Veritabanı Logları

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WarHead
    WarHead's avatar
    Erkek
    Oracle Fine Grade Auditing SQL Profiler Log Yönetimi Esasları

Veritabanları Denetim İzleri ve Loglar

Veritabanları vce Oracle Audit mekanizmaları her zaman var olduğunu bildiğimiz ancak performans darboğazları nedeniyle aktive etmediğimiz bir özelliktir.  Hemen her kurumda veritabanına direk olarak erişim yetkisi olması gereken, veritabanı yöneticisi (DBA) ile birlikte mutlaka bilgi sistemleri organizasyonunda çalışan bir erişim yetkilisi bulunur.

Oracle SYSDBA yetkisi ile çalışan bir DBA hemen hemen tüm erişim haklarına sahip olmak zorundadır.

Peki sizce veritabanına sysdba yetkisi ile ulaşan bir kullanıcının, yaptığı işlemler nasıl loglanabilir. Dahada önemlisi bu bilgileri değiştirilmeden nasıl saklayabiliriz.

Oracle açılış konfigürasyonunda yapılacak bir değişiklik ile, AUDIT_SYSLOG_LEVEL parametresine girilecek değerler vasıtası ile AUDIT_TRAIL parametresi İşletim Sisteminin kullandığı SYSLOG mekanizmasına yönlendirilbilmektedir.

SYSLOG sistemine logların atılması işlemini başlatmak üzere yapılan konfigürasyonlar;

Veritabanı konfigürasyonunda denetim işinin İşletim Sistemine devredilmesi

Örnek: SQL> ALTER SYSTEM SET AUDIT_TRAIL=OS SCOPE=SPFILE;

2.2) AUDIT_SYSLOG_LEVEL parameteresinin değiştirilmesi :

SQL> ALTER SYSTEM SET AUDIT_SYSLOG_LEVEL="local1.warning" SCOPE=SPFILE;

AUDIT_SYSLOG_LEVEL parametresinin öncelik ve içerik parametrelerinin belirlenmesi. AUDIT_SYSLOG_LEVEL=facility.priority.

Facility: Mesajların loglanması için işletim sisteminin hangi özelliğinin kullanılacağı burada belirtilir. Kabul edilen parametreler: User, local0–local7, syslog, daemon, kern, mail, auth, lpr, news, uucp, and cron.

Priority: Mesajın öncelik bilgisi, varsayılan bırakılabilir. (Notice, info, debug, warning, err, crit, alert, and emerg).

Denetim verilerinin (mesajların) syslog konfigürsayonunda nereye gönderileceğini belirtir.

Örnek: Denetim seviyesini warning olarak ayarladığımızı var sayalım. AUDIT_SYSLOG_LEVEL to local1.warning, bu durumda :

local1.warning /var/log/audit.log

parametresi ile  /var/log/audit.log dosyasına veriler gönderilir.

Syslog sistemini işletim sisteminde aşağıdaki komut ile yeniden başlatılır.

$/etc/rc.d/init.d/syslog restart

Syslog servisine bütün loglar atılmış olacaktır. .

Alıntı

Emekli
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ~$
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Hocam alinti dedikten sonra alinti yaptiginiz yeride belirtirseniz guzel olur.Sanirim beyazsapka.org'un makalesi.

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nautilus
    Nautilus's avatar
    Erkek

ComputerWolf bunu yazdı:
    -----------------------------
    Hocam alinti dedikten sonra alinti yaptiginiz yeride belirtirseniz guzel olur.Sanirim beyazsapka.org'un makalesi.
    -----------------------------

sanırım başkabi forumdan alıntı

şizofren olabilirsiniz yardım alın!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WarHead
    WarHead's avatar
    Erkek
    aynen öyle linki koymayı düşündüm reklam olmasın acısından eklemedim..

Emekli
Toplam Hit: 1635 Toplam Mesaj: 4