ÜDS/KPDS/IELTS/TOEFL Hakkında (Yüksek Lisans İçin)
-
Merhaba,
Bilgisayar Mühendisliği üzerine yüksek lisans yapmaya karar verdim ilk dönemi kaçırdım ama ikinci dönem için kayıt yaptırabilrim diye düşünüyorum. Ales e
de girmedim ama hallederim ales i diye düşündüm. Gideceğim üniversite başlıkta olan sınavları kabul ediyor ya da kendi bünyesindeki muafiyet sınavını.
Ben işi muafiyet sınavına bırakmadan geçmek istiyorum.
üds nin tarihi 7 ekim, kpds nin tarihi 18 kasım. ielts ya da toefl tarihlerini çok bilmiyorum ama toefl 2 haftada bir oluyor ve ücretide 240 dolar falandı
sanırmm :) o kadar vermeye değmz. yurtdışında okuma ya da çalışma gibi bir hevesim artık yok.
Uzun süre anadili ingilizce olmayan ülkede okudum ve çalıştım (ingilizce olarak) o yüzden speaking ya da listening de problemim yok. writingim de iyidir. tek problem readindge. üds nin çıkmış sorularına baktım da bazı kelimeler çok farklı geldi bana, türkçesini bile zor duymuşumdur.
fen bölümü için üds den sınava girenler de kaynak v.s. bekliyorum, nasıl bir çalışma taktiği ile hazırlanayım ? Çevirmeler var, kelime bilgisi var. Normalde
kelime sıkıntım olmaz diye düşünüyordum ama sınavda sorunlar biraz gözümü korkuttu. Hayatta en nefret ettiğim şeylerden biri ingilizce yazı okumak,bir
iki paragraf sonra uykum gelmeye başlıyor ve anlamsız olarak okuyorum, bütünü görmeyi kaybediyorum ve kelime bazında okuma yapıyorum. Bu olayı bir
türlü aşamadım nedense çok çabuk sıkılıyorum ve kendimi veremiyorum okumaya
daha önce bu tarz sınavlara girmiş, tecrübeli arkadaşlardan kaynak tavsiyeleri bekliyorum. Bir arkadaşım bana makale çevirmemi önermişti. Elinizde
güzel ingilizce makaleler varsa özellikle bilişim ile ilgili böyle şeyler de deneyebilirim bilmem ne kadar etkili olur. üniversite sınavdan 50 ya da 55 gibi bir
puan istiyordu üds için
önerileriniz için teşekkürler şimdiden
-
Merhaba ben de yüksek lisansa başlayacağım önümüzdeki dönem. Benim kazandığım üniversite de bu sınavlardan birine girmek yeterliydi.
Hiç çalışmadan girerek 38 aldım. Şimdi ise akademik kariyer için ÜDS kursuna gidiyorum.
Orta düzeyden başladım, tenseler falan filan başladık. Konu anlatımı yapılıyor. Ne zamandır ingilizce görmediğim için hatırlatıcı oldu.
Kelime veriyorlar üds'de en çok çıkan kelimeler, onları ezberliyoruz haftada 50 tane falan, onlardan boşluk doldurma şeklinde sınav yapıyorlar.
Paragraf çözümleri var birde.
En önemlisi ise haftada 2 saat bir hoca giriyor derse, soru çözüm tekniklerini anlatıyor ki bence en yararlısı bu. İşte şu tip soru nasıl çözülür, neye dikkat edilir.
Bu tip sınavlardan iyi puan alman için ingilizcenin iyi olmasının pek bi önemi yok açıkcası, sınav çözüm teknikleri ile çok kötü bi ingilizceyle bile başarılı olunabiliyor.
-
teşekkürler cevap için, haklısın hocam, zten o yüzden ben zorlandım.. kaynak paylaşma imkanın varsa güzel olur. bunun için kursa da gitmek istemiyorum şimdi. kendim çalışıp halledrim gibi geliyor. bu tarz kitaplar falan yok mu teknik verebilecek. iş teknik taktik de bitiyor gördüğüm kadarıyla :)
-
Öncelikle hayırlı olsun:)
Lisans üstü eğitim için TOEFL'ye girmenize gerek yok. Dediğiniz gibi KPDS ve ÜDS arasından seçim yapmanız, en iyisi de ikisine birden girmeniz daha hayırlı olur (birinin zor olduğu dönemde, diğerinin daha kolay olduğu yönünde bir inanış hakim). Gerçi üniversitelerin kendi sınavlarının (ODTÜ örneğin) yukarıda ismi geçen sınavlardan daha kolay olduğu yönünde bir varsayım var. Fakat seçenek olarak görmemek lazım.
2011 ve 2012 yıllarında yapılan sınavlara katıldım. Bu sınavların iyi tarafı, her zaman ne sorulacağının belli olmasıdır. Sınavlarda 180 dakika içinde 80 soruyu çözmeniz beklenir. Yanlış cevaplar puanlamada etkili olmaz ve her sorunun doğru cevabı 1,25 puandır. Kısaca yakın şıklar arasından sallama yapmanın sakıncası yok. Yapmanız gereken, tüm soruların en az yarısını doğru cevaplandırmak (üniversitelerin çoğunda yüksel lisans için 50 puan, doktora programı için 60 puan almanız gerekmektedir, tabi ne kadar fazla olursa o kadar iyi:)).
Sınavlarda; sözcük bilgisi, prepositionlar, zamanlar, if kalıpları, Türkçeden İngilizceye ve tersi çeviri, diyalog tamamlama ve paragrafta anlam soruları sorulmaktadır. Kısaca eski ÖSS Türkçe sorularının İngilizceleri diyebiliriz. Kurslar vs. sınav yöntemlerini öğretiyoruz dese de İngilizce seviyeniz yeterli düzeyde (en az intermediate) değilse test teknikleri hiçbir işinize yaramayacaktır. O kursların 40-50 puanlar alıp, puanını 50'ye çıkarmak isteyenler veya zaten 70-80 alıp daha fazlasını almak isteyenler için olduğu söylenebilir. O yüzden geçmiş sınav sorularını çözüp kursa öyle karar vermenizi salık veririm.
Sınavlarda genel olarak (Fen Bilimleri'nden sınava gireceğiniz düşüncesiyle) biyoloji, eser miktarda tıp ve tarih, tarım, teknoloji ile ilgili konularda tümce ve paragraflar geçmektedir. Yalnız bu alanlarda bilginiz olması zorunlu değil, sadece yazılanları anlayabilmelisiniz. Anlatmak istediğim sınava girmeden önce bu konularda birkaç makale okuyup, birebir çeviri yapmanın işinize çok yarayacağıdır.
En önemli noktalardan birisi de sözcük veritabanınızın (:)) geniş olması gerektiğidir. Yine bu eksikliği geçmiş yılların sınav sorularından ve yukarıda anlattığım makale çevirilerinden geliştirebilirsiniz.
Her sınavda olduğu gibi önemli olan sistematik çalışmaktır. Kısaca hergün 10 sözcük (eş anlamlıları ve cümle içindeki kullanımları ile birlikte) ve bir dil bilgisi konusu çalışırsanız sınav tarihine kadar yetişir. Bu süre zarfında gözünüze hoş gelen KPDS, ÜDS kitaplarını okuyabilir, geçmiş sınav sorularını çözebilirsiniz.
Mesaj 29 Temmuz 2012 (Pazar) Saat: 04:26'da YeniHarman tarafından düzenlendi. -
teşekkürler yeniharman, çok açıklayıcı ifadelerde bulunmuşsun.. bir çok şeyi kafamda aydınlattın. bir de kesin kaynak isimleri öğrenebilsem iyi olurdu. mesela şunun için bu kitap, bunun için şu kitap gibi
-
Hocam bilgisayar ortamında bulunan bi kaynağım yok, ancak kitap isimleri verebilirim ki bulabilirmisin bilmiyorum. Fem'in kursuna gidiyorum.

soru çözümü açısından iyi bi kitap ama teknikler yok soru var sadece.
Reading içinde bi kitap var. İsmi: Reading Progress (intermediate reading passages)
Grammer için Excellence Grade 11 Grammer Book diye bi kitap var.
Paragraf çözüm teknikleri diye birde cep kitabı var.
ama diğer yayınevlerini hiç kullanmadım, bunlar yeter gibi geliyor şimdilik.
Sana tavsiyem bol bol soru çözmen, geçmiş yıllardaki sorulara bakman. bi kaç tanesini çözünce ne tip soru geldiğini aşağı yukarı anlarsın zaten.
daha sonra kendini eksik hissettiğin yere daha fazla yüklenirsin.
-
gramer problemim yok hocam ama okuma ve paragraf tekniklerine bakayım. kaynaklar için teşekkürler en kısa zamanda alırım. ingilzice okuyunca uyku gelmesi problemini de atlatabilirsem güzel olacak :) teşekkürler
-
ben de bu be sene bu konuya meyil gösterdim o yüzden dönem başşındaa belki bir dershaneye yada özel bir ders alabilirim diye düşünüyorum....
-
-
Benimde ihtiyacım olacak(maksat up olsun)
-
Çizdim burayı Sağlam Konu
bir nevi up olur..