folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Esnemek Psikolojik Mi

Esnemek Psikolojik Mi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Erkek
    ajan1111 bunu yazdı

yaa arkadaşlar benim durumu biliyorsunuz. namaza duracağım zaman bir esnemem geliyor. öyle böyle değil saat hiç farketmiyor sabah öğle ikindi akşam yatsı. tamam mekruh ama esnememek için dudaklarımı ısırıyorum veya selam verince öyle bi esniyorumkiiiii. ama namaz vakitleri dışında öyle aman aman bi esneme gelmiyo. benimde aklıma psikolojik olup olmadığı aklıma geliyor. ne yapmalıyım

Namaz mi :) birde Kuran okurken bak sen esnemeye cenem ayriliyor resmen

Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Erkek
    akmarky bunu yazdı
    Daniel-Koo bunu yazdı

Gerçek "Bilgi" burada: http://www.evrimagaci.org/fotograf/73/5757

Bi de kim demiş esnemek mekruh diye? vay amk ya.

benim bildiğime göre esnerken ağız kapatmamak ve namazda esnerken ağzı açık tutmak mekruh... diye biliyorum 
    bir de sol elin içi ile esnenen ağız kapatılmaz oda mekruh + 
    namazda esneme gelince sağ elin içi ile ağzın kapatılması gerekir diye biliyorum gene 
    edit ; sağ elin dışı ile kapatılması gerekiyormuş
     kaynak: Ömer Nasuhi Bilmen Büyük İslam İlmihali

çok çok çok sağol hocam bilgilendirdiğin için. ben sol elin arkası diye okumuşum. öyle ezberlemişim ezberi değiştirecem

bide kitabı koymuşsun fotoğrafını çekmişsin. daha ne isterim

Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kral.
    C-force
    C-force's avatar
    Erkek
    ajan1111 bunu yazdı

yaa arkadaşlar benim durumu biliyorsunuz. namaza duracağım zaman bir esnemem geliyor. öyle böyle değil saat hiç farketmiyor sabah öğle ikindi akşam yatsı. tamam mekruh ama esnememek için dudaklarımı ısırıyorum veya selam verince öyle bi esniyorumkiiiii. ama namaz vakitleri dışında öyle aman aman bi esneme gelmiyo. benimde aklıma psikolojik olup olmadığı aklıma geliyor. ne yapmalıyım

hayır hacım Psikolojik felan değil muhtemelen musallat var sende... felak - nas - ayetel kürsi dinle ve oku aynı zamanda rukye tedavisi olucaksın inşallah en kısa zamanda geçmesi dileğimle...

Bazen Varsın , Bazen Yoksun...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek
    Daniel-Koo bunu yazdı
    by_Tet bunu yazdı
    Daniel-Koo bunu yazdı
    akmarky bunu yazdı
    Daniel-Koo bunu yazdı

benim bildiğime göre esnerken ağız kapatmamak ve namazda esnerken ağzı açık tutmak mekruh... diye biliyorum 
    namazda esneme gelince sağ elin içi ile ağzın kapatılması gerekir diye biliyorum gene

kim koyuyor abi bi kuralları kafasına göre mekruh falan?

zararı ne söyler misin? Allah böyle bir şey hakkında hüküm vermemiş, insanların koyduğu hükümlere inanarak, inandığınız din ile çelişiyorsunuz.

Olayi dini boyuta getirmissiniz de hocam bu bilinen birsey ilk defa duydun diye yok mu dicez.

Baska bir sorum namaz kilarken esnediginde sen napiyorsun genel olarak kilarken yani?

Bir baska sorum namaz disinda da mesela esnerim fakat bir defa hadi bes defa olsun. Namazdayken hic agzim kapanmiyor yeri geliyor tamam psikolojik diyelim

Vesvese denen sey nedir? Allah seytan vesvesesinden uzak durun diyor mu demiyormu? 

Peki esnemek seytanin deyim yerindeyse picligine yaptigi birseyse bizim uzak durmamiz gerekmezmi?

Bana gore sirf namaz kilarken kildigimiz namazdan bi bok anlamayalim uyku aklimiza gelsin diye bir vesvese geliyor. Bundan elimizden geldigince uzak durmaliyiz. Bunun neresi islama aykiri hemen neyine cebellendin yok uydurma falan diye. 

namaz kılarken esneme geliyorsa "esnememeye" özen gösterebilirsin ama esnersen de sorun olmayacak.

Allah seni kendi kitabında "esnemeyin" diyerek kısıtlamamış. Namaz esnasında "esnediğinde" bir sorun olmayacağına göre?

Esnemek namazını engellemez, bunun içinde vesvese denmesi biraz zor. Vesvese, seni yapacak olduğun ibadetlerden uzaklaştırır. Yani inanışa göre bu böyledir.

Şeytan, Adem'e "vesvese" vererek ne yaptırdı? esnetti mi yoksa süslü sözlerle kandırıp "ağaca yaklaşmasını mı" sağladı?

Bosuna tartisiyoruz hocam dusuncelerin icin tesekkurler fakat katilmiyorum sebebi acik bana gore vesvese veriyor ve tahribatin kurallarinda bile su ibare vardir "amuda kalkmayiniz yazmadik diye site icinde istediginiz gibi at kosturup amuda kalkamazsiniz" tipki bunun gibi hersey yazilmak zorunda degil

Ayrica zaten namazi bozar diyen olmadi mekruh dedik ki bu yapilmasinda haram ya da gunah gibi bir durum yok fakat yapilmasi dogru bulunmayan seyler demektir.

Soz gelimi okuyup arastirip mantigimiza yatiranlardaniz ben ve benim gibi yuzyillardir dusunen insanlar gibi. He Allah yine kitabinda gecmiste atalarimiz yapiyor diye tassubunuzu devam mi ettirceksiniz (manasinda) biz inananlara soruyor o kismina da bisey diyemem.

Fakat taassup degil bence benimki gayet mantikli ki su cumlem kendimi son bir defa daha cok acik bir bicimde ifade edecektir:sirf esniyorum diye sunnetten kactigim kuranda bir cuzu bitiremedigim uykuya daldigim en kotusu da turkce mealini bir turlu bitiremedigim bir gercek. Bunun altinda seytanin surekli uykuyu getirtmesi esnetmesi var benim inancim gorusum budur.

Aksi yonde dusunceni uygulayabilirsin hayatinda bir zarari olmaz neticede Allah esnemeyin dememis bi yerde dogru. Fakat ben bunu savunuyorum ve boyle uyguluyorum. Hayirli gunler hocam :)

iyibu! yeniden..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Erkek

Söylediklerine göre garip mahlukatlar üfleyip, hönkürüyormuş. Tek çare; 

Genellikle sıkıntılı olduğun durumlarda, özellikle kitap okurken ya da beğenmediğin birini dinlemek, seyretmek zorunda kaldığında fazlasıyla olan bir durumdur. Tespit bu, nedeni kendin kestir. Eğer yapman gerektiğini düşündüğün için yapıyorsan -yani zorla- içten içe sıkıldığın için böyle oluyor olabilir.

Benim tespitim üstteki gibiydi, alttaki da daha bilimsel bir dille kaleme alınmış bir makale;

http://www.evrimagaci.org/fotograf/73/5757

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

Uc defadir bilimsel olarak verilen linkte de yazildigi gibi 'Nedeni tam olarak bilinmiyor' :) Neden bilimsel olarak diyip link veriyorsunuz bilim bilemedigini soyluyor iste hocalar

iyibu! yeniden..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lotus
    Lotus's avatar
    Homo

zerre uykum olmadığı zamanlarda bile okulda dersteyken ders bitene kadar esnerim, galiba trigonometri cinleri musallat oldu bana

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    salihgs
    salihgs's avatar
    Erkek

peygamber efendimizin hayatı boyunca hiç esnemediğini aklına getirince gidiyor. ben ne zaman esnesem böyle yapıyorum geçiyor hemen :)

bu arada lise hazırlıkta reading dersinin kitabında bir okuma metninin başlığı yawning is contaigous tu yani esneme bulaşıcıdır.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek
    akmarky bunu yazdı
    Daniel-Koo bunu yazdı

edit ; sağ elin dışı ile kapatılması gerekiyormuş
     kaynak: Ömer Nasuhi Bilmen Büyük İslam İlmihali

Hacı böyle saçma salak şeylere islâm diye inanmayın gözünüzü seveyim yok sol elin dışıymış yok sağ elin götü başıymış bırak allasen sol eli de Allah yarattı sağ eli de

...said addicted.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek

Ben şey yapıyorum mesela şimdi aklıma geldi bazen namaz kılarken arkadan enstrümental klasik müzik veya konsantrasyon müziklerinden çalıyorum o müziklerle daha bir keyif alıyorum namazdan, sen de uyku getirmeyecek veya açacak bir melodi bulabilirsin ,

Namaz kılmadan önce ortamı biraz havalandırıp oksijen seviyesini yüksek tutarsan da faydası olabilir

Bir de bulunduğun odada kılıyorsan cam pencere açıp sıcaklığın bir kaç derece düşmesini sağlayabilirsin bu da ayıltıcı olur

veya farklı odada kılıyorsan daha serin bir oda seç

...said addicted.
Toplam Hit: 7513 Toplam Mesaj: 64