Tutuklu İle Hükümlü Arasındaki Fark
-
İnsanların karıştırdığı bir çok hukuksal konudan biri de bu konu Tutuklu ve hükümlü
Tutuklu üzerine idaa edilen her hangi bir suç karşısında kovuşturmanın yapılması deliller sunlar bunlar her hangi bir mahkeme kararı istinad edilene kadar geçen zamanda sanık tutuklu bulunur bu cmk yeni 102. maddesine göre tutuklu süresi 10 yıla kadar sürebilir 10 yıl içerisinde mahkeme karar veremzse serbest bırakılıyor nitekim hizbullah Terör örgütü mensupları bu kapsamda serbest bırakıldı
bu şu demek oluyor
Adam tutuklu şekilde hapiste istere 10 yıl yatsın sonra tahliye olsun siciline virgül dahi işlemeden çıkar gider normal bir vatandaş gibi hayatına devam eder
Hükümlü ise mahkemeye çıkıp mahkeme tarafında üzerine idaa edilen suç hakkında mahkemenin sanıl aleyhüne karar vermesi sonucunda sanığın suçlu bulunması durumuna hükümlü denir
yani bu şu hazin bir durum ama ne yazık ki hukukumuz bu
adam 3 ay ceza alır hükümlü olur mahkeme tarafından siciline işler kimiside 10 yıl tutuklu bulunur hapis yatar sicili tertemiz çıkar
Örneğin: Ergenekon davasında tutuklu bulunana onca kişi 3 yıla aşkındır hapis yatmaktadırlar ama mahkeme halen devam etmekte olduğundan sonuca bağlanamadığından tutklu bir şekilde yatmaktadırlar yani o kişilere suçlu diyemezsiniz çünkü mahkeme suçlu bulmamaış daha
Bir insan suçu belirlenene kadar masumdur, ama asla masumiyeti ortaya çıkana kadar suçlu olamaz. -
katılıyorum.. Türkiye'de adalet hemen hemen yok arkadaşlar. Size bizim hayatımızdan bir örnek vereyim;
Yaklaşık 6 yıl önce izmirde bi AVM otoparkında arabamızı soyacaklardı. bagajda çantalar felan var neyse ki duyarlı bi vatandaş pişkinlenmiş adamları yakalamış vs..
Karakoldur şudur budur zaten kadın da tam cingen cıktı komiser dövecekti her neyse kadın mahkemeye sevkedildi bizim de yazılı ifademiz aldı bitti gitti.
Tam 1 yıl sonra mahkeme tekrar ifadete çağırdı. Düşünebiliyor musunuz? 1 Yıl !. Sadece ifade; ardından tekrar gönderdiler...
ardından bi 1 yıl daha geçti savcı daha yeni arabayı kontrol ediyor. "Parmak izi de alacak mısınız?" dediğimizde de adam bize kızıyor.
Türkiyede bu kadar yavaş adalet olmaz; olmamalı. Geçenlerde Hakimler yüksek kurulunu, yargıtayı felan gösterdiler yerlerde dosya vs. geziyor.. işler içler acısı
işe kalkışmış kadına da yazık; bize de yazık.
-
suç ve suçlu oranı çok fazla hukuk devleti ama biraz da işin bokunu çıkardık açılan bir davaya sıra gelmesi yıllar sürebiliyor Adalet yok değil var ama geç tecelli ediyor he şöylede bir laf vardır geç tecelli eden adalet adalet değildir ama yapacak bir eşy yok adım başı adalet sarayı kaynıyor hala daha yetişilmiyor
şuan hapishaneler kapasitesinin 4/1 oranında daha fazla kapasiteyle dolu merdiven altlarında yatıyorlarmış olan ranzanın altındaki boşlukta yatıyorlarmış insanlar o derece
her sorunumuzu hukuk ile çözeceğiz ama hukukun başı çok yoğun anlayacağınız yargıtayda dosyaların yerde gezmesinni sebebide suçluların genelde yerel mahkeme sonuçlarını beğenmeyip her seferinde itiraz edilmesi sonucu o hale geliyor
yine ergenekondan örnek vereyim 2-3 sene daha sürdü diyelim mahkeme bir sonuca bağladı ve bir karar verdi 6 sen sonra her 2 taraftan biri karar itiraz edip yargıtaya gönderdiğinizi düşünsenize 6 ay daha dosya yargıtay tarafından incelenecek :D:D
çok daha fazla adalet sarayı yapılsa bu seferde ülkenin geliri komple hukuka aktarılmış olacak suç ülkesi olacak bu kadar fazla adliyesi olan bir ülke bu işler zor ama bir çözüm gerekli
VAtandaşada her sonunun çözümü hukuk deyince gülüyor çzömez olsun yıllar sonra çözecekse diyor kendi hukunun işletiyor bu seferde başka sorunlar meydana çıkıyor -
Hocam caydırıcı cezalar arttırılsa aslında insanlar suç işleme potansiyeli azalabilir bence;
Örneğin: tecavüze hadım, 3 yıllık cezalara 5 yıl ceza felan..
Türkiye'de daha oturtamadılar hukuk.
-
The_Cure bunu yazdı:
-----------------------------
Hocam caydırıcı cezalar arttırılsa aslında insanlar suç işleme potansiyeli azalabilir bence;
o oturmayan hukukda kaç kişi boş yere hadım olur düşündün mü :D@serdar avrupanın en büyük adalet sarayını yapmakla övünen ülkeyiz daha neolsun :|
-
FCN bunu yazdı:
The_Cure bunu yazdı:
o oturmayan hukukda kaç kişi boş yere hadım olur düşündün mü :D@serdar avrupanın en büyük adalet sarayını yapmakla övünen ülkeyiz daha neolsun :|
-----------------------------Onların da bamyası rahat dursun :F
-
The_Cure bunu yazdı:
-----------------------------FCN bunu yazdı:
The_Cure bunu yazdı:
-----------------------------Hocam caydırıcı cezalar arttırılsa aslında insanlar suç işleme potansiyeli azalabilir bence;
-----------------------------örnek veriyorum bi kızla birlikte oldun isteyerek sonra bişi oldu sana iftira da bulunuo bana tecavüz etti diye gelde kurtar paçayı :D sen kurtuldun,öbürü kurtuldu,digeri kurtulabilcek mi ? ...
ilk aklıma gelen örnek yani örnekler çogaltılabilir. oyüzden sakat iş -
FCN bunu yazdı:
The_Cure bunu yazdı:
-----------------------------FCN bunu yazdı:
The_Cure bunu yazdı:
-----------------------------örnek veriyorum bi kızla birlikte oldun isteyerek sonra bişi oldu sana iftira da bulunuo bana tecavüz etti diye gelde kurtar paçayı :D sen kurtuldun,öbürü kurtuldu,digeri kurtulabilcek mi ? ...
ilk aklıma gelen örnek yani örnekler çogaltılabilir. oyüzden sakat iş
-----------------------------www.
prezervatifal.com/ Okey :D -
SeRDaR bunu yazdı:
Örneğin: Ergenekon davasında tutuklu bulunana onca kişi 3 yıla aşkındır hapis yatmaktadırlar ama mahkeme halen devam etmekte olduğundan sonuca bağlanamadığından tutklu bir şekilde yatmaktadırlar yani o kişilere suçlu diyemezsiniz çünkü mahkeme suçlu bulmamaış daha
Bir insan suçu belirlenene kadar masumdur, ama asla masumiyeti ortaya çıkana kadar suçlu olamaz.
-----------------------------ergenekon olmasa zerre kadar aklınızdan geçmez öyle şeyler hamd olsun ergenekon var
-
vitamin bunu yazdı:
SeRDaR bunu yazdı:
Bir insan suçu belirlenene kadar masumdur, ama asla masumiyeti ortaya çıkana kadar suçlu olamaz.
-----------------------------ergenekon olmasa zerre kadar aklınızdan geçmez öyle şeyler hamd olsun ergenekon var
hayır sadece örnek verdim ayrıca ne gibi bir bağlantı kurmaya çalışıyorsun anlamadım ergenekondan örnek verdiğim gibi hizbullahtan da örnek verdim konunun tamamının okumuş olsaydın böyle bodoslama yorum yapmazdın bazı şeyler böyle içine gıdı gıdı yapmazdı bu şekilde art niyetli mesaj atarak insanları bir safa sokma çabanız niye yani amacın ne ??@The_Cure Hocam haklısın caydıcı cezalar önüne geçmekte suç oranının nitekim bunada bir örnek vereyim bir ara ülke genelinde acayip derecede kapkaç suçu artmıştı heryerde sonra kapkaçı gasp kapsamına aldılar gaspda adam öldür gasp yapma yani o derece ağır cezalar var gaspa bakın artık gasp yapılıyormu
Terör kapsamında değerlendirirsek örneğin Molotof atma suçunu basit bir toplumsal eylem taş atma gibi değerlendirirlmesinden çıkartılık hukuki olarak direk cinayete teşebbüs kapsamında değerlendirirlirse bakın nasıl mototof atılması duracaktır 14 yaşındaki kız otobüste can verdi bu molotof yüzünden
ama siz tutup çocukların taş atma suçuna af getirirseniz topluma kazandıracağız diye eyleme müdehale eden kolluk kuvvetlerinin daha çok kafası gözü patlayacaktır emin olun -
Eski DGMlerin yerini yeni ÖYMler İnönücülerin yerini Gülenciler aldı, yapıda değişiklik olmadıki :) sistem el değiştirdi, işkence ve hukuki ihlaller son sürat devam ediyor.