Wiki Türkiye - Resim Yarışması
-
Az önce denk geldim. Ödül konulmuş sıralamaya girenlere.
Çoğu özgün, gerçekten harika resimler var.
Meraklısı için : https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Wiki_Loves_Earth_2021_in_Turkey -
bâzı fotoğraflar, bunların açıları, ve bazı bölgeler ciddi güzelmiş. özellikle Ağrı'nın üstündeki sirrus bulutu. özellikle lilak . bir de bazı yerleri anlamlandıramadım. mesela azap çayı? şeytan {?}sofrası bilmem nesi?
bâzı link'ler kopyaladık'tan sonra gözüküyor, bazıları link halinde. (@holy niye böyle?)
bunlar da seçtiklerim.
mesela bu ne alâka, yazılı kanyon.

^^D`

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Acı_biberim.jpg/1280px-Acı_biberim.jpg
^^D`

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Araklı_-_Trabzon_(Ev_deniz_manzaralı).jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Azap_Gölü.jpg/1280px-Azap_Gölü.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Ağrı_Dağı_(wiki_loves_EARTH).jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Aşıklar_Yolu.jpg/1280px-Aşıklar_Yolu.jpg

düzenlemek sıkıntı.
RitmFarbRacourci tarafından 27/Haz/21 08:10 tarihinde düzenlenmiştir -
Bir fotoğrafta benden olsun.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adana_Sabanc%C4%B1_Merkez_Camii_ve_Seyhan_Nehri.jpg
zamansehri tarafından 27/Haz/21 12:44 tarihinde düzenlenmiştir -
ben de diyorum bu Ayvalıktaki Şeytan Sofrası'nın, Şeytan'ın Ayak İzi'nin olayı ne., ^^D`
gerçi manzarası cidden güzeldi de, gece ses yapıyor diyorlardı, biz akşam Ses duymadık. uğultu filan da yoktu. rüzgâr da yoktu.
yalnız, paylaşılan fotoğraflar içinde, bez, çaput, kâğıt mendil bağlanan Dilek Ağacını göremedim. bizim gittiğimizde Ağacın yapraklarını,dallarını Çaput'lardan dolayı göremiyordum ben. @@, ^^D`
ağacı da kesmişlerdir muhtemelen. ^^D` yalnız, tepe'deki tek ağaçtı. o.O,
Hakkında okuduklarımdan birazını, Seçmece olarak kopya'layayım.:
buraya ayvalık'tan sarımsaklı'ya giderken, sağ taraftan sapıp, yaklaşık 3 km gidince ulaşıyorsunuz, yalnız otopark ve cafe terörünün hakim olduğu bir yer, uyarayım.camekanlı cafe'lerle buranın ağzına sıçmışlar resmen.
ama yine de manzarasına dalıp gidiyor insan,rüzgarı insanı çarpsa da değer gitmeye.
bence sadece manzara için gidin,oturup yeme içme eylemi yaparsanız, düdüklüyorlar resmen.
otopark parası vermek istemiyorsanız arabanızı biraz aşağı parkedip, yürüyebilirsiniz. ^^D`insanların Çalılara kağıt mendil bağlayarak Dilek diledikleri yer.ben de bir Dilek dilemiştim,Anında gerçek olmuştu.sonra İkincisi,sonra Üçüncüsü gerçek oldu.hepsi tesadüf mü bilmiyorum ama ,dilek dileme konusunda büyük bir inancım Olmasa Da bir daha orada bir şey dileyeceğim zaman bir kez daha düşüneceğim kesindir.bir de kimse park ücreti ödemek istemediği için, tepeye çıkan yola park ediyorlar,trafik sorunu oluyor. ^^D`
Manzaranin ve Geyiklerin hepsi guzeldir. o ayakizine kapatilan kafesin amaci Kaya'yi degil Paralari koruma amaclidir. zira, aksam seytan sofrasinda icip kafayi bulanlar, Dilek Paralarini toplamaya calisirlar.
aslinda konsept olarak, insanlarin seytana adak adadiklari ^^D` ender yerlerden biridir. ^^D`Bu hikayeye göre, Zeus’un bir sütannesi vardır. Zeus’un, İda ismindeki sütannesi^^D`, Zeus’a zarar vermesinden korkarak bir gün şeytanı kovar. Bu şeytanın 3 ayaklı^^` olduğuna inanılır ve kaçarken bıraktığı ayak izlerinden bir tanesi İda dağının eteklerinde, bir tanesi Midilli Adasında ve bir diğeri de Şeytan Sofrasındadır. Burayı ziyarete gelen kişilerin ilgisini çeken bu hikaye tepenin bu ismi almasını sağlamıştır.
1500’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyetinde bulunan Ayvalık yöresinde genellikle Rumlar yaşamaktadır. Bu Rumlardan bir tanesi, kilise tarafından kovulur. Pelenelope adındaki bu Rum, kovulduktan sonra Ayvalık’ta bulunan ve şu an Şeytan Sofrası olarak adlandırılan bu tepeye yerleşir ve burada yaşamaya başlar. Bir sene, çok şiddetli bir kuraklık yaşanır ve halk, bu durumun kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğunu düşünerek onu öldürmek için bu tepeye gelirler. Pelenelope ise bu durumu haber alınca, gelen bu halka çok zengin bir sofra hazırlayarak ziyafet çekmelerini sağlar. Zaten kuraklık yüzünden aç olan halk, bu çok zengin sofrayı görünce Pelenelope’yi öldürmeyi unutarak yiyecekleri yemeye başlarlar ve Pelenelope de bu durumu fırsat bilerek oradan kaçar ve ölümden kurtulur. Böylelikle oraya Şeytan Sofrası adı verilir.
https://seyahatdergisi.com/seytan-sofrasi-ayvalik/
https://www.deviantart.com/kimlanbu/art/PANORAMIC-AYVALIK-19830185
^^D` tatil sirasinda, tepeye goturup getiren minibus soforunun yaptigi rehberlik hizmetleri sonrasinda esas adinin canaktepe oldugunu ogrendigim yer.
yine ayni abimizin anlattiklarina gore,
tepe kesfedilmeden once cobanlar bu tepenin eteklerine koyun ve keci otlatmaya gelirlermis. ancak tepe yuksek oldugu icin kimse zirveye kadar cikmazmis. zamanin birinde cobanin biri merak edip cikmis ve gordugu manzaraya hayran olup koyun muhtarina anlatmis. muhtar ve koyun ileri gelen bir kac kisisi bunun uzerine tepeye cikmislar ve gordukleri manzaraya hayran olmuslar. buraya kolaylikla cikilmasi icin bir yol yaptirmak gerektigini dusunmusler ve bunu nasil yapabileceklerini dusunurken, muhtar, hergun bir koylunun karayollarina gidip gordugu manzarayi anlatmasini soylemis. bunun uzerine surec baslamis ve her gun gelenler karsisinda sasiran karayolu yetkilileri, tepeye cikmaya karar vermisler. tepeye ciktiklarinda manzaraya hayran kalip buraya yol acilmasina karar vermisler ve bir yol acilmis. yolun acildigi aksam, koyun illeri gelenleri ve karayollari yetkilileri burada bir sofra kurmus ve buraya nasil turist cekebileceklerini dusunmusler. (soforun anlattigina gore bu sofra seklindeki tas, su an orada ortada bulunan yuvarlak barin icindedir. ^^D` ) buraya canaktepe ismiyle devam etsek kimse gelmez, soyle yanar donerli bir isim bulmak gerek demisler. iclerinden biri buraya yol actirmak seytanin bile aklina gelmez demis, ve ortada sofra kurulu oldugu icin seytan sofrasi adi ortaya cikmis. kisa bir sure sonra oraya bir restoran yapilmis ve ilk isletmeciligi eskiden madenci olan bir kisiye verilmis. bu guzel abimiz de hemen turk zekasini calistirip oraya guzel bir seytan ayagi izi oymus ve icine bir iki para atmis. ondan sonra da gelsin hasilat.
ayrica bu tepe hemen yan tarafinda bulunan ve uzerinde verici bulunan tepe ile ayni yukseklikte imis, ve seytan sofrasindan bakildiginda verici bulunan tepe asagida, vericinin oldugu tepeden bakildiginda seytan sofrasi asagida gorunurmus. @@, bu duruma tavsan kulagi denirmis, ve dunyada sayili birkac yerde mevcut imis. ^^D`soktuklari yeri hayvan gibi sisiren sivri sinekler tarafindan istila edilmis mekan. sarap ve sevgili esliginde gunesin batisina doyum olmayan yer. seytan ayagindan ziyade terligine benzeyen cukurun icine bira kutulari atilmis yer.
seytanin ayak izinin oldugu tarafta, asagi bakilirsa guzel bir koy gorulur. yakindan bakildiginda ise cakillarla kapli oldugu anlasilir. koy, yoldan bakildiginda rahatca gorulmez cunku etraf camliktir. zaten o koya giden yola girmek valilikce yasaklanmistir. isin ilginc tarafi yol uzerinde villalarin^^D` olmasidir. bu koyun oldugu yerde tatli tatli esen ruzgarda cam kozalaklari birbirine vurur, denizden ufak bir motor sesi gelir, kus sesleri ise ayri bir guzellik katar ortama.
seytan sofrasina gitmek icin ayvalik'tan sarmisakli'ya dogru gidilirken, tam benzinciden once saga sapildiginda sol tarafta kalan bataklik alan icerisinde flamingolari gormek mumkundur.zarif goruntuleri ve pembe kanatlari ile boylesine guzel hayvanlarin bu batakligin icinde ne isi var dememek isten bile degildir.
artık gitmesi ve oturması işkence hâline dönüşen mekan. onlarca araba çıkar tepeye, park etmek falan çok zaman alabilir. güneşin batışının izleneceği taşlarda da onlarca insan oturuyor olur, oturacak yer bulunamaz. o kadar kalabalıkta gün batımının seyrinin zevki pek azalır. bir de güneş battıktan sonra ordaki eğlence mekanında tarkan'ın dudu 'su çalınmaya başlarsa insanın tepesi iyice atar.
ayrıca o şeytanın ayak izinin içine su doldurmuşlar, dilek havuzu niyetine kullanmaya başlamışlar. ^^D`eskiden, bu mekana giden asfalt bir yol yok iken, hiç böyle efsaneler yoktu. günün birinde buraya yol yapıldı, tepesine bir camlıköşk inşa edilip
kucukkoy belediye baskaninin kaynina. ^^D` kiraya verildi. yöre turizmaya açılıp gelen gidenler artınca adamlar "abi şeytan nerede?", "sofrasi buradaysa yemekleri nerede?" ,"abi şeytan kaçta geliyor?" gibi sorulardan, çay servisi yapamaz hale geldiler. önce ayak izine benzetilebilecek Çukuru olan bir Kaya buldular, sonra da çeşitli Efsaneler uydurdular^^D. efsanelerin, doğu efsanelerine benzemesinin nedeni de, garsonların doğudan ithal edilmiş olmasındandır. ^^D`bu sene gordugum kadariyla, seytanin ayak izi oldugu iddia edilen cukurun, biraz duzeltilip ayaga benzer bir hale sokuldugu, her turlu ticari girisimin sonuna kadar gerceklestirildigi mekan. ^^D
bu tepenin Ruzgar'ının uzerine baska ruzgar tanimam,cidden ucurur insani,ayrica seytanin ayak izi derler matah bisi degildir, her goreni hayalkirikligina ugratacak bir el buyuklugunde bir cukurdur. ^^D
ayvalik 'ta cikilan nispeten yuksek bir tepe.. oradaki $eytan'in ayak izi'yle ve ak$amlari cikan ugultusuyla me$hurdur..
RitmFarbRacourci tarafından 27/Haz/21 15:39 tarihinde düzenlenmiştir -
nemruta daha bu yl içinde gitmiştim, o heykeller nasıl olmuş öyle deforme olmuş resmen a:W böyle değildi hiç, herkes heykelleri eleyebiliyor, saçmalık zaten koruma sıfır...
Bu arada bozuk yoturdu nakit te sınırlıydı biletler için 1 TL sadeceBirTürkLirası eksik kalmıştı a:W görevlisi olmaz da olmaz vermem dedi bilet... Kredi kartı da geçmiyor aq dağın başında, gittim arabaya dip köşe baktım torpidodan 1 tl buldum aldım bileti, kontrol noktasında bilete bakmadan geç dediler a:W! Gidecek olursanız mesela 5 kişisiniz 2-3 tane alın geçerken elinizdekileri batak kağıdı gibi yelpaze şeklinde kapalı gösterin geç diyorlar geçiyorsunuz. Koreliye kıyak yaptılar bana yapmadılar...
-
nasıl katılıyoruz
-
dcpromo bunu yazdı
Nemrut'a daha bu yıl içinde gitmiştim, o heykeller nasıl olmuş öyle, deforme olmuş resmen a:W böyle değildi hiç, herkes heykelleri(e) eleyebiliyor(^^D`), saçmalık zaten koruma sıfır...
Bu arada bozuk yoturdu(yoktu? mu) nakit te sınırlıydı, biletler için 1 TL sadeceBirTürkLirası eksik kalmıştı , a:W görevlisi olmaz da olmaz, vermem dedi bilet... Kredi kartı da geçmiyor aq dağın başında, gittim arabaya dip köşe baktım torpidodan 1 tl buldum aldım bileti, kontrol noktasında bilete bakmadan geç dediler a:W! Gidecek olursanız mesela 5 kişisiniz, 2-3 tane alın, geçerken elinizdekileri batak kağıdı gibi yelpaze şeklinde kapalı gösterin, geç diyorlar geçiyorsunuz.
Koreli'ye kıyak yaptılar, bana yapmadılar...
bunların zulüm'leri yerli'ye alüminyum.
yelpaze olayı ilginç'miş. ^^`
tek takılıp yabancı dilde bir-iki cümle kursak yerler mi ki acaba? ^^` gören de turist zannediyor şahsımı ^^` (ilgisiz bir yerde bir grup ingilizce birşeyler sormuştu, ben de bozmadım ingi'lazca cevap verdimdi, konuşma baya ilerledi, dayanamadım Türkçe'ye döndüm. katıla katıla gülmüştük. ^^D` bi'kaçı bozulmuştu ama. ^^D` )
RitmFarbRacourci tarafından 27/Haz/21 15:42 tarihinde düzenlenmiştir