Başkanlık Sistemi
-
Bildiğiniz gibi 10 yılı aşkın süredir iktidarın gündeminde olan şey başkanlık sistemi. İktidarın canı gönülden desteklediği, muhalefetin her kolununsa muhalefetlik yaptığı bir konu.
İktidar parti başkanlık sistemini 10 yılı aşkın süredir diline doladığı halde bu konuda somut bir proje yok. Dolayısıyla halk başkanlık sistemi nedir/ne değildir bilmiyor.
Şimdi benim merak ettiğim noktalar şunlar. Bugün ülkemizde başkanlık sistemine geçilse parlamenter sisteme göre ne gibi artıları ve eksileri olacak? Şu anki parlementer sistem hakikaten çok çok kötüyse gerekli düzenlemelerle falan iyileştirilemez mi? Başkanın yetkileri ne derecede olacak? gibi...
Not: Lütfen değerlendirmenizi a veya b partisi üzerinden değil de mevcut olan ve önerilen sistem üzerinden yapın. Diğer türlü zaten yazdığınız çizdiğiniz her şey konunun silinen konu loglarına düşmesiyle yok olup gidecek.
-
Başkanlık sistemi ülkeye göre değişebiliyor.
İktidarın isteği Meksika örneği. Kısacası başkan olan istediği kişiyi milletvekili seçecek.
Bu şekilde saltanat tekrar kurulacak.
-
10 yıldır tartışılıyor da kimse de çıkıp bir başkanlık sistemi şablonu göstermiyor.
Yapıyı, hiyerarşiyi, görevleri detaylıca açıklasınlar da sonra sistem iyidir, yarar/yaramaz konuşalım.
Yoksa üstteki arkadaşın dediği gibi türlü türlü sistemler var. Başkanlık diyince akla ilk ABD geliyor ama ABD dışında da başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler var.
Onun dışında şahsi fikrime göre düzgün planlanmış bir sistem bu coğrafyada iş yapar. Özellikle Türkiye gibi bir ülkeye yarar sağlar.
Ama şimdiki sistemden düzgün bir başkanlık sistemi çıkar mı? Bence çıkmaz. Bu sebeple bu hükümet tarafından şu dönemde geliştirilecek bir başkanlık sistemini desteklemiyorum. Fakat adam akıllı planlı programlı bir şeyler yapılmak istenirse de sırf iktidar partisi yaptı diye karşı çıkmam.
Austen tarafından 27/May/15 17:17 tarihinde düzenlenmiştir -
Austen bunu yazdı
10 yıldır tartışılıyor da kimse de çıkıp bir başkanlık sistemi şablonu göstermiyor.
Yapıyı, hiyerarşiyi, görevleri detaylıca açıklasınlar da sonra sistem iyidir, yarar/yaramaz konuşalım.
Yoksa üstteki arkadaşın dediği gibi türlü türlü sistemler var. Başkanlık diyince akla ilk ABD geliyor ama ABD dışında da başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler var.
Onun dışında şahsi fikrime göre düzgün planlanmış bir sistem bu coğrafyada iş yapar. Özellikle Türkiye gibi bir ülkeye yarar sağlar.
Ama şimdiki sistemden düzgün bir başkanlık sistemi çıkar mı? Bence çıkmaz. Bu sebeple bu hükümet tarafından şu dönemde geliştirilecek bir başkanlık sistemini desteklemiyorum. Fakat adam akıllı planlı programlı bir şeyler yapılmak istenirse de sırf iktidar partisi yaptı diye karşı çıkmam.
Hocam benim takıldığım nokta da o zaten. Zannedersem ilk defa 2003 yılında gündeme geldi. Bundan çok daha öncesinde 90lı yılların ortasında Abdullah Gül'ün Türkiye'de Cumhuriyet olmamalı diyerekten bir röportajı falan vardı(1995 yılı zannedersem). Şayet 95 yılını baz alırsak 20 yıldır mevcut hükümetin gündeminde olan bir sistemin nasıl olur da bu konuyla ilgili somut bir çalışması, şablonu olmaz insan hayret ediyor.
-
karar mekanizmalarını hızlandırmak için istiyorlar sanırım.
birde böyle birşey var, bu başkanlık sistemi alparslan türkeş tarafından'da dile getirilmiş birşey. yani sadece erdoğan'dan çıkmadı bu laf, alparslan türkeş'in de akabinde turgut özal bunu dile getirdikten sonra grup toplantısında kurşunlandı, şans eseri mikrofondan parmağına geldi. Allah korudu yani.
muhalefete gelince, sen muhalefete bakma, her söylediklerine de inanma. mümkünse hiç birine inanma, kendin araştır öğren derim. bakınız bir örnek vereyim, bir yasa vardı polise yetki vericeklerdi, toplumsal olaylarda ve benzeri durumlarda polisin yetkisi çok sınırlıydı çünkü. diyorlardı ki polis sizi evinize girip çırılçıplak soyabilir, yolda geçerken sizi uyuz olan polis öldürebilir, polise çok büyük yetkiler veriyorsun diyorlardı.
ne oldu? birinin evine girip herhangi bi girişimde bulunuldu mu? kimse öldü mü? amerika'da polis patara kütüre insanları öldürebiliyorken, burada öyle bir şey oldu mu? olmadı, peki bu niye günlerce tartışıldı? o kadar çıktılar cnn de birbirine girdiler, telefon bağlantılarında birbirlerine küfür ettiler, ne değişti? kimseye bir şey olmadı.. muhalefet.. adı üstünde..
bence başkanlık sistemi gelmese bile bu anayasanın değişmesi lazım. halkların özgürce yaşabileceği kişisel sınırların kalkabileceği herkesin düşüncelerini özgürce dile getirebileceği bir anayasa yapılması lazım. bunu da hükümet değil, tüm partiler birleşip seviyeli saygılı bir şekilde yapması lazım. ama ne günümüz siyasetinde, nede günümüz seçmeninde bunun yapılabileceğini zannetmiyorum. muhalefet kullandığı jargonu seçmenine de bulaştırmış, seviye çok düşmüş halde. yok o koyun yok bu bu diye. böyle bir şey olamaz. isteyen gider akp'ye oy verir isteyen gider chp'ye oy verir isteyen gider hdp'ye oy verir. bir oy kullanmak ne kimseyi koyun nede terörist yapar. -
koalisyonun önüne geçmek için başkanlık sistemi şart bence diğer türlü 2-3 ortaklı oluyor sonra biri birşey yapıyor ben yapmadım o yaptı o yapmadı o yaptı herkes birbirinin üzerine atıyor
tek parti tek adam tek sorumlu kişi sonra kimse demesin bana bunu yaptırmadılar şunu yaptırmadılar birde bu taraftan düşünün
ha Türkiye buna hazırmı? bence değil bir kere iktidardan başka kimse bunu istemiyor yaptım olduyla olacak iş değil yani oturup konuşulması lazım tartışılması lazım
-
Ülkeyi Düşünen eden yok adamlar zaten babasının çiftliği gibi at koşturuyor bu adamlar için çok da fifi açıkçası yok başkanlık sistemi olmuş yok çıraklık sistemi hepsi hikaye
Amaç iktidarda olduğu sürece terörü dizginlemesini sağladığı ve iktidarını sarsmadığı için
pkk ya verilen sözü tutarak özerk kürdistanın Önünü açmak başka bir şey değil
-
DJ_Alper bunu yazdı
koalisyonun önüne geçmek için başkanlık sistemi şart bence diğer türlü 2-3 ortaklı oluyor sonra biri birşey yapıyor ben yapmadım o yaptı o yapmadı o yaptı herkes birbirinin üzerine atıyor
tek parti tek adam tek sorumlu kişi sonra kimse demesin bana bunu yaptırmadılar şunu yaptırmadılar birde bu taraftan düşünün
ha Türkiye buna hazırmı? bence değil bir kere iktidardan başka kimse bunu istemiyor yaptım olduyla olacak iş değil yani oturup konuşulması lazım tartışılması lazım
Koalisyon istikrarsizlik degil, Avrupa'nın yarısı koalisyon.
http://arsiv.zaman.com.tr//1996/01/22/guncel/22koal.html
https://eksisozluk.com/koalisyon-hukumeti-kotudur-zirvasi--4062840
Koalisyon hükümeti, şimdiki hesap vermeyen, kural tanımaz hükümetten iyidir.
RockZs tarafından 27/May/15 18:21 tarihinde düzenlenmiştir -
SeRDaR bunu yazdı
Ülkeyi Düşünen eden yok adamlar zaten babasının çiftliği gibi at koşturuyor bu adamlar için çok da fifi açıkçası yok başkanlık sistemi olmuş yok çıraklık sistemi hepsi hikaye
Amaç iktidarda olduğu sürece terörü dizginlemesini sağladığı ve iktidarını sarsmadığı için
pkk ya verilen sözü tutarak özerk kürdistanın Önünü açmak başka bir şey değil
he öyle chpde aynı kürt sorunu çözümü müzakere gelirsek diyolar bi mhp demiyo
onun için genel seçimlerde bahçeliyi hiç sevmesemde mhp ye oy vereceğim mhp yede oy veririmsem hdp ve diğer illegal partiler dışında vermediğim kalmıyor gibi :)
herzaman tek başlılık iyidir boşver sen bak içişleri mhp sağlık mhp milli eğitim mhp olacak diğerleri akp olacak (ne güzel yazdım dimi neyse) sonra bir olay olacak yarın diyecekki işte eğitim sistemi bizden sorumlu değildi mhpden sorumluydu
dsp mhp anap hükümetinde şuan hepsi birbirine suç atmıyormu? sonra birleşip ahmt necdet sezeri eleştriyorlar amk onu oraya dedemmi getirdi yok işçe sayın ecevit önerdi bizde suç yok ben aponun idamına karşı çıktım ama işte mesut la ecevit he dedi
ne sikim iş o öyle?ben seni anlıyorum ileriye dönük bakman lazım tayip sonsuza kadar durmayacak akpde sonsuza kadar var olmayacak başkanlık sisteminde gelip kılıçdar oğlu başkan olacaksa varsın olsun yada bahçeli ama sorumluluk tek kişi üstünde olsun
DJ_Alper tarafından 27/May/15 18:33 tarihinde düzenlenmiştir -
RockZs bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdı
Koalisyon istikrarsizlik degil, Avrupa'nın yarısı koalisyon.
http://arsiv.zaman.com.tr//1996/01/22/guncel/22koal.html
https://eksisozluk.com/koalisyon-hukumeti-kotudur-zirvasi--4062840
Koalisyon hükümeti, şimdiki hesap vermeyen, kural tanımaz hükümetten iyidir.
koalisyon hükümetleri bizim toplumumuz tarafından pek sevilmez. bunun nedeni de geçmişte yaşanılan sıkıntılar ve hükümetin yaşattığı sıkıntılar olabilir. avrupa'yı örnek olarak veriyorsunuz ama avrupayla bizim aramızda dağlar kadar fark var. yani bence avrupa'yı örnek göstermeseniz daha iyi olabilir gibime geliyor.
ekşideki entry'leri okurken gözüme çarptı;
iki manşetle bakan kellesinin alındığı, bir mgk toplantısıyla hükümetin istifa ettirildiği, tüsiad toplantılarının bakanlar kurulu toplantısından önemli olduğu günler toplum için kara günlerdir ve kotüdür.
gerçekten de doğru yazmış..
Rebel_Rider tarafından 27/May/15 18:42 tarihinde düzenlenmiştir -
Tek olumlu yanı, her daim tek adamcılık oynanan şu ülkede, küçük enişte başbakanlar, Çankaya noteri cumhurbaşkanları olmayacak. Sürünün çobanı kimse doğrudan ne halt yiyorsa yiyecek. Zaten tek bir adam kafasına göre yönetiyorken, arada laf olsun diye duran gereksiz bir sürü adam temizlenmiş olacak. Hatta bununla da yetinmeyip meclisi komple temizleyip sadece sırık adamı oturtmak lazım. Word'te kendine yasa yazsın, yazıcıdan çıkarıp onaylasın. Biz de ona göre yaşayalım.
Cumhurbaşkanı, başbakan olan; cumhuriyet sisteminin kendisini ele alırsak, en basitinden Sezer dönemine bakılıp bu pozisyonların önemi anlaşılabilir. Ancak bu yönetim biçimi Türkiye'nin koyun insan profili ile örtüşmediğinden gerçekte çok mantıklı olan şeyler gereksiz şeylere dönüşebilir. Bu sebeple hiyerarşide kalabalık yapmanın, sözde yönetimde olan küçük eniştelere 50 tane danışman, 100 tane mercedes, 10 tane uçak, 20 tane lojman hediye etmenin anlamı yok. Kimse çoban çıksın yönetsin. Bu kadar basit.
Demokrasi konusuna gelirsek, kimi zaman insanlar modern zamana uygun bir düşünce olan demokrasiye suç buluyor. Hatta "çobanla oyum bir olmasın" şeklinde insan haklarına aykırı ve önyargı içeren akıl almaz eklemeler yaparak modern bir yaklaşımı ilkellikle kapatmak istiyor. Ancak demokrasi bir fonksiyondan başka bir şey değil. Sen parametre olarak düşünen, sorgulayan, çağdaş insanları verirsen olması gerektiği gibi işler ancak cahil, gerikafalı, koyun insanları verirsen patlar. En basitinden, rakam gireceğin yere yazı yazmaya benzer bu. Demokrasi ne yapsın?
anonim6918524 tarafından 27/May/15 19:23 tarihinde düzenlenmiştir