Yazılım Ve Gelecek

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Erkek

Herkese selamlar. 

Son zamanlarda etrafınızda ve çevrenizde kesinlikle borsa ve kripto paralar ile ilgili geleceğe yatırım olarak fikir paylaşan, tez savunan ve yatırım yapan onlarca kişi vardır.

Bunlar aslında bizleriz, hepimiziz insanoğlu olarak geleceğimizi planlamak ve gelecekte bize daha yararlı olacağını düşündüğümüz durumların hesaplamasını ve uygulamasını yapmak yaratılış gereği işlenmiş, dillere pelesenk olmuş sözüde eklemeden edemeyeceğim  " dedem zamanında şuradan arsa almış olsaydı  " 

Peki kariyerlerimiz ve teknoloji sektörünün geleceği için planlarımız neler? ilerleyen yıllarda hangi alanların revaçta olacağını ve hangi alanların günden güne azalarak yok olacağına inanıyorsunuz?
    *yok olmaktan kasıt silinip gitmesi değil, işlevselliği, özelliğini ve yeterliliğini yitirmesi gibi örnek olarak : delphi* 

Aslında fikir ve tartışma yapmak istediğim konular ne kadar çok dil ve kütüphanenin olması ya da olacak olması değil, amaç gelecekte çok revaçta olacağını düşündüğünüz alanlar ve konu başlıklarını dinleyebilmek. 

Örnek vermek gerekirse ; Bugün TR'de belirli bir alanda bayağı bir kullanılan mobil app ile ilgili konusma fırsatım oldu, teknik altyapı olarak apache cordova ve ionic kullanılıyor.

Neden sorusuna cevapları ise : "Cross platform ve güzel bir mimari varken neden ios ve android için ayrı ayrı onlarca emek harcayalım? yıl 2021 ve ben teknolojinin artık bu kadar ilkel kullanılmasına karşıyım sonuç olarak milisaniyelik işlemler yapmıyoruz ve donanımlar ile uyumlu çalıştığı sürece bizim için hiç sorun teşkil etmiyor, sonuç olarak ben bu proje üzerinden gayet olumlu dönüşler yapıyorum ve şirket bu app üzerinden müşterilerine hizmet vererek milyonlar kazanıyor"  

Bir diğer örnek ise ; TR'de su an gerçekten alanında tek olan, günlük çok büyük veriler akan ve günlük net total bilgisini hatırlamasamda sadece 1 bölgeden günlük 80gb data geldiğini biliyorum. Bu sistemde java hadoop spring *belirli bir data büyüklüğünde sorun çıkana kadar nosql mimarisi bırakıldı ve sonrası için oracle geçiş yapıldı*

Peki gelecekte neler olabilir? 

Kurumsal ilanlarda aranan en cok özellikler ; .net / mvc / apı / java / spring / sql  / Java EE ( yeni adı ile jakarta *eclipse foundation tarafına geçti ve adı değiştirildi* ) / Hadoop,SQL ve bilimum veritabanı uzantıları /  .NET( c#, .asp, .core, xamarin etc.. ) /Python ( benim gördüğüm kadarı ile mühendislik ve akademi tarafı ) R , matlab 

FullStack : yukarıda yazanlara ek olarak html+css kütüphaneleri+ js + js kütüpheneleri 

*Desktop için ilan çok az hatta son zamanlarda göremedim* 

Frontend için : yukarıda yazanlardan daha ağırlıklı olarak görsel UX/UI deneyimleri, CSS/SCSS, etc.. 

Ancak günümüzde *ben yeni sayılırım*
    -react,react native graphql, redis, rabbitmq, elasticsearch, apollo, postman, API mimarisi, dağıtık sistemler, python web kütüphaneleri ( flask, django ), NOSQL yapıları, node.js, vue.js, express.js diye bu liste uzayıp gidiyor. 

- .net kastırmak, java spring kastırmak mantıklı bir yol olur mu? olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? 
    - .net/java gibi platformlar yerine JS ve türevleri kastırmak daha mantıklı mı? ( node.js, react, flutter, etc.. ) 
    -SQL mi NoSQL mi? 
    -Örnek vermek gerekirse WebAssembly bir devrim olabilir mi? 
    -Native yerine Cross platformlar çok daha ilerler mi? 
    -Oyun sektörü çok patladı mesela, gelecekte AR / VR oyunlar ne kadar revaç olabilir? 
    -Robotik sektörü, Otonom Sistemler, Büyük Veri vb alanlar geleceğin alanları mıdır? 

burada ki amacım .net vs java ya da .net / .core vs js gibi değil, daha çok gelecekte olan ve pazar payı olarak sorduğum bir kıyaslama

*Yapay Zeka konferanslarından ve bakkal amcaların bile yapay zeka yapıyorlar bizim oğlan yapay zekacı* demesinden ötürü listeye bilerek dahil etmedim, üniversitede iken 50 tane konferansın 49 tanesi yapay zeka üzerineydi. Yapay zeka alanında kariyer yapacak bir bireyin yüksek derecede matematik bilgisi ve analitik zekaya sahip olması gerektiğini düşünüyorum.* 

*Gömülü sistemleri dahil etmek istemedim, gömülü sistem programcılarının elektronik bilgisi olmasının ya da ekip içerisinde bu bilgileri frameworkleri sağlayan elektronikcilerin olması gerektiğini düşünüyorum, gömülü yazılımcıyım diyerek nato rca 474l uyarı sistemini oturup yazamaz kimse mümkün değil, fizik mühendisi, optik mühendisleri matematikcileri  ve birçok ekibin bir araya gelmesi ile oluşuyor* 

*kişisel fikirlerimde yanılıyor olabilirim, ben sizlerin değerli fikirlerini ve geleceğe yönelik tahminlerinizi merak etmekteyim*

Değerli yorumlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. 

Roark tarafından 27/Eki/21 10:04 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Seminerist
    Seminerist's avatar
    Erkek

Bu abimiz danimarka da güvenlik uzmanı evini gösteriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQDjTKumP4U

Not: sohbetleri güzel izleyebilirsiniz.

Seminerist tarafından 26/Eki/21 21:53 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Erkek

Abi bu şeye benzedi, ınstagram gönderileri altındaki bot yorumlarına, ne alaka hocam adamın evi :D 

Roark tarafından 26/Eki/21 21:02 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

Özellikle web için konuşacak olursak gelecekte dillerden çok mimarilerin, serverless sistemlerin hak ettiği gibi konuşulacağını düşünüyorum

Örneğin mikroservis ve mikrofrontend mimarisiyle iyi bir yazılım geliştirme sürecine sahip bir projede go kullan nodejs kullan rust kullan python kullan neti ne kadar kullanabilirsin bilmiyorum ama Java kullan çok önemli değil. Ön tarafta react kullan vue kullan ister typescript ile bir şeyler yap ister vanilla js. İstersen direkt html. Bütün bunları birleştirip ortaya bir şey koymak daha mantıklı

Döküman gerektiren ilişkisel olmayan verilerini nosqlde tut, ilişkisel olanları postgresqlde

Socketin olsun mesela redis gibi memcache kullan oda vs için tutup da veritabanı kullanma. Rabbit mq kullan bir queue sistemi için

Yani demek istediğim artık diller dikine ilerlemiyor yaraya ilerliyor. Birbiriyle haberleştiklerinde sağlamlaşıyorsunuz. Docker, kubernetes vs bunun için geliştirildi bence. Devopsçular sistemi karmaşık hale getirip kaçsınlar diye değil

Son öngörüm ise inşalla italic yazı tipi de kalkacak. Çok güzel bir dönem çok yakında diye hissediyorum

Herhangi bir dili öğrendiniz ve italic yazmıyorsanız bir şirkete girip çalışıyorsunuz gibi bir gelecek

iyibu! yeniden..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo

yazılımcı olmayın , çok sıkıcı iş.

3-5 yıl yazılımcı olarak çalışıp genel kültür edinin, sonra başka sektörlere atılıp yazılım bilginizle öne çıkın.

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Erkek
    by_Tet bunu yazdı

Özellikle web için konuşacak olursak gelecekte dillerden çok mimarilerin, serverless sistemlerin hak ettiği gibi konuşulacağını düşünüyorum

Örneğin mikroservis ve mikrofrontend mimarisiyle iyi bir yazılım geliştirme sürecine sahip bir projede go kullan nodejs kullan rust kullan python kullan neti ne kadar kullanabilirsin bilmiyorum ama Java kullan çok önemli değil. Ön tarafta react kullan vue kullan ister typescript ile bir şeyler yap ister vanilla js. İstersen direkt html. Bütün bunları birleştirip ortaya bir şey koymak daha mantıklı

Döküman gerektiren ilişkisel olmayan verilerini nosqlde tut, ilişkisel olanları postgresqlde

Socketin olsun mesela redis gibi memcache kullan oda vs için tutup da veritabanı kullanma. Rabbit mq kullan bir queue sistemi için

Yani demek istediğim artık diller dikine ilerlemiyor yaraya ilerliyor. Birbiriyle haberleştiklerinde sağlamlaşıyorsunuz. Docker, kubernetes vs bunun için geliştirildi bence. Devopsçular sistemi karmaşık hale getirip kaçsınlar diye değil

Son öngörüm ise inşalla italic yazı tipi de kalkacak. Çok güzel bir dönem çok yakında diye hissediyorum

Herhangi bir dili öğrendiniz ve italic yazmıyorsanız bir şirkete girip çalışıyorsunuz gibi bir gelecek

Italic yazıları düzelttim hocam :) tesekkür ediyorum fikirleriniz için. 

@yolbulucu ; Hocam bir mesajında bu minvalde bir tekrar okumustum yanlıs hatırlamıyorsam " yazılım bilgisi ile x bilgisini birleştirip para kazanamayan görmedim " gibi bir mesajdı. 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

Sektörü analiz etmek icin güzel konu hocam. Türkiye'de yasarken, gelismis ülkelerdeki is ilanlarina bakip o teknolojileri arastirirdim simdi de aslinda hala ayni düsüncedeyim.

Konuya gemeden önce; Ilk olarak hangi teknolojiyi ögrenmek isterseniz isteyin kesinlikle ama kesinlikle yabanci dilleriniz olsun yaninda. Benim suanki aklim olsaydi bir sürü dil ögrenirdim. Cidden cok büyük bir kapi acacaktir. Artik günümüzde ingilizce tek basina yeterli olmuyor. Mesela türkiye'de ingilizce yaninda almanca bilmek, sizi siemens'e götürür (Eger iyi bir yazilimciysaniz) ve daha sonra almanya, avusturya, belki isvicre gibi almanca konusulan ülkelere kapiyi acar.

Konuya dönersem: Isvicre'de gözlemledigim kadariyla gelecekte popüler olabilecek alanlar

Big Data, Machine Learning (Cok fazla var hemde), AI, microservices, LoRa (ya da daha iyi bir alternatifi cikarsa, belki 5G yerini alabilir, düsük güc tüketimi ve uygun fiyat saglarsa), cloud computing (icine bir sürü sey giriyor tabi ama cok fazla firmadan talep var), devOps (burda cok popüler ve suan calistigim yerdeki egitimlerden sorumlu kisi, devOps sertifikalilara ihtiyaci oldugunu söyledi), RPA (Robotic process automation) mesela anywhere, blue prism vs uipath gibi, cross platform her ne kadar yayilsa da hala native'e cok talep var (swift, kotlin)

Harici olarak;

IoT: gelecegin teknolojisi ;) Eger IoT üzerine calismak istiyorsaniz yüksek seviyeli bir dilin yaninda gömülü sistemlere cidden ilgi göstermeniz gerek. Özellikle ARM Cortex bu alanda cok hakim. Baslangic olarak arduino, esp gibi donanimlarla baslayabilirsiniz.

Blockchain tabanli uygulama gelistiren, arastiran firmalar gözüme batiyor. Iyi derecede solidity dili bilmek, konsepti anlamak önemli. Gelecekte bir cok uygulamanin blockhain tabanli olacagini düsünüyorum.

VR ve AR konusunda bekledigim etkiyi göremedim. Ilerde degisebilir bu durum ki gelecekten beklentimiz o yönde.

Web Assembly: bundan da cok umutluydum ancak hala beklenen etkiyi göremedim. Olur da lazim olur diye blazor ile örnek bir proje gelistirdim.. :)

suanlik aklima gelenler bunlar

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    telekom
    telekom's avatar
    Erkek

Geleceğe dair tek atımlık kurşunum olsa yapılan bir ürünü gördükten sonra (https://editor.construct.net) Web Assembly derdim.

Ömrümü adayacak olsam C derdim.

vatandaşa kafam girsin!..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek

Web Assembly de en büyük devrimi Razor yapacak. Ama daha vakit var minimum 4-5 kaldı ki JS tahtından edebilir mi bilmiyorum çooook uzun zaman gerekli. JS ile yazılan devasa projeler var artık.

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TeRRoR
    TeRRoR's avatar
    Erkek
    MhmdAlmz bunu yazdı

Web Assembly de en büyük devrimi Razor yapacak. Ama daha vakit var minimum 4-5 kaldı ki JS tahtından edebilir mi bilmiyorum çooook uzun zaman gerekli. JS ile yazılan devasa projeler var artık.

bi hype a bakar hocam :) neler neler yeniden yazıldı bir hype uğruna :)

herkes programcı olmak zorunda değildir, lütfen bir zorunluluk gibi programlama dilleri öğrenmeye çalışmayın. yabancı dil filan öğrenin amq.// s.kimin etini yerim, kasaba minnet etmem.// ince düşünene kalın girer.//
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

Sektörü analiz etmek icin güzel konu hocam. Türkiye'de yasarken, gelismis ülkelerdeki is ilanlarina bakip o teknolojileri arastirirdim simdi de aslinda hala ayni düsüncedeyim.

Konuya gemeden önce; Ilk olarak hangi teknolojiyi ögrenmek isterseniz isteyin kesinlikle ama kesinlikle yabanci dilleriniz olsun yaninda. Benim suanki aklim olsaydi bir sürü dil ögrenirdim. Cidden cok büyük bir kapi acacaktir. Artik günümüzde ingilizce tek basina yeterli olmuyor. Mesela türkiye'de ingilizce yaninda almanca bilmek, sizi siemens'e götürür (Eger iyi bir yazilimciysaniz) ve daha sonra almanya, avusturya, belki isvicre gibi almanca konusulan ülkelere kapiyi acar.

Konuya dönersem: Isvicre'de gözlemledigim kadariyla gelecekte popüler olabilecek alanlar

Big Data, Machine Learning (Cok fazla var hemde), AI, microservices, LoRa (ya da daha iyi bir alternatifi cikarsa, belki 5G yerini alabilir, düsük güc tüketimi ve uygun fiyat saglarsa), cloud computing (icine bir sürü sey giriyor tabi ama cok fazla firmadan talep var), devOps (burda cok popüler ve suan calistigim yerdeki egitimlerden sorumlu kisi, devOps sertifikalilara ihtiyaci oldugunu söyledi), RPA (Robotic process automation) mesela anywhere, blue prism vs uipath gibi, cross platform her ne kadar yayilsa da hala native'e cok talep var (swift, kotlin)

Harici olarak;

IoT: gelecegin teknolojisi ;) Eger IoT üzerine calismak istiyorsaniz yüksek seviyeli bir dilin yaninda gömülü sistemlere cidden ilgi göstermeniz gerek. Özellikle ARM Cortex bu alanda cok hakim. Baslangic olarak arduino, esp gibi donanimlarla baslayabilirsiniz.

Blockchain tabanli uygulama gelistiren, arastiran firmalar gözüme batiyor. Iyi derecede solidity dili bilmek, konsepti anlamak önemli. Gelecekte bir cok uygulamanin blockhain tabanli olacagini düsünüyorum.

VR ve AR konusunda bekledigim etkiyi göremedim. Ilerde degisebilir bu durum ki gelecekten beklentimiz o yönde.

Web Assembly: bundan da cok umutluydum ancak hala beklenen etkiyi göremedim. Olur da lazim olur diye blazor ile örnek bir proje gelistirdim.. :)

suanlik aklima gelenler bunlar

LoRa da kullanım alanında su anda en buyuk dezavantajın kapsama ve range aralıgının dusuk olması dıye bılıyorum hocam. + olarak gerçekten sektörü analiz etmek, kişisel yatırım, teknolojik yatırım ve bakış açısını genişletmek için güzel bir konu olur umarım. AR ve VR ile beraber artık mobilya ve ev eyşaları vb platformlarda real-time olarak obje yerleştirmek ile ilgili çalışmalar yapılıyor ( ıkea, vivense )  

Metaverse projesi ile beraber sanal gerçeklik vb alanda oyunlarında türeyeceği söyleniyor.