Yatırım Tavsiyesi, Borsa Vs Hakkında Ufak Tefek Başımdan Geçenler...
-
gokcan bunu yazdı
Bende sunu sorayim, yabanci oyuncu kurali kalkti fener yakinda bombalari patlatir borsada ki durumu sizce ne olur
Bu fikir daha riskli Besiktas avrupada basarili olursa borsa durumu ne olur
Gökcan yabancı kuralı kalktı ama mali durumuna göre borçlanma kuralı geldi. Spor hisseleri ufak farklılıklar hariç hep birlikte yükselişe geçip hep birlikte düşüşe geçerler. Hatırlarsan Galatasaray hissesi bir zamanlar 400 TL'ye kadar çıkmışken Trabzonspor 32 Tl civarına çıkmıştı. Sonra el ele ölüm atlayışı yaptılar. Bunun sebebi spor endeksine bağlı olmalarından kaynaklanıyor. Hisse başarıya endeksli ama pazara da endeksli ilerliyor. Bir pazarda domates fiyatı düşüyorsa diğer çeşit domatesler mecburen bu dalgalanmadan etkilenecektir. Fener hissesine şöyle bir teknik analiz yapacak olursak 25 TL civarına geri çekilmesi çıkmasından daha yüksek orantıda görünüyor.
-
sanacasta yorumun icin tesekkur ederim. Anladigim kadariyla benim soyledigim yatirimdan ziyade kumar oluyor. Peki bu bir gecede borsa zengini olan insanlar var. Bunlar nasil oluyor bizim bildigimiz borsadan farkli seyler bunlar. Amacim yanlis anlasilmasin olay kisa yoldan zengin olmak degil. O kafa yapisini anlamak. Mesela adamlar icin herkesten farkli ani bir karar verdigi icin o butcelere cikmis diyorlar. Turkiyede niye ole adam yok Yada var ben mi bilmiyorum?
-
Ben de anlatayım madem;
2011 Yılında liseden mezun olduk, cepte var 2000TL üniversiteye hazırlanıyorum dışardan mal mal dolanıyorum etrafta..
Neyse annemle para biriktirmeye başladık, ayda 1000-1500 biriktirirken dedik ki bunu bi yere bağlayalım evdir vs.
Sonra tabi benim kafa sanayici kafası olduğundan küçük bir rüzgar gülü alsak şöyle 200.000tl'lik vs. hem kendi öder hem biz öderiz diyerek araştırmalara başladım. Kosgebdir şudur budur derken aradan 2 sene geçti para oldu 40.000tl, sonra ben 2014 başında yani üni 2.sınıfta annemin evini sattım adanadan 130.000TL'ye, 17 aralık falan da patlak verince borsa düştü, borsada da ayen diye bir kağıt var yenilenebilir enerji ile üretim yapan, baktım şirketin borcu 900 milyon tl, malvarlığı 1.4 milyar tl ama borsada 200milyon tl'ye kadar düşmüş değeri, gittim şirketin %0.1'ini 220.000TL'den aldım, tabi parayı nasıl denkleştirdik, 40 vardı 130 evden 60'da kredi çektim.
Neyse bu ayen şu an 2.09, bi ara 3.05'i dahi gördü, lot başına karım 80-90 kuruş aralığında, 85 desen, 145bin tl net kar.
Petkimden 10 aldım. Kardemirden 2 aldım * eregliden 3 aldım, yünsadan 2 aldım sadece kar olarak..
Şimdi 30 daha kredi çekiyorum portfoy genişleteceğim. Bakalım hakkımızda hayırlısı.
Sözün özü, borsa kumar yeri değil yatırım yeridir, satın alacağınız kağıdın bilançosunu ezbere bilmiyorsanız almayın.
Ben kapınızı çalsam size desem ki bana bu evi satın parasını verin şu işe ortak olalım desem, bana ne kadar şüphe ile bakacaksanız borsadaki kağıtlara da aynı titizliği gösterin, burası kurtlar sofrası.
glaurung tarafından 18/Oca/15 21:52 tarihinde düzenlenmiştir -
Türkiye'de böyle adam çok. Bu işi öğrenmek için boş uygun zaman, yeterli sermaye ve yıllar gerektiren emek ve tecrübe gerekir. Ama borsa piyango gibi değildir. Sermayen oranında hisse lotu alırsın ve çıkış orantısı kadar kazanırsın. Acemi olarak kafana göre bir yorumla veya başkasının fikri ile alım yaparsan işin şansa kalmış demektir. İnsanlar genellikle bu şekilde bu işe başlayıp sermayesini kaybederek pes ederler. Ben hise alırken önce diğer borsaların durumuna sonra dolara en son bizim borsamıza bakarım. Borsamızda sadece 20 adet şirketin hissesini alır satar ve takip ederim. Ufak şirketlerin hisseleri sığ (alan satan az) olduğundan adam gelsede lot satsak havasında iken, büyük şirket hisseleri hacim oldukça yüksek ve değerlemeler daha doğrudur ve bir gün kapını bedelli sermaye artışı yapıyoruz şu kadar para ver diye kapını çalmazlar.
Borsanın boğa piyasasını tamamlamasına az bir süre olduğu kanatindeyim. Bence başkasının parası (kredi) ile bu işlere bir hırs ile girmesen iyi edersin. Aşağıda sana bir kaç grafikle bunu göstermek isterim. Bu seviyenin üstünün boş bir balon olduğunu belki görürsün.
Bist:

SP500:

sanacasta tarafından 18/Oca/15 22:43 tarihinde düzenlenmiştir -
Yani kısaca 2000-3000 ile boşa kürek çekersiniz diyorsun :) hoş amaç öyle milyarder olmak değil ama kenarda duran parayı yatırım yapmak borsayı takip etmek gelirse bir kaç haber değerlendirmek istiyorum. 2000 e yorma kendini deme be :)
-
2000 TL ile bu işe başlamak için riske edilecek bir para ilerde Allah kısmet ederse daha büyük paralar ile de devam edersin ama bu işe başlamak, hemen birşeyler almak ile olmaz. Teknik analiz öğrenmeye başlaman lazım. Alım ve satım için uygun fiyat seviyesi belirlemen lazım. Herkesin satmak istediği yerlerde sen alırsan hüsrana uğrarsın. Tekkeyi bekleyen elbet çorbayı içecektir. Ama tekkeyi beklemek hisse alıp beklemek değil bu işlerle ilgili emekle oluşacaktır. Herhangi biri eline geçen 20.000 TL ile araba alır ama bu işlere yönelen kişi halk otobüslerinde gezerken borsada yatırımlarını geliştirip iyi bir borsacı olabilir.
-
sanacasta bunu yazdı
2000 TL ile bu işe başlamak için riske edilecek bir para ilerde Allah kısmet ederse daha büyük paralar ile de devam edersin ama bu işe başlamak, hemen birşeyler almak ile olmaz. Teknik analiz öğrenmeye başlaman lazım. Alım ve satım için uygun fiyat seviyesi belirlemen lazım. Herkesin satmak istediği yerlerde sen alırsan hüsrana uğrarsın. Tekkeyi bekleyen elbet çorbayı içecektir. Ama tekkeyi beklemek hisse alıp beklemek değil bu işlerle ilgili emekle oluşacaktır. Herhangi biri eline geçen 20.000 TL ile araba alır ama bu işlere yönelen kişi halk otobüslerinde gezerken borsada yatırımlarını geliştirip iyi bir borsacı olabilir.
Hocam son olarak şu şu kaynakları okuyun dediğin kaynaklar var mı? Geliştirebilmek, sistemleri öğrenmek için.Tabiki google kocaman bir derya ama hani bazen bazı kaynakları okurken o çok heveslendiğin şeyden soğursun ya yanlış kaynak seçimi yüzünden varsa tavsiyelerin açığım
-
Kaynaklar ingilizcedir ve kanun şeklinde değişmez kurallar vardır. Bu işi öğrenenler genellikle üstünkörü bilgilerle yola çıkarak kuralları önemsemezler. Sana tavsiyem eğer ingilizce seviyen yeterli ise elliott wave international educational dvd 10 volume series ismindeki dvd setini bulup çalışman olabilir.