Yunan Pontus Iddialari
-
pc_worm bunu yazdı:
-----------------------------
Yunanistanda kemençe eşliğinde büyük şenlikler düzenleniyor burda mübadele dönemininde etkisi var. Buradaki hristiyanların oraya oradaki müslümanların buraya göçüyle karadeniz'e ait olan kemençe gibi kültür özelliklerinin Yunanistan'da ve Trabzon'da da yer alması gayet normal bunda yanlış olan birşey yok. İnsanlar kültürlerini yaşamak isteyip dillerini unutmak istememeleri en doğal hakları tabiki, olayı şiddete ve ayrımcılığa itmedikleri sürece. Zaten karadenizi milliyetçiliğin aşırı körüklendiği bir yer olarak ele aldığımzıda, bir bağımsız devlet kurulması gibi konular hayalden öteye gidemez bence.
Düzenleme: Sunumu indirdim ama henüz incelemedim.
-----------------------------Mubadelenin kulturler arasindaki bir cok kulturel ogenin karsilikli olarak degistirilmesine ogrenilmesine etkisi vardir. Fakat slaytlari incelediginde goruceksin ki, bahsettigim slaytta pontus ulkesi mi desem herne durumsa onun bagragi onunde, kemenceyle horon tepilyior pontuslular tarafindan. Olay soyle gerceklesiyor, orda oynan bu oyun sirasinda, bir cok kisi sorunca durumu, lobi soyle yapilmis, bu trabzondaki yunan milletinin yani pontus un diye seyler soylenmis. Bunu gectim, slaytinda konusu oldugu gibi, ermeni soykirimindan sonra pontus soykirimi nin ortaya cikarilip iddia ediliyor ve gundeme getiriliyor olmasi, ozur dilenmesi kabul edilmesi isteniyor. Belki hep bilgisayar basinda durmaktan herzaman guncel konulara uzakligimdan dolayi yeni duydum boyle bir olayi fakat, paylasmak istedim boyle bir anda :) Dedigin gibi bu baskentlerini Trabzon olarak goren pontuslular tabiki ve asla ulkemizden toprak bile alamazlar fakat, insana koyuyor be abi bunlari duyunca ve gorunce, Gazi Pasa'yi ve onun dik durusunu ozluyor insan.
-
Trabzon rumlarının; yunanistan ve güney kıbrıs rum yönetimindeki rumlarla, türkiye türkü-azeri türkü gibi bir kan bağı mevcut ama trabzon yunanistanın iddiaları komik kaçıyor. Osmanlı zamanında yıkılmış bir pontus krallığı var ortada, yıllar önce alınmış halkı slaytlardada görüldüğü gibi avusturalyadan avrupanın çeşitli yerlerine kadar dağılmış. Tarihin eski dillerinden biri olan Helence (Trabzon rumcası) unutulmaya yüz tutmuş, artık 100'e kadar say desen sayacak adam kalmamış, olayın birde bu boyutu var. Yinede herkes herşeyi kendi çıkarına çekmek için uğraşıyor, boşuna uğraşıyorlar tabiki ama dediğin gibi Türkiye'nin bu olaylara bu kadar tepkisiz kalması çok üzücü. Adamlar bu kadar imkansızlık içinde bu kadar dolap çevirmeye kalkıyor, sen sadece bakıyorsun. Türkler gerçektende hep masa başında kaybediyor.