Vücuttaki Hormonlar
-
Vücutta extreme durumlardan açığa çıkan hormonlar nelerdir, (adrenalin gibi) yada başka varmıdır bu hormonlardan :)
cevaplarınız için teşekkür ederim, Saygılar. :) -
Adrenalin, dopamin, noradrenalin, trikosin vb hormonlar.
-
Weldox bunu yazdı:
-----------------------------
Adrenalin, dopamin, noradrenalin, trikosin vb hormonlar.
-----------------------------açıklayaydın eyiydi :)
Google'dan bak diyorsun biliyorum hocam ama tıp terimleri çok anlayamıyorum. :)) -
kortizol
-
Mx0TBT bunu yazdı:
kortizol
-----------------------------Bu değişikmiş hocam :) Bunun iğnesi varmış bide?
-
Extreme durumlarda vücutta metabolizmayı düzenleyen temel hormon epinefrin (adrenalin) dir. Noradrenalin de bu işlevde adrenaline yardımcı olur. Kaç ya da savaş durumunu düzenlerler. Kalp atım sayısı ve kan basıncı artar ,göz bebekleri büyür. Bağırsak hareketleri yavaşlar. Bu etkilerini sempatik sinir sistemini uyararak sağlar.
Diğer arkadaşların yazdıkları hormonlar da kan basıncına etkilidir. Tiroksin dokularda O2 tüketimini arttırırı, metobilizma hızına etki eder ama extreme durumlardaki etkisi adrenalin gibi değildir.
Dopamin de kan basıncını arttırır ama beyin kan bariyerini geçemediği için sinir sistemine etki etmez.
Kortizolün işlevi ise anti allerjendir. İnsülin karşıtı bir hormondur. Protein ve yağ katabolizmasında ve glikoneogenezde görevlidir
-
house M.D. izleye izleye artık bende teşhis koyabiliyorum. tıb terimlerine uzak değilim. çoğu hastalığım belirtilerini öğrendim. tedavisini öğrendim. :)))
-
bukalemun bunu yazdı:
Extreme durumlarda vücutta metabolizmayı düzenleyen temel hormon epinefrin (adrenalin) dir. Noradrenalin de bu işlevde adrenaline yardımcı olur. Kaç ya da savaş durumunu düzenlerler. Kalp atım sayısı ve kan basıncı artar ,göz bebekleri büyür. Bağırsak hareketleri yavaşlar. Bu etkilerini sempatik sinir sistemini uyararak sağlar.
Diğer arkadaşların yazdıkları hormonlar da kan basıncına etkilidir. Tiroksin dokularda O2 tüketimini arttırırı, metobilizma hızına etki eder ama extreme durumlardaki etkisi adrenalin gibi değildir.
Dopamin de kan basıncını arttırır ama beyin kan bariyerini geçemediği için sinir sistemine etki etmez.
Kortizolün işlevi ise anti allerjendir. İnsülin karşıtı bir hormondur. Protein ve yağ katabolizmasında ve glikoneogenezde görevlidir
-----------------------------açıklamaların için teşekkür ederim hocam. peki adrenalin fazla veya az salgılandığında ne olur bunu biliyormusun?
başka hormonlarıda paylaşmanızı rica ediyorum. :) -
Adrenalinin fazla ya da az salgılanmasıyla ilgili herhangi bir patolojiyi bilmiyorum. Adrenalin kalp durmasında , astım tedavisinde kullanılır.Kalp durmasında asetil koline zıt etki gösterir. Kalp durmasında atropin de kullanılır. Atropinin spesifik bir özelliği yoktur sadece asetilkolinin muskarnik reseptörlerine bağlanıp onu inhibe eder.
Endekrinoloji çok geniş bir alan yani başka hormonları paylaşalım derken bunu biraz sınırlamak lazım. O kadar geniş alanı özetlemek mümkün değil zaten
-
ne yapıcan olm sen bu hormonları :D
-
LH