Türkiye‘De Webmaster Olmak ?
-
Kodlamadan, tasarımdan veya hosting işlerinden pek anlamayan, ortalamanın altında bilgiye sahip birisi hazırı editleyip basic diyebileceğimiz siteleri yaparak yayınlıyor. Adamın 200'e yakın sitesi var. Emlakçı, muhasebeci, arabacı, tamirci, benzin istasyonu vs... trafiği olmayan, beklentinin yüksek olmadığı müşteriler.
Yolda görseniz hoşt lan diyeceğiniz adam esnafı internete taşırken üniversite bitirmiş arkadaşlar facebookta xxx web desing(design diil) isimli sayflar açıp webmasterız biz diye ortalarda dolaşıyor, iş beğenmiyor puştlar :)
Ben web tasarımı dersini mürit yardım etmeseydi geçemeyecek adamım ama gördüğüm kadarıyla bu işten para kazanmak isteyen, yeni başlayan arkadaşlara verebileceğim tavsiyeler şunlar;
Bol bol gezip sitelerin tasarımlarını, kodlarını inceleyip kendi fikrinizi katarak temel siteler hazırlayın.
Bireysel iş yaparken müşteriye "nasıl bir şey istersiniz?" diye sormak yerine bu siteleri gösterip birini seçtirin ve müşterinin istediği sadece ufak tefek detaylara kadar insin. Bu sayede "2 haftada hazır olur" sözünün üzerinden 3 ay geçtikten sonra adamdan kaçmak zorunda kalmazsınız.
İşe başlamadan önce her şeyi netleştirip kağıda dökün, ön ödeme alın. İleride yapılacak değişiklik, destek vs için para isteyin.
Domaini kesinlikle müşteri alsın ama hosting işini kendiniz yaparak uzun vadede kazanca devam edebilirsiniz. İleride destek veremeyecekseniz hosting işine hiç bulaşmayın, hosting firmasının iletişim bilgilerini vs. müşteriye verip gerisinize karışmayın.
Müşterilerinizin domainlerinin sürelerini takip edin. Küçükte olsa marka ama bu işlerden anlamayan adamın domaini expired olup geri alamazsa yakanıza yapışır.
İş görüşmesine giderseniz mutlaka daha önce hazırladığınız projeleri götürün.
Kodlarım, tasarlarım, yayınlarım, çok fena html-css bilirim ben demeyin. Sizden ne bekleniyorsa onu yapabileceğinizi anlatın.
-
Balyoz99 bunu yazdı
Kodlamadan, tasarımdan veya hosting işlerinden pek anlamayan, ortalamanın altında bilgiye sahip birisi hazırı editleyip basic diyebileceğimiz siteleri yaparak yayınlıyor. Adamın 200'e yakın sitesi var. Emlakçı, muhasebeci, arabacı, tamirci, benzin istasyonu vs... trafiği olmayan, beklentinin yüksek olmadığı müşteriler.
Yolda görseniz hoşt lan diyeceğiniz adam esnafı internete taşırken üniversite bitirmiş arkadaşlar facebookta xxx web desing(design diil) isimli sayflar açıp webmasterız biz diye ortalarda dolaşıyor, iş beğenmiyor puştlar :)
Ben web tasarımı dersini mürit yardım etmeseydi geçemeyecek adamım ama gördüğüm kadarıyla bu işten para kazanmak isteyen, yeni başlayan arkadaşlara verebileceğim tavsiyeler şunlar;
Bol bol gezip sitelerin tasarımlarını, kodlarını inceleyip kendi fikrinizi katarak temel siteler hazırlayın.
Bireysel iş yaparken müşteriye "nasıl bir şey istersiniz?" diye sormak yerine bu siteleri gösterip birini seçtirin ve müşterinin istediği sadece ufak tefek detaylara kadar insin. Bu sayede "2 haftada hazır olur" sözünün üzerinden 3 ay geçtikten sonra adamdan kaçmak zorunda kalmazsınız.
İşe başlamadan önce her şeyi netleştirip kağıda dökün, ön ödeme alın. İleride yapılacak değişiklik, destek vs için para isteyin.
Domaini kesinlikle müşteri alsın ama hosting işini kendiniz yaparak uzun vadede kazanca devam edebilirsiniz. İleride destek veremeyecekseniz hosting işine hiç bulaşmayın, hosting firmasının iletişim bilgilerini vs. müşteriye verip gerisinize karışmayın.
Müşterilerinizin domainlerinin sürelerini takip edin. Küçükte olsa marka ama bu işlerden anlamayan adamın domaini expired olup geri alamazsa yakanıza yapışır.
İş görüşmesine giderseniz mutlaka daha önce hazırladığınız projeleri götürün.
Kodlarım, tasarlarım, yayınlarım, çok fena html-css bilirim ben demeyin. Sizden ne bekleniyorsa onu yapabileceğinizi anlatın.
iyi anlatmışın müdür.
-
Türkiye'de Web Master olmak demek; I. Dünya ülkelerinden birinde III. Sınıf fahişe olmaya benzer...
-
şunu da atlayamayalım bence;
Türkiye' de Frontpage kullanan bunun ilerisine gidememiş html kodları FP olmadan tamamlayamayan adam webmaster;
Türkiye' de Photoshop' ta yazı yazmayı bilen adam grafiker;
Türkiye' de linkleri .html' e çevirebilen SEO Danışmanı;
Türkiye' de aylık 10 TL' ye reseller alan host sağlayıcı;
Türkiye' de aynı adam hem tasarım yapar, hem altyapı kodlar, hem css döker hemde kelime optimizasyonunda 1.sayfa ilk 3' e girer. Amk biz boşu boşuna 4 yıl yurt dışında okuyacağız diye kıçımızı yırtmışız, Adobe sınavından geçicemde grafik alanında isim yapıcam diye boşu boşu haftalar boyu proje çalışmışız, bitirme ödevlerinde bir ressam gibi piksel piksel boşu boşuna çizim yapmışız.
Sen git (eskiden bahsediyorum) sitemynet' ten, geocities' den site aç bilgini html seviyesine zor çıkar sonra git kurumsal web tasarımlar yaparım ben de 150 TL' ye host dahil site yap. Sokayım bu ergenlere bu piyasada iş verenlere. Ben kendi dedicatedımden 5GB hostu yıllık 350 TL' ye veriyorum tasarımı (interface)' i 750 TL den aşağı yapmıyorum, kodlama hariç ki kodlama yapmıyorum ya yaptırıyorum yada GNU Open Source scriptlere giydiriyorum ama bakıyorum ki liseden daha diplomasını bile alamamış halen yok diploma sınavı, yok ortalama yükseltme sınavı koşan adam 150 TL' den host domain dahil site satıyor. Adaletine atliim dünya...
Türkiye' de ajans anlayışı oturmadığı sürece bu piyasadan bi bok olmaz...
-
wr3kcer bunu yazdı
hocam bu ülkede birebir müşteriyle ilgilenmeyeceksin hazır şablonların olacak onları satacaksın 1.5 aydır , gavatın biriyle uğraşıyordum artık lanet ettim haftasonu masrafları alıp defettim. Millet olara sektöre hakim değiliz, bir ürün , iksitadi kurallar çerçevesinde ürüne talep var, bir arz tarafında olduğumuz için ürünü meydana çıkartıyoruz, fakat talep eden ürünü tanımıyor. 550 liralık bir site yapıyorsun adam 550 tl yi verecek ya senin kaba tabirle amına koyuyor, sanki 550 tl ye satın alıyor. derdini de anlatamıyorsun yeri geliyor parayada ihtiyaç var kısacası, memleketimde en iyi webmaster en azında küçük ve orta ölçekte , freelancer olandır.
He ya ver 300'ü 500'ü ömür boyu beleş support al. Sırf bu yüzden site işinden uzak duruyorum mümkün mertebe.
Adamın sitesini yaptığımı bile hatırlamıyorum artık adam hala arıyor amk. Yok şunu ekleyelim bunu çıkaralım. Burdan selamlarımı gönderiyorum kendisine :D
Ama biraz da kişilikle alakalı. Bazı adamlar da var yaptıracağını yaptırıyo peşin peşin. Parasını da veriyo tıkır tıkır. Daha da kolay kolay rahatsız etmiyor.
-
Böyle bir meslek kaldımı.
-
50 liraya site yapan olduğu sürece sektöre hep başka gözle bakılmaya devam edilcek :p
Branxian tarafından 20/Kas/12 08:47 tarihinde düzenlenmiştir -
kardeşim merhabalar öncelikle ;
eskiden bilgisayar bilen diğer insanlardan farklıydı şu an 2 yaşındaki çocuk Androidle oynuyor oyuncak araba alırsınız beğenmez bile işte teknoloji bu konuma geldi
konuyun açan arkadaşıma ilk önce teşekkür ediyorum ben yazılımcıyım usta değilim çırağım ama web tasarıma da yönelmekteyim
nereden başlasan ne yapsan derken dediği yöntemleri yapıyorsun para yok değil bu sektör hayatta ölmez ama ortaya sertifika elinde olanda yok değil
projeler bulmak gerçekleştirmek sadece web tasarım yapmak değil iş bunun yanında yazılımcı olmak donanımcı olmak gerekiyor
web master olmak yeterli değil bu türkiye ise hiç mi hiç yeterli değil
ben web tasarımdan gelecek parayı başka yerlerden kaznamanızı isterim örnek yazılıma atılın mobil yazılım rövanşta
web tasarımda 40 yılda geçse aynı noktadasınız
kolay gelsin
-
yarasaadam bunu yazdı
kardeşim merhabalar öncelikle ;
eskiden bilgisayar bilen diğer insanlardan farklıydı şu an 2 yaşındaki çocuk Androidle oynuyor oyuncak araba alırsınız beğenmez bile işte teknoloji bu konuma geldi
konuyun açan arkadaşıma ilk önce teşekkür ediyorum ben yazılımcıyım usta değilim çırağım ama web tasarıma da yönelmekteyim
nereden başlasan ne yapsan derken dediği yöntemleri yapıyorsun para yok değil bu sektör hayatta ölmez ama ortaya sertifika elinde olanda yok değil
projeler bulmak gerçekleştirmek sadece web tasarım yapmak değil iş bunun yanında yazılımcı olmak donanımcı olmak gerekiyor
web master olmak yeterli değil bu türkiye ise hiç mi hiç yeterli değil
ben web tasarımdan gelecek parayı başka yerlerden kaznamanızı isterim örnek yazılıma atılın mobil yazılım rövanşta
web tasarımda 40 yılda geçse aynı noktadasınız
kolay gelsin
okurken beynim yandı ?