Yüksek Lisans Tezi Yazma Hakkında
-
Aslında üniversitelerin tez yazım kılavuzları oluyor. Onlar da işe yarayabilir. Söyleyen olduysa sorry...
Daha benimde yüksek lisans tezim duruyor oyy.. oyy..
JOE tarafından 18/Oca/16 15:37 tarihinde düzenlenmiştir -
Çok merak ediyorum, ortaya koyduğun "image processing" olarak adlandırdığımız görüntü işleme algoritmalarını hiçbir referans kullanmadan nasıl gerçekleştirdin.
Görüntü işleme sistemlerinde özellikle matematik modellemelerden yararlanılarak bir algoritma oluşturulur.
Jacobian denklemi -vector ve 1. dereceden kısmi türevlerin görüntü arayüzünde işlenmesi yöntemi üzerinde kullanılır.Euler lagrange denklemi,parabolic denklemler...vs
Yani matematikte kendi formüllerini oluşturup uyguladığını mı söylüyorsun...
unbalanced partial equation lol :D
-
Esconda bunu yazdı
Çok merak ediyorum, ortaya koyduğun "image processing" olarak adlandırdığımız görüntü işleme algoritmalarını hiçbir referans kullanmadan nasıl gerçekleştirdin.
Görüntü işleme sistemlerinde özellikle matematik modellemelerden yararlanılarak bir algoritma oluşturulur.
Jacobian denklemi -vector ve 1. dereceden kısmi türevlerin görüntü arayüzünde işlenmesi yöntemi üzerinde kullanılır.Euler lagrange denklemi,parabolic denklemler...vs
Hah tam da bu sebepten hem savunmada yerin dibine sokarlar hem plagiarismden gomerler haberin olsun.
-
@JOE, geçen baktım da yoktu hocam.. bizim bölüm biraz farklı o yüzden kendi sitelerine koymamışlar, genel olarak bir şeyler buldumda bakalım
@Esconda, Bahsettiğim şey aldığım dersle ilgiliydi hocam :) zaten bir kaç proje için de tahribat da fikir danışmıştım, oradaki konulara bakarsan öyle belirli bir algoritma üzerinde gitmedik.. Sadece hatırladığım kadarıyla uzaklıkla ilgili Euclidean distance kullanmıştık.
Genelde millet matlab kullandığı için var olan algoritmalar üzerinden gidiyor sadece o metodu çağırıp işin içinden çıkıyordu. Biz de logic seviyeden gittik, kendimize göre bir şeyler düşünüp yaptık.. Mesela atıyorum el yazısı ile yazılmış eski tarihi metinler vardı, bunların her satırını işaretlememiz gerekiyordu dikdörtgen şeklinde.. Bazı algoritmalar vardı hocaların kullandığı v.s. ama biz arkadaşla kendimiz bir algoritma geliştirdik, atıyorum önce tüm resmi siyah-beyaz hale çevirdik, sonra siyah alanlardan sonra aralardaki beyaz alanları bulduk, sağ ve sol taraftaki en uç noktaları ve kenarlarında siyahlıkların olup olmadığını bulduk böylece satır sonu ya da başı olduğunu anlayabiliyorduk v.s.
%80 oranında v.s. doğru çalışıyordu hatırladığım kadarıyla.. bunun gibi şeyler..
tez konusunda ise derinlemesine algoritmalara girmeme gerek yoktu çünkü hazır kütüphaneleri kullanma iznim var, ama image processing daha doğrusu document analysis dersinde hazır kütüphaneler kullanmadan yapıyorduk hepsini. Ama tezde emguCV, aforge gibi şeyler ile testlerimi yaptım, kendim oturup da yüz tanıma algoritması ya da body detection yapmadım.. Örneklerine baktım nasıl yapmışlar v.s. diye, daha sonra kendime uygun şekilde çevirdim..
Tez tarafında onların algoritmalarını bulup açıklayacağım, arkaplanında belirli bir algoritma yatıyor ve bunlar da makalelerde mevcut.. onları kullanarak face detection, body detection, motion detection, SURF (epfl den çıkma :) ) gibi şeylerin açıklamalarını eklerim.
-
izzmarit bunu yazdıEsconda bunu yazdı
Hah tam da bu sebepten hem savunmada yerin dibine sokarlar hem plagiarismden gomerler haberin olsun.
Farklı kod biçimlerini yorumlayarak kendi algoritmasını oluşturmuş olabilir .Fakat işte o kullandığı kod biçimleri elbet bir matematik modelinin referansıyla oluşturulmuştur.
Yani bilmeden o matematik formülasyonunu entegre ediyor, fakat neden o şekilde çalıştığı bilinmiyor.
-
3 üniversite inceliyorsa iyiymiş benim tezimde 4 farklı üniden hoca gelmişti ek olarak 2 adet makale yayınlama şartı koymuşlardı.
Arkadaşlardan farklı olarak ekleyebileceğim tek şey kullandığın matematiksel modeller veya varsa kütüphaneler appendix'de açıklanır. Tezinin özet kısmında neden yaptığını nasıl yaptığını çok iyi anlatman lazım.
Aynı zamanda sonuçlarının realist ve tekrarlanabilir olması çok önemli -
sandman bunu yazdı
3 üniversite inceliyorsa iyiymiş benim tezimde 4 farklı üniden hoca gelmişti ek olarak 2 adet makale yayınlama şartı koymuşlardı.
Arkadaşlardan farklı olarak ekleyebileceğim tek şey kullandığın matematiksel modeller veya varsa kütüphaneler appendix'de açıklanır. Tezinin özet kısmında neden yaptığını nasıl yaptığını çok iyi anlatman lazım.
Aynı zamanda sonuçlarının realist ve tekrarlanabilir olması çok önemliben 3 üniversitede okuduğum için böyle, onlara yollamam gerekiyor tezi, savunmaya kim gelir kim gelmez fikrim yok :)
ben kod açıklamasını ya da kullandığım kütüphanelerin açıklamasını normal bölümlerde yapmayı düşünüyordum.. Mesela yüz tanıma ve body detection için emgu nun (daha doğrusu opencv nin) cascade classifier ını kullandım.. Hazır xml leri var body (upper) ve face için, o xml lerden yararlanarak tespit ediyor. bunların açıklanması sanırım appendix tarafında değil de tezdeki ilk açıklama kısımlarında olması lazım diye düşünüyorum..
sonuçların realist ve tekrarlanabilir olması ne demek?
mesela ben veri kaynağı olarak direk IP camerayı ya da ekrandan seçilen bir bölgeyi (region of interest) i video kaynağı olarak kullanıyorum ama asıl kaynak her zaman IP camera, çünkü onun konumunu (rotasyon) ayarlıyorum. Ortam değişken olabilir, çok ışıklı, karanlık, orta ışıkta v.s. O zaman kamera gece moduna geçiyor, resimler renksizleşiyor, oradaki detection olayı ile gündüz vakti tanıma olayı farklı olabiliyor.. Hatta uzaklık yakınlık, üstündeki elbise (arkanı döndüğünde mesela atletle isen tanıma oranı farklı, elbise varsa tanıma oranı farklı) olup olmadığı da önemli.. Belki kellik faktörü de önemli ama çevremde tamamen kel olan biri yok :)
Bir sürü çeşitli parametreler olabilir, haliyle tekrarlanabilirlik biraz zor olabilir. ya da ben farklı anladım
-
sandman bunu yazdı
Aynı zamanda sonuçlarının realist ve tekrarlanabilir olması çok önemliHadi ya fenaymis. Bizde 3 universite ve tek yayin master icin ama impact factor siniri var ilk 100dekilerden birinde yayina kabul alman gerekiyor onlarin da en kotusu Nature.
-
unbalanced bunu yazdı
@JOE, geçen baktım da yoktu hocam.. bizim bölüm biraz farklı o yüzden kendi sitelerine koymamışlar, genel olarak bir şeyler buldumda bakalım
@Esconda, Bahsettiğim şey aldığım dersle ilgiliydi hocam :) zaten bir kaç proje için de tahribat da fikir danışmıştım, oradaki konulara bakarsan öyle belirli bir algoritma üzerinde gitmedik.. Sadece hatırladığım kadarıyla uzaklıkla ilgili Euclidean distance kullanmıştık.
Genelde millet matlab kullandığı için var olan algoritmalar üzerinden gidiyor sadece o metodu çağırıp işin içinden çıkıyordu. Biz de logic seviyeden gittik, kendimize göre bir şeyler düşünüp yaptık.. Mesela atıyorum el yazısı ile yazılmış eski tarihi metinler vardı, bunların her satırını işaretlememiz gerekiyordu dikdörtgen şeklinde.. Bazı algoritmalar vardı hocaların kullandığı v.s. ama biz arkadaşla kendimiz bir algoritma geliştirdik, atıyorum önce tüm resmi siyah-beyaz hale çevirdik, sonra siyah alanlardan sonra aralardaki beyaz alanları bulduk, sağ ve sol taraftaki en uç noktaları ve kenarlarında siyahlıkların olup olmadığını bulduk böylece satır sonu ya da başı olduğunu anlayabiliyorduk v.s.
%80 oranında v.s. doğru çalışıyordu hatırladığım kadarıyla.. bunun gibi şeyler..
tez konusunda ise derinlemesine algoritmalara girmeme gerek yoktu çünkü hazır kütüphaneleri kullanma iznim var, ama image processing daha doğrusu document analysis dersinde hazır kütüphaneler kullanmadan yapıyorduk hepsini. Ama tezde emguCV, aforge gibi şeyler ile testlerimi yaptım, kendim oturup da yüz tanıma algoritması ya da body detection yapmadım.. Örneklerine baktım nasıl yapmışlar v.s. diye, daha sonra kendime uygun şekilde çevirdim..
Tez tarafında onların algoritmalarını bulup açıklayacağım, arkaplanında belirli bir algoritma yatıyor ve bunlar da makalelerde mevcut.. onları kullanarak face detection, body detection, motion detection, SURF (epfl den çıkma :) ) gibi şeylerin açıklamalarını eklerim.
...
sonuçların realist ve tekrarlanabilir olması ne demek?
Hocam o %80 olayını açıklamalısın. Örneğin X ve Y algoritmaları olsun aynı işi yapan. Seninkiyle birlikte bu üç algoritmayı bir test veritabanına uygulayıp sonuçları istatistiksel testlerle ortaya koyman gerekiyor. Kısaca %80 doğrudur diyebilmen için bir test yapmış olman lazım. Korelasyon ve regresyon analizine bir bak hocam. Ben neyin ne işe yaradığını bile hatırlamıyorum:) Kaynak olarak aldığın tezlerden birinde veya birkaçında böyle bir hesaplama yapılmıştır.
Matlab kullandıysan şanslısın:) Matlabdaki optimize algoritmaların tamamının atıfı vardır. aforge konusunda çalışmadım. Bir şey diyemeyeceğim ama olmaması imkansız.
Hocam sonuçların tekrarlanabilir olması demek şu, aynı hedef materyal için farklı sonuçlar çıkmaması lazım. Kısaca aynı elma fotoğrafına ilk gün elma ikinci gün armut dememesi lazım gibi... Diğer bir değişle yapman gereken algoritmayı matematiksel bir modele oturmak. Daha açık ifadeyle formülde sadece çarpı ve bölü olmalı. Kesinlikle artı eksi olmamalı.
-
yok hocam c# kullandım çünkü http tabanlı olarak IP camerasını buna göre kontrol ettiriyorum, ondan önce düşüncemiz kendimiz yapmaktı kamera döndermek için var olan platformu ama hocalar hazır kamera istediği için öyle oldu..
kütüphane olarak emgucv kullandım, aforge de kullandım ama pek verim alamadım, ama onların opensource olarak mjpeg kaynaktan görüntü çekme kısmını kullandım ve kullanıcıya iki şekilde sundum
1- skype ın görüntü verdiği kısımda ROI olarak istediği seyi seçtiriyorum
2- direk ip kamerasından gelen veriyi alıyorum
2. kısımdaki çözünürlük daha büyük, o yüzden işlenmesi biraz daha zor oluyordu ben de resize yaptım hızlandı :) 2. kısım ile çalışmak biraz daha performanslı gibi geldi
Şimdi projeye performans ölçmek için watcher lar koyup bakayım..
onun dışında böyle grafik v.s. oluşturmak gerek ama işte onları hangi parametrelerle yapayım bilmiyorum..
mesela motion detection kullandım ama bizim projeye uygun olmadığını gördüm. çünkü temel olarak eskiyi ve yeniyi karşılaştırıyor..değişim olmuşsa hareketlenme var diyor, ama ben kamerayı rotate ettiğim için zaten tüm ortam değişiyor öyle olunca da alakasız şeyleri bile sanki hareket ediyormuş gibi görüyor o yüzden bizim projede kullanılmaz.
aslında yapmayı istediğim ama stabil alamadığm başka bir şey de, şahısa göre çalışması..
bunda da önce surf u kullandım ama face recognition için çok iyi olmadığını gördüm.
daha sonra machine learning tabanlı bir şey kullandım, örnek olarak belirli sayıda test datası veriyorum, daha sonra da gerçek veri ile karşılaştırıyor ama o da çok iyi çalışmadı.. mesela hocayı benimle karıştırıyordu ki hocanın gözlüğü olmasına ve kadın olmasına rağmen :)
ama bunları doğru dürüst toparlamadım .. hepsi aklımda ama böyle bir ölçüm v.s. yapmadım..
anladığım kadarıyla bu kısım uğraştıracak baya beni
teşekkürler cevap için