




Ubuntu 10.04 İlk Görüntüler Nete Sızdı ~ Sanki Gizleniyordu Da...
-
http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php?lang=tr
-
"Görüntülerden anladığım kadarıyla Windows'taki aero benzeri bir teknoloji ile pencerelerin şeffaflığı sağlanmış."
---
demişsin hocam.Aero compiz dediğimiz olaydan sonra çıktı.Yani mantıken windows linuxtan çaktı bu şeyleri.
Onun dışında ben böyle çıkacağını sanmıyorum.Belki tema olabilir, şeffaflık falanda tamam ama bizim bildiğimiz ubuntu görev çubuğu böyle değil.Değişimse oda olabilir tabi ama yeşilleşmesini beklemiyorum.
Neden windows7 kullanmıyorsunuz diyen arkadaş vardı ;
http://ayrox.org/blog/?/yazi/126/washington-posttan-uyari/
Windows dosya yapısı nedeniyle ve kodlarının kapalı olması nedeniyle virüslere açık.Fakat linuxta dağıtımlar arası çalışan dosya uyumsuzluğu var.Bu bir zaaf değil bence.Örneğin debian tabanlı dağıtımlarda .deb uzantılı programlar tıklanarak kurulabilir.Fakat pardusta yada başkalarında kuramazsınız.Aynı şekilde .rpm, .pisi gibi uzantılara sahip dosyalarıda debian tabanlı dağıtımlarda kuramazsınız.
Yani linuxta virüs yaymak çok kolay birşey değil.Öte yandan sistem dosyalarına müdahile, program kurmak-silmek sadece yetkili kullanıcı olarak yapılıyor.Bir virüs kendini sistem dosyalarına kafasına göre bulaştıramaz.Tabi yetkili kullanıcı açığı olabilir mi ? Teorik olarak evet fakat şimdiye kadar ben 1 tane duydum onda da emin değilim.
-----
Bunların dışında windows 7 yi neden kullanıyorsun ? Performans için mi ? kullanıcı dostu olduğu için mi ?
Biraz sık dişini.Google chrome os eğer performans için kullanıyorsan bir linux dağıtımı olarak windows 7 yi performans ezmeye geliyor.Çünkü login ekranı 3 saniyede geliyor.Ne kadar kullanışlı olduğunu falan tartışmıyoruz !!
Yok kullanıcı dostu olduğu için diyorsan ubuntu da oldukça kullanıcı dostudur.Hele pardus !! Codecler, flash şunlar bunlar yüklü geliyor.Ekstradan donanımıda tanıyor (çoğunlukla).
İşletim sistemi bir zevk işidir, alışkanlıktır.Nasıl ben eskişehirsporu tutuyorum diye siz birşey diyemezseniz bende size diyemem.Fakat fenerbahçe mi başarılı yoksa eskişehirspor mu derseniz ikisi karşılaştığında son senelerde eskişehirspor.Fakat dünya ve Türkiye çapında fenerbahçe.Ne diye bunları anlattım ? şunun için ;
linux serverlar dünya üstünde fazla,
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Operating_systems_used_on_top_500_supercomputers.svg
burada göreceğiniz gibi süper bilgisayarlarda da sayısal olarak fazlaca kullanılıyor.Birisi performans mı dedi ? sizlere 12 mblik en boktan pcde bile çalışcak ubuntu kurabilirim.
Peki bunlara ramen siz neden windows 7 kullanıyorsunuz ? Üstelik özgür yazılım ve açık kaynak tartışmasız üstün konumdayken ?? Tartışmasız diyorum çünkü açıkların kapanmasında açık kaynak dünyası ve windows arasındaki çekişmede linux tartışmasız lider.Siz neden windows kullanıyorsunuz ?
Oyun, programların linux üstünde çalışmasından mı ? Olabilir, bu linuxun değil üreticilerin sorunu.Yani adamlar linux için üretmiyor ama linuxçular buna bir çözüm bulmak için uğraşıyor.Peki bunlar çözülse ?
Yine linux'un kralı olmak varken windows'un kölesi olacaksınız.Çünkü Türkiye de açık kaynak, özgür yazılım ve linux felsefeleri daha oturmadı.Bedavaysa kötüdür mantığı var.
Benim için hava hoş, 4 sene sonra bilgisayar mühendisliği diplomamı aldığımda 6 senelik linux kullanıcısı olacağım.Seneye üniversitenin linux serverlarınla uğraşacağım.Onlarda büyük yani şirkette çalışmadan bir deneyimim olacak.Linux konusunda ne kadar az bilen adam benim için o kadar iyi.
Windowsta ikide birde yavaşladı deyip format atabilirsiniz, virüslerle boğuşa bilirsiniz.Bu sizin zevkiniz.Bütün bunlara sırf program ve oyunlar için katlanabilirsiniz.
3 ay linux kullanıp sonra windowsa dönen adam ben şimdiye kadar rastlamadım.Tabi tamamen linux kullanacak.2 gün deneyen adam küfür ederek geçiyor.Bende öyle yaptım linux kısmında mesajlarım var.Sövdüm, saydım ama şimdi mutluyum.Windows kullanamıyorum, rahat değilim.