Yarış Arabaları Neden Dizel Değil?
-
Selam,
F1 falan izliyorum bakıyorum paso pitstop yapıyorlar neden benzin bitti lastik aşındı.
Girdim bir baktım dizel motorun güç üretme kapasitesi normal benzinli arabadan daha kuvvetli yani daha çok tork üretebiliyor üstelikte daha az yakıyor..Soru basit:D
Neden nascar f1 yada diğer araçlar için dizel motor kullanmıyorlar?
Sevgler. -
dizel güçlü değil ki.
tek olayı düşük devirde yüksek tork vermesi.
formula 1 arabası düşük deviri ne yapsın.
-
CenkSertoz bunu yazdı
Selam,
F1 falan izliyorum bakıyorum paso pitstop yapıyorlar neden benzin bitti lastik aşındı.
Girdim bir baktım dizel motorun güç üretme kapasitesi normal benzinli arabadan daha kuvvetli yani daha çok tork üretebiliyor üstelikte daha az yakıyor..Soru basit:D
Neden nascar f1 yada diğer araçlar için dizel motor kullanmıyorlar?
Sevgler.ozaman uçak yakıtını bırakıp dizel kullansınlar uçaktada saçma soru
-
Dizel motor devir çeviremiyo ki :D
-
Benzinin yanma gucu dizele gore daha yuksektir dizel araclar daha yuksek tork uretir ama devirleri benzine gore dusuktur yuksek gucu sanzumandan alir.
Ayrica yanma esnasinda yanmayan mazot geri ateslemeye girer cunku mazot atesle elektrikle yanmaz ve tamami yanmadigindan motor guc uretemez benzin gibi benzin tek ateslemede hepsi yanar ve pistonu daha hizli ittirir.
Bi makine muhendisi bunu daha iyi aciklar.
ayhun tarafından 18/Tem/13 21:57 tarihinde düzenlenmiştir -
zaten cevaplar verilmişte bende yazıyım :)
Bildiğim kadarı ile kabaca
Kolay yanmasıyla alakalı şöyle söyliyeyim, fındık yağınıda yakıt olarak kullanabilrisin zippo gazınıda.
Ancak birine ateşi değirdiğinde anca alev alırken diğeri güneş altında veya en ufak bir kıvılcımda hatta bazen surtunmeden bile alev alabilir.
sen olsan hız için kolay yanan bir maddeyimi yoksa zor ağır yanan bir maddeyimi tercih ederdin?
Biliyorsundur en basit örnet,benzinli arabalar çok daha çabuk hızlanır(kalkışta) dizeller biraz daha zor.
bilenler b irazdan yazar,ehliyet kursundan bildiğim akdarıylada zaten dizel yakıt motorlarının çalışma sistemide farklı onunda büyük etkileri olabilir.
Uçaklardada aynı şey söz konusu, kimbilir o motorlar dakikada kaç devirle dönüyordur, e hızlı yakmalıki hem güçlü hemde hızlı olabilsin.
Ayrıca f1lerde ben uçak gazından daha hafif birşey kullanılıyor diye biliyordum öyleki tekerleğin sıacklıgından bile alev alabiliyodu ancak şehir efsaneside olabilir :) bilemem :)
erebos tarafından 18/Tem/13 22:01 tarihinde düzenlenmiştir -
dizel motorun başlıca avantajı benzinli motora göre verimli olmasıdır. burda "verim" kavramını iyi anlamak lazım, daha iyi performans manasında değildir bu verim, en azı yakarak mümkün olan en yüksek gücü almaktır.
benzinli motor verimsizdir, yakıtı fazla kullanır, fazla kullandığı gibi kullanamadığı (yakamadığı) yakıtı da atar (buna çiğ yakma denir), her benzinli motor belli oranda çiğ benzin atar, fakat yakabildiği kadarından maksimum performans alır, çünkü benzin çok yanıcı bir maddedir, yanma odasında oluşturduğu basınç mazota göre çok daha fazladır, dolayısıyla pistonları daha kuvvetli iter.
formula 1 araçlarının ekonomiyle bir işi yoktur, zaten şov amacıyla pistlerdelerdir, çıkabilecekleri en yüksek hızlara mümkün olan en kısa sürede çıkmaya çalışırlar, sürekli yüksek devirde çalışırlar. dizel motorlar yüksek devir çeviremez.
dizel motorların benzinli motorlara göre avantajı benzer devirlerde benzinli motora göre daha yüksek tork üretmesidir, bunun farkını da aynı motor hacmine sahip bir dizel ve bir benzinli aracın rampa performansıyla ölçebilir, ya da sabit hızda giden bir benzinli ve bir dizel aracın aynı anda kaç devirde seyir ettiğine bakarak dizelin avantajını görebilirsin. (yüksek devir=fazla yakıt)
yani yakın motor gücüne sahip bir benzinli ve bir dizel araçla kalkış yarışı yapılırsa galip bellidir, fakat (atıyorum) otobanda hızını almış 1.9 - 2.0 motor yeni nesil bir dizel araçla yarışa tutuşan aynı beygir gücüne sahip bi benzinli araç deyim yerindeyse kafa tutabilmek için kıçını yırtar.
bildiğim kadarıyla dizel araçların kullanıldığı tek yarışlar le mans 24 series diye bildiğimiz çok uzun süren yarışlar. burda da markalar dizel teknolojilerini sergilerler, yarış çok uzun sürdüğünden hızlanmadan çok motor stabilitesi, dayanıklılığı ve verimi önemli olduğundan dizelin avantajını gösterebileceği tek yarış bu sanırım.
ben kendim klasik araba tutkunuyum, arabam benzinli, deli gibi de yakıyor ama değişemem, fakat eğer modern bi araba alacak olursam tercihim fiyat farkına rağmen dizel olurdu.
soru varsa sorunuz. ya da kardeşim şurada bi yanlışın var derseniz onu da söyleyin.
o6u2 tarafından 18/Tem/13 22:25 tarihinde düzenlenmiştir -
Kısaca benzinli araç dizel araçtan daha çabuk devir alır. Bu yüzden tercih sebebidir.
-
erebos bunu yazdı
zaten cevaplar verilmişte bende yazıyım :)
Bildiğim kadarı ile kabaca
Kolay yanmasıyla alakalı şöyle söyliyeyim, fındık yağınıda yakıt olarak kullanabilrisin zippo gazınıda.
Ancak birine ateşi değirdiğinde anca alev alırken diğeri güneş altında veya en ufak bir kıvılcımda hatta bazen surtunmeden bile alev alabilir.
sen olsan hız için kolay yanan bir maddeyimi yoksa zor ağır yanan bir maddeyimi tercih ederdin?
Biliyorsundur en basit örnet,benzinli arabalar çok daha çabuk hızlanır(kalkışta) dizeller biraz daha zor.
bilenler b irazdan yazar,ehliyet kursundan bildiğim akdarıylada zaten dizel yakıt motorlarının çalışma sistemide farklı onunda büyük etkileri olabilir.
Uçaklardada aynı şey söz konusu, kimbilir o motorlar dakikada kaç devirle dönüyordur, e hızlı yakmalıki hem güçlü hemde hızlı olabilsin.
Ayrıca f1lerde ben uçak gazından daha hafif birşey kullanılıyor diye biliyordum öyleki tekerleğin sıacklıgından bile alev alabiliyodu ancak şehir efsaneside olabilir :) bilemem :)
uçak yakıtı dedigin karozen hacım. yanması çok zor. çakmagı çak, yakamazsın :)
-
dizel motorda sıkıştırılmış havanın içerisine yakıt puskurtuluyor .. böylelikle yanma olayından sonra ortaya yüksek tork çıkıyor , yani Buda çekiş gücü demek ( turbo ) etken bir gorev görüyor .. Çıkan gazı tekrardan silindirlere gonderebiliyor fakat cok yüksek sıcaklığa ulaşmasından dolayı intecool kullanılıyor yani tam istenilen seviyeye getiriliyor .
benzinde ise durum farklı . Hava yakıt karışımı buji vasıtası ile ateşlenerek patlama gerçekleşiyor patlamanın gücü ile yüksek miktarda devir kazanılıyor ve ani hızlanma sağlanabiliyor . Suan ki teknolojide dizel -ile benzinli araçlar hemen hemen aynı düzeye yaklaşmış durumda . Tek fark
diselde yüksek basınç sağlamak icin pompa , yakıtı atomize bir sekilde göndermek icin enjektor , daha fazla gü. İcin turbo
benzinde ise ( yakıt gönderme rayı ) kelebek kutusu o kadar .
-
THT2005 bunu yazdı
dizel motorda sıkıştırılmış havanın içerisine yakıt puskurtuluyor .. böylelikle yanma olayından sonra ortaya yüksek tork çıkıyor , yani Buda çekiş gücü demek ( turbo ) etken bir gorev görüyor .. Çıkan gazı tekrardan silindirlere gonderebiliyor fakat cok yüksek sıcaklığa ulaşmasından dolayı intecool kullanılıyor yani tam istenilen seviyeye getiriliyor .
benzinde ise durum farklı . Hava yakıt karışımı buji vasıtası ile ateşlenerek patlama gerçekleşiyor patlamanın gücü ile yüksek miktarda devir kazanılıyor ve ani hızlanma sağlanabiliyor . Suan ki teknolojide dizel -ile benzinli araçlar hemen hemen aynı düzeye yaklaşmış durumda . Tek fark
diselde yüksek basınç sağlamak icin pompa , yakıtı atomize bir sekilde göndermek icin enjektor , daha fazla gü. İcin turbo
benzinde ise ( yakıt gönderme rayı ) kelebek kutusu o kadar .
hey gidi karbüratör.