Yazılım Dili Önerisi
-
@gokcan, algoritma hikayelerini geç hocam :) c# %100 nesneye yönelimli bir dildir, o yüzden amacın bu yapıyı kavramak olsun. türkçe kitap arıyorsan sefer algan ın kitabını tavsiye ederim. orada örnekler üzerinden gidersen anlarsın.. sonra eski bilgilerini kullanarak aynı örnekleri çeşitli şekillerde yap.. o kitapla OOP u öğrenmiş olursun ondan sonra da daha sağlıklı projeler geliştirebilirsin.. kitap biraz sıkıcı gelebilir konsol üzerinden anlatıyor çünkü ama kesinlikle türkçe olarak piyasada gördüğüm en iyi kitap(dı), pek takip etmiyorum ama ben incelediğim zaman en iyisi oydu.. diğerleri gibi buton bu, şuna çift tıkla tüm kodu oraya yaz demiyor..
bazen yarım kalmış projeler geliyor, illalah ediyorum, adamlar sınıf oluşturmayı bile bilmiyorlar, direk gui arkasına tüm işlemleri yazmışlar insafsızlar bin satır form .cs nin içinde kod oluyor..
o yüzden böyle amatörlerden olmamak için (bu arada onlar kendilerini profesyonel diye tanıtıyorlar), öncelikle OOP a yönel. ondan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.. algoritma olayı da uygulama yapa yapa gelişir..
-
unbalanced bunu yazdıredsox bunu yazdı
Abiler c# sanki daha yakın geliyo bana. ayrıca bu programın başka limanlara satışı da söz konusu. güvenlik ve iyileştirmeler konusunda da iyi olmak gerekiyor.
o zaman c# ile yap hocam :) yani dili ne kadar biliyorsun bilmiyorum.. sırf php ciysen işin biraz zor olabilir. c# ın kütüphaneleri çok farklı. uygulaman basit bir uygulamaya benziyor yani sadece müşteri takip ise? tabii çeşitli analizler olacaksa kullanacağın şeyler de farklı olması lazım..
soruların olursa bir şeyleri seçme ile ilgili forumdan sorabilirsin, yardımcı olmaya çalışırız.
hocam eğitim geçmişimde c# görmüşlüğüm var tabi ama uzun süredir kullanmadım. ama form yapısına falan aşinayım. ama bi sıkıntım olursa rahatsız edicem artık :))
raporlama falan olucak, fatura falan da kesilecek. işin ekstrası o kadar..
gokcan bunu yazdıhocam konunu bölüyorum ama:
c# dan önce algoritma çalışmak algoritma olayını çözmek daha mı mantıklı?
Eğer öyle ise, önerecek ya da elinizde olan dökmanlar var mı?Bende c# çalışmaya başlayacaktım onun için soruyorum?
kesinlikle algoritma bilgin olmalı. işin nasıl yapılacağını bilmelisin. çoğu zaman kağıt üzerinde algoritmanın cıkarılıp işe başlanması önerilir. ancak ben ve eminim bi çok kişi bu önemli kısmı göz ardı ediyoruz. program yazımında algoritmayı oturtuyoruz. ama tabi ki algoritma mantığını çözmelisin
-
Madem programın başka müşterilere satışı da mümkün görünüyor,
bence .NET dillerini, hem framework ihtiyaçları (XP den W8 e kadar OS kullanan müşterilerin olacak),
hem de kolaylıkla cracklenebilmesi nedeniyle tercih etmemelisin.
Bence Delphi yi dene...
-
SerYolcu bunu yazdı
Madem programın başka müşterilere satışı da mümkün görünüyor,
bence .NET dillerini, hem framework ihtiyaçları (XP den W8 e kadar OS kullanan müşterilerin olacak),
hem de kolaylıkla cracklenebilmesi nedeniyle tercih etmemelisin.
Bence Delphi yi dene...
:) hocam gerek türkiye gerek avrupa gerek amerika da bir bak bakalım kaç delphici aranıyor :)
delphi nin popülerliği benim lise zamanlarımdı. ben vb 6.0 ile uğraşırken, delphicilere gıpta ederdim, daha sağlam yazılımcılar diye.. ama delphi nin devrini politikaları bitirdi..
.net dillerinin framework gerektirdiği doğru ama unutmamak gerekirki windows un sahibi de bu teknolojinin sahibi de microsoft.. vista dan itibaren .net frameworklar yüklü olarak geliyor yani bir sıkıntı yok.. zaten artık hemen hemen her windows da .net framework yüklüdür... yoksa bile setup da otomatik indirir..
cracklenme olayına gelince, crackerların bir sözü var, çalışan her şey kırılır diye.. o yüzden bundan kaçış yok.. ama önlemini alacaksın... gerekli packerlar ve obfuscatorları kullanırsan çok da bir şey olmaz.. sonuçta öyle hayati önem taşıyan bir yazılım ya da onbinlerce dolara satılan bir yazılım değil..
-
unbalanced bunu yazdı
bazen yarım kalmış projeler geliyor, illalah ediyorum, adamlar sınıf oluşturmayı bile bilmiyorlar, direk gui arkasına tüm işlemleri yazmışlar insafsızlar bin satır form .cs nin içinde kod oluyor..
o yüzden böyle amatörlerden olmamak için (bu arada onlar kendilerini profesyonel diye tanıtıyorlar), öncelikle OOP a yönel. ondan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.. algoritma olayı da uygulama yapa yapa gelişir..
hoca öyle deme ama :P muhtemelen benim bu program da baya bi başlanngıç seviyesi olacak. ama ben amatörüm :))
-
Ne güzel bir konu oldu bu be :)
gokcan tarafından 24/May/14 18:46 tarihinde düzenlenmiştir
Algoritmaya çok takıntılıyım nedense.Çünkü ben ne zaman bir işe kalkışsam projeyi bitirdiğimde (matlab) hocalarım ağabeylerim bana algoritma mantığın çok kötü sistemi yazaşlatırsın dediler.Hep küfür ettim "çalışıyor yeaa yeter" mantığındada şuan onlar çok mantıklı geldi bana :) gene bakalım programlarda gene saçmalarsam algoritma neymiş ki der planlı programlı çalışırım -
bilmeyen ama öğrenmek isteyen insana saygı duyarım ve zaman buldukça yardım etmeye çalışırım.. ama hem doğru dürüst bilmeyip hem de kendini profesyonel diye satanlar ayrı bir sinir ediyor beni.. c#'ı (csharp-si şarp) , si diez diye okuyan adamlar tanıyorum hocam ve işin garibi bunun doğruluğunu ispat etmeye çalışıyor.. tabii aldı sonra payını..
yüzlerce garip vakalarla karşılaşıyorum.. ben yıllardır bu işle uğraştığım halde kendime asla profesyonel olarak göremiyorum, çünkü profesyonellik çok başka bir şey, ben çok şeyle uğraştığım için uzmanlaşamadım.. ama yine de öyle böyle bilirim.. ama karşıma programlamaya başlayalı bi kaç olmuş biri gelip bana profesyonelim demesi ayrı bir şey.. bu özgüveni bizim millet nerden buluyor bilmiyorum :))
-
unbalanced çok haklısın mesela ben holyone ın konularından sonra kendimi atacak yer arıyorum.Sadece usta olmak değil bazen ustalık yetmez aynı zamanda matematiksel zeka olayı bu bence
-
gokcan bunu yazdı
Ne güzel bir konu oldu bu be :)
Algoritmaya çok takıntılıyım nedense.Çünkü ben ne zaman bir işe kalkışsam projeyi bitirdiğimde (matlab) hocalarım ağabeylerim bana algoritma mantığın çok kötü sistemi yazaşlatırsın dediler.Hep küfür ettim "çalışıyor yeaa yeter" mantığındada şuan onlar çok mantıklı geldi bana :) gene bakalım programlarda gene saçmalarsam algoritma neymiş ki der planlı programlı çalışırımrahat ol hocam.. bir çok kişinin ağzındadır bu algoritma lafı.. ben yazılıma kendi imkanlarımla başladım yani biri öğretmedi.. algoritma nedir onu bilmem (sonra y.dışında ders aldım ama adam c++ da öğrenci takip yazılımı yaptırdı algoritma dersi) demek ki bunun belirli bir kalıbı yok ya da sadece problemin çözüm yoludur..
mesela sen istanbuldan antalyaya gideceksin.. istersen bursa ya sonra ankaraya sonra antalya ya yönel, istersen bursadan sonra balıkesir sonra izmir sonra antalya ya git.. ya da istanbuldan karsa git ordan hataya uğra ondan sonra antalya ya git..
bunların hepsi birer algoritmadır.. sonuçta antalya ya varıyorsun..
hocaların kast ettiği de şu.. bi insan istanbuldan antalya ya gitmesi için kars a gitmesine gerek var mı? iş hayatında en kolay ve sağlam biçimde çözmen önemsenir. en iyi yol neyse onu yapacaksın.. mesela bazı projelerde proje sorumlusu derdi ki, şu iş için hazır bir kütüphane varsa onu kullan kendin yazma.. neden? çünkü yapılmış bir şey test edilmiş ve bir projede kullanılıyordur.. o yüzden zamn kaybetme sıfırdan bir şeyleri yapmak için..
olay basit .. algoritma olayı zamanla gelişen bir şey.. sen 1 saatte çözersin bir problemi ben 10 dk. bunu sağlayan şey hem bilgi hem tecrübedir.. o yüzden başlangıç aşamasında kafana takacak şeyler değil. bundan 1000 kat daha önemli şey var o da ingilizce dir..buna kafanı yor :) çünkü yeni teknolojileri ivedilikle takip etmek zorundasın.. bu da ancak ingilizce ile mümkün.. yoksa geri kalırsın.. teknolojiyi geç takip eden adam da bana göre yazılımcı değildir..
-
ingilizce tamam bende ya çok sıkıntı değil o pratik yok bi uzun zamandır konuşmuyorum.Askerliği filan bitirdim yeni döndüm artık bi şekilde konuşma işinide hallederim.Bende dev c++ ile paşladım programlamaya okuldada işte az buçuk döngü eğitimi verildi.Bana sorsan saçma sapan. Al öğrenciyi seçme şansı ver 4 yıllık okul boyunca adamın seçttiği dilde profosyonel yap.Az biraz java vereyim şurdan biraz c++ üstüne bir tutam assembly attık mı ver fırına sonra yer mi yemez mi hangisini seçeceğine ilerleyeceğine kendi karar versin.Bazen eğitimde zorlama şart :)