folder Tahribat.com Forumları
linefolder Database - Veritabanı
linefolder Veritabanı Benim En Büyük Önyargım - Bu Önyarıyı Kırmamda Bana Yardım Edin

Veritabanı Benim En Büyük Önyargım - Bu Önyarıyı Kırmamda Bana Yardım Edin

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek

Selamlar

Yıllardır programlama ile uğraşan bi vatandaşım.. Programlamaya ilk adımı Qbasic ile atmıştım,sonra visual basice geçtim, bi çok konuyu bitirdim veritabanı kısmını ise atladım :) O günden sonra hep erteledim ve öğrenmek istediğimde artık gözüme dev gibi görünmeye başladı. Öyle çaresiz kaldım bende. Uğraştım çabaladım ama öğrenemedim, anlayamadım.. Ve bu zamana kadar o önyargıyla dolaştım..

Uygulamalarımda kayıt olacak verileri txt olarak kaydettim, veritabanı lazım olduğundada hazır projeleri editleyerek birşeyler uydurabildim :)

Ama iş şimdi çok farklılaştı, komplex bir projenin içindeyim ve ben bu ön yargıyı kırıp veritabanını adam akıllı öğrenmek ZORUNDAYIM.

Access ile sql server arasında gidip geldim, access kullanmamaya karar verdim dil olarak da c#.neti düşünüyorum.

Az biraz accessden anlarım ama sql server çok farklı geldi. ado.net, ado arası çoook fark var. datarecord yok  mesela:S

Öncelikle sql i basitce anlatan bi kaynağa ihtiyacım var, sql den o kadar korkmuyorum, mantığı belli, ingilizce gibi cümle yazıyorsun..

Benim asıl sıkıntıda oluğum şey ise, datareader,dataset,datatable v.s. bunlar nedir, hala mantığını kavramış değilim. Yani örneklere bakıyorum adam bazen dataadapter kullanıyor bazen kullanmıyor, kullanmasını yada kullanmaması gerektiğini nasıl bilmem gerekecek. İşin mantığı gerekli bana..

Sizden kod falan istemiyorum, bana olayın mantığını verecek her türlü bilgiye açığım.

Ayrıca sql server kullanırsam bunu müşteriler nasıl kullanacaklar. Yani ne gibi programlar yüklenmeli, database yolu nasıl olmalı v.s. bu tarz bilgim de hiç yok. Ayrıca mysql daha mı kolay, ne yapmam gerekli, yoksa kafamı karıştırmaktan başka birşey yapmaz mı (ki zaten şuan çok karışık), aslında oracle yi öğrenmek istiyorum ama daha basit birşeyler yapamıyorum oracleyi hiç çözemem :)

Kendimi bi eşek gibi görüyorum şuan ve bu eşeğe veritabanını anlatacak bir döküman var mı? Türkçe olursa iyi olur, çünkü türkçeyi anlayamayan bi insan ingilizceyi hiç anlamaz :) Ama kaynak çok güzel anlatıyor diyorsanız ingilizce de olur, sorun değil, teknik ingilizcem iyidir.

Ön yargılarımı kırmak istiyorum ve bu konuda her türlü yarıma açığımı

Biraz bilmek tehlikelidir. Ya derinliklerden iç ya da bilgeliğin tadını tatmaya kalkma! Çünkü sığ sular beyni zehirler, bol sular insanı temizler....-------------------pompey--------
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek
    hala bi fikir gelmedi yaa :) konuyu yukarlarda olsun.

Biraz bilmek tehlikelidir. Ya derinliklerden iç ya da bilgeliğin tadını tatmaya kalkma! Çünkü sığ sular beyni zehirler, bol sular insanı temizler....-------------------pompey--------
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mamii
    mamii's avatar
    Erkek
    Hocam sana yardımcı olurum, ÖM attım. Sql Server, MySQL ve Access kullandım ve kullanıyorum...

ÖSS maratonu başlıyor. Dershane de başladı. Bir süre TBT"de yokum. Seneye kaldığım yerden devam =)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cemnet
    cemnet's avatar
    Erkek

mssql kullanıyorum ve uzun bi müddetde onu kullanıcam gibi o yüzdende şiddetle tavsiye ederim. Access pek ideal değil şişiyo patlıyo adamın canını sıkıyo her türlü. Ama sql öle değil :D Kötü günümde hep hanımda oldu :D Kaynakda çok var üstelik. Ancak biraz daha maliyetli tabi o da olucak artık. MySql konusuna girmiyorum çünkü pek girmedim ona.

Datatable verileri db.den select sorgun karşılığında alır ve sayfanda listelemeye yarar. Listelemez aslında elinde tutar sen onun içinden alıp sayfanda listelersin (label yada datalist vs vs).

sen biraz bişeyler yapda devamını getiririz burda

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

öncelikle otur bir soluklan hele :) veritabanı bence bir programcının bilmesi gereken en önemli kavramlardan biri gec kalmışsın ama sorun degil:) MsSQL güzel anlatan Türkçe kitap Seckin yayınlarından MsSQL 2005 kitabıdır ben inceledim bayada begendim zaten .net üstünden anlattıgı için zorlanmazsın.Sorun şu senin dedigin dataset dataadapter gibi kavramlar aslında tam anlamıyla veritabanına baglı işlemler degiller.Malum Java ve .Net plartform bagımsız diller oldukları için bir ara katman yaratıyorlar .net buna ado.net javada jdbc diyor.Aslında senin orda kafanı karıştıran kısım işin programlama kısmı onuda bir adet ado.net makalesi yada kitabı ile çözersin:) Veritabanlarında işlem yapmak çok zor degildir sorun yüksek performanslı ve kompleks işlem oldugunda apayrı bir dal olan veritabanı uzmanlıgı çıkıyor.

Bence sen müşterilerine Access dagıt herkes mssql kuramaz kursada lisanslıyamaz üstelik access tük sorguluk işlemlerde yani bir clientın baglanıp yaptıgı sorgularda felana degil ama tuttugu veri 4gb üstüne çıkınca sapıtıyor.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ercan
    Ercan's avatar
    Erkek

Bende liseyi bu sene bitirdim sözde veri tabanı programlama okudum ama okulda accessden başka birşey öğrenmedim kendi kendime bir plan yaptım ve bu plana uymak için işe girmedim bu yaz :) herneyse c#'a sıfırdan başladım baya yol kat ettim. Şu an bana da karışık geliyor onların mantığı ama yavaş yavaş oturttum vb deki gibi kolay değil :) Zamanla örnek yaptıkca oturuyor sql serverı öğrensenirsem de büyük bir sıçrama yapıcam.

Hazır konu açılmışken sormak istediğim bir soru var. Bir otomasyon programı yapınca acces veri tabanını projenin içine koyunca sorunsuz bir şekilde ulaşılabiliyor ama sql serverda bunu nasıl yapıcaz yani programın yüklü olduğu pc'lerde sql server da mı yüklü olması gerekiyor...

Ayrıca Xml li öğrenmem ne kadar zaman alır?Madem bölümünü okuduk adam akıllı öğrenelim üni zamanında :)

IF YOU ARE NOT TİRED, YOU ARE NOT DOING IT RIGHT
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fikret
    Fikret's avatar
    Erkek

hocam acık acık şu şudur bu budur diyemem o kadar vaktim yok fakat, access,mssql,mysql,xml konularında takıldığın yer olursa yardımcı olabilirim :)

edit: ufak ufak bişiler yardımcı olmaya çalışayım :)

en basitiyle access ile başlarsın. tablo, alan, birincil anahtar, veri tiplerini öğrenirsin. hangi alanda hangi veritipini kullanacağını öğrenirsin. sonra mssql öğrenmek istersen management studio veya ems sql manager ile veritabanı sunucuna bağlan. temel tablo ve alan mantığı aynıdır. veri tiplerini vs. detaylı bir şekilde öğren. mysql öğrenmek istersende navicat for mysql diye bir program var. çoooook rahat bir şekilde mysql veritabanını düzenleyip hazırlayabiliyorsun vs. acaip kolay gelir :) sql öğren ondan sonra. select,update,insert,delete vs. sorguları öğren. en sonda kullanmak istediğin programlama diliyle kullanmak istediğin veritabanı arasındaki bağlantıları öğren. bu yolla gidersen atlamadan problemsiz öğrenirsin :) 

screw you guys! i"m goin" hoooome!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek

@mami teşekkürler ekledim..

@cemnet,access kullanmayı artık düşünmüyorum, sql server kullanacğaım ama bi ücret vermek istemiyorum. Ayrıca bu programı kullanan insanlar sql serverin ücretli sürümünü mü yüklemek zorundalar,express sürümü yetmez mi bu işlere

@sandman, veritabanı çok ayrı ve geniş dünya. Öncelikle sql i iyi bi şekilde öğrenmem gerek. dediğin kitabı inceleyeceğim. Ayrıca aykut taşdelen in ado.net kitabı var, tavsiye etti kendisi o kitabı :) kendi kitabıdır diye mi yoksa hakikatten kaliteli bi kitap olduğu için mi tavsiye etti bilmiyorum :)  Oracle öğrenmek istiyorum.

Yapacağım veritabanı kayıt bilgilerini tutacak. yani bir esnaf düşün, giren,çıkan malları kaydedecek. Acaba bunun için access yeter mi? mssql server için lisans işi nasıl olacak? express sürümünü mü yükletmem gerekecek. Ben sql serveri sevmeye başladım:)

Bu arada bu tür kayıtları xml de tutsam ne olur? var mı o tarz uygulamalar.. yoksa databaseden şaşmamalımıyım?

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek
    fikret teşekkür ederim bi açıklama beklemiyorum aslında :) ben yararlanabilecek kaynak arıyordum. takıldığım terimler üzerinde mantıklı açıklamalar yapacak şeyler.. sefer alganın kitabı var maalesef ado.net e fazla eğilmemiş ve üstün körü geçmiş, bi iki kitap var ama onlar da işe yaramıyor.E-kitaplar da o kadar kaliteli değil.. sandmanın dediği gibi ado.net üzerine makaleler okuyacağım artık :) olmazsa aykut taşdelenin kitabını alacağım

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fikret
    Fikret's avatar
    Erkek

legion_of_doom bunu yazdı:
    -----------------------------

@mami teşekkürler ekledim..

@cemnet,access kullanmayı artık düşünmüyorum, sql server kullanacğaım ama bi ücret vermek istemiyorum. Ayrıca bu programı kullanan insanlar sql serverin ücretli sürümünü mü yüklemek zorundalar,express sürümü yetmez mi bu işlere

@sandman, veritabanı çok ayrı ve geniş dünya. Öncelikle sql i iyi bi şekilde öğrenmem gerek. dediğin kitabı inceleyeceğim. Ayrıca aykut taşdelen in ado.net kitabı var, tavsiye etti kendisi o kitabı :) kendi kitabıdır diye mi yoksa hakikatten kaliteli bi kitap olduğu için mi tavsiye etti bilmiyorum :) Oracle öğrenmek istiyorum.

Yapacağım veritabanı kayıt bilgilerini tutacak. yani bir esnaf düşün, giren,çıkan malları kaydedecek. Acaba bunun için access yeter mi? mssql server için lisans işi nasıl olacak? express sürümünü mü yükletmem gerekecek. Ben sql serveri sevmeye başladım:)

Bu arada bu tür kayıtları xml de tutsam ne olur? var mı o tarz uygulamalar.. yoksa databaseden şaşmamalımıyım?

-----------------------------

eğer çok kapsamlı bir program olmayacaksa access yeterli. ama çok fazla veri girişi olacak bir programda access yetersiz kalır ve gereksiz yere yavaşlamalar vs. yaşarsın. xml konusuna gelince, xmlde veri saklaman pek sağlıklı olmaz. ancak kullanıcıya rapor vs. verirken xml olarak verirsen istediği şekilde kullanmasına yardımcı olmuş olursun :) 

screw you guys! i"m goin" hoooome!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

@legion

Aslında Türkçe olarak kafamdan gecen kitap buydu ben 1.1 zamanında mı 2.0 zamanında mı ne aldım bendeki eski ama örnekler iyiydi memnun kalmıştım kitaptan kendisi gercekten işinde başarılıda biri.SQL dedigin kısmı temelde 1 haftada ögrenirsin seni zorlıcak kısımlar bunların kullanımları yapı ve tasarımları olucak daha sonrada her sisteme göre Trigger Stored process yazmak gibi zımbırtılar.Oracle ögrenirsin ama ben Oracle+Java .Net+MsSQL derim ona göre bir yol haritası sec

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
Toplam Hit: 3616 Toplam Mesaj: 15