Evrenle İlgili Soru-Cevaplar
-
CHaRMaNDeR bunu yazdıKrypT bunu yazdı
Neden bir planlayıcı olmak zorunda?
zorunda dan kasıt, o şekilde açıklanabilir. rastgele ve tesadüfle veya uzaydan geldi gibi ifadelerle açıklanamaz. bir yönü eksik kalır oda laflarla doldurulur delillerle değil.
Hocam şu söylediğin çok abes. Şimdi her şeyi bir kenara koydum, okudum diye iddia ettiğin saçmalık 2 üzeri 300'ün (ki 2 üzeri 300 demek kesin demek, üssünün işareti eksi olmalı hahahah) diyelim doğru olsun. Bu ufacık miniminnacık şans ölçülebilen, gözlemlenebilen, kanıtlanabilen bir uzay içerisindeyken, senin açıklaman doğaüstü varlıklar ve olaylar içeriyor. Senin açıklamanı destekleyen herhangi bir veri, gözlem, kanıt bulunmamakta; karşı tezi çürütmeye çalışarak kendininkinin doğruluğunu arttıramazsın. Açıklamanın herhangi bir bilimsel değeri yok ve tamamen 1400 yıllık bir kitabın yazdıklarına dayalı. Hristiyanlığın ya da geçtim Nors Mitolojisinin evreni açıklaması ne kadar bilimselse, seninki de o kadar yani.
Şimdi bir ricam, bana kendi açıklamanın LAF olmayan herhangi bir yanını göster?
-
örneğin atmosferin oluşumunda, içindeki varolacak varlıklardan nasıl haberi olacakta yüzde 71 azot vs tam insan akciğerine uyumlu olsun? adaptasyon süreci olmuşsa bile odahi irade ile olmuştur. birisi başlangıçta karar verecekki olsun.
yada ortama uyumlu bir sistemde kurulma ihtimali desek bile onun ne kadar oksijen alıp ne kadar karbondioksit verecek ve ağaçlarda ne kadar yine oksije. üretip odengeyi sağlayacak şeklinde hep kısır mantık döngüleri var. evrim teorisi bunları kesin hatlarla açıklayamıyor. açıklayamadığı gibi bunların net ifadeler olması bir irade ve kasıtlı icad veya bir araya getirme konusunu kesinleştiriyor
o bakış açısına göre aynı şekilde evrimde de kesinlik yok, çok uzun bir süreçteki bir an olduğumuz teorisine dayanıyor o yüzden net delil veremeyiz şimdilik ama geçen haberde okudum, dalga geçmek olarak anlama lütfen ama 15 yıl içinde kesin bulunacak çünkü şu kadar yıldır değişme yok diyordu. delil olmadığından akla yatkın görünen bir teori. ama kainattaki herşeye net olarak cevap vermiyorki evrime inanayım. bir irade ve kasıt sonucu diyorum çünkü birbirini tetikleyecek sıralı reaksiyon dizileriyle açkklanacak gibi değil. öyle olsa perendev gibi manyetik motorlaröa atom modeli gibi sınırsız enerji kaynaklarıda olurdu ve asla kesilmeden devam ederdi. ama tamtersine her enerji kayba uğruyor. ona rağmen yenilenip aynı veya çok yakın formda (başka renkteki çiçek gibi) devam ediyor. sadece dna sı değişiyor yapı değişmiyormş
CHaRMaNDeR tarafından 22/Eki/12 23:44 tarihinde düzenlenmiştir -
ayrıca bahsedilen şeylerin irade ile olmuş olduğunu söylemem Allah'ın varlığını yüzde yüz kantlamaz sadece güçlü deliller olur. kuran ayeti demek, türkçe çeviriyle delil demek. Allahın varlığına delil.
hatta kurandan bir örnek vereyim. bir ayette yer ve gök birleşikken onu ayırdık mealinde olan bir ayet var. big bange göre de aynısı geçerli. sıfır hacim sonsuz kütle patlamadan sonra yer dediğimiz madde ile gök dediğimiz foton vs benzeri şeyler oluştu. sonra rahmanın arşı su üstündeydi diyor. buda daha yeni cernde açıklandı kainatın ilk yaratılışında bütün evren plazma halindeydi diye. yani güneşin yüzeyi akışkan. mağma. ve bir hadistede, peygamber, bütün arzı yani toprağı donmuş (katılaşmış) sudan yaratan Allaha hamdolsun mealinde hadisi var
CHaRMaNDeR tarafından 23/Eki/12 00:00 tarihinde düzenlenmiştir -
CHaRMaNDeR bunu yazdı
örneğin atmosferin oluşumunda, içindeki varolacak varlıklardan nasıl haberi olacakta yüzde 71 azot vs tam insan akciğerine uyumlu olsun? adaptasyon süreci olmuşsa bile odahi irade ile olmuştur. birisi başlangıçta karar verecekki olsun.
yada ortama uyumlu bir sistemde kurulma ihtimali desek bile onun ne kadar oksijen alıp ne kadar karbondioksit verecek ve ağaçlarda ne kadar yine oksije. üretip odengeyi sağlayacak şeklinde hep kısır mantık döngüleri var. evrim teorisi bunları kesin hatlarla açıklayamıyor. açıklayamadığı gibi bunların net ifadeler olması bir irade ve kasıtlı icad veya bir araya getirme konusunu kesinleştiriyor
o bakış açısına göre aynı şekilde evrimde de kesinlik yok, çok uzun bir süreçteki bir an olduğumuz teorisine dayanıyor o yüzden net delil veremeyiz şimdilik ama geçen haberde okudum, dalga geçmek olarak anlama lütfen ama 15 yıl içinde kesin bulunacak çünkü şu kadar yıldır değişme yok diyordu. delil olmadığından akla yatkın görünen bir teori. ama kainattaki herşeye net olarak cevap vermiyorki evrime inanayım. bir irade ve kasıt sonucu diyorum çünkü birbirini tetikleyecek sıralı reaksiyon dizileriyle açkklanacak gibi değil. öyle olsa perendev gibi manyetik motorlaröa atom modeli gibi sınırsız enerji kaynaklarıda olurdu ve asla kesilmeden devam ederdi. ama tamtersine her enerji kayba uğruyor. ona rağmen yenilenip aynı veya çok yakın formda (başka renkteki çiçek gibi) devam ediyor. sadece dna sı değişiyor yapı değişmiyormş
Hocam hala aynı şeyi tekrarlıyorsun. Neden irade ile olmuştur? Neden irade ile olsun? Neden bir irade olmak zorunda? Bana bunu bir açıklasana, delillerini göstersene, evrim teorisini unut bir kenara koy. Kainatın sırlarını açıklamak evrimin kapsamı dışında zaten. Sen bana şu irade olmak zorunda kısmını, evrime ya da herhangi başka bir teoriye bulaşmadan anlat bakayım.
Ayrıca bana diyorsunki şu şöyle olmasaydı, bu böyle olmasaydı? Madem cevap ver kendi teorinle, insanlar neden uçamıyor kuşlar gibi, ya da balıklar gibi yüzemiyor. Bize çok büyük katkıları olurdu değil mi? Neden suda karada olduğu gibi nefes alamıyor canlılar, çok faydalı olurdu bence. Ya daha basit sorayım mesela, şu an ceremesini çekiyorum, neden 20'lik diş var? Bir işe yaramadığı gibi fuzuli acı çektiriyor.
krypt tarafından 23/Eki/12 00:04 tarihinde düzenlenmiştir -
KrypT bunu yazdıCHaRMaNDeR bunu yazdı
Hocam hala aynı şeyi tekrarlıyorsun. Neden irade ile olmuştur? Neden irade ile olsun? Neden bir irade olmak zorunda? Bana bunu bir açıklasana, delillerini göstersene, evrim teorisini unut bir kenara koy. Kainatın sırlarını açıklamak evrimin kapsamı dışında zaten. Sen bana şu irade olmak zorunda kısmını, evrime ya da herhangi başka bir teoriye bulaşmadan anlat bakayım.
Ayrıca bana diyorsunki şu şöyle olmasaydı, bu böyle olmasaydı? Madem cevap ver kendi teorinle, insanlar neden uçamıyor kuşlar gibi, ya da balıklar gibi yüzemiyor. Bize çok büyük katkıları olurdu değil mi? Neden suda karada olduğu gibi nefes alamıyor canlılar, çok faydalı olurdu bence. Ya daha basit sorayım mesela, şu an ceremesini çekiyorum, neden 20'lik diş var? Bir işe yaramadığı gibi fuzuli acı çektiriyor.
20lik dişin sebebini faydasını bilmiyorum bilgimyok bu konuda.
fakat burada bahsedilen zorunluluk, sonuca gitme manasında. mantıktaki önermelerle ilgili bu. eğer bir olasılık hesabında rastgeleliğe yer yoksa, bir irade sahibi tarafımdan yapılmış denir. bir işlemci üretmek için o kadar detaylı fikrin yanında o mimariyi oluşturacak teknoloji arştırılıp yöntem bulunmazsa o fikirse fikirde kalır fikride yoksa olasılığındam bahsedilmez. ama eğer o kadar detaylı evren ve bozulmaya yönelik olmasına rağmen bu dengede ve ölçüde devam ediyorsa ve hatasız işliyorsa bu bir irade tarafından icad edildiğinin sonucu olur. örneğin gözün gördüğü renk beyinde kulağın duyduğu ile karışmıyor. yada çıkan büyük yangınlara rağmen oksijen dengesi hep sabit kalıyor bir yerlerde ağaç sayısı kaç yıl önceden arttığı için. yada bir insanın diline ve midesine yönelik milyon tür yiyecek içicek var ve mide ve vücut onları tam değerlendirebiliyor. zararlıysa isteksizlik veriyor veya oluşmasada ağrı plarak dönüp tekrar yememesini sağlayan uyarı sistemi var. sadece imsan kainatın her yönüyle bağlantısı var ki gözüne kulağına midesine eline ayağına göre hepsi var.
son olarak, bir proton koskoca vücutta kendi boyutuna göre acayip büyük bir alanda nasıl sadece kendi görevine ait yeri bulup yerleşiyor.
işte bu ve bunun gibi şeyler bir kasıt ve iradeyle yapıldığına işaret. sebepsiz, etki tepki reaksiyonları değil. öyle olsaydı varolan bu sistem rahatça kopyalanabilirdi. ama aynısı yapıldığında sonuç alınamıyor
ama sistemi Allahın yarattığı fikri insanı uyuşukluğa araştırmamaya itiyorsa oda saçma bir hareket olur. düzenin birisi tarafından var edildiği, sistemi ve taşıdığı manaları anlamaya faydalı olur
CHaRMaNDeR tarafından 23/Eki/12 00:27 tarihinde düzenlenmiştir -
hadi böyle çok konsuyorsunuz biriniz de çıkıp keops u anlatsın da bizde birşeyler öğrenelim adam akıllı
-
CHaRMaNDeR bunu yazdıKrypT bunu yazdıCHaRMaNDeR bunu yazdı
20lik dişin sebebini faydasını bilmiyorum bilgimyok bu konuda.
fakat burada bahsedilen zorunluluk, sonuca gitme manasında. mantıktaki önermelerle ilgili bu. eğer bir olasılık hesabında rastgeleliğe yer yoksa, bir irade sahibi tarafımdan yapılmış denir. bir işlemci üretmek için o kadar detaylı fikrin yanında o mimariyi oluşturacak teknoloji arştırılıp yöntem bulunmazsa o fikirse fikirde kalır fikride yoksa olasılığındam bahsedilmez. ama eğer o kadar detaylı evren ve bozulmaya yönelik olmasına rağmen bu dengede ve ölçüde devam ediyorsa ve hatasız işliyorsa bu bir irade tarafından icad edildiğinin sonucu olur. örneğin gözün gördüğü renk beyinde kulağın duyduğu ile karışmıyor. yada çıkan büyük yangınlara rağmen oksijen dengesi hep sabit kalıyor bir yerlerde ağaç sayısı kaç yıl önceden arttığı için. yada bir insanın diline ve midesine yönelik milyon tür yiyecek içicek var ve mide ve vücut onları tam değerlendirebiliyor. zararlıysa isteksizlik veriyor veya oluşmasada ağrı plarak dönüp tekrar yememesini sağlayan uyarı sistemi var. sadece imsan kainatın her yönüyle bağlantısı var ki gözüne kulağına midesine eline ayağına göre hepsi var.
son olarak, bir proton koskoca vücutta kendi boyutuna göre acayip büyük bir alanda nasıl sadece kendi görevine ait yeri bulup yerleşiyor.
işte bu ve bunun gibi şeyler bir kasıt ve iradeyle yapıldığına işaret. sebepsiz, etki tepki reaksiyonları değil. öyle olsaydı varolan bu sistem rahatça kopyalanabilirdi. ama aynısı yapıldığında sonuç alınamıyor
ama sistemi Allahın yarattığı fikri insanı uyuşukluğa araştırmamaya itiyorsa oda saçma bir hareket olur. düzenin birisi tarafından var edildiği, sistemi ve taşıdığı manaları anlamaya faydalı olur
Dostum evren büyüleyici olabilir ama abartıyorsun. Sonsuz ilahi bir güçten bahsediyoruz, bu kadar yaratıcılıktan yoksun bir yaratıcı fikri bile acayip. Evren hatasız işlemiyor, mükemmel değil, zaten mükemmellik kavramını evrem üzerinde geçerli olamaz, bu birincisi. Oksijen seviyesi sabit kalmıyor, aksine azalıyor. %35 gibi bir orandan bahsediliyor ki azımsanamayacak bir oran değil. Kulağın duyduğuyla, gözün gördüğü aslında karışabiliyor McGurk etkisini araştır. Alkol, sigara ve uyuşturucular gayet zararlı, toksik etkileri olan maddeler ve hala milyonlarca insan halinden memnun bir şekilde kullanıyor. Hangi uyarı sistemi? Bir proton kendi görevine ait yeri bulup yerleşmiyor, keza protonun bir görevi yok.
Hayal dünyasında yaşıyorsun.
-
protein di kastatteğim yanlış yazmışım. zararını bile bile yapılan işinde bir sonucu olacak tabi. özgür irade ve mantık diye birşey var. bir işin doğrusunu bile bile, o zaman tanrı beni engelleseydidemekki tanrı yok diye öyle şeyleri yapacaksa o onu yapanın problemi. islam ahlakı emrediyor iradeyi iyiye kullanmayı emrediyor. yoksa güçlü kalmak için savaşmayı yada öldürmeyi emrederdi.
Ayrıca vücud sürekli değişim ve dönüşüm içinde. kan hücreleri ve enzimler nasıl vücutta ilgili yere gidebiliyorlar? bir proteinin o kadar alanda sadece kendi yerini bulabilmesi bile garip. yada midenin o kadar karmaşık yiyecekleri öğütüp her ilgili maddeyi, ilgili yere taşımak üzere kana kaıştırması veya karaciğerde depolaması bile değişik. otomasyon veya yazılım mantığıyla if else if lerle veya xorlarla maskeleme olsa, midenin dünyadaki her yiyeceği ve o yiyeceklerin karışımlarını htta her yemeği sıvı katı karışımı ile bilmesi lazım. yanındaki atomu algılayacak neyi var atomun veya molekülün? öyle birşeye dna da rastlanmadığına veya mideyle ilgili hücre ve proteinler üzerinde bütün bunlarla ilgili kodlara rastlanmadığına göre, her an sadece proteinler sadece durumla ilgili bambaşka ve milyarla ifade edilen kompleks yapılara dönüştüğü de bilinince, bunumda kusursuz çalıştığına göre demekki her an müdahale ve yaratma devam ediyor.
diyelimki Allah yok ki -ben varlığına inanmıyorum- neden çıkıp bir peygamber o kadar hakkı yenmesine rağmen ölene kadar adaleti iyiliği savunsun ve uygulasın. hiçbir kötü alışkanlığı olmasın. ve dünya tarihinde hiçkimsenin yapamadığı şekilde son 1400 yılda yaşanan olayların en önemlilerini açıklasın ve bu tarihlere bile ulaşan açık ifadeleri gerçekleşmiş olsun. daha geçen yıl gerçekleşen olayları anlatıyor hadislerde. bu kitaplarda el yazması ve 1000-1300 sene önce yazılmış, toparlanıp.
buda işin diğer boyutu.
yada o dönemde. öyle bedevi ve eşkiyayla dolu araplar içinde 23 yılda nasıl o kadar büyük bir düzen kurulabilsin ve hala son dönemde aksasa bile (-ki bunuda haber veriyor peygamber) birşekilde devam edebilsin? insanlara bir sigarayı bıraktıramazken, o kadar insanı nasıl etkileyipte değiştirebilmiş olabilir? tarihte ona benzeri bırakalım, ona yaklaşan bile olsa diyeceğizki tamam belki de yanıldık ama işin her yönünde deliller var ve hepsi çok güçlüler. ve göreceksiniz 9-10 yıl içinde bütün dünyaya yayılan islam birliğiyle birlikte daha büyük bilimsel gerçekler yayılacak. henüz olmamış ama olacak birşeyden bahsediyorum. hz isa ve hz mehdi nin (moshiah) gelişinin dönemindeyiz. ortaya çıkınca anlarsınız
CHaRMaNDeR tarafından 23/Eki/12 06:02 tarihinde düzenlenmiştir -
-
Çok güzel fikir alışverişlerinde bulunabilecek bir konu açmışsın, yazık olmuş konuya.