Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Hakkında Doğrumu
-
İstedıgın unıversıtenın ıstedıgın bölumune bölumun,sınıfın ne olursa olsun geçiş yapabiliyormussun unıversıteye gırdıgın senekı puanınla o sene kı puanının tuttugu yerlere
Bunun için not ortalaması onemlı degıl heralde pekı nasıl yapılıyor acaba bilen varmı adım adım nerden baslamak lazım ogrencı işlerıne sorsak adamın şevkini kırar iplemezler burda vardır bilen umarım -
Öyle kafana göre diye birşey yok hocam. Bölümler arası yatay geçiş bildiğim kadarıyla okuduğun okulda olabiliyor.
Onun haricinde her dönem yada sene okullar belirli kontenjan açıyorlar - yada açmıyorlar keyfine bağlı. Oradaki kontenjanda genelde 1-2 kişilik olur. Genel akademik ortalamının en az 3,80 filan olması beklenir. Bulunduğun sınıfta alttan dersinin olmaması beklenir.
Yani şartları oldukça ağırdır.
Google'da yatay geçiş koşulları diye aratırsan geçmiş dönemlerde üniversitelerin belirlediği şartlara ulaşabilirsin.
-
Hocam ben 2000 yılında yapmıştım... O zamanlar Öss den aldığın puanın hiç bir etkisi yoktu. Başvuruda bulunduğun üniversite kendi kontenjanına göre başvuruları sıralıyordu. Ben yaptığımda 1. sınıf not ortalamasını baz almışlardı. Ayrıca istediği dersi tekrar aldırabiliyor...
-
TeRRoR bunu yazdı
Öyle kafana göre diye birşey yok hocam. Bölümler arası yatay geçiş bildiğim kadarıyla okuduğun okulda olabiliyor.
Onun haricinde her dönem yada sene okullar belirli kontenjan açıyorlar - yada açmıyorlar keyfine bağlı. Oradaki kontenjanda genelde 1-2 kişilik olur. Genel akademik ortalamının en az 3,80 filan olması beklenir. Bulunduğun sınıfta alttan dersinin olmaması beklenir.
Google'da yatay geçiş koşulları diye aratırsan geçmiş dönemlerde üniversitelerin belirlediği şartlara ulaşabilirsin.
hocam bu yeni çıkmış bende senın gıbı biliyordum not ortalaması 1.10 falan olan bı arkadasım vardı o sene sonunda yapmıs ama adama ulasamıyorum sorayım
-
Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş diye araştır, ilk mesajda yazdıkların doğru. Ama sadece güz dönemi başlangıçlarında yapılabiliyor.
-
Evet yeni çıkan bir geçiş olayı var doğru duymuşsun.
Ortalamaya filan bakmıyor.
Tam olarak şartlar nedir bende bilmiyorum,tek bildiğim kolay bir şekilde başka üniversitelere geçiş yapabiliyorsun (okulu uzatma durumu varmış) -
TeRRoR bunu yazdı
artık degıl ıstedıgın yere gecıs yapabılıyorsun gırdıgın yılkı oss puanı baz alınıyor
-
hipokondriyak bunu yazdıTeRRoR bunu yazdı
artık degıl ıstedıgın yere gecıs yapabılıyorsun gırdıgın yılkı oss puanı baz alınıyor
İlk sene için geçerli diye biliyorum öğrenciler bölüm beğenmezse seneleri boşa gitmesin diye
2 ve sonraki seneler okul ortalaman ve üniversitenin denkliği önemli
-
Bu hafta okula uğrarsam öğrenip haber ederim.
-
öncelikle ilk 2 sınıf için her sınıf almıyorlar
not ortalaman yüksek olduğu gibi bir de alttan dersin olmamalı. ortalama 3ün üzerinde olmalı ama bu yetmeyebilir çünkü sennin gibi başvuran insanlar olacak
ayrıca eğer bölüm ing. isteniyorsa senden birde ing. sınavına girip 60 70 puan üstü almanı bekleyecekler
tabi bunlarla da kalmadı bazı okullar bu faktörlerin yanında %25 üni.sınavı puanı ile de değerlendiriyor %75 diğer etmenler
tabi ayrıca bazı okullar diğer dersler için de sınav yapıyor geldiğin üniversiteye güvenmeyerek
ha ayrıca herhangi bir bölüme geçemiyorsun yalnız kendi okuduğun bölüme geçebiliyorsun. Bölüm değişikliği yalnız üniversite içerisinde oluyor. Boğaziçi felsefeden boğaziçi psikoloji yaparsın ama 100. yıl endüstriden ytü bilgisayara geçemezsin.
her okulda farklılıklar var öğrenci işlerinden yatay geçiş başlığında bakabilirsin.
-
BU LINKTE ARADIGIN HERSEY VAR OKULLARIN SARTLARI VS VS FARKLILIKLAR OLUYOR. TIP OKUYORKEN BILGISAYAR MUHENDISLIGINE HUKUĞA ÇAPRAZ YATAY HEPSINE GIREBILIRSIN . O YILKI OSYM PUANIN YETERLI ISE .
İSTER HAZIRLIK İSTERSEN SON SINIF ÖĞRENCİSİ İKEN BU SEKILDE GECIS HAKKINDA YARARLANABILIRSIN. HER NEKADAR 2014-2015 DESEDE BU SEKILDE GECEN SENE FARKLI BOLUME 2 SENE ONCEKI OSYM PUANI ILE GECEN BIR TANIDIGIM OLDU.BU KARARNAMELER ACIK SEKILDE HABER SITELERINDE YAYINLANMADAN ONCE BU SEKILDE FARKLI BOLUME GECEN TANIDIGI OLDUGUNU SOYLEMISTI.
https://www.google.com.tr/?gws_rd=ssl#q=%C3%B6sym+merkezi+puan%C4%B1yla+yatay+ge%C3%A7i%C5%9F
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda başvuru yapılabilir.
BAŞVURULAR NE ZAMAN BİTİYOR?
Her eğitim öğretim dönemi için başvuruların Ağustos ayının 30’una kadar alınmakta, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 15’ine kadar bitirilerek, kayıtların da Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.
KONTENJAN AYRILMASI
Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilen usul ve esaslar uyarınca 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ÖSYS Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30’u kadar yıllık kontenjan ayrılmaktadır.
YATAY GEÇİŞ KABUL
Söz konusu esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.
Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınmakta, başarı vb. şart aranmamaktadır.
Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemiş ise öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM Kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınmaktadır.
Üniversitelerin ayrıca bir kontenjan ilan etmesinin gerekmemekte, başvuruların her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce yapılmakta, bahar döneminde başvuru alınmamaktadır.
DGS ile yerleşen öğrencilerin sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinin önlisans alanı ile tercih edebileceği yerler ve DGS Puanı dikkate alınarak uygulama yapılmaktadır. Yükseköğretim kurumlarındaki M.T.O.K. Programlarını sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih yaparak yerleşebildiğinden, bu programlara kayıtlı öğrencilerin ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda yer alan tercih edebilecekleri ve yerleşebilecekleri programlar için başvuru yapabileceklerdir.
MERKEZİ YERLEŞTİRME TABAN PUANI
Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş için başvuran öğrencilerin ÖSYS Kılavuzunda programa kayıt olabilmeleri için aranan özel koşulların bulunması durumunda, bu koşulları sağlamaları gerekmektedir. Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halenöğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamayacaktır.
Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekmekte, hazırlık sınıfında veya birinci sınıſta geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerekmektedir.
Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmekte, ancak söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmektedirler.
Özel yetenek sınavı ile kayıt olan öğrencilerde merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu
yapabilir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yatay geçiş yapılamaz.Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş. Çift Anadal Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle yayımlanan Ek Madde 1 ile ilgili uygulama esasları;
Uygulama Esasları;
1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir. (Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.)
2) 2014-2015 eğitim öğretim döneminden önce yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan hazırlık sınıfı ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanabileceklerdir. Bu durumdaki adayların intibakları ilgili kurullar tarafından yapılacaktır. (İntibaklar sonrasında yarı/yıl kaybı yaşanabilir.)
3) Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30’u kadar yıllık kontenjan ayrılacaktır.
4) Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurması halinde ilgili yükseköğretim programına başvuru yapıldığı yılda ÖSYM ile öğrenci yerleştirilmemiş ise öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki ÖSYM Kılavuzunda yer alan kontenjanları dikkate alınacaktır.
5) Ayrıca bir kontenjan ilanı yapılmayacaktır. Başvurular her yıl eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce yapılacaktır. Ayrıca Bahar döneminde başvuru alınmayacaktır.
6) Her eğitim-öğretim dönemi için Ağustos ayının 30’una kadar başvuru alınacaktır. Başvuruların değerlendirmesi işlemleri Eylül ayının 5’ine kadar yapılacaktır. Adayların kesin kayıtlarıda Eylül ayı sonuna kadar bitirilecektir.(İlgili tarihler ilanda belirtilir.)
7) Söz konusu madde uyarınca bir programa başvuran öğrenci sayısının başvurunun yapıldığı yıl için ÖSYM Kılavuzunda yayımlanan kontenjanın %30’unu geçmemesi durumunda adayların kayıtları yapılacak olup, başvuran aday sayısının kontenjandan fazla olması durumunda ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydı yapılacaktır.
8) DGS ile yerleşen öğrencilerin sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinim Ön Lisans alanı ile tercih edebileceği yerler ve DGS Puanı dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.(DGS başvuru kontrolü tüm başvurular alındıktan sonra yapılacaktır.)
9) Yükseköğretim kurumlarındaki M.T.O.K Programlarının sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih yaparak yerleşebildiğinden, bu programlara kayıtlı öğrencilerin ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda yer alan tercih edebilecekleri programlar için başvuru yapabileceklerine dikkat edilmelidir.
10) Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrencilerin söz konusu maddeden yararlanarak yatay geçiş yapabileceklerine, ayrıca bu durumdaki adayların yerleşme önceliklerinde oluşan taban puanlar ile ÖSYS puanlarının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yayımlandığı dikkate alınarak bu öncelikler dikkate alınacaktır.
11) Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş için başvuran öğrencilerin ÖSYS Kılavuzunda programa kayıt olabilmeleri için aranan özel koşulların bulunması durumunda, adayların bu koşulları sağlamaları gerekmektedir.
12) Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamayacak olup başvuru alınmayacaktır.
13) Yerleştirildiği diploma programından tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerekecektir (ara sınıflar hariç, ara sınıflara başvuru yapan adaylar başarısız olmaları durumunda geçiş yapamayacaklardır.)
14) Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınacak olup, başarı vb. şart aranmayacaktır.
15) Öğrenciler Ek Madde-1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilir. Ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebileceklerdir.
16) Yukarıda yer alan hususlar 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacaktır.