Yeminli Mali Müşavir
-
:)) mali müşavir olarak soruna cevap verim
10 yıl (ruhsatlı)serbest muhasbeci mali müşavir olarak görev yapan hani senin tabelada YMM olarak görüğünün bi alt basamağı SMMM xxx yy ler 10 yılı tamam ladıktan sonra yeterlilik sınavına tabi tutulur (sınav detayını yazmayım şimdi) sınavı geçtimi bunlar öylee allah çarpsın kuran çarpsın diye kendi başlarına yemin etmezler http://www.ankaraymmo.org.tr/uye_gereklievrak.php?cmd=detay&id=17 linkteki gibi asliye ticaret mahkemelerinden yemin tutanağı ile duruşma günü talep ederler ve hakim karşında
………………….(“YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNİN, BİR KAMU HİZMETİ OLDUĞUNU BİLEREK, TÜRKİYE CUMHURİYETİ KANUNLARINA, MESLEKİ KURALLARA VE MESLEK AHLAKINA UYACAĞIMA, MESLEĞİMİ TAM BİR BAĞIMSIZLIK, TARAFSIZLIK VE DÜRÜSTLÜKLE YERİNE GETİRECEĞİME, ÜZERİME ALDIĞIM İŞLERİ DİKKAT VE ÖZENLE YAPACAĞIMA, NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE YEMİN EDERİM.”)
der ve devlet ten tastik yetkisini alır yeminle ilgili merakını giderebilmişizdir umarım :)) lakin o yemin kısmına gelene kadar adamda saç baş bırakmazlar
-
tbt de bukadar muhasebeci varmıymış yahu :) bende smmm stajyeriydim ama kamuya girdiğimden, bıraktım.
ymm olan var mı diye sormuş arkadaş yani 40 yaşında olan biri varmıdır ki forumda. en az 40 olmalı.
smmm ler on yıl çalışmış olmalı ama çooooook zorluyorlar onları. yani işi gücü bırakıp bir yıl çalışsalar bile çok zor.
diğer yandan kamuda çalışan müfettişlerin bazıları da sınavına girebiliyor.
yaptıkları iş denetim, tasdik. kdv iadeleri için genelde değer görüyorlar onların raporu olmadan devletten alınamıyor. kdv iadesi onun için iş bulmaları biraz daha kolay. ama abartı kazançları yok. ortalama on bin. ama çevresi çok olursa yürür gider. her işte olduğu gibi.
ama sayıları günden güne artmakta, ve kurulan Kamu Gözetim Kurumu da bazı yetkilerini alıp, bağımsız denetçilere verebilir.
asliye mahkemesinde yemin ediyorlar. adı ondan yeminli.