Unix Tabanlı Sistemler Hakkında Bilgi
-
Bende 2 satır bişi yazmaya gircektim ama yazılcak bişi kalmamış ..
-
Aynen :)) birde bu microsoft düşmanlığı nedir bunu anlamıyorm bill amca olmasa ev kullanıcıları bu kadar rahat bilgisayar kullanabilecekler mi sanıyodunuz ?
-
wikiye gerek yok. araştırsan bulursun.Fakat wiki en kesin bilgidir
linuxta disk birleştirme vardır belki fakat aracı görmedim.NEdenine gelirsek ;
http://geekblog.oneandoneis2.org/index.php/2006/08/17/why_doesn_t_linux_need_defragmenting
-----
bunun dışında esas konu microsoft'un unix'e dayanıp dayanmamasıydı.
Şu bana unix mantığından uzak bilgisayar kodlaması yapabilir misiniz ?? apple bunu denedi 1.5 sene uğraştı.Fakat sıfırdan yazılım fazlasıyla problemlemli ve işin içinden çıkılmazdı.
Billy gates ibm'e giderek basic ile başlayan serüvenlerini devam ettirmek istediler ki o sıralarda ibm os/2 ile uğraşıyordu.Kodlama kısmını bilmiyorum fakat os/2 de aynı şekilde unix tabanından gelir.Kodlamayı aynı fonksyion isimlerini kullanmak demek değil.
--
açıkçası kimsenin bana saygısı olup olmaması zerre zikimde değil.Fakat windows'un durduk yere sıfırdan işletim sistemini yazabilmesi saçma geliyor.ÖZellikle önünde bir çok örnek varken.Şu an birşey diyemem, xp yada öncesi için birşey diyemem.Fakat o eski zamanlarda unixten ve eminim şu an linuxtan bir çok şey öğrenmişlerdir.
en basitinden win7 de kullandıkları simgeleme işini kde çok önceleri kullanıyordu.
Şimdi mükemmel ötesi ; çok farklı bir sistem yazmış olabilrler.Fakat temelleri unixtir.KAbul etsinler yada etmesinler.
---------
öte yandan olay microsoft düşmanlığı yada kişisel bilgisayarlarda microsoftun rolünü red etmek değildir.sorun : microsoftun temeli unix'e dayanır mı..
Şu olayı her seferinde windows karşıtlığı olarak algılıyorsunuz.amerikada davalar açıldı microsoft hakkında bir ton şeyler oldu.Apple, microsoft haklarında açılacakta sürekli..
Microsoft kullanıcı arayüzünü appledan çalmasa ; apple xerox'tan çalmasa/almasa ; bu gün o microsoftlara ulaşabilecekmiydiniz ?? YAda appledan önce bilgisayar parçalarını alıp millet lehimlerle birleştiriyordu.Apple bunu evlere taşıdı.Microsoft ise uygun fiyatlarla evlere taşıdı ve yeni programcılara önayak oldu.
Bütün bunlar olmasa bu günlere kavuşabilecek miydiniz ?? Bunları irdelemek saçma çünkü konu dışı.Apple, microsoft ve linux dünyasının fazlasıyla katkısı olmuştur ki bilgisayar dünyasında bana göre en öenmli olay minixtir.
Yinede bunların hiç biri microsoftun o dönemlerde sıfırdan işletim sistemi yazıp ; modelleri unixten bağımsız yazdığına dair bir delil değildir.
-
bunun dışıda şirketler meselesine gelirsek ; winowsla rekabet edemedikleri için yada edebilmek amacıyla linuxu desteklemeleri birşeyi değiştirmez.Tek başlarına değil linux dünyasınla saldırıyorlar.VE ne kadar başarılı olabileceklerini 5-10 sene sonra göreceğiz.Tek bir şirkete karşı açık kaynak ve özgür yazılım dünyası oldukça sert geliyor.Özgürlükçi, geliştirilmeye açık.
Hele dediğiniz microsoft olmasa biz pcmi görecektik mantığı varya ; işte linux olmasa bu kadar iyi işlere bu kadar ucuza sahip olacakmıydınız.samsung glaxy bu gün 900 lira .. sonuc olarak kazanan tüketici.FAkat siz bunu bile ben linuxu savunuyorum diye anlayacağınızdan fazla konuşmaya gerek yoktur sanırım.
isterseniz inanın isterseniz inanmayın, ister araştırın ister araştırmayın.Microsoftun temellerinin atıldığı yıllarda ; unixten fazlasıyla yararlanıldığı açıktır.tabi düşünürseniz.Şu anda bile sıfırdan ve piyasadaki işlerden ekilenmeden bir işletim sistemi çıkaracak adam yoktur.
Zaman kaybı, para kaybı, emek kaybıdır...Hele hele apple'ın kral olduğu dönemde bir piyasa açmak için ibm+billygates vs apple rekabetinde oturup boş işlerle değil ; kullanıcılara hızlı ve düzgün hizmet amacıyla yol alırlar.
benim söylediğim herşey windows karşıtlığı olduğu için artık umursamıyorumda ; oturup biraz kafanızı çalıştırın.Bırakın işletim sistemi yazmayı köklü değişiklik yapılan sürümler bile ne dertlerle çıkıyor bi bakın
-
Fakat wiki en kesin bilgidir
abi naptın ya.
-
SUPERBICO bunu yazdı:
-----------------------------Fakat wiki en kesin bilgidir
abi naptın ya.
-----------------------------abicim bilgi kesinliğinde britannica gibi ansiklopedinin bile önüne geçti.neyi naptım.ORdkai bilgiler ve sürümler ne derece sağlam bilyior musun ?
Türkiye de adamın gelip hacked by X yazması beni ilgilendirmez.Sayfalarca sağlam bilgi mevcut orda.
Hele hele microsoft, unix vs.. gibi senlerden beri geliştirilen konularda.
Neyi naptım anlamadım ?