Yapay Zekanın Geldiği Nokta

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MATH
    MATH's avatar
    Erkek

Yıllarca önce çekilmiş bilimkurgu filmleri gerçekten geleceğe ışık tutmuş.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Apolitik
    Apolitik's avatar
    Erkek
    erebos bunu yazdı

İstatiksel olarak yapay zeka imkansız diyolar, bi sunumda hoca 50 dakika bunu anlatmıştı sadet ise kendi kendilerine öğrenmeleri mümkün değil bu yüzden e bağlamıştı ama tabi bizim beynimizi  yazılımlaştırırsak ya da bi makineye entegre edersek felan niye olmasın

Hoşgeldin DR Will Caster :D

Edit: Transcendence filminde Johnny Depp'in oynadığı önce karakter sonra bilgisayar(yapay zeka).

Apolitik tarafından 18/Ara/15 22:26 tarihinde düzenlenmiştir

Şeyh uçmaz, mürit ot çekmiştir.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek

Bazıları insanı geçemz diyorda,

Arkadaş senin zeka dediğin öğrenme dediğin şey geçmişte beynine giren görsel ve işitsel objeleri hatırlayıp yorumlamandır.

Keza bilgisayarda unutma sorunu da yoktur.

Efektif çözümler ile senin benim olayları algılama biçimini kat  ve kat hızla yapacaklardır.

Yani şuan makinenin öğrenmesi ile senin öğrenmen arasında bir fark yok.

Hatta makine >> sen 

Şimdilik tek proplem yorumlama algoritmalarını efektif yapamamaları mesela sen bir portalakın yuvarlak olduğunu çocukken eline verdikleri topun yuvarlık olduğunu söylemelerinden dolayı biliyorsun.

Makine bunu daha iyi yapacaktır kesinlikle.

https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

zeka != big data + algoritma

algoritmayı kuran kişinin de insan olduğunu unutmayın

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

bir çok arkadaşın konuyu ele alma biçimleri yanlış bu da tabi bilgisizlikten kaynaklanıyor bana göre..

Bilişim dünyasında çok şey yapılıyor ve yıllar önce bunlar hayal edilemeyen şeylerdi.. O gösterdiğim 4 ayaklı robotların askeri alanlarda kullanılmaması için tek bir sebep söyleyin.. Ben bu videoları bir kaç yıl önce izlemiştim ki bu adamlar hayli geliştirmişlerdir bunu ki neler yaptıklarını bilmiyoruz.. 

Tehlikeli olan şey, öğrenmeyi öğrenebilmektir.. Bir arkadaş demiş başarmışlar diye, henüz görmedim öyle bir şey ama bugün mümkün değilse yarın mümkün olacak bu.. Eğer bu aşamayı bu makineler aşabilirse zaten kimseye gerek kalmaz. Sen nasıl interneti açıp programlama öğreniyorsan, bu makine neden öğrenemesin ki? 

Kedi yatağın üstünde ve yanında bir bilgisayar var diyen makine, sevgiye ihtiyacı olan kedi sahibinin ilgisizliği yüzünden orada oturmuş da diyebilir bir zaman sonra.. Burada öğretilmesi gereken hayvan davranışıdır ve biz bunu deneyimleyerek/görerek öğreniyoruz.. 

Ben bir dersi alana kadar "insanın kontrolünde olan şey insanları yönetemez" düşüncesindeydim ama ufkum genişledikten sonra bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Eskiden okulda öğrendiğim şey şuydu, bilgisayarlar var olan komutlar dışına çıkamaz.. Ama machine learning devreye girdikten sonra olay başka boyutlara taşındı ve bunu daha da geliştiriyorlar ve geliştirecekler de.. 

Bu robotları hayatları kolaylaştırmak adına yapıyorlar ve daha da geliştirecekler, bir insan gibi olmasını sağlayacaklar bu sayede bir çok şeyden tasarruf edebilecekler ama bunu geliştirdiklerinde haliyle yapay zeka da geliştirilecek ve sonra makinelere öğrenmeyi öğreteceksin.. İçeriye giren müşteri Ahmet bey ise ve onunla tanışmışsan bir daha geldiğinde diğer insanların davrandığı gibi hoşgeldiniz Ahmet bey diyeceksin.. Zaten bir arkadaş demiş, taklitten ibaret diye.. Bebeklere dikkat ederseniz bu davranışları çok görürsünüz.. Zaten buradaki önemli nokta, bu sistemleri geliştirenler doğadan/insandan örnek alarak yapmaları.. Neden o robotlarda eklem tarz bağlantılar var? neden kameraları üst tarafa takıyorlar yürüyen robotlarda, neden 4 ayaklı hayvanın koşusunu çitaların koşmalarına benzetmişler? (yavaş çekimde ikisini de izleyin)...

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dodger
    dodger's avatar
    Erkek

Hocam ileride normal bir insanın zeka  seviyesine yaklaşırlar mı bilemiyorum (bence zor, en azından yıl ve teknoloji olarak) lakin benim gönlümü fetheden alet "BigDog" denen şey. Gerçekten müthiş ve bi o kadar dehşet verici...

Se...a...se...deneme..deneme..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    Daft bunu yazdı

zeka != big data + algoritma

algoritmayı kuran kişinin de insan olduğunu unutmayın

yanlis. 

Ogrenen algoritmalar yazilabiliyor. Keza algoritmada uygulamaya ne yapmasi bile gerektigini soylemeden uygulama kendi ne yapmasi gerektigini, icinde bulundugu cevreyi algilayip maksimum geri donus alacagi yapabilecegi hamleleri ogrenebiliyor. Reinforcement Learning algoritmalari bunlarin sadece bir ornegi, ve tamamen unsupervised calisirlar yani sen onlara ne yapmasi gerektigini soylemezsin. Ilgilendiysen: 

https://youtu.be/rbsqaJwpu6A?t=458

http://yigitdemirag.com
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    dodger bunu yazdı

Hocam ileride normal bir insanın zeka  seviyesine yaklaşırlar mı bilemiyorum (bence zor, en azından yıl ve teknoloji olarak) lakin benim gönlümü fetheden alet "BigDog" denen şey. Gerçekten müthiş ve bi o kadar dehşet verici...

BigDog'da bildigim kadariyla zeka ile ilgili bir nokta yok. Sadece feedback sistemleri gelistirilmis iyi bir robot. Ogrenebiliyor mu bilmiyorum, ama asil noktasi feedback sistemleri.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    Kaan bunu yazdı

Dün geceden beri araştırıyorum hocam.

Yapay zekanın geldiği nokta tahminimden daha ilerideymiş.

En son 5 sene kadar önce bakmıştım, arada uçurum var.

Ama halen,

Otonom kontrollü uçağın, arabanın piyasaya sürülmesini çocuğumun göreceğini sanmıyorum, torunum bir ihtimal.

120km/h hızla giderken yola çıkan şeyin gazete parçası mı? poşet mi? çocuk mu? köpek mi? olacağını 1 saniyede kararlaştırıp ona göre hareket edecek bir makine düşünemiyorum.

Dedigin her iki makina da suanda mevcut.

Daha gecen gun bindigim Pegasus Boeing737-800 ucaginin 1 saatlik Izmir-Ankara ucusunu + inisini tamamen ucagin yaptigini soyledi plot. Bu bir de commercial bir uygulama, askeride tamamen otonom kalkis+ucus+inis yapan drone sistemleri fazlasiyla mevcut.

120km/h ile giderken yola cikan seyin gazete mi cocuk mu olacagini 1 saniyede algilayabilecek olan sey bilgisayardir zaten, insan degil. Default olarak bilgisayari dusunmen lazim bu noktada.. Neden aksini dusundugunu anlamadim..

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek
    futurist bunu yazdı
    huzi123 bunu yazdı

Yapay zeka da theo Jansen diye bir usta vardı baya iyi şeyler yapıyordu izle istersen belgeselleri var.

Cok ilgimi çekti telefondayim çok bakamadim ama bayaği bir övüyorlar. Varsa kisileri çogaltin bakalim

Onem sirasina gore siralamiyorum:

1. Yann LeCun (Backpropagation algoritmasini bulan zat'i muhterem.)

2. Geoffrey Hinton (Neural Networkleri bulan adam desek yeridir)

3. Yoshua Bengio (Keza 1 ve 2 nin karisimi diyerek adami dusurmeyim ama saglamdir.)

4. Demis Hassabis (Daha cok computational neuroscience, ama AI konusunda en cok yaklasimini begendigim insandir.)

5. Andrej Karpathy (Yapay zeka'da vs. cok efsane degildir, yukaridakilerle karsilastirilamaz bile ama cok guzel open-source projeleri olan bir tanidik diyelim.)

Toplam Hit: 6404 Toplam Mesaj: 49
yapay zeka yapay zeka geleceği