem mit vatanına milletine bağlı=akpli dil bilen eleman arar olmuş partilerde. İlkten inanamadım ama muhabbetteki diğer akplilerde olayı dogruladı. Parti kanalıyla böyle bir arayış içindelermiş.
Bu arada,
"yok ki ingilizcemiz aq bu memlekete layığıyla hizmet edelim"
diyen arkadaşım rentakarcı ama MİT bünyesindede çabuk uyum sağlayacağını düşünüyorum. Ilgililere duyrulur.

Edit:
Birde şu var. Abdullah GÜL'ün dediği gibi. İnsan gerçekten hayret ediyor.
1234567B tarafından 19/Ara/17 00:30 tarihinde düzenlenmiştir
-
İşin sonunda mezun olanlardan torpili olanlar ve şansı olanlar bir şekilde yolunu bulacak geri kalanları da ne YÖK ne de kurumlar doğru düzgün tanımayacak bile. Her yeni bölüm açıldığında aynı tantana oluyor. Eğer ikinci öğretim vs olursa sırf zaman öldürmek için okunabilir bu bölümlerden biri. Özellikle istihbarat bölümü
-
Fakülte düzeyinde ilk olacak galiba ama yüksek lisans düzeyinde Aydın Üniversitesi'nde vardı diye hatırlıyorum. Tabi eğer kapanmadıysa.
literatur tarafından 19/Ara/17 00:24 tarihinde düzenlenmiştir
Gereksiz bir atar olmuş. MSÜ'de açarsın yüksek lisans doktora programı yetiştirirsin. Böyle herkesin gözü önünde istihbarat analisti mi yetiştirilir? Ya da kur MİT' in içinde bir akademi, enstitü orda yetiştir.
Bir Kurtlar Vadisi hayranı olarak desteklemiyorum. Yeterince Polat Alemdar var memlekette.
La bir de siyasi tarih ve sosyoloji dersleri verilecekmiş. Yapmayın yav :D Başka hiçbir müfredatta yoktu bu dersler zaten. Ahahaha.
Edit: Güvenlik Bilimleri Fakültesi imiş. Tam okumadan atladım özür dilerim. Aydın Üniversitesi'ne dair söylediğim İstihbarat Çalışmaları programı idi. Başlığı açan arkadaş İstihbarat Fakültesi yazınca içeriği de öyle sandım. Yine de fikirlerim sabit. Hem de daha kavi bir şekilde. Siyasal Bilgiler Fakülteleri ve İİBF'lerin Uluslararası İlişkiler bölümlerinde bu dersler zaten okutuluyor. 4 senelik müfredata ne koyacaklar ayırt edici olarak onu merak ettim? 1 sene Güvenlik ve Terörizm, 1 sene İstihbarat okutsan geriye kaldı 2 sene. Ne okutacaksın? Yine uluslararası ilişkiler teorileri, dış politika analizi, sosyoloji, siyaset felsefesi vs. E Uluslararası İlişkiler programı oldu o zaman bu bildiğin.
Strateji, Güvenlik, İstihbarat ve Terörizm başlıkları yüksek tahsilin konusudur. Önce adam gibi lise ve lisans düzeyinde yabancı dil, tarih ve felsefe öğretin. Onu da geçtim insanlar Türkçe bilmiyor. İki uçuk kelimeyi yanyana getirince derin konuştum/yazdım sanan bir sürü gerizekalı doçent ve profesör var bu ülkede. Temeli atmadan üstüne neyi dikmeye çalışıyorlar anlamak güç.
Onu da geçtim, istihbarat bölge/ülke odaklı olur. Adam gibi kaç tane bölgesel çalışma odaklı yüksek tahsil programın var bu ülkede? 4 bilemedin 5 tane. Afedersin bok yetiştirirsin tahsilli istihbarat elemanı.
Ne dolmuşum... -
Part-time olarak mitte calisabiliyormuyum ?
-
beyler herhalde amansiz saha elemanlari, james bond'lar, jason bourne'lar ya da ingiliz kemal'ler yetistirmek icin acmiyorlardir. angarya isleri yapacak konumlar icin yetistiriyorlardir.
cok fetocu cikti herhalde ki dogrudan alana yonelik adam yetistirme derdine girdiler.