folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Evrenle İlgili Soru-Cevaplar

Evrenle İlgili Soru-Cevaplar

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

http://www.youtube.com/watch?v=V7vpw4AH8QQ

Cevap burda, izlemeden anlatmasi ve anlaması biraz zor diye yapıştırdım türkcesini bulamadim

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ecstatic_60
    ecstatic_60's avatar
    Erkek
    Weldox bunu yazdı

..... fakat 298 bin km hızla giden bir araçta yakılan fardan çıkan ışık hızı gende 299 bin olacaktır

burda ne demek istediğini tam anlayamadım...298 bin km.ile giden araçta yakılan farların ışığınının hızı araca göre mi 299 bin km.olacak? Yani dışardan bakan birine göre 298 bin +299 bin km.mi olacak? Yoksa sadece 299 bin km olacak ve 298 bin km ile giden araçtan 1000 km önde mi olacak?

Bir de şuna yapacağınız yorumlar ilgimi çekecektir... ışık hızında giderken aynaya bakarsak ne görürüz?

not: aklıma geldi, ortaçağda bize şu an komik gelen şeyleri düşünüp (bize şu an saçma gelen) cevaplar bulmuşlar...hatta daha yakın bi dönemde ses hızını geçince boyut değiştirileceğne inanıyormuş...Bundan 200 yıl sonra yaşayan insanlar bu sorularımızla dalga geçer mi acaba?

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek
    ecstatic_60 bunu yazdı
    Weldox bunu yazdı

..... fakat 298 bin km hızla giden bir araçta yakılan fardan çıkan ışık hızı gende 299 bin olacaktır

burda ne demek istediğini tam anlayamadım...298 bin km.ile giden araçta yakılan farların ışığınının hızı araca göre mi 299 bin km.olacak? Yani dışardan bakan birine göre 298 bin +299 bin km.mi olacak? Yoksa sadece 299 bin km olacak ve 298 bin km ile giden araçtan 1000 km önde mi olacak?

Bir de şuna yapacağınız yorumlar ilgimi çekecektir... ışık hızında giderken aynaya bakarsak ne görürüz?

not: aklıma geldi, ortaçağda bize şu an komik gelen şeyleri düşünüp (bize şu an saçma gelen) cevaplar bulmuşlar...hatta daha yakın bi dönemde ses hızını geçince boyut değiştirileceğne inanıyormuş...Bundan 200 yıl sonra yaşayan insanlar bu sorularımızla dalga geçer mi acaba?

her türlü sabit(boşlukta c) hocam 

arabanın içindekine görede

kenarda bekleyene görede 

c değişmez

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asi27
    asi27's avatar
    Erkek

ışık hızı ( c )  referans alınır ve  yaklaşık olarak 300 000 000 m/s dir. çıkılabilecek  max  hız  diye tabir edilir ( gerçi ışık hızından daha hızlı bir şeylerin bulunulduğu söylentisi var ama henüz ispatlanamamıştır ) referans algığımız  bir değerde   bağıl hız  söz konusu değil bu  yüzde ışık hızına yakın hızlarda   bağıl hız ( bir birlerine göre hızlar)  söz konusu  değil... 

BİZDE BİLİRİZ BİR KALBİN EN DERİN YERLERİNE İZ BIRAKMASINI,ŞAYET FARKINDA OLMASAYDIK YÜREĞİMİZDEKİ TAHRİBAT'IN...!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek

süper ötesi bir konu :)) bende sorularımı sorayım:

1-ışık hızında gittikçe kütle artıyorsa o zaman fotonlar nasıl ışık hııznda sabit bir şekilde hareket edebiliyor?

2-her şey göreceliyken ışık hızı nasıl sabit herkese göre basti bir dille açıklayabilir misiniz?

3-ışık hızında giderken aynaya bakarsak ne görürüz?

İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    smok3
    smok3's avatar
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı

1-ışık hızında gittikçe kütle artıyorsa o zaman fotonlar nasıl ışık hııznda sabit bir şekilde hareket edebiliyor?

2-her şey göreceliyken ışık hızı nasıl sabit herkese göre basti bir dille açıklayabilir misiniz?

1. Fotonların kütlesi olmadığından sonsuz enerjiye ihtiyaçları yoktur.

2. ışık hızına yaklaşan bir nesne, şahıs vb. zaman yavaşlar. örneğin sen c/2 hızla ilerliyorsun, bu durumda zaman senin için 2 kat daha yavaştır. normal şartlarda senin yanından c hızında geçen ışığı c/2 hızında görmen lazım ama senin zamanın ışığa göre 1/2 daha yavaş olduğu için sen onu c hızında algılarsın. yani örneğin senin için 1 sn geçtiğinde ışık için 2 sn geçmiştir ve 2*c/2 kadar yol alır.

3. hangi açıdan baktığına bağlı. ayna hareket doğrultusundaysa kendini normal bir şekilde görürsün tabi ayna elindeyse(veya doppler etkisi devreye girebilir ama zannetmiyorum). hareket yönüne dikse, kendini hareket yönünde uzamış bir şekilde görürsün.(çoook uzun bir ayna olduğunu varsayarsak) 

smok3 tarafından 30/Ağu/12 14:02 tarihinde düzenlenmiştir

never say never...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek
    smok3 bunu yazdı
    Lightsaber bunu yazdı

1. Fotonların kütlesi olmadığından sonsuz enerjiye ihtiyaçları yoktur.

2. ışık hızına yaklaşan bir nesne, şahıs vb. zaman yavaşlar. örneğin sen c/2 hızla ilerliyorsun, bu durumda zaman senin için 2 kat daha yavaştır. normal şartlarda senin yanından c hızında geçen ışığı c/2 hızında görmen lazım ama senin zamanın ışığa göre 1/2 daha yavaş olduğu için sen onu c hızında algılarsın. yani örneğin senin için 1 sn geçtiğinde ışık için 2 sn geçmiştir ve 2*c/2 kadar yol alır.

3. hangi açıdan baktığına bağlı. ayna hareket doğrultusundaysa kendini normal bir şekilde görürsün tabi ayna elindeyse(veya doppler etkisi devreye girebilir ama zannetmiyorum). hareket yönüne dikse, kendini hareket yönünde uzamış bir şekilde görürsün.(çoook uzun bir ayna olduğunu varsayarsak) 

fotonların kütlesi yoksa elektronlar için sorsam aynı soruyu?

ayrıca ben c/2 hızla hareket ederken normal şartlarda c hızında geçen ışığı niye c/2 hızında göreyim? birde hızlandıkça zaman nasıl yavaşlıyor?

bir de ayna elimde dik olarak bakıyorum ayna ışık hızıyla benim önümden gider bende arkasından ışık hızıyla geliyorum görüntüm o aynaya ulaşabilir mi ki?

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WitchKing
    WitchKing's avatar
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı

ayrıca ben c/2 hızla hareket ederken normal şartlarda c hızında geçen ışığı niye c/2 hızında göreyim? birde hızlandıkça zaman nasıl yavaşlıyor?

bir de ayna elimde dik olarak bakıyorum ayna ışık hızıyla benim önümden gider bende arkasından ışık hızıyla geliyorum görüntüm o aynaya ulaşabilir mi ki?

1- Durgun fotonlar için geçerli olan "0 kütle" elektronlar için geçerli değildir, o yüzden bu soru elektronlar için geçerli değildir.

2- Lorentz dönüşümlerine baktığımızda, dt'=y.(dt-dVx/c²) ve dx'=y.(dx-dVt) şeklinde diferansiyeller şeklinde bağıl hızı dx'/dt'=U' ve 2. hızı dx/dt=U diye alırsak, bir kaç işlemden sonra U'=(U-V)/(1-U.V/c²) ile hesaplayabiliriz. U ya da V hızı için herhangi birine "c" dediğimiz zaman, mesela U=c olsun, (c-V)/(1-cV/c²), devamında (c-V)/(1-V/c), buradan da (c-V)/(c-V)/c=c çıkacaktır. Lorentz dönüşümlerine göre, "V"den bağımsız olarak, U'=c çıkmış olur. İstediğin hızda git, istersen ışık hızını geç, ışık hızında giden bir şeyi, ışık hızında görürsün.

" birde hızlandıkça zaman nasıl yavaşlıyor?"  sorusunun değişik biçimlerde açıklamaları var. Bunlardan en kolay sözel açıklama uzay-zaman bütünlüğü olabilir. Bildiğimiz üzere zaman 4. boyuttur ve 3 uzay boyutuyla derin bir ilişki içerisindedir. Aynı zamanda biliyoruz ki uzay-zaman içerisinde her hareketin bileşkesi tam olarak ışık hızına eşittir. Yani durağan haldeki bir cisim zaman boyutunda ışık hızıyla hareket eder. Ancak buradan da anlaşıldığı gibi uzay boyutunda yapılan bir hareket zaman boyutundaki hızın küçülmesine neden olur. Eğer ki bir cismin 3 uzay boyutundaki bileşke hızı ışık hızı ise o cismin artık zaman boyutunda bir büyüklüğü yoktur. Böylece siz 3 uzay boyutunda hızlanırken zaman yavaşlar.

3-Buradaki durumda ise olay gözlemciyle alakalıdır. Şimdi ayna ve bizim dışımızda tahribat ailesinin bizi gözlemekte olduğunu düşünelim. Biz aynayı ışık hızında kovaladığımız müddetce, tahribat sakinleri görüntümüzün hiç bir zaman aynaya ulaşamadığını iddia edecektir; ama olay bizim referans çerçevemizden incelendiği zaman görüntümüz aynaya ulaşacak ve hatta bize ışık hızında geri dönecektir. Bu özel izafiyet teorisinin bize kazandırdığı farklı referans çerçevelerinde farklı durumlar gözlemleyeceğini anlatır.

Güzelleş be oğlum, şimdilik ölümüne kadar hayattasın..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek
    pSkpt bunu yazdı
    HolyOne bunu yazdı

Işık hızı aşılamıyorsa ve hız göreceliyse birbirine doğru ışık hızının %99 u hızında hareket eden iki parçanın birbirlerine göre hızı nedir?

(biliyorum da ortalığı bulandırayım )

c = 299.792.458 m/s
    c'nin %99'u = 
    296.794.533,42 m/s

birbirine göre hızı

2 x 296.794.533,42 = 593.589.066,84 m/s

Sanırım uzayda bağıl hız vs. gibi olaylar yoktu.

öyle olmuyo işte :S hız olunca algımızdan farklı oluyor olaylar. bu hesap düşük hızlar için geçerli. daha doğrusu onlar için de geçerli değil de. mesela 100km/s hızla giden bi aracın karşısından aynı hızda bi başka araç geliyor. lisede bize öğretilene göre 100+100=200dür bize göre hız. oysa değil. gözlemlenemeyecek kadar bi kayıp var. yani 199.9999... şeklinde sonuç. kısaca algımız dışında bi olay.

sebebini ve hesabını fizikçi arkadaşlar daha iyi anlatır. ben belgesellerden izlediğim bilim&teknik'ten okuduğum kadarıyla bunları biliyorum.

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek
    WitchKing bunu yazdı
    Lightsaber bunu yazdı

1- Durgun fotonlar için geçerli olan "0 kütle" elektronlar için geçerli değildir, o yüzden bu soru elektronlar için geçerli değildir.

2- Lorentz dönüşümlerine baktığımızda, dt'=y.(dt-dVx/c²) ve dx'=y.(dx-dVt) şeklinde diferansiyeller şeklinde bağıl hızı dx'/dt'=U' ve 2. hızı dx/dt=U diye alırsak, bir kaç işlemden sonra U'=(U-V)/(1-U.V/c²) ile hesaplayabiliriz. U ya da V hızı için herhangi birine "c" dediğimiz zaman, mesela U=c olsun, (c-V)/(1-cV/c²), devamında (c-V)/(1-V/c), buradan da (c-V)/(c-V)/c=c çıkacaktır. Lorentz dönüşümlerine göre, "V"den bağımsız olarak, U'=c çıkmış olur. İstediğin hızda git, istersen ışık hızını geç, ışık hızında giden bir şeyi, ışık hızında görürsün.

" birde hızlandıkça zaman nasıl yavaşlıyor?"  sorusunun değişik biçimlerde açıklamaları var. Bunlardan en kolay sözel açıklama uzay-zaman bütünlüğü olabilir. Bildiğimiz üzere zaman 4. boyuttur ve 3 uzay boyutuyla derin bir ilişki içerisindedir. Aynı zamanda biliyoruz ki uzay-zaman içerisinde her hareketin bileşkesi tam olarak ışık hızına eşittir. Yani durağan haldeki bir cisim zaman boyutunda ışık hızıyla hareket eder. Ancak buradan da anlaşıldığı gibi uzay boyutunda yapılan bir hareket zaman boyutundaki hızın küçülmesine neden olur. Eğer ki bir cismin 3 uzay boyutundaki bileşke hızı ışık hızı ise o cismin artık zaman boyutunda bir büyüklüğü yoktur. Böylece siz 3 uzay boyutunda hızlanırken zaman yavaşlar.

3-Buradaki durumda ise olay gözlemciyle alakalıdır. Şimdi ayna ve bizim dışımızda tahribat ailesinin bizi gözlemekte olduğunu düşünelim. Biz aynayı ışık hızında kovaladığımız müddetce, tahribat sakinleri görüntümüzün hiç bir zaman aynaya ulaşamadığını iddia edecektir; ama olay bizim referans çerçevemizden incelendiği zaman görüntümüz aynaya ulaşacak ve hatta bize ışık hızında geri dönecektir. Bu özel izafiyet teorisinin bize kazandırdığı farklı referans çerçevelerinde farklı durumlar gözlemleyeceğini anlatır.

bileşkenin ışık hızına eşit olması daha yüksek hıza çıkılamayacağından sanırsam..Peki zamanın hızlandıkça yavaşlamasını diğer açıklamaları neler?(1-2 tane)

bizim aynada kendi görüntümüzü görebilmemiz bizden çıkan ışığın,görüntünün kendi hızının ışıkk hızı olup + olarak  bizim gittiğimiz hızdan da etkilenmesi midir?

Toplam Hit: 12073 Toplam Mesaj: 73