Filtre Kahve Önerisi
-
merhabalar arkadaşlar bir süredir filtre kahve içiyorum starbuckstan alıyorum genelde şuana kadar
colombia
http://www.starbucks.com.tr/coffee/seasonal-favorites/colombia-narino/whole-bean
http://www.starbucks.com.tr/coffee/blonde/starbucks-veranda-blend-/whole-bean
bunuda emirreis mümin kardeşim önerdi
http://www.starbucks.com.tr/coffee/medium/house-blend/whole-bean ((deneyecem))
denedim ancak biraz daha sert bişey istiyorum yani americano tarzı degilde ama kafeini yüksek birşey sizin önerebileceğiniz kahveler varsa denemek isterim illa starbucks degil farklı firmalarınkinide denemek isterim
KaptaN tarafından 01/Mar/17 13:47 tarihinde düzenlenmiştir -
-
hocam ben endonezya içtim hiç beğenmedim sertti, ama asıl vatanı bunların endonezya diye biliyorum bir dene istersen
-
kahveden anlamayan insanlar işte :) marka olsunda amk
-
hocam french press mi mahkina mı kullanıyorsun ?
benim tercihim makinanın kendi filtresine ek filtre takarak orjinal sıralamam şu şekilde;
: Starbucks Kenya ( number one dir tek geçerim)
- riserva kenya
- Hilss borss orjinal blend
- gloria jeans gold blend
bikaç ta foto atayım;
-
muazzam konu,
kahvenin sertliği meselesinde,kahve çekirdeğinin ne kadar kavrulmuş olduğu da etkiliyor mu ? yoksa sadece kahve cinsine göre mi değişiyor...misal kavrulmuş Tchibo Espresso sert diye alıyorsun bildiğin acı Arap-Türk kahvesi zaten Arap kahvesi :) saçma bir örnek verdim galiba
benim aradığım sertlik nasıl desem AROMA tadı...Tchibo Espresso sertliği Değil
Arkadaş da sanıyorum buna binaen açmış konuyu
-
Janitschar bunu yazdı
kavrulması çekirdeğin türü çekirdeğin hangi tarlada yetiştiği yan tarafında nelerin yetiştirildiği kahvenin kalınlığı hepsi etkiler
-
DJ_Alper bunu yazdıJanitschar bunu yazdı
kavrulması çekirdeğin türü çekirdeğin hangi tarlada yetiştiği yan tarafında nelerin yetiştirildiği kahvenin kalınlığı hepsi etkiler
o zaman Aroması baskın bir kahve önerde içelim ,mesela Tchibo African bana hafiif geliyor...Tchibo Espresso hiç sevmediğim bayat acı kahve tadı veriyor,hakeza Guatemala'ya ısınamadım bir türlü
-
Janitschar bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdıJanitschar bunu yazdı
kavrulması çekirdeğin türü çekirdeğin hangi tarlada yetiştiği yan tarafında nelerin yetiştirildiği kahvenin kalınlığı hepsi etkiler
o zaman Aroması baskın bir kahve önerde içelim ,mesela Tchibo African bana hafiif geliyor...Tchibo Espresso hiç sevmediğim bayat acı kahve tadı veriyor,hakeza Guatemala'ya ısınamadım bir türlü
denemedigim kahve kalmadı yıllardır tek gerçek tt kenya kahvelerinde hocam tavsiye ederim. turunçgillerle aynı bölgede yetiştigi için en aromatik ve birazda asidik kahve türüdür. en iyisi de starbuckstan alınandır. mediumu 250 gr olması lazım 26 tl idi en son. yukarıda fotografını paylaştım.
kenya kahvesiyle ilgili detaylı bilgi ekşiden alıntı;
kenya'nin kahve çekirdeklerini sınıflandırması genel olarak diğer birçok ülkeye göre daha farklıdır. kenyada çekirdekler aa, ab, pb, c, e, tt ve t olarak sınıflandırılır. bu sınıflandırma sistemi kahvenin kalitesinden ziyade büyüklüğü ve şekli ile alakalıdır. kenyada çekirdeklerin boyutu büyüdükçe kahvenin tat ve kokusunun da zenginleştiği temel alınarak bu sistem kurulmuştur. yani en büyük boy çekirdeklerde daha fazla aroma ve tat vardır diye düz hesap yapılabilir. elbette bu her zaman için doğru sonuçlar vermeyebilir. yani ebat ve şekil açısından aa sınıfında olan 2 farklı kahveden birisi diğerinden fersah fersah daha iyi olabilir. işte işin bu kısmını aşmak için de kenya yönetimi müzayedeler düzenlemektedir. kahve tadımcıları önlerine sınıflandırılmış olarak gelen kahveleri tadarak hangilerini alacaklarına karar verir ve buna göre müzayede yapılır. işte bu nedenledir ki nitelikli bir kenyada "aa" sınıflandırmasının yanında varsa çiftliğin yada yetiştiği yerin adı, yoksa lot numarası yada her ikisi birden bulunur.
peki ab yada pb veya diğerleri daha mı kötü demektir? olabilir de omayabilir de. onlar için de aynen yukarıda yazdığım gibi tadım ve açık artırma yapılır. düzgün görünümlü ve iri çekirdekler aa klasmanında oldugundan ab klasmanında biraz daha küçük çekirdekler vardır. bu çekirdekler illaki kötü demek değildir ama illaki iyi de değildir zira aa için ayıklandıktan sonra geriye kalanlar arasından ayıklanırlar. pb ise peaberry çekirdekleri temsil eder. eğer bir kenya kahvesi yanında pb görüyorsanız bu çekirdeklerin çok üstün yada çok kötü olduğunu değil yusyuvarlak şekle sahip olduğunu, yani bir kahve kirazından 2 yerine tek çekirdek çıktığını gösterir. peaberryler aslında ikiz çekirdeklerdir.
kenya kahvelerinin kaliteli olanlarının genelinde blackcurrant ve narenciye tatları hakimdir, asiditesi yüksek, gövdesi nispeten düşüktür, oldukça temiz bir fincan kahve elde edebileceğiniz çekirdeklerdir. yada şöyle anlatalım. kenya kahveleri doğru kavrulduğunda ve uygun bir yöntemle demlendiğinde kahveden ziyade aromatik bir fincan çay içiyormuşsunuz hissini verir. geneli, hatta tamamına yakını ıslak işlemle işlenen bu kahveleri koyu kavurmak cinayettir. evet birçok kahveyi aşırı derecede koyu kavurmak cinayettir ancak kenyaların büyük bir çoğunluğunda full city kavurma derecesini pek aşmamak gerekir. bu da ikinci çıtlamaya girmemek demek, kahve yağlarının açığa çıkmaması demek oluyor. peki kenyaları daha koyu kavurursak ne olur? aroma ve tatsal açıdan zenginliğini yitirmesine, tektipleşmesine neden olmuş oluruz. yani ortaya buram buram blackcurrant ve portakal kabuğu kokuları alabileceğiniz, hafif buruk bir kahve çıkacakken acı su çıkarmış oluruz. haa koyu kavrulabilen kenyalar yok mudur? vardır ama sayıları fazla değildir.
ayrıca kenyalardan genel olarak iyi single origin espresso çıkmayacağı yönünde bir inanış vardır. bu da hem doğrudur hem de değildir. çekirdeğe göre değişkenlik gösterir. mesela benim en son denediğim kenya gethumbwini, kenya gethumbwini peaberry ve kenya ngunguru kahvelerinden enfes espresso çıkarken kenya karunyadan filtre kahvede bile tatminkar bir sonuç alamadım. fakat aynı kahve yani kenya karunya french pressde coştu. gethumbwininin ise sadece peaberry versiyonu ile filtreden ve espressodan iyi sonuç alabildim. ngunguru ise her yöntemle süper sonuç verdi. fakat burda kahve ile ilgili güzel şey, seneye alınacak hasatta bu durumların değişebilme ihtimali, ki bu bir taraftan da satıcılar açısından hiç de iyi bir şey değil. yani düşünün bu sene kenya ngunguru satmaya başladınız, bu çekirdeği çok begenenler oldu, seneye de ngunguru alıyorsunuz hasat zamanı ama çekirdek bir evvelki seneden daha kötü çıkıyor, bu çekirdeğe hasta olmuş müşterileriniz var, devamını istiyorlar, eliniz kolunuz bağlanıyor. hiç sorun değil, şöyle yapın, gidin ucuza kenya alın, nasılsa kimse size aa mı diye, yada hangi çiftlikten diye yada lot numarası nedir diye hesap sormayacak, kavurun kömürleşene kadar. oooh mis her sene aynı tat... ne var merocuğum? bir şey anlatıyorum canım şurda ne var!? haaa starbucks o son dediğini yaptı diyorsun.. hmmm.. kusura bakmayın sevgili gözlüklüler, starbucks yapmış.. artık kenyaları tektipleştirip ucuz olanı almak için kendiniz bir yol keşfedersiniz o zaman, benden bu kadar. merovaanım ordan fincana bir kenya koy da neşemizi bulalım. hadi canım meşgulüm ben köprüden geçiyorum etrafta bir sürü dayı var hadi.
-
Janitschar bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdıJanitschar bunu yazdı
kavrulması çekirdeğin türü çekirdeğin hangi tarlada yetiştiği yan tarafında nelerin yetiştirildiği kahvenin kalınlığı hepsi etkiler
o zaman Aroması baskın bir kahve önerde içelim ,mesela Tchibo African bana hafiif geliyor...Tchibo Espresso hiç sevmediğim bayat acı kahve tadı veriyor,hakeza Guatemala'ya ısınamadım bir türlü
sert istiyorsan http://www.tchibo.com.tr/barista-espresso-500g-cekirdek-kahve-p400067476.html
Thciboda standart kahveleri ben almıyorum yılda 1 kez veya 2 yılda bir özel çiftlik üretimi kahveleri geliyor ozaman 3-4 kg alıp koyuyorum 1 sene yetiyo :D
edit: benim önerim makine için kullanım tarzlarına göre değişir herşey bende kahve öğütücü var delongi nin içeceğim zaman öğütüp içiylorum
kahveleri buzdolabında saklıyorum 3-4 yıl önce girdim bu kahve işine çok araştırdımçok öğrendim :D
DJ_Alper tarafından 01/Mar/17 14:47 tarihinde düzenlenmiştir -