Voltajı Nasıl Düşürebilirim?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek

Ne olur ne olmaz bir de zener diyot bağla derim portu korumak için..

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Erkek
    b0rd0 bunu yazdı

Volt  = Akım x Direnç

Burdan ne istiyosan yapabilirsin başkan :) 

Kuantum bilgisayarı yaptım başkan sağolasın

İmzalamazsam ne olcak?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek
    antivir-US bunu yazdı

En mantıklısı, en basiti ve ince ayarlisi çok turlu potansiyometre ile gerilim bölücü yapmak. Raspiyi bağlamadan önce ölçülecek maximum voltaj raspinin göreceği maksimum voltaja göre voltmetre takibinde potansiyometreden ayarlanır, sonra rsapi bağlanır.

Ben pic ile bu şekilde gayet sağlıklı devreler yaptım

Edit

Raspide analog kanal yok diye biliyordum, sendeki hangi model?

ADC modülü ile okuyorum. Raspinin kendisinde yok.

¯\(ツ)/¯ ฏ๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎๎
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek
    ltcelik bunu yazdı

Elimdeki bağlı dirençlerde ek olarak zener diyot var. Zener diyot tam olarak ne işe yarıyor hocam?

biri tarafından 08/Haz/20 01:27 tarihinde düzenlenmiştir

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek

Diğer yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Deneyip dikkate alacağım. :)

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    eengineer
    eengineer's avatar
    Erkek

Gerilim bölücü kullanacaksın hocam. R 9R. input bilgisi alınacağı için direnc değerini yüksek tut 90k 10k gibi.

Seri bağlama olayını yapma işlemcilerin input direnci yüksektir yakabilirsin. Zaten gerilimi bölmek için kullanılacak bir yöntem degil

Eğer sabit bir değer okumam lazım dersen step up step down boost devrelerine bak

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek
    biri bunu yazdı
    ltcelik bunu yazdı

Elimdeki bağlı dirençlerde ek olarak zener diyot var. Zener diyot tam olarak ne işe yarıyor hocam?

Zener diyot, 

Diyotlar bildiğin gibi ters akımı geçirmez. 

Zener diyot ise belli bir ters  gerilim ZENER GERİLİM gelince iletime geçer. 

Bu yüzden belli bir votajdan fazla gerilim almasını istemediğin devreleri korumak

için sıklıkla emniyet subabı gibi kullanılarak devre korunur. Emniyet gerilimi aşılınca

iletime geçer ve asıl devreden akım geçmesini engeller.. korumak istediğin devreye paralel ama 

ters polarite bağlanır. Düz bağlarsan sürekli iletimde olur ve asıl devreye akım gitmez.

Her gerilim için zener diyot bulunmaz. 2.7 5.2 atıyorum öyle değerlerde olur.

Gogıl yutubda bak 

@antivir-US ve @eengineer hocalar bilgili bu konuda

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    biri
    biri's avatar
    Erkek
    ltcelik bunu yazdı
    biri bunu yazdı
    ltcelik bunu yazdı

Zener diyot, 

Diyotlar bildiğin gibi ters akımı geçirmez. 

Zener diyot ise belli bir ters  gerilim ZENER GERİLİM gelince iletime geçer. 

Bu yüzden belli bir votajdan fazla gerilim almasını istemediğin devreleri korumak

için sıklıkla emniyet subabı gibi kullanılarak devre korunur. Emniyet gerilimi aşılınca

iletime geçer ve asıl devreden akım geçmesini engeller.. korumak istediğin devreye paralel ama 

ters polarite bağlanır. Düz bağlarsan sürekli iletimde olur ve asıl devreye akım gitmez.

Her gerilim için zener diyot bulunmaz. 2.7 5.2 atıyorum öyle değerlerde olur.

Gogıl yutubda bak 

@antivir-US ve @eengineer hocalar bilgili bu konuda

Teşekkür ederim hocam :)

Toplam Hit: 2306 Toplam Mesaj: 19
volt