Yapay Zeka
-
themyth iyi düşünüyosun, ama tam olarak katılmıyorum sana, Çünkü olayı şöyle düşün;
Yapay zekayı yapmak için bir kere bazı gerçekleri baştan kabullenmek gerekir. Hayalci olmayalım bilgisayarlar etten kemikten varlıklar değildir. Bizim gibi mükemmel bir zekaları ve hafızaları yoktur, Duyguları yoktur, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemezler. En önemlisi şuurları yoktur. Bizler gibi bilinçli hareket edemezler. Bilgisayarlar (Buraya Dikkat!!) YAZILIMSIZ elektronik devre yığınından başka birşey değildir. Dolayısıyle iş yine Kodlamaya düşüyor.
Şunu asla unutmayalım bilgisayarlar insan zekasının bir ürünüdür. İnsan zekasına ulaşmaları , belkide hiçbir zaman olmıycaktır.
Ancak Bilgisayarlar yazılan programlar sayesinde insan zekasını yakalayamasalarda simule edebilirler. Fakat bunun sınırlarını yani bilgisayarların kapasitesini neyi yapıp neyi yapamayacağını önceden belirlememiz gerekmektedir.
İşte burdada olay tekrar başa Olay güdümlü programcılığa Dönüyo :) -
bu konuda konusmayi cok severim
cunku ben yapay zeka okuyorum
yazilimla binlerce milyonlar satir yazarak her duruma gore bir cozum uretmek mumkun
ama nereye kadar?
iste yapay zeka da programlada yapilamayacak seyleri de icine alabilecek bir sistem uzerinde calisiyorum, buna ask dahillll!!!
-
Madem bukadar ilgiliçeken bi konu , ayrıntılı yazmak lazım :)
Öncelikle şunu belirliyelim , yapay zeka nedir ? , Bunun herkezge kabul gören tanımı Şudur ;
---------------------------------
Alıntı : (tanım)
Zekanın sözlük anlamı İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü olarak veriliyor. Bunun yanısıra soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma yetenekleri de zeka tanımının kapsamı içinde. Bu tanımdan yola çıkarak, saydığımız tüm bu özelliklere sahip, organik olmayan bir sisteme yapay zeka denir yargısına varabiliriz.
---------------------------------
ancak yapay zeka kavramının ayrıntılarına doğru ilerlediğimizde Durumun Bukadarda belirgin bir olay olmadığını görüyoruz.
Yapay zekanın belirlenmiş ve üzerinde herkesçe fikir birliğine varılmış, tek bir tanımı yok bence. Farklı kişilerin, yapay zekayı algılayışları da farklı. Örneğin belirli bir konuda "zeka"ya sahip programları, yapay zeka olarak adlandıranlar var. Ancak, bu programların "uzman sistemler" olarak kabul edilmesi gerektigini düşünen benim gibi insanların sayısı çoğunlukta :)
Bir İnsan önceden hiç rastlamadığı bir durum karşısında nasıl karar veriyorsa, bir bilgisayarın da yapay zeka olarak tanımlanabilmesi için aynı yetiye sahip olması gerekli. yanlışmı ??
Kilit nokta, İnsan tarafından yapıldığında zeka olarak adlandırılan davranışların, bilgisayar tarafindan yapılmasında saklı.
Ama bu noktadada karşımıza başka bir düşünce çıkıyor ;
Bazı kişilere göre bir programı yapay zeka olarak kabul etmek için, İnsana ait davranışları göstermesi yeterli, ama nu noktadaDa bunu yaparken ne tür bir düşünce yolu izlediği önemli olduğunu Söyliyen birçok insan var.
Mesela Dünya satranç şampiyonu Kasarov` biliyosunuzdur, Onu yenen Deep Blue adlı bilgisayarıda biliyorsunuzdur yapay zeka alanında oldukça büyük yankılar uyandırdığınıda biliyorsunuzdur :) . Yapay zekanın izlediği düşünce yolunun önemli olduğunu savunan insanlar DeepBlue adlı bilgisayarı yapay zeka örneği olarak kabul etmiyor. !
Nedenmi ? çünkü insan ın satranç oynarkenki düşünce yolunu anlamak, İnsanı tanımaktan geçtiğinden, bu noktada da felseti açıdan bazı sorunlar doğuyor. Bu konuda felsefeninde büyük bir payı olduğu şüphesiz dimi ? :)
Evet şimdi birşeye dikkat etmişsinizdir, HerYeni bir düşünce beraberinde farklı bir kapı açıyor, o kapıdan geçtiğinizde yine farklı Kapılar açılıyor, yani siz işi geliştirmek istedikçe olay Dahada karmaşıklaşıyor :)
Bir felsefeci olan GODEL (Kendisi 20. yüzyılın en büyük matematikçilerinden ve tüm tarihin en büyük mantıkçılarındandır) in çok ünlü bir teoremi vardır,
"Bir seviyeden daha karmaşık olan, her tutarlı formel sistem için, ispatlanamayan ama doğru olan bir takım önermeler vardır"
-------------
Açıklama :
Bir formel sistemin "tutarlı" olması, onun başka sonuçlarıyla çelişen sonuçlar üretmemesi demektir. Belirli girdiler altında bilgisayarın size söylediği şeyler, yine aynı girdiler altında çıkardığı başka sonuçlar ile çelişmemelidir.
-------------
Şimdi Yapay zekanın er ya da geç yapılacağına inananların temel düşüncesine bakalım;
--"Bizim bilgisayarlarımız var. Doğru programlandıkları takdirde bu bilgisayarlar her şeyi yapabilirler."
Sizce doğrumu ? bence deyil :) Gödel in düşüncesi böyle düşünenlerin teorilerini Herseferinde çürütüyor. Bilgisayarlar her şeyi yapamazlar, onların doğru ya da yanlış olduklarını anlayamayacakları bir sürü şey var! . Gödel"in ispatının yapay zekaya doğrudan bir uygulaması söz konusu değil. Ama, bilgisayarlar sanılanın aksine herşeyi yapamıyorlarsa insan gibi düşünebileceklerinden de emin olamayız, haksızmıyım ?
Benim bu konudaki düşüncelerim bunlar, ama kim bilir belkide Mühendislik felsefeden önde gider, daha yapay zekanın olanaklılığı ispatlanmadan insan gibi düşünen makineler yapılır, ve emin olun bunuda ençok istiyenlerden biri ben olurum :)
Not: Baya uzun bi yazı oldu :) Hatta site admini bunu Yapay-Zaka konulu bi döküman olarak siteye ekliyebilir. Yazıdaki bağzı kısımlar (Kanıtsal bilgiler) elimdeki kaynaklardan alınmıştır.
Son bişey daha , Aşağıdaki adreslerde ikitane yapay zeka örneği var, Birisi mouse unuzu takip ediyor, diyeride konuşan bi program, deneyebilrsiniz.
http://www.alicebot.org/join.html başkabir ornek.
http://www.pandorabots.com/pandora/talk?botid=f5d922d97e345aa1 -
ttx14c bunu yazdı:
-----------------------------
themyth iyi düşünüyosun, ama tam olarak katılmıyorum sana, Çünkü olayı şöyle düşün;
Yapay zekayı yapmak için bir kere bazı gerçekleri baştan kabullenmek gerekir. Hayalci olmayalım bilgisayarlar etten kemikten varlıklar değildir. Bizim gibi mükemmel bir zekaları ve hafızaları yoktur, Duyguları yoktur, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemezler. En önemlisi şuurları yoktur. Bizler gibi bilinçli hareket edemezler. Bilgisayarlar (Buraya Dikkat!!) YAZILIMSIZ elektronik devre yığınından başka birşey değildir. Dolayısıyle iş yine Kodlamaya düşüyor.
Şunu asla unutmayalım bilgisayarlar insan zekasının bir ürünüdür. İnsan zekasına ulaşmaları , belkide hiçbir zaman olmıycaktır.
Ancak Bilgisayarlar yazılan programlar sayesinde insan zekasını yakalayamasalarda simule edebilirler. Fakat bunun sınırlarını yani bilgisayarların kapasitesini neyi yapıp neyi yapamayacağını önceden belirlememiz gerekmektedir.
İşte burdada olay tekrar başa Olay güdümlü programcılığa Dönüyo :)
-----------------------------
bizimde tartıştığımız bu zaten bibilgisayrı nasıl şuurlu ve bilinçlidavranmaya programlıyabiliriz... -
ttx14c
arkadasim aydinlatman icin saol ama bu tip yazilari daha once cok okudum
bilim adamlarinin suan urettikleri tanim ve sistemlerle ancak gunumuzdeki brikac oyundan belki otomatik calisan sistemlerden ibaret.....
yani aslinda tamamen kesfedilmemis bir seyi yaptik diyorlar....
ne sacma
mesela fizik dogada vardir, ne oldugu bilinir, ve calismalar yapilir..
ama yapay zeka dogada yok, ne oldugu tam olarak bilinmiyo, bilinse : hemen yapalim calissin...
holygenc
ben yapay zeka yazilimdir demiyorum, aksini soyluyorum....
programlama ile yapilacak bise degil diyorum
yapay zeka= bioloji felsefe matematik teknoloji ve programlamanin birlesimidir demistim.
biz sadece programlama olarak bakarsak tabi bize cok zooooooor ve cok karmasik gelir. (VE DE IMKANSIZ)
ama birakinda bu olaya profesyoneller el atsin. -
ttx14c
bise daha ekliyeyim
dedigim gibi programlama ile bunlar zor.ama diger olasiliklarla birlestirip dusunun....
ayrica, programlama ile yapilabileceklerin farkindayim ben. bircok seye izin veriyor. ama bircoguna da vermiyor. valla zaman olsa ve tr de olsam birgun karsilikli oturup konusmak isterdim.
arkadasim bir kere sen alicebot gibi aptal sistemleri ornek gostermissin. bence onlar yapay zeka degil bile.. adamlar bi veri giriyolar, ona gore cikti aliyolar.. :) hangisi girilmiyen bir veriye cevap verir????
cok yanlis iste bunlar yapay zeka degil. bakma onlar oyle cagiriyor... daha yapay zeka kesfedilmedigine gore (tamamen kendisi calisan bir sistem olarak) neye gore tanimlama yapiyolar????
bunlarla birlikte soyluyecegim bise var, yapay zeka ne olursa olsun insan zekasini gecemez.ama bu demek degildir ki aptal aptal iki oyun motorunun icine konmus yapay zeka veya otomatik sistemlerden ibarettir.
kesinlikle hayir
neyse uzatmayalim bayagi uzun oldu kimse okumaz sonra :) -
yapay zeka konusunda dahaçok oku, Yapay zekanın gerçekleşebileceğini kabul edersek ve bunu bir bilgisayar yada program yapamazsa, bir domates, yada patates hiç yapamaz , Haksızmıyım ? :) Kolay gelsin.
-
sanki en buyuk sistem bilgisayar
yanlis mi ?
beyin hucrelerini ve dna yi alip programsal ifadelerle mantiksal bir ortamda birlestirip yapilanlar nedir???? bence sen oku arkadasim
yanlis anlama ama yani bence basit dusunuyosun
tamam cok iyi programcisin veya webmaster ona bise demem, veya isletim sistemi yap, zaman makinesi yap bise demem ama benim konumda bilmeden, bana ogretmeye kalkma lutfen.. -
Mohemre elimde yapay zeka ile ilgili işine yarayacağını düşündüğüm vb kaynak kodlar var en azından bir fikir sahibi olmanı sağlar sanırım
http://www.mp3cek.com/~ak/speak.zip -
yapay zeka bir fikir yürütemiyeceğim yalnız dps velocity cihazı veya video küp cihazı bilen varmı bir şey öğrenmek istiyorum
Toplam Hit: 8777 Toplam Mesaj: 37