folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Yanması Ve Aşınması Zor Plastiklerin İçinde Ne Var Ve Nasıl Yapılıyor?

Yanması Ve Aşınması Zor Plastiklerin İçinde Ne Var Ve Nasıl Yapılıyor?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    Atakan bunu yazdı

Abi sen soruyorsan bir plan proje vardır kesin

yok vallaha bu konuda bir planım :) piyasada açık var ama bunu ben değil bu işin uzmanının değerlendirmesi lazım. temas kuracağım noktaları bulmak ve maliyetimi minimuma indirmek açısından konuya haiz olmam gerekiyor.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek

polimeri araba camları yada bazı parçaları yapıştırma işinde kullanıyorlar diye bişiler kalmış aklımda..

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Puro Sever
    Mr_Dark
    Mr_Dark's avatar
    Erkek

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kevlar

Daha net bilgi istersen google akademiden kevlar diye arat. Nokta atışı sorun varsa elden geldiğince yardım etmeye çalışalım bu arada polimer bir madde değil bir grup

!!!!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    kukunku bunu yazdı

Hocam şöyle anlatayım. Öncelikle sizin plastik dediğiniz şeyler polimer. Bunlar karbon zincirlerden oluşan üzerinde başka gruplar bulunduran uzun zincirler. Yani Şöyle örnek olarak : http://pslc.ws/macrog/images/pc04.gif

Şimdi bu resimdeki polikarbonat. Bu arkadaşın aşınma ve darbe direnci iyidir.Bu nedenle senin telefon kapakları, damacana, şeffında ise kurşun geçirmez cam vs yapımında kullanılır. AMA hepsinde bu pc nin zincir yapısı farklıdır ya da başka bir polimerle karıştırılmıştır (compound).

Şimdi karıştırma diye anlattığım olay 2 şekilde olabilir. 1.sinde sen 2 farklı polimerin granürünü (polimerleri granür şeklinde satarlar) belli oranlarda karıştırarak (ki oranlar önemlidir her oranda farklı özellikler elde edersin ve her polimeri her polimere kolayca karıştıramazsın) fiziksel olarak ekstrüder ve enjeksiyondan geçirerek ( burası bu kadar kısa değil) yeni bir karışım elde edersin. Buda sana karıştırdığın 2 polimerin özelliklerini taşıyan bir polimer karışımın olur. Burda yine örnek olarak polikarbonata devam edicem. sen bolikarbonata abs katarak daha yüksek darbe ve çizilme dayanımı elde edersin ( yine telefonun arka kapağının daha kalitelisi bundan üretilir). Ayrıca araç tamponlarıda bu karışımdan yapılır.

birde kimyasal yollarla yeni polimerler üretek ki bunlar reaktörlerde yapılır buda burdaki kimsenin harcı değil, daha yüksek mekanik ve kimyasal dayanımlı polimer üretirsin.

Mesela alev almasın diye oksijen indeksi yüksek PVC koyarsın, darbe dayanımı dersen abs,pc koyarsın, gıdaya teması varsa pp den imal edersin. Sertlik için PEEK kullanırsın bu malzemeden dişli çark yapılabiliyor ve hacacılık vs kullanılıyor ayrıca ısıl dirençleride iyidir

Yani uzun lafın kısası senin aradığın malzeme özelliğine göre bir reçete bulursun ve belli oranlarda bu polimerleri karıştırp ekstrüder>enjeksiyon>son ürün şeklinde alırsın.

kaynak için polimer ürün tasarımı, mühendislik polimerleri diye arat birsürü kaynak bulursun

Hacı ben sana istediğim malzemeyi söyleyeyim o halde.

1. 50 cm namlu etrafına örme şeklinde muhafaza yapmak için (m16 namlusunun etrafındaki el kundağı gibi)

2. hızlı omuzlama av tüfekleri için çok sert ve hafif, ahşap görünümlü ancak çizilme yanma dayanıklı dipçik.

3. yine taktik av tüfekleri için kabze yapımında.

bunlar hep klasik malzemelerden yapılıyor ve dayanımları az, bildiğin belki bilmediğin gibi küçük ölçekli (fabrika diyemeyiz) bir silah üretim işletmesine ortak oldum. maksadım henüz yapılmamış kalitede yerli üretim gerçekleştirmek, namlular konusunda yerli soğuk dövme yapabilecek 2 yerle anlaştım fakat iş sadece onunla bitmiyor. tasarım, malzeme kalitesi, dayanıklılık bunlar için de çalışma gerekiyor, sorunun amacı buydu.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akenaton
    akenaton's avatar
    Erkek

hoca senin tükan nerde? sen beni işe al, ben öğrenmek istediklerini bizim bölümdeki hocalara sorup sana anlatırım :) silah sanayii hep ilgimi çekmiştir.. 

biz sarımsak tarlasından vazgeçmeyiz..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    n3xt
    n3xt's avatar
    Erkek

bir yöntem glass fiber katılması, mesela PA6GF30,

http://catalog.ides.com/Datasheet.aspx?I=43838&FMT=PDF&E=5830

İş kurma işi biraz uzun sürdü. ben askere gitmicem demedim ki lan.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    akenaton bunu yazdı

hoca senin tükan nerde? sen beni işe al, ben öğrenmek istediklerini bizim bölümdeki hocalara sorup sana anlatırım :) silah sanayii hep ilgimi çekmiştir.. 

melhemim olsa kendi başıma sürecem, daha dün 1 tane mauser 1 tane nagant temizledim 1000 lira fazla alacam diye :D imkanları zorluyorum, maksadım becerebilirsem yeni tasarımları hayata geçirmek. kelin melhemi olsa başına sürer modundan arap yağı bol bulunca götüne sürer moduna terfi ettiğimde yeniden konuşuruz :D

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    n3xt bunu yazdı

bir yöntem glass fiber katılması, mesela PA6GF30,

http://catalog.ides.com/Datasheet.aspx?I=43838&FMT=PDF&E=5830

sanırım şu anda buna yakın bir şey kullanılıyor, güzel oldu böyle paylaşımlar lazım işte bana :)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kukunku
    kukunku's avatar
    Erkek

Hocam özellikle bu polimer işinde elinde hazır bir reçete yoksa, deneye yanıla test ve çalışma yaparak optimumu ararsın. Yani bildiğin arge projesi. 

Bi kere baştan söyliyeyim bu platik işi altyapı yani maliyet demektir. Üreteceğin ürün miktarı fazla değilse hiç bulaşma zarar edersin. Sana kısaca plastik bir ürünü seri üretmek için gereken aşamaları yazayım.

Sana tavsiyem varsa bu işi yapanlar ne kullanıyor bir araştır. Ben sana direkt malzeme öneremem benimde bilgim aldığım teorik dersler ve yaptığım 3-5 uygulamadan ibaret. Polimer işinde zaten olay doğru reçeteyi tuttururmak. Dediğim gibi hazır bir reçete yoksa bilene başvurmak gerek. Mesela arkadaş bir polimer önermiş. Karbon lif takviyeli poliamit. Bu polimerde senin istediğin darbe çizilme vs özellikleri karşıylayacak kapasite var. Ama bi ürün üretirken her açıdan düşünmen lazım. mesela poliamitler diğer polimerlere göre daha fazla su emerler. Buda üretimde boyut hassasiyetinde ve enjeksiyonda sorun yaratır vsvs (sizin işte ne kadar boyut hassasiyeti var bilimiyorum örnek olarak verdim). Yani işte ciddiysen üniversitede plastikle uğraşan (genelde malzeme müh bölümleri yada teknik eğitimde bulabilirsin) birine danış. zaten aralarında özele danışmalık yapanlar vardır.

Diyelim reçeten var. Plastiğe nasıl şekil verip ürün yapacaksın?  kalıp vs lazım. Bünyende bir enjeksiyon makinesi yoksa bu hizmeti dışardan alman daha iyi olcak çünkü maliyetli yatırımlar. Kalıp işi zaten dışardan. Bunların tasarımları, denemeleri vs uzun süreçler.

Sonuç olarak anladığım kadarıyla büyük ölçekli bir işletme değilsiniz hocam. Bu nedenle özellikle plastikle ürün üretmek çok fazla makina ve insan emeği istediğindan bunlara pek bulaşmamanız.

edit: bu arada hocam yazıyı okuyunca heves kırmış gibi olduğunu farkettim :) Öyle bişey yok daha farlı malzemeler kullanarak da güzel şeyler yapabilirsin. Mesela dipçik için sağlam çizilmez yanmaya dayanıklı olan cam ve karbon elyafını kullanabilirsin. El yatırmasıyla kralını yaparsın. polimer gibi teferruatı yok.

kukunku tarafından 19/Ara/14 02:40 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kukunku
    kukunku's avatar
    Erkek

2 kere göndermişim

kukunku tarafından 19/Ara/14 02:41 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 3103 Toplam Mesaj: 22