Kaçımızın İçinde Bir Tyler Durden Yatıyor, Nedir Bizi Durduran?
-
Sistem korku üzerine kuruludur... Gelecek korkusu, işsizlik korkusu, başkaları benim için ne düşünür korkusu, cinsel ilişki korkusu, rakip korkusu....
Sistem korku toplumu yaratarak bir taraftan insanları hizaya sokar, ehlileştirir bir taraftan da korkuları kullanarak, yeni ticari ürünler ve pazarlar oluşturur.
Ancak, korku beraberinde nefreti ve öfkeyi de getirir. Sistem bunu dengelemek için televizyon bombardımanını kullanır. Savaş, şiddet, yıkım sahnelerini izleyen insan, filmdeki kötü adamın cezalandırılmasından zevk alır.
Korku toplumunun insanı film izlerken aktörmüşcesine kahramanla kendini özdeşleştirir ve böylece hayatındaki öfkelerin somutlaşmış hali olan kötü adamları, hainleri, yalancıları, kanunsuzları tek tek öldürüyormuş, etkisiz hale getiriyormuş hissine kapılır. Zaten filmlerin çoğunda kahraman hiç bir zaman ölmez, çünkü o ölürse biz de ölürüz !
Ayrıca, son dönemlerdeki filmlere bakarsak "insanoğlu"nun kendisi en büyük düşman olarak gösteriliyor, insanın başka canlılar tarafından yenilgisi işleniyor. Böylece insanın kendisine olan öfkesi de dizginlenmiş oluyor.Ali Kaya'dan Alıntıdır.
-
simdi iyi hoş ama gelecek korkusu sadece bireysel birsey degil iş korkusuda aynı. yani bunun icin koklu bir degişim lazım. sistem bu sekilde işledigi surece ben korkmuyorum demek aptallık olur.
-
Hiç korkmadım zaten onun için devrilmiyorum, insanın ailesinden, arkadaşlarından ve bütün bağlılıklarından özgürleşmesiyle bu mümkün olabilir.
-
benim içimde kocaman bi geri zekalı yatıo daha da bişi yok..
-
Biraz taş atalım ki dalga oluşsun... üyeliksiz seyredilebiliyor.
facebook.com/video/video.php?v=138060262902064
facebook.com/video/video.php?v=138450446196379
facebook.com/video/video.php?v=136896776351746
-
forrest gump
-
uzun ama okumanızı tavsiye ediyorum :) @Zumsuk ( emre abimin yazısı )
Fight club'ı bir kaç sene önce izledim.Sonra tekrar izlemiştim.Hayatımın o zamanında da farklı bir tat bıraktı.Fakat bu sene 20 yaşında tekrar izleyince , üstelik sıkıntılı bir dönemde izleyince bazı şeyleri daha iyi anladım.
Tabi ki bu benim hayatım üstüne bir yazı yada Tyler Durden gibi psikopat bir karakteri övmek istemiyorum.Fakat hak verdiğim bir çok nokta var.Tyler Durden kim midir ? Bunun için fight club filmini izleyim.Türkçesi dövüş klübüdür.
Şimdi size durdenizm felsefesini anlatmak istiyorum ;
--------------------
Durdenizm insanların herşeye sahip olma, gözünün yükseklerde olması gibi heveslerinden vaz geçmesidir.Başkalarını ezmek, başkalarının sırtından iş çevirmek gibi düşüncelerden arınmaktır.
Özgürlük en lüks arabalara, villalara, güzel kızlara, uçaklara, paralara , mevkilere sahip olmak değildir.Aksine dibe vurmaktır.İşte bu Tyler Durden felsefesinden başka bir örnek.
Ne kadar farklı değil mi ?? Buyrun size diğer özlü sözleri ;
-----
-Sahip olduğun herşey en sonunda gün gelir sana sahip olur, ancak herşeyini kaybettikten sonra herşeyi yapmakta özgür olursun, umudunu kaybetmen özgürlüğündür.
(işte burada mevki, para pul yada başka birşeyler kazandığınzda vaz geçemez, kölesi olursunuz diyor)
-kendini geliştirmek kendini tatmin etmektir, kendini yıkmak ise asıl soruların cevabı.
-tüm umudu kaybetmek özgürlüktür.
-hepimiz heba oluyoruz. lanet olsun, bütün bir nesil benzin pompalıyor, garsonluk yapıyor, ya da beyaz yakalı köle olmuş. reklamlar yüzünden araba ve kıyafet peşinde. nefret ettiğimiz işlerde çalışıyor, gereksiz şeyler alıyoruz. bizler tarihin ortanca çocuklarıyız. bir acımız yok, ne büyük savaşı ne de büyük buhranı yaşadık. bizim savaşımız ruhani bir savaş. ve bunalımımız kendi hayatlarımız.
(buraya dikkat : Bizim savaşımız ruhani bir savaş, kendi bunalımımız ise kendi hayatlarımız.Yani biz kendimiz ile savaşıyoruz.Kendimizden bunaldık)
-televizyonla büyütüldük ve bir gün hepimizin milyonerler, film yıldızları veya rock starları olacağına inandırıldık. ama olmayacağız ve bu gerçeği yavaş yavaş öğreniyoruz ve feci şekilde asabımız bozulmuş durumda..
(ne kadarda doğru değil mi ? Hepimiz bir şekilde tv dünyasından, ünlülerden etkilendik, idolümüz oldu.)
-sizler özel değilsiniz, sizler güzel yada eşi benzeri olmayan kar tanesi de değilsiniz, sizler işiniz değilsiniz, sizler paranız kadar değilsiniz, bindiğiniz araba değilsiniz, kredi kartlarınızın limiti değilsiniz, sizler iç çamaşırı değilsiniz, sizler her şey gibi çürüyen birer organik maddesiniz... bizler bu dünyanın şarkı söyleyip dans eden yeri geldiğinde dalga geçen yeri geldiğinde gülüp geçen pislikleriyiz
-Bizler bizi kadinlarin buyuttugu bir neslin cocuklariyiz ihtiyacımız olan tek şeyin bir baska kadin oldugunu dusunmuyoruz...
---------------------------------------------
Bilmiyorum fikir sahibi oldunuz mu ? Aslında sizi küçük görmeye çalışan, sizi ezen insanlar yalnızca mevki, para pul yada başka birşeylerin kölesidir.Kendileri acizdir.İşte siz onlardan olmayın !! Kendinizi üstün, değerli görmeyin.Felsefe budur.
Katılır mısınız katılmaz mısınız bilmem.Doğru kısımları var.Zaten bu yazıda yalnızda bir film karakterinin felsefesini gösteriyor.
Son olarak filmin başrol oyuncusu gerçeği, tyler durdenın kim olduğunu gördüğünde süper bir söz söylüyor tyler durden ;
'Senin bakmak istediğin şekilde bakar, senin düzmek istediğin gibi düzerim...'
Ayrıca hepimizin kendi kendine konuştuğunuda söylüyor..Hiç biriniz özel değilsiniz.Bu yüzden insanlara karşı tavrınıza dikkat edin. -
bu filmi abartısız 100 kez izlemişimdir, ne zaman izlesem senin gibi gaza gelirim ama bi süre sonra geçer
sen de henüz etkilerini yitirmemiş, biraz zaman geçince normale dönüyosun.
sistem, korku, baş kaldırma vs bunlar fight club'ta, matrix'te güzel şeyler:) bırakın orda kalsınlar
-
valla durden gibi adam toplayamam, yoksa hiçbir şey umrumda olmaz.
bizim milletten bir beklentim kalmadı.
-
Beni de gaza getirmişti.
-
kabul edin hepimiz aynı bokun lacivetleriyiz