Hazır Besleme Tavuk Ve Yumurta Üzerine
-
Hacılar bildiginiz gibi artık koyluler bile market tavuguna dusmus durumda. Adam civciv yetistirme derdine girmiyor. Tabi bu hazır tavuk etinin saglik durumu ciddi tartisma konusu. Antibiyotik basilan hayvanlar, hareketsiz, gunes yuzu gormeden buyuyen tavuklar ve bunlardan cikan yumurtalar.
Daha once bununla ilgili arastirma yapan veya ciftlikleriyle ilgili bilgisi olan varsa bir fikir firtinasi yapalim.
-
hocam bizim köyde bol miktarda etlik tavuk çiftliği var. civciv olarak gelir en fazla 45 gün sonra tombul tombul tavuk olarak çıkar çiftlikten.
-
sanane bunu yazdı
hocam bizim köyde bol miktarda etlik tavuk çiftliği var. civciv olarak gelir en fazla 45 gün sonra tombul tombul tavuk olarak çıkar çiftlikten.
45 günlük süreç olması gereken normal süremidir yoksa ilaçla vs ile hızlandırılmış süre midir hocam?
-
hoca köylü düşmezdide , şimdi tavuk baksak bizim baktığımız tavuklar feşer oluyor gider komşunun bostanını bidikler
komşu gelir laf eder kaldıramazsın defterini dürersin komşunun , yani iyisimi marketten almak daha hayırlı (komşunun selameti açısından )
köy yerinde komşuluk kalkalı çok oldu eski sistemlerde unutulur oldu
hayvanları doğal ortamından alıp artık kafeslerde besler olduk
senin aradığın ne dolaylı değilde direk istediğini yaz , illa bir bilen çıkar
-
rappermcs bunu yazdısanane bunu yazdı
hocam bizim köyde bol miktarda etlik tavuk çiftliği var. civciv olarak gelir en fazla 45 gün sonra tombul tombul tavuk olarak çıkar çiftlikten.
45 günlük süreç olması gereken normal süremidir yoksa ilaçla vs ile hızlandırılmış süre midir hocam?
Hayır o tavuğun cinsi spenç tavuğu deniliyor 45 günde kesime geliyor bu cins tavuklar
hayvan gezmiyor dolaşmıyor önüne konanı yiyor bolca yatırılınca tombullaşıyor
birde bunların yumurta alınanları var Işık Yöntemi'yle günlük yumurta veren tavuktan daha fazla yumurta alıyorlar vs
-
Bir organik tarım mezunu olarak.
Türkiye de büyük, orta , küçük firmalar konvansiyonel üretim yapmaktadır. Bunlar kafesler içine sıkıştırılmış ve suni ışıklandırma yöntemi ile uyumadan daha hızlı büyümesi ve soya yemleri ile beslenen hayvanlardan oluşmaktadır.
Hayvanlar hareket etmedikleri için daha hızlı büyürler fakat hareket etmeyen canlı bağışıklık sistemi zayıf olacağından hasta olmadan yemlerine katılan anti biyotikler ile hasta olmaları engellenmektedir.
Antibiyotikler yediğimiz et ve yumurta ile birlikte vicudumuza girmekte hastalıklara karşı olan bağışıklılığımızı ve ilaçların etkisini azaltmaktadır. Gerçekten hasta olduğunuzda daha fazla ilaca ihtiyacınız olacağı anlamına geliyor bu.
Peki neden bu şekilde üretim yapılmaktadır ?
Tabiki daha ucuz et daha ucuz yumurta ve daha düşük maliyetler.
NOT : Köy tavuğunun bildiğiniz bu konvalsiyonel tavuklardan neredeyse farkı yoktur. Ne verirlerse onu yerler ve organik sertifikası olmayan hiç birşey organik kabul edilemez. O pazarda organik diye satılan sebze meyvelerin hiç biri organik degil eğer sertifikası yoksa.
Ne yapmak lazım? .
20 30 kuruş daha pahalıya organik yumurta alabilirsiniz. veya kilosu 40 liraya organik tavuk eti alabilirsiniz.
Organik tavuk nedir ?
en az 4 metre kare doğal hareket alanına sahip açık veya yarı kapalı alanlarda hareket ederek , hayati durumu tehdit etmediği sürece ilaç ve anti biyotik kullanılmayan kullanılsa bile etkisi geçtikten sonra üretime giren üretim durumlarıdır.
Hayvanlar yeterli hareket alanına sahip oldukçarı için hem daha sağlıklı hem hastalıklara karşı daha bağışıklı olurlar.
Sonuç : Farkı fiyatı. Yapacak başk birşey yok. Köy tavugunun normal tavuktan farkı yok.
-
@panxer hoca
peki bu organik tavuk yumurta besiciliği işinde para var mı?
meşakkatli külfetli işmidir yapılır mı?
BU konuda bilgin var mı?
-
SeRDaR bunu yazdı
@panxer hoca
peki bu organik tavuk yumurta besiciliği işinde para var mı?
meşakkatli külfetli işmidir yapılır mı?
BU konuda bilgin var mı?
para çok ancak rekabet edemezsin ki , en büyük firmalar organik çiftliklkerini kurdu bile.
her markette artık organik reyon var orda yumurta et süt bal vs.
şimdi şöyle diyim bizim okul sırf organik hayvancılıktan gelen döner sermaye ile 2 yılda 2 katı büyütmüştü üretimi.
Fakat organik tarımın en büyük zorlukları
1. Organik tarıma uygun tarım arazisi olacak , etrafta gübre atan olmayacak en az 3km.
2. Organik yem üretebilmen lazım, üretemezsen çok pahalıya satın alırsın zarar ettirir.
3. Organim yem için organikl gübre üretebiliyo olman lazım, yeterli sayıda hayvanın varsa birbirini döndürür ama o zamana kadar satın alacaksın.
4. Organik hayvancılıkta her ürettiğin hayvan için belli metre karelet gerekiyor tavuk için dört gibi , kapalı ve açık barınak yapılması gerekiyor.
Sonuç : maliyeti yüksek , satış fiyatı da yüksek , organik tarıma uygun geniş arazin varsa deneyebilirsin , öyle ünlülerin balkona bir salkım domatez koyup organik demesi ile alakası yok yani işin. :)
-
Bir tavuk yetiştiricisi olarak.... (Besin için / yumartalıklar cidden külfetli hem organik hem organik olmayan yollar ayrı ayrı zorlukları var.)
Tavuk süreci evet maksimum 45 gündür. (Daha uzun asla tutulmaz 41 42 günde gittikleride olur.)Şirket politikası olarak ne kadar şişkin hayvan o kadar iyi gelir demektir. Politika bu olduğu için üreticinin yapabileceğipek birşey yok. Şirketlert çoğu zaman ilaç , antibiyotik, vitamin vs kullanımını desteklerler. Yetliştirici olarak tüm yetiştiriciler bunları desteklemez çünkü o hayvan ne kadar ilaca maruz kalırsa o kadar fazla kalite kaybı yaşar, ölüm yapar. O yüzden bizimde yaptığımız gibi üreticinin her daim verilen ilaçlara başvurduğunu düşünmüyorum. (Şirket çiftliklerinin durumunu bilmiyorum.)
Son zamanlarda bu etlik gelirlerinin üretici kısmı oldukça düştü zaten. Çok fazla şirket çiftliği açılmaya başladı. Serbest Üretici (Şirketten ayrı üretici) pek fazla gelir elde edemez oldu.
Son olarak organik tavuk yetiştiriciği demişssiniz (karşı değilim, destekliyorum) ama bunun insanların aldığı tavuk miktarını karşılaması mümkün değil. Şuan da gezen tavuk üreticiliği diye birşey duydum son zamanlarda ama adam 50 günde 1000 tane tavuğa bakıyor. O yüzden fiyatlatın o kadar uçuk olmasının nedeni o. Üstelik normal bakıma göreoldukça masraflı olabilir. Sonuçta dış ortamda aldığın 1000 tavuğun en az 250 tanesi ölecektir. Diğer türlü normal bakım - yaklaşık 35000 tavuk tek devre - ihtiyaçları karşılamak konusunda zorlanıyor. Organik tavuk yetiştiriciliği daha mümkün olduğunca yaygınlaşmalı ki doğru düzgün organik et piyasaya kavuşabilsin.
-
ben gdo cuyum. ama bi 50 yılı var
arkadaşın da dediği gibi organik tarım ve et açlığa davetiye
-
Anlaşıldı bana göre değil :(
Bilgiler için Sağolun
Herşey tarım tv de gözüktüğü gibi değil anlaşılan
SeRDaR tarafından 03/Şub/15 13:45 tarihinde düzenlenmiştir