Vefat Sonrası Engelli Aracının Satılması ?
-
AnaMuhalefet bunu yazdıSaviorAngel bunu yazdı
selamlar öncelikle aracı satmak için önünüzde 2 yol var
1-aracın aldığınız zamanki fatura değerindeki ötvyi ödeyerek aracı engelli aracından çıkararak normal olarak satışa sunmak
2-engelliden engelliye satış
sizin durumunuz 2.durum bunun için herhangi bir engel yok sadece veraset ilamından sonra aracın yeni ruhsatında 5 mirasçının da ismi yazar o 5 mirasçının imzası ile herhangi bir ötv ödemeden engelliden engelliye aracı satabilirsiniz
başınız sağ olsun %90 engeli engelliden engelliye satış için yeterlidir
aklınıza takılan başka bir şey olursa özel mesaj ile ulaşabilirsiniz
Vefat edince 5 yıl satmama zorunlulugu devam ediyor mu? Mantıken satılabilir gibi geldi???
Her istediğinde yada / vefat durumunda ÖTV yi ödedikten sonra normal satış yapabilirsin diye biliyorum bende hocam ...
Muridin de başı sağolsun...
-
Mx0TBT bunu yazdıLiquid bunu yazdıMx0TBT bunu yazdı
Teşekür ederim Herkese Anladığım kadarı ile engelliye ötv aranmadan satış yapabiliriz.
Babam vefat ettikten sonra aracı üstümüze aldık. Hala vergi dairesinden satılamaz şerhi var. ÖTVsi ödenmeden 5 yıl içinde satabileceğinizi sanmıyorum.
Üstümüze aldık derken hocam tek varis miydiniz ? Veya diğerleri feragatmı etti ? İnternette ferigat durumunda ötv çıkabilir deniyor ?
Tek değildim hocam. Annem ve kardeşim de var. Kendi üzerime almadım. 3ümüzün üstüne araç. Tek üstüme alamam zaten. Köyde kalan tarla vs. vardı. Yanlış hatırlamıyorsam araç hariç kalanların bedeli araçtan fazla ya da daha az olursa tek kişi üstüne alabiliyordu ÖTV ödemeden. Tabi yine 5 sene satamıyorsun.
Burada açıklama yapılmış
https://www.alomaliye.com/2024/07/08/engelli-miras-arac-otv-ve-veraset-vergisi/
Sanırım bahsettiğim gibi kalan mallar araç fiyatıyla orantılı olmalı demiş. Biraz ucu açık gerçi...
Son olarak şöyle bir yazı geçmiş başka bir yerde:
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 03.01.2017 tarih ve 76464994-135[ÖTV.2016.107]-570 sayılı özelgesinde; “… annenizin vefatı üzerine mirasçılara kalan terekede taşıtla birlikte yer alan gayrimenkullerin veraset ve intikal vergisi beyannamesine konu edilen değerinin, başvurunuzda belirtildiği gibi, terekedeki taşıtın değerinden yüksek olması halinde, diğer mirasçıların taşıt üzerindeki haklarından (miras paylarından) ivazsız olarak lehinize feragat etmelerine bağlı olarak, taşıtın yalnızca adınıza tescilinde ÖTV yükümlülüğü bulunmamaktadır. Aksi takdirde, taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkınıza (miras payınıza) karşılık gelen kısım hariç olmak üzere, Kanunun (15/2-a) maddesi çerçevesinde hesaplanan ÖTV’nin tarafınızca beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.” şeklinde görüş beyan edilmiştir.
Liquid tarafından 08/Oca/25 16:43 tarihinde düzenlenmiştir -
farklı bir soru soracağım.
engelli aracı önceden 5 yıl satılamıyordu şimdi bu süre 10 yıla çıktı.
yasa çıktığından bu yana 10 yıl mı ? yoksa herkes için mi ? bilgisi olan warmı
-
LinkinMeTiN bunu yazdı
Herkes satip yenisini almak icin 10 bekleyecek ancak 5 yili dolan satabilecek. Sattin diyelim yeni arac almak icin 10 yil bekleyeceksin. Kanundan once bes yil dolmasina bir ay vardi diyelim. Kanun cikti. Aracini bir ay sonra sattin 5 yil sonra ancak yenisinj alabilirsin
-
Liquid bunu yazdıLinkinMeTiN bunu yazdı
Herkes satip yenisini almak icin 10 bekleyecek ancak 5 yili dolan satabilecek. Sattin diyelim yeni arac almak icin 10 yil bekleyeceksin. Kanundan once bes yil dolmasina bir ay vardi diyelim. Kanun cikti. Aracini bir ay sonra sattin 5 yil sonra ancak yenisinj alabilirsin
Kanundan once bes yil dolmasina bir ay vardi diyelim. Kanun cikti. Aracini bir ay sonra sattin 5 yil sonra ancak yenisinj alabilirsin
burayı tam anlayamadım hocam.
babamın üzerine araç aldım kanun çıkmadan 2-3 ay önce. ben bunu ne zaman satıp , ne zaman yenisini alabiliyorum?