Yazılımcı İşten Ayrılırken Ne Yapmalı
-
Homer bunu yazdı:
-----------------------------SharpShooter bunu yazdı:
-----------------------------Homer bunu yazdı:
-----------------------------her şirketten ayrılırken mutlaka bütün çalıştığım projelerin verisiz şekilde veritabanı ve uygulamaları alırım. Emeğim olmayan projeyi almam. Sonuçta ben yazmışım kimin malını kimden sakınıyor :) Tabi bu projeleri gidip internete verirsen etik ve hukuksal olarak doğru olmaz ve götüne girebilir. Onun harici arşiv yapabilirsin :)
-----------------------------hocam peki senin yerine başka yazılımcı geldiğinde senden kaynak kodları istemiyorlarmı?
-----------------------------hacım sen kaynak kodları ne zannediyorsun? bir belge falan mı?
kaynak kodlar zaten şirket içi ortak bir server da bulunur. .net kodlayan şirketler genelde tfs kullanır. Kodların orjinal hali her daim TFS de bulunur. Yazılımcı gelir kendine bir kopyasını alır, çalışır ve işi bittiğinde serverda ki kodları kendininkiyle değiştirir. Böylece ortak bi çalışma ortamı olur :)
işin özeti al götür, sağda solda public etme yeter.
-----------------------------kaynak kodlar yalnız bende var ve benden başka kimse bir satır kod yazmadı.ben hiç kaynak kod bırakmamak diyorum tfs kullanılmıyor.
-----------------------------hacı senden sonra gelecek adam ne bok yiyecek? illaki seni bulup öttürürler. Sözleşme yaptın mı? ne kadar büyük proje? ve niye böyle bişi yapmak istiyorsun? eğer maaş alamadıysan falan sana paranı verene kadar verme ibnelere :)
-
bizim şirkette bir kişi öyle bişey yaptı, kodları devir yada teslim etmeden ayrıldı hatta kaçtı denir ona :) kodlar tescilliydi mahkeme kararıyla vermek zorunda kaldı arada kaybolan güncellenemeyen programdan dolayı yapılan kesintilerde yazılımcı arkadaşa girdi severdim kendisini kötü oldu
Mesaj 24 Temmuz 2012 (Sali) Saat: 12:34'da Sharp tarafından düzenlendi. -
benim de tanıdık biri, ayrılırken bişileri almıştı, sonra evini bilişim polisleri basmıştı kasalara falan el koymuşlardı.
-
SharpShooter bunu yazdı:
-----------------------------her şirketten ayrılırken mutlaka bütün çalıştığım projelerin verisiz şekilde veritabanı ve uygulamaları alırım. Emeğim olmayan projeyi almam. Sonuçta ben yazmışım kimin malını kimden sakınıyor :) Tabi bu projeleri gidip internete verirsen etik ve hukuksal olarak doğru olmaz ve götüne girebilir. Onun harici arşiv yapabilirsin :)
-----------------------------hocam peki senin yerine başka yazılımcı geldiğinde senden kaynak kodları istemiyorlarmı?
-----------------------------hacım sen kaynak kodları ne zannediyorsun? bir belge falan mı?
kaynak kodlar zaten şirket içi ortak bir server da bulunur. .net kodlayan şirketler genelde tfs kullanır. Kodların orjinal hali her daim TFS de bulunur. Yazılımcı gelir kendine bir kopyasını alır, çalışır ve işi bittiğinde serverda ki kodları kendininkiyle değiştirir. Böylece ortak bi çalışma ortamı olur :)
işin özeti al götür, sağda solda public etme yeter.
-----------------------------kaynak kodlar yalnız bende var ve benden başka kimse bir satır kod yazmadı.ben hiç kaynak kod bırakmamak diyorum tfs kullanılmıyor.
-----------------------------hacı senden sonra gelecek adam ne bok yiyecek? illaki seni bulup öttürürler. Sözleşme yaptın mı? ne kadar büyük proje? ve niye böyle bişi yapmak istiyorsun? eğer maaş alamadıysan falan sana paranı verene kadar verme ibnelere :)
-----------------------------evet beni başka iş için aldılar şimdi o işi hemde bu projeyi yapdırtılar.baya büyük proje ve 1 şirket değil holding içinde olan bütün şirketler kullanıyor holdinge bilgi gönderiyor bir ağ gibi server-client tarzı.konuyu gizli yapsaydım keşki :)
-
Bende halı imalat işi ile uğraşıyorum çalışanlarımdan bazıları ayrılırken bi kaç tır halı alır gider sonuçta adam tezgahın başında durdu onlarca gün, saat ayakta durdu çalıştı kendisi dokudu halıların hepsi kendisinin elinden geçti eee alıp gitmede hakkı,
-
Robinson_Crusoe bunu yazdı:
-----------------------------Bende halı imalat işi ile uğraşıyorum çalışanlarımdan bazıları ayrılırken bi kaç tır halı alır gider sonuçta adam tezgahın başında durdu onlarca gün, saat ayakta durdu çalıştı kendisi dokudu halıların hepsi kendisinin elinden geçti eee alıp gitmede hakkı,
-----------------------------Bir kaç tır mı ? Yuhhh....
O kadar hakkı varsa bence maaşı arttır bırakıp gitmesinler...
-
SnipeTR bunu yazdı:
-----------------------------Robinson_Crusoe bunu yazdı:
-----------------------------Bende halı imalat işi ile uğraşıyorum çalışanlarımdan bazıları ayrılırken bi kaç tır halı alır gider sonuçta adam tezgahın başında durdu onlarca gün, saat ayakta durdu çalıştı kendisi dokudu halıların hepsi kendisinin elinden geçti eee alıp gitmede hakkı,
-----------------------------Bence çok güzel bir örnek ..
Yazılımcı da çalışan arkadaş , benim emeğim dediğin şey için sen maaş alıyorsun.Yani emeğinin hakkını zaten alıyorsun.O yüzden o kaynak kodlar etik olarak ve yasal olarak senin değil... Yani o kaynak kodları (ç)almanın , yukarıdaki örnekteki gibi halı (ç)almaktan bir farkı yok.
Yazılımcı firmalar bu durumlar için mutlaka sözleşmeye bi madde koymuşlardır ve yasal olarak çok ağır yaptırılarda bulunabilirler.
Mesaj 24 Temmuz 2012 (Sali) Saat: 13:19'da student tarafından düzenlendi. -
student bunu yazdı:
-----------------------------SnipeTR bunu yazdı:
-----------------------------Robinson_Crusoe bunu yazdı:
-----------------------------Bence çok güzel bir örnek ..
Yazılımcı da çalışan arkadaş , benim emeğim dediğin şey için sen maaş alıyorsun.Yani emeğinin hakkını zaten alıyorsun.O yüzden o kaynak kodlar etik olarak ve yasal olarak senin değil... Yani o kaynak kodları (ç)almanın , yukarıdaki örnekteki gibi halı (ç)almaktan bir farkı yok.
Yazılımcı firmalar bu durumlar için mutlaka sözleşmeye bi madde koymuşlardır ve yasal olarak çok ağır yaptırılarda bulunabilirler.
-----------------------------
hocam bende sözleşmede öyle birşey yok.hem beni alırken başka proje için almışlardı şimdi başka projeyide bana yaptırdılar onun için para almıyorum.
-
en basından beri anlamadıgımı yazıyorum :D
yazılım cı işten ayrılırken yanına aldıgı her kod çalmaktır. sana ait olmayanı almak dır.
paran azmıydı çalışma
zamanın da vermiyordu -çok çalışıyordun- senin işin degil vs çalışma kardeşim
ama o kodları yazarken o adam için çalışıyordun ve onun malı
amacım tartışma degil sadece hakkınız olmayanı almanın adı hırsızlık dır
Mesaj 24 Temmuz 2012 (Sali) Saat: 13:37'da kady tarafından düzenlendi. -
ben de hep aldım. zaten her şirket 5 yıllık "paylaşmama" sözleşmesi imzalatır. son işyerimin alanı biraz farklıydı ve o yüzden o alanda 5 yıl çalışmayacağım ve şirket kurmayacağım diye sözleşme imzaladım.
almak bence senin en doğal hakkın. ama kullanmak, paylaşmak vs.. etik bir davranış değil.
bazen insan yaptığı bir şeyi nasıl yaptığını unutuyor ve açıp bakma ihtiyacı duyuyor.