folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Google, 71 Milyon Liralık Vergiden Kaçamadı



Google, 71 Milyon Liralık Vergiden Kaçamadı

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nolanded
    nolanded's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Aralık/2009
    Erkek

    Google'a 71 milyonluk fatura Google'a reklam veren Türk şirketlerine İrlanda'da kurduğu şirket üzerinden fatura kesen Google, tüm uyarılara rağmen Türkiye'de vergi mükellefi olmayı kabul etmedi. Hukuk mücadelesi başlatan Türk Maliyesi, mahkemeden istediği sonucu aldı. Google'a 71 milyon liralık vergi cezası kesilirken kararı Danıştay'a taşıyan Google'ın talebi de reddedildi. Söz konusu ceza 2007-2008 dönemini kapsıyor. Bu dava kazanılırsa Google 2009 ve 2010 için de yüklü vergi cezaları ödemek zorunda kalacak.
    Tam 4 yıldır dünyanın en değerli markası olan ancak ünvanını bu yıl Apple'a kaptıran, 112 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli ikinci markası olmayı sürdüren Google ile Maliye Bakanlığı arasındaki yargı savaşı devam ediyor.

    Türkiye'de elde ettiği reklam gelirlerini Maliye'ye bildirmeyen Google'a 2007-2008 dönemi için 71 milyon lira vergi cezası tebliğ edilmişti. Cezaya itiraz eden küresel arama motoru, açtığı iptal davasını kaybetti.

    VATAN'ın adli kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre İstanbul 10. Vergi Mahkemesi'nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, Maliye Bakanlığı'nın "Türkiye'de elde edilen gelirin vergisi Türkiye'ye ödenir. Google, Türkiye'den elde ettiği gelirin vergisini ödemek zorundadır" tezini haklı buldu. Davayı bir üst mahkeme olan Danıştay'a taşıyan uluslararası bilişim devinin 'yürütmenin durdurulması' talebi de üst mahkemeden geri döndü. Danıştay 4. Dairesi, 20 Nisan'da açıkladığı kararında Google'un talebini reddetti. Mahkemenin çok yakında davayı karara bağlaması bekleniyor.

    Google'a kesilen vergi cezası, Gelir Vergisi Yasası'nın 7'nci, KDV Yasası'nın 11, 12 ve 16'ncı maddelerine dayanıyor. 7'nci madde'ye göre Türkiye'de temsilciliği bulunan şirket, Türkiye'de vergi mükellefi olarak kabul ediliyor.

    Uzlaşma sağlanamadı

    Dünyanın en büyük arama motoru olan Google ile Maliye Bakanlığı arasındaki ihtilaf 2009 yılında başladı. Bakanlığa bağlı denetim elemanları internet üzerinden reklam ve pazarlama hizmetleri sunan Google'ın Türkiye'den elde ettiği geliri devlete beyan etmediğini tespit etti.

    2007-2008 yıllarını kapsayan incelemelerin ardından bilişim devinin Türkiye'de faaliyet gösteren birimi Google Reklamcılık Pazarlama Ltd. Şti'ye 71 milyon liralık vergi cezası kesildi. Bunun üzerine Google, yaptığı kısa açıklamada, "Google operasyonu olan her ülkede vergi kanunlarına uygun olarak hareket ediyor. Türk yetkililer ile konu ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Türk kanunlarına uygun hareket ettiğimize ilişkin inancımız tam" dedi.

    Gözler mahkemenin kararında

    2010 yılı Nisan ayında Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Google Türkiye'nin temsilcileri uzlaşma için masaya oturdu, ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine Google konuyu mahkemeye taşıdı.

    Gelişmeleri değerlendiren vergi uzmanları, Danıştay'ın vereceği kararın emsal niteliği taşıyacağını ve bu açıdan çok önemli olduğunun altını çiziyor. Google'ın Türkiye'den elde ettiği reklam gelirlerinin her yıl katlanarak arttığına işaret eden bir vergi uzmanı, "Eğer mahkemeden Maliye lehine bir karar çıkarsa 2009 ve 2010 dönemindeki incelemelerde de devletin eli güçlenmiş olur. Bu nedenle yüksek mahkemenin kararı büyük önem taşıyor" yorumunu yaptı.

    Google neden vergi vermiyor?

    TÜRK şirketleri, Google'a reklam verdiklerinde İrlanda'da kurulu Google Ireland LTD üzerinden faturalandırma yapılıyor. Şirketler, Google'a verdikleri reklamları gider gösterip vergiden düşebiliyor. Ancak Maliye Türkiye'den reklam toplayan bilişim devinden gelirleri karşılığında vergi alamıyor. Google bu durumun son derece normal olduğunu küresel bir hizmet verdikleri için her ülkeye ayrı ayrı vergi vermek zorunda olmadıklarını savunuyor. Türk Maliyesi ise Google'un ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde topladığı reklamların bedelini yerel otoritelere ödediğini hatırlatarak, "Google Türkiye'ye de vergi vermeli" görüşünü savunuyor.

    http://www.zamanusa.com/us-tr/newsDetail_getNewsById.action?newsId=48229


    msne beklerim: nolanded[at]tahribat.com
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mylitta
    Mylitta's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2008
    Erkek
    Google dellenip çeksin fişide görelim ebemizin hörekesini :D

    Ayılıp bayılıp ayılıyoruz, bütün sokakları ayıkıyoruz
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    raul
    raul's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2005
    Erkek

    beyler  maliye sonuna kadar haklı görünüyor.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Eylül/2005
    Erkek

    maliye haklı lan sanki :)
    yürü maliye arkandaız :D

     


    .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Holyzone
    Holyzone's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 13/Ekim/2008
    Erkek

    herşey vlad google'ın türkiye'ye isyanıyla başladı Şaşırma

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FCN
    FCN's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Eylül/2007
    Erkek

    adsenseci biri olarak o vergi googleın cebinden değil benden cıkıcak :D bana verdiği paradan kısıcak google maliyeye ödicek. türk firmaları gibi artık adsensedede kazancın %28 ini vergi olarak keserler

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tutkun
    tutkun's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Mayıs/2010
    Erkek

    Holyzone bunu yazdı:
    -----------------------------

    herşey vlad google'ın türkiye'ye isyanıyla başladı Şaşırma


    -----------------------------

    ataşla hacııı!

    Böyle iyi, sürünsün ipnetorlar... Yürü devlet buba, arkandayuk...


    Bilen konuşmuyor, konuşan bilmiyor...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mukan
    Mukan's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ocak/2010
    Erkek

    O para googledan çıkmaz bizden çıkar. Reklam veren Adwords kullanıcısı Türk, reklam yayınlayan Adsenseci Türk. Google bu aracılıktan ortalama %32 gelir elde ediyor. Adwordsçüden aldığının yaklaşık %68'ini Adsenseciye dağıtıyor. Bu durumda %10 civarı Adsenseci için kesinti olur. Ancak Google Adsense yayıncıları ek olarak gelir vergisi ödemeye mecbur bırakılırsa (zaten mecburlar ama...) bu oran %10+%15 olur. %25 civarı bir kesinti demek devlet kazığı demektir. Bu konuda maliye eğer reklam yayıncılarının da üzerine gelirse bunun adı delidumrul vergisi olacak.Burada para kaybedenler yine bizler olacağız. Karşılığında ne alacağız? Bir hizmet mi? Sigorta mı? Hayır!

    Umarım danıştay maliye aleyhinde karar verir. Yoksa o %25'lik kesinti Türkiye'ye girmeden Amerika'da kalır. Bu da milyonlarca $ demek. Hem Türkiye kaybeder hem Türkler.


    Hakkımda atıp tutan birine rastlarsanız pm gönderin log ve görüntü kazanın. İster atın ister tutun.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Media
    Media's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2007
    Erkek

    demek ki devlette böyle şeyleri takip edebilen insanlar var helal len


    ....
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    evrensel servisler için yöresel vergi kesmek bence saçma

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    telekom
    telekom's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Temmuz/2005
    Erkek

    PanxeR bunu yazdı:
    -----------------------------

    evrensel servisler için yöresel vergi kesmek bence saçma


    -----------------------------

    O evrensel servis senin devletinin sıınırları içerisinde iş yapıyorsa ve vatandaşın üzerinden para kazanıyorsa vergi vermek zorunda.
    Vergi devletin en büyük geliri + bu alınan vergiler yol su köprü olarak bize geri dönecek ya da birilerini zengin edecek; hiç olmamasından daha iyi.


    vatandaşa kafam girsin!..
Toplam Hit: 3707 Toplam Mesaj: 36