Zekalıyım Ama Amele Olmak İstiyorum
-
Bu video viyana da bir grup gencin bir ortamda bulunduğu sırada çekilmiş. Sanırım tarih 2010 olması lazım. O zamanki gençlerimizin ufuklarının ne kadar dar olduğunu görebiliyoruz. Bunun sebebi de bir ya da iki nesil önceki göç etmiş ailelerin genel itibariyle cahil olduğu ve okumadığından dolayı çocuklarını iyi yönlendiremedikleri. Ama günümüzde gözlemlediğim kadarıyla artık aileler daha bilinçli ve hepsi çocuklarının okumasını büyük yerlere gelmesini istiyor ve çok destekliyorlar. Bunu anlamaları sevindirici. Evet maalesef kötü işlerde genelde türklerin de içinde bulunduğu göçmenler çalıştırılıyor ama bu kader yavaş yavaş değişiyor. Artık çevremde türk diş doktoru, avukat,mühendis v.s. görüyorum. Dönerciliğe ya da temizlik işçiliğine olan yönelme azalmış durumda.
http://www.youtube.com/watch?v=pDMVK2XHq4w
unbalanced tarafından 12/Haz/15 03:48 tarihinde düzenlenmiştir -
1- sunucu hatalı
2- çocuktan zeka fışkırıyor, azıcık da bana vermesi lazım
3- video baya eski
1- neden hatalı: herkes avukat, hakim, doktor olacak diye bir şey yok, böyle düşünen aileler yüzünden insanlar istedikleri mesleği icraa edemiyor, ünilerde gereksiz yığılmalar oluyor
2- baştan pes etmiş, ama dünyanın sonu değil hayat onun hayatı
-
şimdi çok yazamam hocam sabah sınavım var öyle ara vermiştim bi konu açayım dedim :)
şimdi beni üzen şey bizim milletimizin insanlarının daha iyi yerlerde olması. Yani avrupada dışlanıyoruz bazen.. Eski ev arkadaşım almandı, türklerin aksanıyla dalga geçiyordu v.s. zaten almanyada yaşayanlar uzun süre yaşasalar bile doğru dürüst almanca konuşamıyorlar, öğrenmiyorlar, kendi içlerine kapanıyorlar.. sonra işte çocukları da böyle dar düşünüyor. Elbette herkes yüksek eğitim yapmak zorunda değil ama bir isviçreli aile çocuğunu böyle yönlendiriyorsa, neden bizimkiler de bunu yapmasın ki? İnşaat işinde, taşıma-getir götür işindekiler genel itibariyle göçmenler.. Bunun sebebi okul ile ilgili, yani yüksek tahsil yapan adam boş kalmaz pek.
Son bir nokta, burası türkiye değil hocam yığılma olsun. Adamlar on yıllar sonra ne kadar mühendis, ne kadar öğretmen gerekliiğini hesaplayıp kontenjanları ona göre belirler ve her üniversite bitiren hem donanımlı olur (bilmeyen adam geçemez) hem de okurken yaptığı yaptığı stajlar sayesinde iş bulur. Buradaki stajlarda 2-3 yıl sürüyor. Tabi üniversiteler bir kaç çeşide ayrılıyor v.s. yani adamlar her detayı düşünmüşler. Okuyan türkiyedeki gibi boş kalmaz ya da yığılma olmaz merak etme sen
-
Daft a katılmakla beraber
şunu ekleyim komşumuzun abası ve oğulları amcaları dayıları tüm sülale yabancı ülkelerde inşaatlarda çalışıyor.
hatta Burada düzgün iş buldular yine o inşaata gidiyor
neden diye sordum birgün. çünkü işim ağır değil hemde ayda 5000 -7000 tl arası alıyorum dedi burada memur olayımda 1500 a talimmi edeyim dedi.
üstelik bunun alanı o kadarda Paralı bir bölüm değilmiş fayans mı demişti o çok para lıyormuş
Türkiyede bir hakim savcı 5000 maaş alıyor oradaki inşaatçıda.
para karşılaşmasıysa böyle ama kültür tabi başka birşey o konuya birşey diyemem.
ama sunucuda seçmece getirmiş
-
burda o tarz işçiler asgari ücret tarzında para alıyorlar. tanıdığım biri bu işte patron ve işçileri ekseriyetle türk. laminant parke olayını yapıyorlar. adam bunlara 3600-4000 frank veriyor o da yaklaşık 12000 tl paraya denk geliyor. Ama burada bir devlet kurumunda bilgisayar mühendisi olarak çalışırsan çok yüksek para alabilirsin. Tanıdığımın akrabası bern de bir devlet kurumunda 1 sene önce 20 bin frank alıyordu o da yaklaşık 60 bin tl ediyor. sınıf arkadaşım geçen yıl aylık net 35 bin frank alıyordu, o da 100 bin tl den fazla :)
türkiyedeki hakim ile avrupada temizlik işçisini mi karşılaştırdın :) türkiyedeki hakim in bir sürü olanağı var ve para çok çok fazla yeterli ve çok da rahat yaşar.. Ama avrupadaki işçinin kazandığı para buraya göre çok iyi para değil. Evet rahat geçinebilir türkiyedeki işçi ile karşılaştırıldığında ama okumuş biriyle karşılaştırmak aptalca olur. Bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapmamak lazım
-
Mağara.avi :D
Şaka bir yana eleman haklı. Şahsen ben üniversiteye gitmek yerine liseyi bitirdiğimde gidip de sanayide çalışmak isterdim. Askerliği de aradan çıkarsam şu an en kötü 6 yıldır çalışıyor olurdum. Birikim yapıp kendi işimi kurmuş olabilirdim bile bu yaşlarımda. Ama gerek toplum baskısı, gerek ülkeyi yönetenlerin yönetilmesi gerektiği gibi yönetememesi neticesinde sanki hakikaten birbok varmış gibi üniversiteyi şişirdiler. Bu balon da patladı zaten. Her sene bilmem kaç yüzbin öğretmen şu bu atanma bekliyor.
Zorunlu eğitim de 12-13 yıl olduğundan dolayı adamakıllı üniversiteye gitmemiş sıradan bir insan bile işte liseyi bitirdim, askere gittim geldim derken 22-23 yaşında anca adamakıllı iş hayatına atılabiliyor. Ülkemizde ciddi bir problem var. Belki şimdi çok az sancısını çekiyoruz ama bu sistem böyle devam ederse bundan 20 yıl sonra çok ciddi bir işsizlik sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağız.
edit: unbalanced hocam sana şu noktada katılmıyorum. Türkiye öyle ahım şahım gelişmiş bir ülke değil. Bildiğimiz 3. dünya ülkesi. Buradaki üniversitelerde anlatılan şeylerin %90 ını üniversiteye gitmeden de öğrenebilme imkanın söz konusu. Bir de orada(yurtdışında) bireysel yönlendirmeler daha fazla. Daha fazla da denemez aslında. Çünkü Türkiyede öyle bir şey yok. Sanat icra etmek isteyen adamı baskılarla şunlarla bunlarla fizikçi yapıyoruz. Kekeme adamı sınıf öğretmeni yapıyoruz. Ülkece harika bir kafa yaşıyoruz. Burada aylık 5k alsak nolur 100k alsak nolur. Yine kalitesiz, yine kalitesiz...
1049 tarafından 12/Haz/15 01:58 tarihinde düzenlenmiştir -
bu gecelik son mesajım..
siz türkiye şartlarıyla karıştırıyorsunuz.. türkiyede erken mesleğe atılabilirisniz ama sistem buna pek izin vermiyordur bu farklı bir şey.. Avrupada her şey planlıdır. Eğer küçük yaşta mesleki eğitim yapmak istiyorsanız lise döneminde staj yapıyorsunuz ama türkiyedeki gibi dandik şeyler değil, 2 yıl boyunca yoğun staj yapıp mesleğe hazırlanırsınız bunlar işçi olarak çalışır ama iyi para kazanırlar. Türkiyede durum çok farklı. Ama avrupada ben türklerin kötü işlerde çalışmasından taraftar değilim, neden daha rahat kazanmak varken dışlanmış, hor görülmüş tarafa geçilsin ki? Ama neyseki şuanki aileler daha bilinçli ve çocuklarının okumasından yana bu da sevindirici bir şey..
iyi geceler cümleten
-
@unbalanced, hocam su forumda hemen her mesajinda avrupa ile turkiyeyi karsilastiriyorsun, avrupa hakkinda birseyler soyluyorsun, ve en vahimi, avrupa hakkinda kendini bir otorite gibi gosterme cabasindasin.
Kac yildir avrupadasin bilmiyorum ancak insanlari anlamak ve siniflamak bu kadar kolay degil, avrupali sosyologlar bile senin kadar kesin konusmuyor, her sozlerini bir istatistik veya sosyolojik deneye dayandirmalarina ragmen.
Su konuyu oku ve lutfen biraz ozelestiri yap.
-
Abi ben bundan nefret ediyorum işte ya neden hep okul neden hep tıp ve hukuk, mimar veya mühendis? bu gençlere hayallerinin peşinden koşabileceği bir imkan vermiyorsunuz sonra neden okumuyorsun neden o meslekler duruken inşaatçı tornacı diyorsun.. biz türkiyede ne haldeyiz adam viyanada napsın, yurtdışına açılmak istiyoruz çoğu zaman yabancı arkadaşlar edinmeye çalışırken sen türk müydün diye alay yiyoruz devlet zaten okulu bitirip sigorta başlatmayanın babasına ceza giydirmeye başladı. Böyle gıravatını takmış artist artist gezen adamları bir kaşık suda boğmak istiyorum, sanane lan adam aşçı olmak istiyorsa sanane tornacı olmak istiyorsa, Türkiyede anca nefret ettiğim futbolun yetiştirme kulüplerini kuruyorlar, lan ben animator olmak istiyorum ama lanet okula giremiyorum ama olmak istiyorum arkadaş neden çiğnenmiş ot gibi atıyorlar bizi kenara.. bu ülkenin evlatları değil miyiz herkesin hayaline göre bir akademi açılsın yetiştirilsin gençler.. okul olmasın hatta abi kalksın silinsin ya.
ben bu videoyu hatırlıyorum ama tamamını izleme fırsatını şimdi yakaladım, çok zoruma gitti ulan uğraştığım ettiğim ne kadar şey varsa bırakıp gidip onlarla tornacılık yapasım geldi yemin ederim..
Ceoden tarafından 12/Haz/15 02:06 tarihinde düzenlenmiştir -
Bkz. Geçen gene avrupadayım
Hocam oradaki arkadaşın söyledikleri ufkunun darlığı değil, tam tersi ne olmak istediğine tamamen karar vermiş durumda olduğunu gösteriyor.
Asıl o arkadaşa illa üniversite okuyacaksın die dayatmak aptallık olur.
-
adam ne kadar rahat inşaata çalışıp hayatını rahat bir şekilde geçirebileceğinden emin gibi .