Halepçe Saldırısı
-
İran-Irak Savaşı esnasında, Saddam Hüseyin, 1986-1988'de Irak'ın kuzey bölgeside oturan Kürtlere karşı El-Enfal Harekâtı adlı imha operasyonu düzenlendirdi. Saddam Hüseyin'nin 23 Şubat - 6 Eylül 1988 arasında El-Enfal Harekâtını şiddetlendirdiği dönemde Mart ayın ortasında İran Ordusu 'Zafer-7' Harekâtı adlı genel taarruzu başlattı. Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Peşmergeler de İran Ordusu ile işbirliği yaparak Halepçe kasabasına girdi.
Saddam Hüseyin İran Ordusu'nun ilerlemesini durdurmak için Irak Ordusu'nun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî (Batı medyası tarafından 'Kimyasal Ali' rakabı takıldı)'e zehirli gaz bombalarını kullanmayı emretti.
16 Mart 1988'de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına karşı bombarıman düzenlendi. Halepçe sakinleri (çoğunluğu çocuk ve kadın), İran askerler ve Peşmergeler arasında 5.000'den fazla insanın öldürülüp 7.000'den fazla insanın yaralandığı tahmin edildi. Ancak Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha büyük olduğu tespit edilmektedir.
19 Ağustos 1988'de Irak ve İran ateşkes anlaşmasını imzaladılar. Irak Ordusu ateşkesten 5 gün sonra Halepçe'yi geri aldı ve bu işgal esnasında 200 sakinin öldürüldüğü söylenmektedir.
Süleymaniye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Fuat Baban, 7 Aralık 2002 tarihli 'The Sydney Morning Herald' gazetesine verdiği 'Experiment in Evil' başlıklı makalesinde, Halepçe'de özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki'nin 4-5 katı olduğunu iddia etti. Amerika ise bu iddiayı suistimal ederek Zayıflatılmış Uranyum mermilerini kullanmasını meşrulaştırmaya çalıştı.
Mart 2007'de Halepçe'yi ziyaret eden bir Japon heyeti Hiroşima'ya yapılan atom bombası saldırısı'ndan hasar gören Aogiri (İmparatoriçe Pavlonyası)nin fidesini hediye etti.
Vikipedia kaynaktır http://tr.wikipedia.org/wiki/Halep%C3%A7e'ye_zehirli_gaz_sald%C4%B1r%C4%B1s%C4%B1
-
ben 30.000 kişi öldü diye biliyodum demek 7,000miş:S
-
onlar abartı
-
keşke daha fazla olsaymış rakam : )
-
Her türlü katliama karşı olmak lazım...Orda çoluk çocuk bir sürü kişi öldü...
Allah Rahmet Eylesin...
-
O gün o katliamdan kaçıp kime sığındılar. Şimdi ne yapıyorlar????
-
AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------keşke daha fazla olsaymış rakam : )
----------------------------yapma be hocam nasıl bi insanlık anlayışı var sende?
-
abü ben de anlamadım nasıl bi insanlıktır bendeki :| insan değilim ben :|
-
AntiOksidan bunu yazdı:
-----------------------------
abü ben de anlamadım nasıl bi insanlıktır bendeki :| insan değilim ben :|
-----------------------------he o zaman tamam :)
-
AntiOksidan bunu yazdı:
yaw birader budediğin biraz sadisçe diğilmi -
bambam66 bunu yazdı:
AntiOksidan bunu yazdı:
yaw birader budediğin biraz sadisçe diğilmi
biz buna aramızda faşizm diyoruz :C