Yalan Olan Yerli Otomobil Projeleri Devrim-Şamil-İmza-Etox!!!
-
evet beyler Türkler yıllardır yerli otomabil yapmak için uğraş verip duruyor bunun sonucunda birçok proje çıktı ama hepside yalan oldu bulduğum veya duyduğum yerli otomabil projelerimiz;
öncelik devrimin

TÜRKİYE’ DE YAPILAN İLK OTOMOBİL : DEVRİM
16 Haziran 1961 günü Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yönetici ve mühendislerinden 20 kadarı Ankara’ da bir toplantıya çağrıldılar.Toplantıya başkanlık eden Genel Müdür Yardımcısı Emin BOZOĞLU, Ulaştırma Bakanlığından alınan bir yazıyı okudu. Yazıda “ Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayacak bir otomobil tipinin geliştirilmesi “ görevinin TCDD İşletmesine verildiği ve bu amaçla 1.400.000.-TL ödenek ayrıldığı belirtiliyordu.Verilen termin 29 Ekim 1961, yani tanınan süre 4.5 aydı. Bu süre içinde bu çapta bir geliştirme çalışması yapılabilir miydi ? Bırakınız geliştirmeyi, hiçten yola çıkarak, çalışabilecek bir otomobil yapılabilir, böyle bir mucize gerçekleştirilebilir miydi? Toplantıda söz alanların çoğu böyle bir projede seve seve çalışmaya hazır olduklarını, fakat böylesine kısa bir sürede sonuç alınabileceğini sanmadıklarını dile getirmeye çalışmış, bir kısmı da “ hayır “ demişlerdi.Tüm ülkede ise üniversitesinden, basınına, bir avuç sanayicisinden, politikacısına, sesini duyurabilen herkes Türkiye’de ne otomobil, ne de motor yapılabileceğine inanıyor, özel sohbetlerde, röportajlarda, hatta film gösterili konferanslarda bu görüş vurgulanıyordu.Fakat bu inanılmaz şey gerçekleşiyor ve 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye’ de yapılan bir otomobil, kaportası pürüzsüz olmasa da, kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye’ de yapılan kendi motorunun gücüyle Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL Paşa’ ya sunulabiliyor, bir ikincisi Paşa’ yı Anıtkabir’ e götürüyor, sonra da Hipodrom’ daki geçit resmine katılıyordu.ANA KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
OTOMOBİLİN AĞIRLIĞI 1250 kg UZUNLUK / GENİŞLİK / YÜKSEKLİK 4500/1800/1550 mm MOTOR TİPİ
A4L
MOTOR DEVRİ
3600 d/dk
SİLİNDİR SAYISI
4
SİLİNDİR ÇAPI
81 mm
STROKE
100 mm
SİLİNDİR HACMİ
2070 cm 3
KOMPRESYON
6.8/1
GÜÇ
50 hp
KARAKTERİSTİK 4 Zamanlı, Su Soğutmalı Yandan Supaplı, Basınçlı YağlamaİMAL TARİHİ 1961 İMAL YERİ ESKİŞEHİR DEMİR YOLU FAB. İMAL SÜRESİ 4.5 Ay ÜRETİM SAYISI 4 daha detaylı bilgi için TIKLA
SIRADA Şamil

Süper otomobil üretmekle ilgili bu projemizin ayrıntılarından ziyade, neden ŞAMİL ? sorusu ağırlık kazanmakta ve bazı çevrelerce bu ismin alay konusu olduğu yönünde söylentiler duymaktayız. Yüzde yüz türk projesi olan ve Türkiye de yapılan bir çalışmaya türk ismi vermek kadar doğal bir şey olmayacağına kesinlikle eminiz ve bu isim bu otomobil kalitesiyle birbirini tamamlayacaktır. mükemmeliyetçi prensiplerimizi ve ideallerimizi temsil ettiği için bu isme karar verdik. bu işte hakim ve vakıf olmadığımız bir nokta yoktur, konsept aracı milli bayrağımızla tanıtmamızın milli duyguları sömürmek gibi bir amacı yoktur, kimliğimizi göstermek içindir bizde yapabiliriz demek içindir, kalitesiyle ve sağlamlığıyla dünyanın heryerinde bizi temsil edebilecek süper spor otomobil'i ülkemize kazandırmak tek idealimizdir
ŞAMİL = hakim olmak,vakıf olmak, kapsamak,kaplamak (sözlük anlamı)
Fatih Başoğlu 1974 istanbul doğumludur aslen denizli babadağlıdır, ayakkabı üreticisi olmakla beraber makinelere karşı olan ilgisinden dolayı çocukluğundan itibaren teknik çizim başta olmak üzere makinacılığın birçok dalında çalışmıştır deneyim sahibi olmuştur ve yirmi iki yaşında kendi makina ve kalıp imalathanesini kurmuş tekstil ve ayakkabı sanayiinde kullanılan birçok makine imalatına ve kalıp çalışmalarına imza atmıştır.
Makina ve kalıp imalatçısı olmanın birikimiyle ortalama 2000 'li yıllarda Şamil projesine başlamış teknik çizimleri hesaplamaları maket çalışmaları ve testleri ortalama altı sene kadar sürmüş son onbir ayda ise tam ölçek konsept çalışması tamamlanmıştır. Hazırlanan konsept otomobil 2007 senesinin temmuz ayında kamuoyuna duyurulmuştur, seri üretime yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.....
BOYUTLARUzunluk : 4560 MMGenişlik : 1998 MMYükseklik : 1170 MMDingil Mesafesi : 2940 MMÖn İz Genişliği : -Arka İz Genişliği : -AĞIRLIK + YAKIT KAPASİTEBoş Ağırlık : 1400-1600 betweenYakıt Deposu : 100 LTMOTORSilindir Sayısı + Hacmi Beygir Gücü : optionalVİTES KUTUSUŞanzuman tipi : 6 speed Manuel - F1 Type Triptronik Optional4 x 4 : optionalDİREKSİYONDireksiyon Sistemi : hydraulicDönüş Çapı : 10 MFRENLERABS Fres Sistemi : StandardÖn Çap ve Tip : 380 MM steel or Ceramics disc - OptionalArka Çap ve Tip : 330 MM steel or Ceramics disc - OptionalSÜSPANSİYONYerden Yüksekli Ayarlı : OptionalAmortisor : spiral arc + oil and ve air System OptionalÖn Salıncak Sistemi : Four point connection two SwingArka Salıncak Sistemi : Four point connection two SwingTEKERLEKLER + JANTÖn : 245 - 40ZR - 18 or19 incArka : 275 - 45ZR - 19 or 20 incJant : Optionaldaha detaylı bilgi için TIKLA
İMZA

İki prototip olarak üretilen İmza 700; 355 cm uzunluğa, 169 cm genişliğe ve 150 cm yüksekliğe sahip bir otomobildi.
İMZA 700'ün şansızlığı Jetpa'nın ellerinde dünyaya gelmesi ve rakiplerinin çok olmasıydı..1999'da kamuoyunun tanıdığı İmza 2000 yılında Cenova (Geneva) fuarında bütün dünyaya tanıtıldı..Jetpa'nın yanlışları ve rakiplerinin kamuoyu baskısıyla İMZA'da ; Devrim, Anadol, Zafer ve Çağdaş gibi tarih sayfalarında yerini aldı.daha fazla detalı biligi yok
ETOX

Teknik Özellikler:
Silindir Hacmi(cm3): 1461
Çap x Stork (mm): 76 x 80,5
Silindir Sayısı: 4
Sıkıştırma Oranı: 18,8/1
Supap Sayısı: 8
Maksimum Güç kw (bg.): 60 (80)
Maksimum Tork Nm CEE: 185
Maksimum Güç Devri (dev/dak): 4000
Yakıt Tipi: Euro Dizel
Maksimum Tork Devri (dev/dak): 2000
Yakıt Depo Hacmi (lt): 40
Maksimum Hız (km/s): 185
0-100 km/h (s): 13
Vites Kutusu Tipi: Mekanik
Direksiyon Hidrolik: Seri
Direksiyon Dönüş Çapı Kaldırım (m): 10.7Yakıt Tüketimi:
93/116 NO.LU AET NORMLARI LT/100KM
CO2 (g/km): 117
Şehiriçi: 5,7
Şehirdışı: 4,1Frenler:
Ön: Hava Kanallı Disk (DV) (mm) –> DV 280
Arka: Düz Disk (DP) –> DP 240Boyutlar (mm):
Uzunluk: 4215
Genişlik: 1980
Yükseklik: 1290
Dingil Mesafesi: 2575
Ön İz Açıklığı: 1700
Arka İz Açıklığı: 1698Ağırlık:
Harekete Hazır Boş Araç (Sürücü Hariç): 1420 kgdaha fazla bilgi için TIKLA
benim bula bildiklerin bunlar
-
Walla Şamilin fotosu maket ama gerçeği yapılınca bya bi cix bişi olacak..
-
niye üretilmemiş bunlar seri olarak
-
şamilin fotosu maket değil,ve seri üretimi asla yapılmayacak. bir kaç sene önce bir adet atölye çalışmasıyla yapıldı.
Haberlerde göstermişlerdi.
-
imza çok hoş görünüyo keşke seri üretime geçebilseydik her biri gurur okşuyor
-
olmadı bi şamilimiz,etoxumuz sanırım hiç bir zamanda olmayacak
-
seri üretime hiçbirzaman başlayamayacağız sanırım
-
şamil arkadaşınd ediği gibi atölye çalışmasıydı, milli de değil ayrıca, motorunu burdan tekerini şurdan hesabı bi çalışma.
imza zaten yalandı, birileri para topladı sonra parayı cebe indirdi kaçtı.
etox muhabbetini duymadım ama adı bile gavur, neresi yerli diyor insan!
-
etox< madem yerli üretim neden X< harfi var anlamadım. onu da geçtim detaylı bilgi için sitesine girdim videoları izledim . 85000 ytl özel fiyatra satacağın arabayı cep telefonu kamerasıyla tanıtmaya çalışmak nasıl bir angutun fikri acaba merak ettim. bide abs testi diyor videolarda arabanın durduğunu görmedim ben :/
-
Şamilin tasarımı McLaren F1 i andırıyor. Daha özgün bişi olabilirdi :|
-
arkadaşlar öyle arabayı yaptım satıyorum olayı yok. buna devletin bütçesi yetmez belki içeri giren arabaları keser benim malımı alacvaksın derse yettirebilir bunuda yapmaz. öyle kolay değil yerli üretim olsa bile karşında yıllırını araba motor üzerinde argeye vermiş firmalar var senin yaptığın arabanın çook dah akalitelisini senden çook daha ucuza satıyor senin arabanın alınması için ohooh. devlete bizim düşündüklerimizi düşünüyo ama bunun olmayacağını biliyo. tabi arge aşamasındada öyle mal gibi vbeklemesi hiç doğru değil.