folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Kedi Sahiplerine Mama Sorusu

Kedi Sahiplerine Mama Sorusu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oliWeR
    oliWeR's avatar
    Erkek
    SeRDaR bunu yazdı
    mkyb bunu yazdı

Her kedi her mamayı sevmeyebiliyor. İnsan gibi hepsinin farklı ağız tadı var. O yüzden en ufak pakette tadımlık olarak alıp önce bir tadım testi yapmalısın.

bende kedi varken ben bir çuval almıştım beğenmedi  çöpe atacak değilim 1-2 gün inatlaştı yemedi sonra aç kalınca seveseve yedi yani  hayvan la bu sokaktakiler çöpten ne bulsa yiyor canavar gibiler 

Aradığım cevap :)

Çocuklar bazen dışarıdayken tutturuyorlar şunu al bunu al alıyorum, bazen beğenmeyip yememeye çalışıyorlar özellikle bekliyorum bitene kadar yediriyorum. 

Ne çok küfür ediyorsun diyorlar. Ne yani hayatın içine edenlere şiir mi yazayım ?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Erkek

kedi medi anlamazdım birden 5 aylık bi kedi sahiplendim geçen ay, 1 aydır bende. royal canin kitten dayıyorum yavru diye kütür kütür yiyo zıbıdı

.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

gittik en iyisi diye 5 kg bi mama aldık markasını hatırlamıyorum şimdi, british 2 yaşında kedim var. mamayı sevmedi. 2 gün ağzını sürmedi mamaya..veterinerden test için 5-6 marka mama aldım azar miktarda.. tadım testi yaptırdım. 2 tanesini sevdi.. sonra onlara döndüm veterinerden alıyorum mamayı.. 

arada vitaminler ve eklemleri için özel hazırlanmış yaş mamaları da eksik etmiyorum..

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek

royal aldım ürünü . ürün barkodlu geliyor barkodu kaldırınca da qr kodu varmış uygulamasından orjinal mi diye sorgulatılıyor . orjinal geldi sıkıntı yok 15 kg aldım

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    korkarabatak
    korkarabatak's avatar
    Erkek

Bebekken royal canin aliyordum kisirlastiktan sonra ne kadar ithal marka varsa birer kiloluk aldim denettirdim hicbirini yemedi, yemediği gibi açlıktan bağırdı inat etti.

Baktim bi sabah söylene söylene yine bu büyük markalardan birini yiyor, yemek sırasında kustu kedi.

Gittim alt segment markalari aldim felicia diye bi marka yerli üretim somonlu. Onu çok beğendi.

British kedi olduğu için bunlarin cene yapilari buyuk bu yüzden iri taneleri seviyolar herhalde bende anlamadim.

4 yildir filan bunu yiyor ama takviye gıdalar veriyorum sürekli bi sakatlık olmasin diye.

Geçen ay veteriner tuylerini inceledi ne veriyorsan aynen devam et dedi. 

Ama önermiyorum yanlis anlaşılmasın. Belki takviye gidalarla surekli desteklemesem, vitaminsiz kalırdı emin degilim yani.

Edit. Kedilerinizin mamasini aniden değiştirmeyin idrar yollari enfeksiyonuna davetiye çıkarıyor zor hastaliktir dikkat edin mama değişimini haftalara yayın. 

Yeni mamayi önce yüzde yirmi sonra kırk, altmış, seksen diye yükseltin ki bünyesi sarsılmasın.

korkarabatak tarafından 07/Eyl/26 00:58 tarihinde düzenlenmiştir

tabi lan
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manglerman
    manglerman's avatar
    Erkek

evimde aynı anda 5 kediye kadar besledim :D 

temizmama.com dan sürekli toplu olarak aldım.

yaş mamayı ve vitaminleri de temizmama.com dan aldım. uzun süre veteriner bakımlarında filan de bir rahatsızlıkları çıkmadı.

ama çocuklar büyüdü gezmeye filan başlayınca evde yalnız kalmaktan kafayı yedikleri için sahiplendirdim hepsini.

arada fotoğraf istiyorum yeni sahiplerinden :)

1 tanesini çok seviyordum onun sahibini özellikle çok aradım. 11 yıllık kedisi ölmüş dul bir kadına sahiplendirdim. krallar gibi yaşıyor :)

türk kızlarından sabun yapalım, rus kızları elini yıkasın.:)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    TheAvenqer
    TheAvenqer's avatar
    Erkek

temiz mamanın maması iyi mi bir veteriner teknikeri arkadaş o sokak kedilerine veriliyor falan demişti benimki cins kedi verilir mi 

Bot ve lisans ihtiyaçlarınız için pm atınız.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manglerman
    manglerman's avatar
    Erkek

benimki de scotish fold vardı british shorthair vardı hepsi yedi düzenli veteriner rutinlerinde  de sorun çıkmadı. 

zaten vermeye başlamadan önce ben de çok araştırdım kendileriyle iletişime de geçtim.

Sorum =>

https://i.imgur.com/KRIToBz.png

Cevapları=>

https://i.imgur.com/j9MgFzZ.png

o zamanlar yapay zeka bu kadar yaygın değildi soramadım. şimdi bir sordum cevap şu şekilde =>

İnceledim. Kısa sonuç şu: veterinerin “BonaCibo tuzlu, Scottish Fold’un bağırsaklarına zarar verir” şeklindeki kesin ifadesini destekleyen güçlü bir bilimsel dayanak bulamadım. Buna karşılık BonaCibo’nun verdiği cevap da bütünüyle bilimsel ve tarafsız değil; özellikle veterinerleri ticari kaygıyla suçlayan bölümü gereksiz ve kanıtsız.

BonaCibo Adult Cat Lamb & Rice’ın güncel resmi içeriğinde protein %36, yağ %16, ham kül %8, lif %2,5, omega-6 %3,7, omega-3 %0,75 ve taurin 2.200 mg/kg olarak veriliyor. İçerikte %27 kurutulmuş kuzu proteini, %22 hidrolize kuzu proteini ve %16 pirinç bulunuyor. Fakat önemli nokta şu: resmi ürün sayfasında sodyum/tuz oranı açıklanmıyor. Dolayısıyla şirketin “tuzlu değil” demesiyle veterinerin “tuzlu” demesi arasında, elimizde gerçek sodyum analiz sonucu olmadan doğrudan hüküm vermek mümkün değil. (Bonacibo Cat & Dog Food)

Ama “tuzlu mama = kediye zarar verir” düşüncesi zaten bu kadar basit değil. Kediler üzerinde yapılan kontrollü çalışmalarda orta-yüksek sodyumlu mamalar su tüketimini ve idrar miktarını artırıyor, idrarı seyreltiyor. Sağlıklı kedilerde %1 civarı sodyum içeren diyetlerde kan basıncı veya böbrek fonksiyonlarında belirgin zarar gösterilmemiş. (PubMed Central (PMC))

Daha önemlisi, 2 yıl süren kontrollü bir çalışmada yüksek sodyum alan yaşlı kedilerde GFR, kan basıncı ve rutin böbrek parametrelerinde kötüleşme saptanmamış. (PubMed) Daha yeni ve uzun süreli PEANUT çalışmasında ise sağlıklı yaşlı kediler 5 yıla kadar yaklaşık 3,26 g/Mcal sodyum içeren diyetle beslenmiş ve renal veya kardiyak fonksiyon açısından anlamlı zarar gösterilmemiş. (PubMed Central (PMC))

Dolayısıyla veterinerin “bu mamalar tuzlu oluyor, uzun vadede zarar verir” cümlesi bilimsel literatür açısından fazlasıyla genelleyici.

Scottish Fold kısmında daha büyük bir problem var

Scottish Fold’ların çok iyi belgelenmiş genetik problemi bağırsak değil, kıkırdak ve kemik gelişimidir. Fold kulağı oluşturan TRPV4 mutasyonu osteokondrodisplaziyle ilişkilidir. Bu durum eklem, kuyruk ve ekstremitelerde kıkırdak-kemik anomalilerine yol açabilir. (PubMed)

Scottish Fold’larda bazı hastalıkların görülme sıklığı farklı olabilir; hatta eski büyük bir çalışmada Scottish Fold’larda kalsiyum oksalat idrar taşı riskinin yüksek olduğu bulunmuş. (PubMed) Fakat buradan:

“Scottish Foldların bağırsakları hassastır → tuzlu mama bağırsaklarını bozar → BonaCibo verme”

şeklinde bir bilimsel zincir çıkmıyor.

Ben özellikle Scottish Fold + gastrointestinal/bağırsak yatkınlığı konusunda literatüre baktım. “Scottish Foldların karakteristik olarak bağırsak problemi vardır” diye kabul edilmiş, güçlü bir ırk yatkınlığı bulamadım.

Bu nedenle veterinerin söylediği şeyin özellikle “Scottish Fold + bağırsak + tuz” kısmı bence oldukça problemli.

BonaCibo mu Pro Plan mı?

Burada durum biraz daha nüanslı.

Bulabildiğim güncel BonaCibo:

Değer BonaCibo Lamb & Rice
    Protein %36
    Yağ %16
    Ham kül %8
    Lif %2,5
    Taurin 2200 mg/kg
    Omega-3 %0,75
    Omega-6 %3,7
    Sodyum Açıklanmıyor

(Bonacibo Cat & Dog Food)

Avrupa'daki Pro Plan Adult Chicken formülünün yayınlanan analizlerinde ise yaklaşık:

Değer Pro Plan Adult Chicken
    Protein %36
    Yağ %16
    Ham kül %7,5
    Lif %1,5

gibi değerler bulunuyor. (ROZETKA)

Yani makro besinler açısından bakınca:

BonaCibo: 36/16
    Pro Plan: 36/16

Birbirlerinden dramatik şekilde farklı mamalar değiller.

BonaCibo'nun külü %8, Pro Plan'ın yaklaşık %7,5. Aradaki 0,5 puan, tek başına “biri sağlıklı, biri zararlı” dedirtecek büyüklükte değil.

Ama Pro Plan’ın BonaCibo'ya göre önemli bir avantajı var: Purina'nın çok daha büyük bir veteriner beslenme AR-GE altyapısı, uzun dönem besleme çalışmaları ve çok daha fazla yayınlanmış veri var. Örneğin az önce bahsettiğim bazı sodyum çalışmalarının araştırmacıları Purina bünyesinden. (PubMed)

Bu BonaCibo kötü demek değildir. Sadece “hangi marka hakkında daha fazla bilimsel veri var?” dersen cevap açık biçimde Purina olur.

Bana göre asıl mesele başka: kedinin su tüketimi

Senin kedin:

• 18 aylık

• dişi

• kısırlaştırılmamış

• sağlıklı olduğunu varsayıyoruz

• kuru mamayı severek yiyor

• yaş mama yemiyor.

Bu durumda beni BonaCibo'nun “tuzu”ndan çok yalnızca kuru mamayla beslenmesi ve toplam su tüketimi ilgilendirirdi.

2025'te yayımlanan ve 32 çalışmayı değerlendiren kapsamlı bir incelemede kuru mamayla beslenen kedilerin toplam su tüketiminin genellikle daha düşük, idrarlarının daha konsantre olduğu; yeterli hidrasyonun üriner sistem açısından önemli olduğu gösteriliyor. (PubMed)

Üstelik Scottish Fold'larda kalsiyum oksalat taşı yatkınlığına ilişkin geçmiş veriler de var. (PubMed)

Dolayısıyla ben senin yerinde olsam mamayı severek yiyen, dışkısı normal, kilosu düzgün, tüyleri iyi, kusması/ishali olmayan sağlıklı kediyi sırf bu söylem nedeniyle apar topar Pro Plan'a geçirmezdim.

Ama şunlara dikkat ederdim:

Bol su erişimi + birkaç farklı su kabı veya çeşme, uygun porsiyon ve ideal kilo.

Ve yıllık kontrolde özellikle:

idrar tahlili + kreatinin + SDMA + üre gibi temel parametreleri kontrol ettirirdim.

Böylece teorik tartışma yerine kedinin gerçek durumunu izlersin.

BonaCibo'nun cevabında benim beğenmediğim yerler

Cevabın ilk kısmı makul:

AAFCO/FEDIAF rasyonları, mineral dengesi, laboratuvar kontrolleri...

Bunlar üretici tarafından belgelenebiliyorsa olumlu.

Fakat cevapta tuhaf bir bölüm var:

“Kedinizin sakat olması nedeni ile...”

Sen kedinin sakat olduğunu söylememişsin.

Ayrıca:

“kediniz erkek ve kısırlaştırılmış kedimi bilemiyorum”

demişler.

Sen açıkça “18 aylık dişi, kısırlaştırılmamış” yazmışsın.

Dolayısıyla bunun sana özel dikkatle hazırlanmış teknik bir değerlendirme olmadığı, büyük ölçüde hazır şablon bir cevap olduğu anlaşılıyor.

Daha da önemlisi:

“Bu söylemler mama satışından para kazanmaya çalışan petshop, veteriner hekimler tarafından tamamen ticari kaygıyla yapılmaktadır.”

Bunun bilimsel bir cevapta yeri yok. Veterinerin iddiası yanlış olabilir ama “bunu para kazanmak için söylüyor” sonucuna kanıt olmadan varamazlar.

Ayrıca:

“Dostunuzdan başkasını dinlemeyiniz.”

beslenme açısından hoş bir reklam sloganı ama bilimsel yaklaşım değil. Kedinin bir mamayı çok sevmesi, o mamanın uzun dönem besin dengesinin ideal olduğunu kanıtlamaz.

Fakat BonaCibo'ya sorulması gereken çok net bir soru var

Firma sana uzun bir cevap vermiş fakat senin temel sorunun cevabını vermemiş:

“Bu mamanın sodyum oranı kaç?”

Ben olsam firmaya özellikle şunları sorardım:

BonaCibo Adult Cat Lamb & Rice'ın kuru madde bazında sodyum (% Na), klorür, kalsiyum, fosfor ve magnezyum değerlerini ve metabolik enerji değerini paylaşabilir misiniz?

Çünkü bunları aldığımız zaman gerçekten bilimsel karşılaştırma yapabiliriz.

Örneğin bize:

Na = %0,4 / %0,6 / %0,9 / %1,2

gibi gerçek değer geldiğinde “tuzlu mu?” sorusunun cevabı çok daha somut hale gelir.

Şu anda BonaCibo'nun sitesinde sodyum değerini göremediğim için veterinerin “tuzlu” iddiasını doğrulamak da, firmanın aksini kesin biçimde kanıtlamak da mümkün değil.

Son kararım

Ben mevcut kanıtlara göre şöyle değerlendiririm:

“BonaCibo kullanırsan Scottish Fold kedinin bağırsaklarına zarar verirsin” → bilimsel olarak desteklenmiyor.

“BonaCibo çok tuzlu” → sodyum analizi yayınlanmadığından kanıtlanmış değil.

“Tuz kediler için otomatik olarak zararlıdır” → yanlış; sağlıklı kedilerde orta-yüksek sodyumun uzun dönem güvenli olabileceğini gösteren çalışmalar var.

“Pro Plan beslenme araştırmaları açısından BonaCibo'dan daha güçlü bir marka mı?” → evet.

“Kedim BonaCibo'yu çok iyi yiyorsa sırf veteriner böyle dedi diye değiştirmeli miyim?” → mevcut bilgilerle ben zorunluluk görmüyorum.

“Tek kuru mama yiyen kedide daha fazla dikkat etmem gereken şey?” → su tüketimi, kilo ve üriner sistem sağlığı.

İstersen bir sonraki adımda BonaCibo Lamb & Rice ile veterinerin önerdiği tam Pro Plan ürününü içerik içerik (protein kaynağı, karbonhidrat, kül, Ca/P/Mg/Na, taurin, omega-3/6, kcal, fiyat/kg) karşılaştırıp hangisini tercih edeceğimi net söyleyebilirim. Bunun için Pro Plan'ın Türkiye'deki tam ürün adını da güncel ürün üzerinden eşleştiririm.

türk kızlarından sabun yapalım, rus kızları elini yıkasın.:)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cukurova
    cukurova's avatar
    Erkek

Evde 2 tane, bahçede ise 12 tane kedi var. Yıllardır https://www.temizmama.com/ dan (yani Çağatay petden) 15 kg çuval Micho kedi mamasını alıyorum. Artıları;

- Kendileri ürettiği için taze oluyor. Online alırken ne zaman üretildiği yazıyor. Genelde max. 1 aylık oluyor.
    - Fiyatı ekonomik. Son aldığımda 15 kg çuval 1700 civarıydı sanırım.
    - Micho mamayı bütün kediler severek yiyor. Sokak veya ev kedisi farketmiyor. Daha önce farklı marketlerden bir alana bir bedava kampanyadan aldığım mamaları çoğu yemedi. Hatta kuşla bile yemedi.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mugen
    mugen's avatar
    Erkek
    cukurova bunu yazdı

Evde 2 tane, bahçede ise 12 tane kedi var. Yıllardır https://www.temizmama.com/ dan (yani Çağatay petden) 15 kg çuval Micho kedi mamasını alıyorum. Artıları;

- Kendileri ürettiği için taze oluyor. Online alırken ne zaman üretildiği yazıyor. Genelde max. 1 aylık oluyor.
    - Fiyatı ekonomik. Son aldığımda 15 kg çuval 1700 civarıydı sanırım.
    - Micho mamayı bütün kediler severek yiyor. Sokak veya ev kedisi farketmiyor. Daha önce farklı marketlerden bir alana bir bedava kampanyadan aldığım mamaları çoğu yemedi. Hatta kuşla bile yemedi.

Allah razı olsun hocam, büyük insansın, ben de bakıcam bu miço mamaya.

O mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler.. .
Toplam Hit: 862 Toplam Mesaj: 33
pet